Rămâi conectat

Știri

Măștile, mai mult decât un simbol al pandemiei actuale de COVID-19: Cum și de ce trebuie să le purtăm

Publicat

în

Mastile de protectie au intrat parca in rutina noastra zilnica in ultimele luni si pare ca se regasesc pe lista obiectelor fara de care nu putem pleca de acasa: portofel, bani, chei, masca, etc. Mastile sunt mai mult decat un simbol al pandemiei actuale de COVID-19, o metafora vizuala pentru dusmanul nevazut, viral, care pandeste in tacere printre noi.

Cunoscand eficienta mastilor de protectie, credem ca este important sa constientizam pericolul infectarii cu noul coronavirus si sa alegem informat si responsabil unde sa purtam masca, pentru a preveni infectia cu noul coronavirus SARS-CoV-2.

Cum se raspandeste infectia cu noul coronavirus?

Dupa ce a infectat o persoana, virusul SARS-CoV-2 responsabil pentru declansarea pneumoniei COVID-19, se ataseaza de celulele din organism si se foloseste de acestea pentru a se reproduce. Pe masura ce se inmulteste, noile particule de virus ies din celule si raman suspendate in fluidele corporale din plamani, gura si nas. Astfel, cand o persoana infectata tuseste, elimina picaturile mici respiratorii in care se afla virusul. Iar printr-un singur episod de tuse se pot elimina pana la 3.000 de picaturi respiratorii.

Odata eliminate, multe dintre picaturile respiratorii mari se vor depune rapid pe suprafetele din apropiere, in timp ce picaturile mai mici raman suspendate in aer ore intregi. S-a descoperit ca virusul SARS-CoV-2 a supravietuit in aceste picaturi respiratorii timp de cel putin trei ore, potrivit unui studiu realizat de cercetatorul oalndez Neeltje van Doremalen si colegii sai de la Institutul National al Alergiilor si Bolilor Infectioase din SUA, Hamilton, Montana.

Prin urmare, “mastile de protectie ar putea ajuta la reducerea transmiterii in comunitate, in special daca sunt utilizate in transportul public si in zonele aglomerate”, sustine seful Departamentului de Epidemiologie si biostatistica de la Universitatea din Hong Kong, Ben Cowling, care alaturi de echipa sa a publicat recent un studiu privind eficacitatea mastilor de fata pentru a preveni raspandirea noului coronavirus. Cercetarea a aratat ca o masca chirurgicala standard reduce considerabil cantitatea de virus eliminata prin respiratie si tuse de catre persoanele infectate cu diferite virusuri respiratorii, inclusiv un tip mai usor de coronavirus, gripa si rinovirus care provoaca raceala obisnuita.

REDUCE RISCUL: masca ne ajuta sa ne ferim inclusiv de persoanele asimptomatice

Unul dintre motivele foarte puternice pentru incurajarea populatiei de a purta masti in spatiile inchise sau in locurile aglomerate este faptul ca virusul poate fi raspandit de persoanele asimptomatice, atunci cand stranuta, tusesc sau chiar vorbesc. Se estimeaza ca intre 6% pana la aproape 18% dintre persoanele infectate pot transporta virusul fara a dezvolta simptome, se arata intr-un articol publicat in New England Journal of Medicine.

5 masuri pentru a tolera purtarea mastii

Uneori este nevoie de mai mult timp pentru a ne obisnui sa purtam corect masca de protectie. Ne gandim ca ar putea produce disconfort, ne ascunde zambetele persoanelor dragi si ne impiedica sa observam expresiile faciale ale persoanelor cu care vorbim.

O masca de protectie ne permite sa ne desfasuram activitatile zilnice, insa purtarea indelungata poate produce diferite iritatii minore la nivelul pielii si putem simti nevoia de a respira si inspira mai profund.

Exista o serie de masuri care ne pot ajuta sa toleram mai usor purtarea unei masti:

  • Acorda-ti timp sa te obisnuiesti cu masca. Este normal sa te simti usor claustrofob sau chiar panicat atunci cand simti ca respiri greoi. Aceasta senzatie este, insa, temporara, si in timp, te vei obisnui cu masca. Daca, totusi, simti ca respiri mai dificil,  poti deschide gura si poti inspira adanc, pentru ca apoi sa expiri usor.
  • Fa o pauza de la purtatul masti, ori de cate ori poti. Ori de cate ori ramai singur in birou sau esti intr-un spatiu fara alti oameni, iti poti indeparta masca, pentru a respira normal pentru cateva minute.
  • Ai grija la postura! Asigura-te ca nu iti ingreunezi respiratia cu diferite comportamente, cum ar fi adoptarea unei posturi incorecte. O postura corecta ajuta plamanii sa se extinda. De asemenea, expertii recomanda sa te ridici mai des in picioare si sa respiri adanc – acest comportament face minuni pentru respiratie.
  • Poarta masca numai cand trebuie. Atunci cand conduci singur in masina, de exemplu, nu ai nevoie sa porti masca. Masca este recomandat a fi purtata in mijloacele de transport in comun, in magazine si in alte spatii inchise.
  • Intelege ca purtarea mastii te protejeaza pe tine si pe cei dragi. Cu cat intelegem mai repede nevoia de a purta masca de protectie, cu atat mai usor vom accepta si vom purta masca spre binele nostru si al celor din jur.

Si persoanele cu probleme respiratorii pot sa poarte masca!

Persoanele cu probleme respiratorii grave, cum ar fi astmul si alte afectiuni respiratorii, pot constata ca purtarea unei masti le agraveaza simptomele asociate bolii, in special atunci cand temperaturile si nivelul de umiditate din aer cresc.

Persoanele cu astm sunt incurajate sa aiba mereu la indemana peakflowmetrul si medicamentele bronhodilatatoare in cazul in care apare vreun atac de astm. De asemenea, ajuta daca incearca sa ramana mai constienti de respiratia lor in timp ce poarta masca de protectie.

Si persoanele care folosesc ochelari pot sa poarte masca!

Persoanele care folosesc ochelari de vedere sustin adesea ca nu pot purta masca de protectie pentru ca li se aburesc ochelarii si nu mai vad. Exista, insa, si persoane cu ochelari de vedere care reusesc cu brio sa poarte o masca de protectie cateva ore bune. Cheia succesului este utilizarea corecta a mastii. Expertii americani de la Centrul pentru Prevenirea si Controlul Bolilor (CDC) si specialistii din cadrul Organizatiei Mondiale a Sanatatii spun ca o masca folosita corect nu ar trebui sa conduca la aburirea ochelarilor de vedere.

De ce se aburesc ochelarii?

Atunci cand aerul cald intra in contact cu o suprafata rece apare condensul, ceea ce duce la aburirea ochelarilor de vedere. Se intampla frecvent in sezonul rece, cand intram in autobuz sau intr-o cladire incalzita. Acelasi lucru se intampla si cand folosim incorect masca de protectie. Ochelarii se aburesc pentru ca lentilele intra in contact cu respiratia calda eliminata prin partea superioara a mastii. O masca de protectie, pentru a fi si eficienta, trebuie sa se potriveasca perfect pe nas, astfel incat sa nu permita respiratiei sa fie eliminata prinpartea superioara a mastii.

Moduri pentru a combate aburirea ochelarilor in timp ce porti masca de protectie

Expertii americani de la Cleveland Clinic vin in ajutorul persoanelor care poarta ochelari de vedere, cu o serie de sfaturi care sa le ajute sa evite aburirea ochelarilor atunci cand folosesc masti de protectie:

  • Asigura-te ca masca se potriveste in siguranta peste nas. Foloseste o masca de protectie cu o intaritura metalica in partea superioara, care se poate mula perfect peste nas sau masti care au o forma care se potriveste perfect fetei.
  • Spala lentilele doar cu sapun si apa. Spala pur si simplu lentilele cu apa si sapun si elimina excesul de lichid. Poti lasa lentilele sa se usuce sau le poti sterge usor cu o carpa moale. Sapunul lasa in urma o pelicula subtire care actioneaza ca o bariera in fata condensului. In cazul in care folosesti lentile mai speciale, este indicat sa te consulti cu medicul oftalmolog pentru a fi sigur ca lentilele nu se vor deteriora daca sunt curatate cu apa si sapun.
  • Foloseste ochelarii pentru a sigila partea superioara a mastii. Daca pui masca mai sus pe nas, poti folosi ochelarii pentru a modela si sigila masca pe fata. Tot ce trebuie sa faci este sa iti fixezi ochelarii chiar peste masca si te asiguri ca aerul nu este eliminat.

Masca este eficienta atunci cand este folosita si indepartata corect!

Reprezentantii Organizatiei Mondiale a Sanatatii sustin ca, pentru a folosi corect masca de protectie trebuie sa ne asiguram ca urmam pasii de mai jos:

  • Inainte de a pune masca pe fata, spala-te pe maini cu apa si sapun sau foloseste o solutie dezinfectanta pe baza de 70% alcool
  • Acopera-ti gura si nasul cu masca si asigura-te ca nu exista decalaje intre fata si masca
  • Evita sa atingi masca in timp ce o folosesti; daca totusi atingi masca, spala-te imediat pe maini cu apa si sapun sau foloseste o solutie dezinfectanta pe baza de 70% alcool
  • Schimba masca cu una noua imediat ce observi ca s-a umezit si nu reutiliza masti de unica folosinta
  • Atunci cand vrei sa-ti scoti masca, evita sa atingi partea din exterior, care poate fi contaminata cu microbi. Pune masca intr-o punga de unica folosinta si arunc-o la cos. Spala-te pe maini sau foloseste o solutie dezinfectanta pe baza de 70% alcool dupa ce ai aruncat masca.

In momentul de fata, masca purtata corect reprezinta cea mai buna masura de aparare disponibila impotriva imbolnavirii cu noul coronavirus, alaturi de masurile de igiena corespunzatoare.

Consultant:
Dr. Mihaela Oros, medic primar Pediatrie, cu competente in Somnologie si Epidemiologia Bolilor Netransmisibile, Surse: health.clevelandclinic.org, who.int, bbc.com, nejm.org, nature.com, healthmatters.nyp.org, reginamaria.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Sâmbăta lui Lazăr: Ce nu ai voie să faci cu o zi înainte de Florii

Publicat

în

Sâmbăta lui Lazăr este sărbătorită de creștini-ortodocși cu o zi înainte de Duminica Intrării lui Hristos în Ierusalim (Duminica Floriilor) și reprezintă puntea de legătură între Postul Paștelui și Săptămâna Patimilor.

Duminica Floriilor este precedată de Sâmbăta lui Lazăr. În această zi, Iisus Hrisos îşi arată din nou minunile, înviindu-l pe Lazăr, la patru zile de la moarte.

Învierea lui Lazăr este simbolul învierii viitoare a neamului omenesc. După această minune, mulţimile strânse la porţile cetăţii l-au întâmpinat cu flori şi l-au aclamat pe Mântuitor, la intrarea în Ierusalim, scrie romaniatv.net. Sâmbăta din ajunul Floriilor este cunoscută şi ca Moşii de Florii, când se fac pomeniri pentru sufletul rudelor decedate.

În această sâmbătă, Biserica Ortodoxă cinsteşte una dintre cele mai mari minuni săvârşite de Iisus Hristos în viaţa pământeană, învierea lui Lazăr. Evenimentul religios s-a petrecut în localitatea Betania, unde Lazăr, prietenul lui Iisus, murise de patru zile. Învierea lui Lazăr a fost descrisă în Sfânta Evanghelie după Ioan în Capitolul 11, versetele de la 1-45. Sfântul Evanghelist Ioan ne spune că Lazăr, originar din Betania (localitatea palestiniană Al-Izzariya de astăzi), ca şi surorile lui, Marta şi Maria, făcea parte din grupul persoanelor preţuite de Iisus.  Mai mult, tradiţia spune că Lazăr era fiul fariseului Simon, în casa căruia s-a pregătit Cina Mântuitorului. Tradiţia spune că, după învierea sa din morţi, timp de 30 de ani, cât a mai trăit, Lazăr a mâncat doar fructe. Se mai spune că Maica Domnului nostru Iisus Hristos i-a lucrat cu mâinile ei un omofor şi i l-a dăruit. De asemenea, se mai spune că, cele patru zile petrecute în mormânt l-au marcat pe Lazăr şi, cât a trăit, el n-a mai zâmbit niciodată.

Sâmbăta lui Lazăr. De ce este bine să facem plăcinte

În multe localităţi, îndeosebi în Sudul ţării, în ajunul Floriilor, se respectă tradiţia „Cântecelor de Paşti”. În fiecare comunitate, în faţa lăcaşurilor de cult ortodoxe, se intonează cântece religioase care amintesc despre moartea şi învierea lui Lazăr, prietenul lui Iisus. Învierea lui Lazăr anticipează Învierea Mântuitorului Hristos.

În sâmbăta Floriilor, la casele gospodarilor colindă fetele din localitatea respectivă , purtând pe cap cunune cu flori de câmp. În colindele lor se povesteşte despre moartea nefericită şi despre înmormântarea unui tânăr pe nume Lazăr. Una dintre fete, care poartă numele de Lăzăriţa, se îmbracă în mireasă. În cântec, Lăzăriţa deplâng drama lui Lazăr şi spune că acesta i-a cerut mamei să-i facă azima şi aceasta nu i-a îndeplinit dorinţa; atunci tânărul s-a dus cu oile la pădure, s-a suit pe o creangă să scuture frunze pentru oi, dar a început să bată vântul. Atunci creanga s-a rupt, iar el a căzut şi a murit. L-au găsit cele trei surori ale lui, l-au adus acasă, l-au scăldat în lapte dulce şi l-au înmormântat.

În Sâmbăta Floriilor copiii colindă la vecini şi la prieteni cu crenguţe de salcie sfinţite la biserică de preotul satului. În colindul lor se regăsesc urări de bine şi de sănătate. Cântecele copiilor povestesc din generaţie în generaţie despre Iisus, Cel care a fost primit cu slavă şi cu ramuri de măslin şi de finic în Ierusalim de mulţimile care, peste o săptămână, l-au răstignit. Colindătorii sunt primiţi de gazde cu multă bucurie. În cinstea lor, gazdele îşi împodobesc casa cu salcie sfinţită, îşi exprimă optimismul, speră şi spun cu credinţă: „Vă aşteptăm şi la anul!”. Bătrânii satului respectă tradiţia şi colindătorii sunt răsplătiţi cu ouă albe, nefierte, pentru a fi vopsite de Sfântul Paşte.

Prin tradiţie, în Sâmbăta lui Lazăr, gospodinele plămădesc plăcinte şi să le dea de pomană vecinilor, rudelor şi tuturor musafirilor. Dacă femeile pregătesc plăcinte, fetele tinere plantează flori, fiind convinse că numai cele sădite acum vor avea multe ramuri înflorite. În numeroase zone din ţară, fetele mai mici, îmbracate în rochii albe, împodobite cu flori de primăvară, merg cu colindul prin sat, spunând povestea sărmanului Lazăr care a murit foarte tânăr. Gospodarii le cinstesc cu ouă, pe care să le încondeieze în Joia Mare.

Sursa.realitatea.net


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Peste 24 milioane de lei investiţi în acest an pentru modernizarea rețelei de gaz din judeţul Alba

Publicat

în

În acest an, este 24 milioane de lei investiţi pentru modernizarea rețelei de gaz din judeţul Alba

Un număr de 17 proiecte de investiții în valoare totală de circa 24 milioane de lei, adică aproximativ 4,8 milioane de euro, sunt planificate pentru acest an în județul Alba, anunţă Delgaz Grid.

Lucrările vizează modernizarea rețelei de distribuție pe o lungime de circa 46 de kilometri în opt localități din județ. În urma investițiilor, conform companiei, alimentarea cu gaze naturale a locuitorilor se va îmbunătăți, fiind asigurată continuitatea și siguranța în exploatare a rețelei de distribuție.

Cele mai importante proiecte de investiții, care constau în înlocuirea conductelor și branșamentelor de gaze naturale, se vor derula în Alba Iulia, Aiud, Mirăslău, Cisteiu de Mureș și Blaj.

Anul trecut, în județul Alba au fost realizate 10 proiecte de investiții, prin care s-au înlocuit 16 kilometri de conducte și branșamente gaze naturale, iar rețeaua a fost extinsă cu aproximativ 30 dekilometri pentru racordarea de noi consumatori. Cea mai mare parte a rețelei de gaz, circa 8 kilometri, a fost înlocuită la Sebeș.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Reducere a impozitelor locale pentru donatori de sânge: Alba Iulia, gata să aplice măsura

Publicat

în

Alba Iulia, gata să aplice măsura reducerii impozitelor locale pentru donatorii de sânge

Alba Iulia va fi printre primele municipii din România unde se aprobă reducerea de 10% la impozitul pe clădiri și terenuri, pentru donatorii de sânge și persoanele cu dizabilități, a anunțat primarul Gabriel Pleșa.

Potrivit acestuia, proiectul de hotărâre de consiliu local este gata, va rămâne în dezbatere publică vreme de 30 de zile, iar ulterior va deveni o realitate.

Prin noua lege, promulgată recent, consiliile locale pot acorda reduceri la impozitul pe clădiri și teren pentru persoanele fizice care fac dovada a minimum trei donări de sânge, pe parcursul unui an calendaristic. Reducerea, care va fi aplicată începând cu anul viitor, se va cumula cu bonificația de 10%, acordată deja celor care achită anticipat impozitul datorat.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba