Rămâi conectat

Educație și Cultură

Ministerul Educației a publicat regulamentul competiţiilor şcolare : Câţi bani primesc elevii medaliaţi şi profesorii pregătitori

Publicat

în

Ministerul Educaţiei Naţionale a publicat un proiect de Hotărâre de Guvern privind stimularea performanței şcolare înalte din învățământul preuniversitar. Profesorul care a pregătit elevul premiat primeşte un stimulent financiar egal cu cel acordat elevului. Detaliile pe radiounirea.ro.

Proiectul cuprinde normele metodologice privind cheltuielile cu organizarea şi desfăşurarea competițiilor școlare, extrașcolare şi extracurriculare, cuantumul stimulentelor financiare acordate elevilor premiați, profesorilor care i-au pregătit și unităților școlare de proveniență a premianților.

Elevii din învăţământul preuniversitar de stat, precum și cei din învățământul particular și confesional acreditat, care participă la competiții școlare pe discipline, multidisciplinare, interdisciplinare, transdisciplinare şi la competiții educative extrașcolare şi extracurriculare beneficiază, în regim de gratuitate, pe perioada desfășurării respectivei activităţi de:

  • cazare și masă în internatele şi cantinele școlare, în taberele şcolare, în cabane și hoteluri de până la trei stele inclusiv;
  • transport cu trenul, cu mijloace rutiere, maritime sau fluviale și cu avionul. Pe teritoriul României, transportul cu trenul se poate face la clasa a II-a, pe distanțe mai mici de 300 km, respectiv la clasa I sau cu vagon de dormit pe distanțe de cel puțin 300 km;
  • diurnă, fonduri pentru obținerea vizei, a asigurărilor medicale și pentru cheltuieli cu decontare ulterioară, pentru elevii care fac parte din loturile României participante la etapa internațională a competițiilor școlare organizate în străinătate, conform reglementărilor în vigoare.

Cadrele didactice care însoţesc elevii beneficiază de aceleaşi drepturi pe care le au elevii.

Drepturile elevilor și ale cadrelor didactice, amintite mai sus, precum şi celelalte cheltuieli privind desfăşurarea competițiilor școlare se suportă după cum urmează:

-pentru etapa judeţeană/a municipiului București, interjudeţeană şi regională, de către unităţile de învăţământ din bugetele locale ale unităţilor administrativ-teritoriale de care aparţin;

-pentru etapa națională, de către MENCŞ, din fondurile alocate inspectoratelor școlare/unităților de învățământ care organizează această etapă a competițiilor şcolare cu excepţia cheltuielilor pentru:

  • transportul elevilor și al cadrelor didactice care însoțesc elevii la această etapa a competiției şcolare, care se suportă de către unitățile de învățământ de care aparţin aceştia;
  • transportul, cazarea şi masa pentru cadrele didactice din învățământul preuniversitar, membrii comisiilor centrale/grupurilor de lucru ale comisiilor centrale ale competițiilor şcolare naționale, care se suportă din fondurile alocate de MENCŞ inspectoratelor școlare județene/al municipiului București;
  • pentru pregătirea centralizată a loturilor naționale, de către MENCŞ din fondurile alocate inspectoratului școlar județean/ al municipiului București – organizatorul acestei activități; excepţie face transportul elevilor și al cadrelor didactice care însoțesc elevii la această activitate care se suportă de către unitățile de învățământ de care aparţin aceştia;

-pentru etapa internațională a competițiilor școlare organizate în străinătate (taxă pentru centrul coordonator internațional, taxă de participare, transportul internaţional, cheltuieli pentru viză și asigurări de sănătate, diurnă și cheltuieli cu decontare ulterioară) de către MENCŞ, iar transportul intern de către unităţile de învăţământ de care aparţin;

-pentru etapa internațională a competițiilor școlare organizate în țară, de către MENCŞ prin inspectoratul şcolar organizator.

Instituțiile de învățământ superior implicate pot contribui financiar la organizarea și desfășurarea acestei etape.

Citește și 100 de elevi de la Colegiul Național Militar ”Mihai Viteazul” din Alba Iulia au terminat semestrul întâi cu medii peste 9.00

Elevii şi formaţiile/echipele de elevi premiați primesc diplome, medalii şi stimulente financiare în cuantumuri după cum urmează:

Cuantumurile stimulentelor financiare, acordate individual, sunt următoarele:

  • la etapa naţională se acordă de către MENCŞ, din fondurile alocate inspectoratului școlar organizator al acestei etape a competițiilor:

– premiul I – 150 lei;
– premiul II – 115 lei;
– premiul III – 85 lei;
– mențiune – 65 lei;

  • la etapa internaţională a competițiilor școlare, categoria I (desfășurate la nivel mondial), se acordă de către MENCŞ:

– premiul I/medalie de aur cu punctaj absolut -12.550 lei;
– premiul I/medalie de aur -9.720 lei;
– premiul II/medalie de argint -8.330 lei;
– premiul III/medalie de bronz -5.950 lei;
– mențiune – 4.065 lei;

  • la etapa internaţională a competițiilor școlare, categoria a II-a (desfășurate la nivel european sau regional), se acordă de către MENCŞ stimulente în valoare de:

– premiul I/medalie de aur – 4.440 lei;
– premiul II/medalie de argint – 3.785 lei;
– premiul III/medalie de bronz – 2.945 lei;
– mențiune – 2.550 lei;

Pentru profesorul care a pregătit elevul premiat la competițiile școlare internaționale categoria I și respectiv a II-a se acordă un stimulent financiar egal cu cel acordat elevului. Dacă elevul a fost pregătit de mai mulți profesori, valoarea stimulentului financiar echivalent cu cel acordat elevului se împarte în mod egal la numărul de profesori pregătitori.

În cazul în care elevul obține mai multe distincții pentru aceeași disciplină școlară, profesorului pregătitor i se acordă un singur stimulent echivalent cu distincția cea mai mare obținută de către elevul pregătit.

Dacă elevul care a obținut mai multe distincții pentru aceeași disciplină școlară a fost pregătit de mai mulţi profesori, valoarea stimulentului echivalent cu distincția cea mai mare obținută de către elev se împarte în mod egal la numărul de profesori pregătitori.

În cazul în care un profesor a pregătit mai mulți elevi care au obținut distincții la competiţiile şcolare internaționale, acesta primește un singur stimulent cu valoare egală cu cea a stimulentului acordat pentru cea mai mare distincție obținută de elevii săi.

Pentru şcoala unde frecventează elevul/elevii premiat/premiați la competițiile școlare internaționale categoria I și respectiv a II-a se acordă aceleași stimulente pe care le-a/le-au obținut elevul/elevii săi. Stimulentele primite se vor utiliza pentru dotări destinate, cu prioritate, disciplinei/disciplinelor corespunzătoare obținerii performanței școlare.

Cuantumurile stimulentelor financiare acordate pe echipă/formație de elevi sunt următoarele:

  • pentru echipele/formațiile cu un număr de peste 20 elevi, la etapa naţională se acordă de către MENCŞ din fondurile alocate inspectoratului școlar organizator:

– premiul I – 880 lei;
– premiul II – 640 lei;
– premiul III – 480 lei;

  • pentru echipele/formațiile cu un număr de până la 20 elevi, la etapa naţională se acordă de către MENCŞ, din fondurile alocate inspectoratului școlar organizator:

– premiul I – 440 lei;
– premiul II – 320 lei;
– premiul III – 240 lei;

Instituţiile de stat, persoanele juridice sau fizice, operatorii economici pot acorda stimulente speciale elevilor care au obținut distincții la competițiile școlare.

Sursa:romaniatv.net


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Educație și Cultură

„Săptămâna verde” la Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș: Cum a decurs

Publicat

în

Cum a decurs „Săptămâna verde” la Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș

La Sebeș, „Săptămâna Verde” a adus o explozie de activități creative și educative, reunind comunitatea în jurul valorilor de conservare a mediului înconjurător și de promovare a unui stil de viață sustenabil.

Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș a fost gazda unor evenimente pline de culoare și inspirație, aducând împreună peste 2.000 de copiii, însoțiți de părinți, bunici și cadre didactice, pentru a celebra frumusețea naturii și a învăța despre importanța protejării ei.

La Biblioteca Municipală „Lucian Blaga” Sebeș, atelierele de lectură au fost o sursă de inspirație pentru copii, care au descoperit povești captivante, cu personaje care își împărtășesc dragostea pentru natură. Micuții cititori au fost încurajați să-și exprime creativitatea  și să-și pună imaginația la treabă în cadrul atelierelor de personalizare a ghivecelor pentru flori. Cu pensule în mână și culori vii, au transformat ghivecele goale în opere de artă unice, pline de farmec. Copăceii plantați în aceste ghivece au devenit simboluri vii ale angajamentului lor de a îngriji și proteja mediul înconjurător.

Elevii și preșcolarii din instituțiile de învățământ din municipiul Sebeș și împrejurimi s-au alăturat „Săptămânii Verzi” prin participarea la o serie de proiecții de filme educative și inspiraționale despre natură. În sala de evenimente a Centrului Cultural „Lucian Blaga” Sebeș, copiii au călătorit virtual prin peisaje spectaculoase și au învățat despre ecosistemele unice ale planetei noastre și despre modurile în care pot contribui la conservarea lor.

Compartimentul muzeal, compus din Muzeul Municipal „Ioan Raica” din Sebeș și Casa Memorială „Lucian Blaga” din Lancrăm, și-a primit vizitatorii, atât la secţia de Știinţele Naturii – extrem de atractivă, dar și în celelalte spații expoziționale, elevii descoperind istoria orașului și a zonei, evenimente și personalități istorice, culturale și artistice. La complexul memorial „Lucian Blaga” din Lancrăm am avut onoarea de a fi vizitați de elevi din întreaga țară, dornici să descopere „curțile dorului” și să cunoască locurile pe care Lucian Blaga le-a iubit atât de mult.

„Săptămâna Verde” a fost o sărbătoare a naturii și a prieteniei, un prilej de educație și conștientizare pentru întreaga comunitate. Prin participarea activă la evenimente, ne-am reafirmat cu toții angajamentul față de protejarea mediului înconjurător și ne-am conectat cu frumusețea și importanța naturii în viața noastră.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Educație și Cultură

Care este exponatul lunii aprilie la muzeul din Sebeș

Publicat

în

Exponatul lunii aprilie la muzeul din Sebeș, o bijuterie de acum 4 mii de ani

Exponatul lunii aprilie la Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeş este un ac cu capul discoidal, care a fost descoperit la Sebeş „Podul Pripocului”  într-o aşezare de epoca bronzului aparţinând fazei a II-a a culturii Wietenberg.

Piesa a fost descoperită în anul 1960 în urma cercetărilor întreprinse de muzeul sebeşean, în colaborare cu Institutul de Arheologie din Cluj.

Acul, confecţionat din bronz, are lungimea 19,6 cm şi diametrul discului de 3,9 cm şi este ornamentat printr-un şir de proeminenţe realizate prin ciocănire dinspre partea opusă în tehnica „au repoussé” dispuse pe marginile discului, din care lipseşte un mic fragment. În şirul eliptic este încadrată o cruce realizată în aceiași manieră, iar sub disc tija este torsionată. Piesa a dezvoltat de-a lungul timpului o patină nobilă de culoare verde.

Originea acestui tip de ac se găseşte la începutul epocii bronzului din Europa Centrală, iar piesa de la Sebeş poate fi datată începutul epocii bronzului mijlociu. În preistorie legăturile comerciale ale zonei Sebeşului nu se limitau în numai la ariile învecinate, existând descoperiri care atestă contacte cu spaţiile răsăritene, dar şi cu  Europa Centrală. Unul dintre marile drumuri ale care lega podişul Transilvaniei de câmpia Tisei şi Europa Centrală  şi trecea, de-a lungul Mureşului. Aşa stand lucrurile, nu ne surprinde prezenţa în bazinul râului Sebeş, afluent al râului Mureş, a unor bunuri de prestigiu importate din alte arii culturale, cum este acul cu cap discoidal descoperit la Sebeş.

Pe acest drum se tranzitau  atât sarea, necesară triburilor din vest unde acest bun lipseşte, cât şi unele produse finite din bronz sau aur, specifice spaţiului transilvănean. La schimb cu aceste produse, erau aduse materii prime pentru obţinerea bronzului (cositor, antimoniu, plumb), în baza acestor relaţii comerciale putându-se explica prezenţa la Sebeş a unor piese de factură central europeană, cum este acul cu cap discoidal de la „Podul Pripocului”,  Sebeşul fiind situat pe un drum care lega zona saliniferă de la Ocna Sibiului cu Mureşul şi, de aici, cu Transdanubia şi Europa Centrală.

Pe lângă relaţiile de schimb, acul cu cap discoidal de la Sebeş reprezintă o dovadă a simţului estetic deosebit al orfevrarilor care l-au produs, dar şi preferinţele,  în ceea ce priveşte podoabele, a celor care l-au achiziţionat, putând oferi indicii asupra modei şi a gustului în materie de podoabe, în acele timpuri. Astfel, se observă legătura comunităților din zonă cu centrele metalurgice central-europene, acul la Sebeş, alături de alte descoperiri, reprezentând una dintre cele mai estice apariţii ale acestui tip de podoabă, cu mult în afara ariei în care ele se concentrează (centrul Europei). Ţinând seama de cronologia absolută realizată pe baza probelor de radiocarbon din necropola Wietenberg de la Sebeş, contemporană cu locuirea de la „Podul Pripocului”,  acul poate fi datat în perioada cuprinsă între secolul XX şi jumătatea secolului al XVIII-lea î. Chr.

Drepturile de autor pentru acest text aparțin Centrului Cultural „Lucian Blaga” Sebeș și Muzeului Municipal „Ioan Raica” Sebeș

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Educație și Cultură

Performanță de senzație la matematică a unui elev al Școlii Gimnaziale „Mihai Eminescu” Alba Iulia

Publicat

în

Elev al Școlii Gimnaziale „Mihai Eminescu” Alba Iulia, performanță de senzație la matematică

Elevul Vlad Chedveș, din clasa a II-a E de la Școala Gimnazială “Mihai Eminescu” din Alba Iulia, pregătit de profesoara pentru învățământ primar Anca Farkas-Rusu.
Acesta a obținut premiul al II-leala  Faza Națională a Concursului Internațional de Matematică “LUMINAMATH”, ediția a XXVII-a.
„Felicitări și mult succes în continuare!”, au transmis reprezentanții unității școlare.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba