Rămâi conectat

Știri

Măștile oferă protecție dacă sunt purtate corect

Publicat

în

Studiile despre măști chirurgicale care s-au făcut până acum s-au concentrat pe spitale și pe purtatul lor în locuințe. Concluzia este că măștile sunt bune, dacă lumea le-ar purta ca lumea. Într-un studiu din International Journal of Infectious Diseases autorii notează, oarecum profetic: „Conformismul a fost scăzut, dar conformismul este afectat de percepția riscului. Într-o pandemie, ne-am aștepta ca acesta să se îmbunătățească.” 

Cu alte cuvinte, chiar și în condițiile participării unui studiu, cu cineva bolnav de gripă în casă, oamenii nu au purtat măștile tot timpul sau nu le-au folosit corect (asta ar putea însemna, de exemplu, că le-au schimbat rar sau le-au refolosit). Ce să mai vorbim atunci de purtatul lor pe stradă sau în magazine? Dacă ai văzut pe cineva purtând masca sub nas sau dând-o jos pentru a vorbi cu cineva, știi despre ce vorbesc. Ori, o modelare făcută anul trecut pe gripă, arată că pentru a scădea la jumătate numărul infecțiilor, ar  trebui ca 50% din populație să poarte măști (și era vorba nu de măști chirurgicale, ci de respiratoare, cu un nivel mult mai mare de protecție). Efectiv, nu există atâtea măști de acel tip. La un nivel de respectare a indicațiilor de 20%, măștile nu schimbau în vreun fel numărul celor infectați.

Prin urmare, recomandările venite, într-o primă fază, dinspre OMS și alte organisme naționale implicate în stăpânirea pandemiei, de a nu se purta masca, țineau cont de aceste lucruri: virusul se transmite prin picături, deci masca trebuie purtată doar de cei care au simptome sau de cei care vin în contact cu bolnavii, iar oamenii nu respectă oricum recomandările. Purtarea măștilor era, pur și simplu, supraprotecție, a fost, cel mai probabil, ceea ce gândeau. În plus, mai exista și un motiv de natură economică. Nu exista o cantitate atât de mare de măști, iar ele erau necesare în spitale. „Lasă măștile pentru medici și asistente” a fost un mesaj recurent la începutul pandemiei.

E drept că o parte dintre țările asiatice, în principal China, Coreea, Hong Kong sau Singapore au recomandat  purtarea măștilor și în mijloace de transport în comun sau locuri aglomerate încă din primele faze ale pandemiei, iar acest lucru pare să fi influențat evoluția bolii. Însă nu trebuie uitat că, în țările respective, nivelul de conformism social este mai ridicat ca în Europa sau SUA, iar purtarea măștilor era de mult o obișnuință în sezonul rece.

Antropologul român Alec Bălășescu, supune că „pre-pandemie, în Europa și SUA nu se purta mască dacă aveai o boală respiratorie, pentru că nimeni nu considera necesar – aceste boli având tratament disponibil (antibiotice pentru pneumonie, de exemplu) și prevenție la îndemână  (vaccinuri antigripale). Ele fac parte deci din peisajul natural normal. Cultural, portul mastii nu a fost prezent, iar perspectiva științifică a pus accentul pe prevenire prin vaccin și tratament – deci nu pe prevenire comportamentală. Acum lucrurile se schimbă rapid.”

Ce s-a modificat, de le recomandă toată lumea?

În primul rând, s-a schimbat percepția socială. Autoritățile par a fi dispuse să ia tot mai multe măsuri care să dea un oarecare confort psihic cetățenilor deja speriați de viitor, vezi și nenumăratele acțiuni publice de dezinfectare. În paralel, oamenii sunt mult mai dispuși acum să poarte măști și se simt mai în siguranță în preajma celor care fac acest lucru. „Avem de-a face cu un virus pentru care nu avem vaccin (sperăm că în curând vom avea), cu un comportament necunoscut pe de-a-ntregul, și aparent cu o rată a transmisiei foarte ridicată. Experiența din țările Asiei de Est și Sud-Est arată că purtatul măștii poate încetini răspândirea virusului, alături de alte măsuri”, spune Alec Bălășescu.

În al doilea rând, au apărut informații noi despre cum se transmite virusul. De exemplu, în SUA, o țară care a luat măsuri de distanțare socială destul de târziu și care a ajuns în topul numărului infecțiilor cu COVIC-19, cu peste 300.000 de cazuri până în prima săptămână din aprilie, transmisia pare a fi deja comunitară, astfel încât Centers for Disease Control and Prevention (CDC) a trecut la a recomanda purtarea măștilor din pânză.  A se remarca că s-a trecut la purtarea măștilor improvizate, nu a celor chirurgicale, și că recomandarea se referă tot la purtarea lor în zone aglomerate, în care distanțarea socială nu e posibilă.

În al treilea rând, s-a stabilit că bolnavii de COVID-19 sunt infecțioși încă din prima săptămână de la infectare, chiar și atunci când nu prezintă simptome sau acestea sunt extrem de ușoare, spune un studiu publicat în Nature Cu alte cuvinte, poate că nu știi că ai virusul, deci ar trebui să porți masca pentru a nu-i îmbolnăvi pe alții.

Cum să îți faci o mască improvizată

În mod normal, ar trebui să porți măști chirurgicale. În cazul medicilor, aceștia trebuie să le schimbe între pacienți sau când devin umede În cazul tău, asta înseamnă că ar trebui să schimbi mai multe, într-o zi normală de lucru.  Cum însă măștile chirurgicale se găsesc greu, poți apela și la soluția unei măști improvizate. Pregătește mai multe și decupează-le din materiale cât mai dense. Poți să te uiți la un bec prin material. Dacă se vede prea clar, nu e unul bun sau trebuie să-l pui în mai multe pliuri. Trebuie însă să știi că o astfel de mască este de trei ori mai puțin eficientă decât una chirurgicală. Dar tot mai bine decât nimic, nu? Cât despre refolosirea măștilor, aceasta nu este recomandată, de preferat ar fi să le folosești o dată, să le pui și să le scoți cu grijă (fără a atinge cu mâinile altceva decât elasticele) și să le arunci într-un coș închis. Pe de altă parte, se știe că virusul moare la temperaturi ridicate, deci dacă poți spăla materialul fără a-l deforma și apoi îl poți călca, poți încerca refolosirea măștilor din material textil.

Se transmite virusul prin aerosoli sau nu?

Până spre jumătatea lunii martie, se considera că principala cale de transmisie a virusului sunt picăturile. Însă un studiu publicat la jumătatea lui martie a introdus ideea că transmisia prin aerosoli e posibilă, din moment ce au descoperit că virusul rezistă în această formă cel puțin trei ore, în condiții de laborator. De atunci, au mai apărut studii care detectau ARN-ul virusului în apropierea pacienților cu COVID-19, ceea ce ar putea indica o transmisie prin aerosoli.

OMS spune însă că dovezile curente arată că aerosolii sunt periculoși doar în medii spitalicești (cel mai probabil, mai ales din cauza ventilatoarelor) și că niciunul dintre cele 75.000 de bolnavi din China nu s-a infectat pe această cale. În condiții de pandemie, însă, mulți ar prefera certitudinea că nu se transmite prin aerosoli și în alte contexte, decât așteptarea confirmării că se transmite. Problema care rămâne este că, pentru a fi eficiente și în cazul aerosolilor, măștile de protecție trebuie să fie de tip respiratoare, ar acestea sunt puține (și trebuie să ajungă  la cei mai expuși, adică medicii și asistentele) și complicat de folosit chiar și după training-uri îndelungate.

De ce e greu să utilizezi un respirator?

În general de formă circulară sau ovală, respiratoarele sunt create pentru a se mula pe față și nu te protejează doar de picături, ci și de particule mult mai mici. Protecția nu e totală, filtrează undeva între 94 și 99%, în funcție de model. Cele utilizate pentru medici sunt de tip FFP2 sau FFP3,în Europa, și N95, în SUA. Făcute în general din materiale plastice, acestea pot fi de unică folosință sau cu filtre care trebuie schimbate periodic. De aceea, de exemplu, imprimarea 3D a măștilor nu ajută – pe lângă lipsa filtrelor, mai ai și problema unui plastic cu porozitate ridicată.

Cea mai mare problemă a respiratoarelor este că trebuie să se potrivească cu forma feței, altfel există riscul ca aerul infectat să intre prin altă parte. Și nu toate fețele sunt la fel, pe când respiratoarele sunt destul de standard. Mai mult, sunt foarte dificil de montat. De aceea, etanșeitatea lor este testată după ce medicul își pune masca prin pulverizarea unei substanțe pa bază de zahăr în aer. Dacă se simte ceva, nu e OK. Iar un respirator pus incorect nu protejează mai bine ca o mască chirurgicală.

O altă problemă este că respiratoarele sunt greu de suportat pe față, pe termen lung, pentru că trebuie strânse foarte bine, ceea ce le face și mai nepractice pentru populație. Nu mai spun că mai sunt și scumpe și în cantități insuficiente, ceea ce obligă autoritățile să le păstreze pentru cei care vin în contact cu bolnavii de COVID-19. Cea mai mare problemă este că unele modele au o supapă de evacuare, care nu filtrează, ceea ce înseamnă că, dacă porți un respirator, nu iei virusul, dar îl dai, dacă îl ai deja – însă aceste modele sunt folosite mai ales în construcții și alte medii cu mult praf. Există însă riscul ca, fără să știe acest lucru, cei care nu prezintă simtome sau au simtome ușoare să le poarte, iar asta nu-i protejează pe cei din jurului lor.

Un studiu făcut în 2007, în New Orleans, după uraganul Katrina, arată că 76% din publicn-a știut cum să-și pună un respirator corect, iar procentul nu era cu mult mai bun nici la personalul medical  – 65%, conform unui studiu din 2000. Ca și la măști, e de așteptat ca procentele să se îmbunătățească în condiții de pandemie, când toată lumea are tendința să fie mai atentă. Pe de altă parte, dificultatea montării explică de ce, în cazul medicilor, oboseala poate duce la neatenție și, prin urmare, la infectare.

Ce urmează acum?

Pe termen scurt, tot mai multe state vor recomanda purtarea măștilor în public. În principiu, asta ar putea încetini răspândirea bolii, dar nu atât de mult pe cât se speră. Dacă purtarea lor va fi recomandată doar în public, cel mai probabil vor fi protejați doar cei care ar fi fost expuși accidental la virus într-un mijloc de transport, de exemplu. În clădirile de birouri, acasă, în general în locurile în care lumea petrece mai mult timp, cel mai probabil mulți nu vor purta mască, n-o vor schimba la timp sau va ceda și o vor scoate din când în când.

Este deci nevoie să se combine purtarea măștilor cu alte măsuri de protecție – spălarea regulată pe mâini și evitarea atingerii feței. OMS recomandă statelor membresă ia măsuri pentru obligativitatea dezinfecției mâinilor la intrarea și ieșirea din clădiri comerciale și a mijloacelor de transport.

Pe termen lung, vom asista la o schimbare de paradigmă în societățile occidentale. Oamenii vor deveni mult mai atenți cu bolile respiratorii. Nu va mai fi acceptabil social ca o persoană cu simptome vizibile să iasă în public fără protecție. Poate că data viitoare când vei tuși sau îți va curge nasul va fi doar o răceală obișnuită sau o alergie, dar lumea te va privi suspect dacă nu vei avea masca pe față.

Sursa:mindcraftstories.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Locuri de muncă în Alba: 517 job-uri vacante, la data de 21 mai 2024. Cine angajează și ce posturi sunt

Publicat

în

Peste 500 de job-uri vacante, în județul Alba, la data de 21 mai 2024

Sunt 517 locuri de muncă disponibile în Alba Iulia, Aiud, Blaj, Sebeș, Cugir, Câmpeni, Ocna Mureș, Teiuș și alte localități din județ. La Alba Iulia sunt 225 de oferte.

ABRUD UNICARM SUPERMARKET S.R.L. LUCRATOR COMERCIAL 1
ABRUD SC CRIS DECOR CONSTRUCT SRL MUNCITOR NECALIFICAT LA DEMOLAREA CLADIRILOR, CAPTUSELI ZIDARIE, PLACI MOZAIC, FAIANTA, GRESIE, PARCHET 2
ABRUD HANU BÎDEANU SRL OSPATAR (CHELNER) 1
ABRUD IMCOP S.R.L. MANIPULANT MARFURI 3
ABRUD SC SORDIAL SRL LUCRATOR COMERCIAL 1
AIUD CASA HATEGAN SRL MANIPULANT MARFURI 1
AIUD SC BAYERN MOBILE SOLUTION SA AGENT DE VÂNZARI 1
AIUD ASOCIATIAUN PAS INAINTE ALEXANDRA ASISTENT SOCIAL NIVEL SUPERIOR 1
AIUD ASOCIATIAUN PAS INAINTE ALEXANDRA EDUCATOR SPECIALIZAT 1
AIUD ASOCIATIAUN PAS INAINTE ALEXANDRA KINETOTERAPEUT 1
AIUD ANAS SRL LUCRATOR COMERCIAL 1
AIUD S.C. Excelent Trans S.R.L. SOFER DE AUTOTURISME SI CAMIONETE 1
AIUD MC PROTECT SRL AGENT DE SECURITATE 1
AIUD EXCELENT AUTO SRL SOFER DE AUTOTURISME SI CAMIONETE 2
AIUD SC RUTIER MITROSPEED SRL SOFER DE AUTOTURISME SI CAMIONETE 4
AIUD LUK DE LUX SRL LUCRATOR COMERCIAL 2
AIUD LOGOS SRL MUNCITOR NECALIFICAT ÎN AGRICULTURA 1
AIUD VAN-GAO S.R.L. MUNCITOR NECALIFICAT LA AMBALAREA PRODUSELOR SOLIDE SI SEMISOLIDE 3
AIUD ASOCIATIAUN PAS INAINTE ALEXANDRA INFIRMIER/INFIRMIERA 1
AIUD ASOCIATIAUN PAS INAINTE ALEXANDRA MEDIC SPECIALIST 1
AIUD UZINA DE VAGOANE AIUD SA MUNCITOR NECALIFICAT LA ASAMBLAREA, MONTAREA PIESELOR 4
AIUD BETON LUXURY FOOD S.R.L. CASIER 2
AIUD UZINA DE VAGOANE AIUD SA LACATUS MECANIC 1
AIUD UZINA DE VAGOANE AIUD SA LACATUS CONSTRUCTII METALICE SI NAVALE 2
AIUD UZINA DE VAGOANE AIUD SA LACATUS-MONTATOR 2
AIUD UZINA DE VAGOANE AIUD SA SUDOR 2
AIUD UZINA DE VAGOANE AIUD SA VOPSITOR 1
AIUD PREBET AIUD SA MUNCITOR NECALIFICAT LA ÎNTRETINEREA DE DRUMURI, SOSELE, PODURI, BARAJE 4
ALBA IULIA RAYAN GRUP SRL AJUTOR BUCATAR 1
ALBA IULIA ALTEX ROMANIA SRL CASIER 1
ALBA IULIA ALTEX ROMANIA SRL LUCRATOR GESTIONAR 2
ALBA IULIA CAMINUL PENTRU PERSOANE VARSTNICE ALBA IULIA ELECTRICIAN DE ÎNTRETINERE SI REPARATII 1
ALBA IULIA CAMINUL PENTRU PERSOANE VARSTNICE ALBA IULIA INSTALATOR RETELE TERMICE SI SANITARE 1
ALBA IULIA CAMINUL PENTRU PERSOANE VARSTNICE ALBA IULIA KINETOTERAPEUT 1
ALBA IULIA CAMINUL PENTRU PERSOANE VARSTNICE ALBA IULIA MEDIC SPECIALIST 1
ALBA IULIA CAMINUL PENTRU PERSOANE VARSTNICE ALBA IULIA REFERENT DE SPECIALITATE ÎN ADMINISTRATIA PUBLICA 1
ALBA IULIA ANADOLU LIDER CONSTRUCT S.R.L. MUNCITOR NECALIFICAT LA DEMOLAREA CLADIRILOR, CAPTUSELI ZIDARIE, PLACI MOZAIC, FAIANTA, GRESIE, PARCHET 4
ALBA IULIA DENY LOOK AJUTOR BUCATAR 1
ALBA IULIA DENY LOOK BARMAN 1
ALBA IULIA DENY LOOK BUCATAR 1
ALBA IULIA DENY LOOK LUCRATOR BUCATARIE (SPALATOR VASE MARI) 1
ALBA IULIA SOLINA PRODUCTION MUNCITOR NECALIFICAT LA AMBALAREA PRODUSELOR SUB FORMA DE PRAF SI GRANULE 6
ALBA IULIA DENY LOOK OSPATAR (CHELNER) 1
ALBA IULIA DENY LOOK RESPONSABIL CAZARE 1
ALBA IULIA SOLINA PRODUCTION STIVUITORIST 1
ALBA IULIA SC JUSTICE SECURITY SERVICES SRL AGENT DE SECURITATE 2
ALBA IULIA NATALIA & DRAGOŞ SRL AGENT DE VÂNZARI 1
ALBA IULIA SERENDIPITY BUSINESS SRL AJUTOR BUCATAR 1
ALBA IULIA BIO TERAPIA PLUS SRL ASISTENT MEDICAL GENERALIST 4
ALBA IULIA AIDA BEST CONSTRUCT SRL Conducător auto transport rutier de mărfuri 1
ALBA IULIA PEMONT LENJERIE SRL CONFECTIONER-ASAMBLOR ARTICOLE DIN TEXTILE 5
ALBA IULIA ROMWEST EURO SRL ECONOMIST ÎN ECONOMIE GENERALA 1
ALBA IULIA LIVIO-DARIO SRL ECONOMIST ÎN ECONOMIE GENERALA 1
ALBA IULIA OCMA CONTEXPERT SRL CONTABIL 1
ALBA IULIA KLAUS MESAGER SRL CURIER 1
ALBA IULIA THINK GREEN SOLUTIONS SRL ELECTROMECANIC 2
ALBA IULIA OMNI CURIER SRL EXPERT CONTABIL-VERIFICATOR 1
ALBA IULIA FLANCO RETAIL SA LUCRATOR COMERCIAL 3
ALBA IULIA PAVELION FOOD S.R.L. LUCRATOR COMERCIAL 1
ALBA IULIA PRODPAN SWEET S.R.L. LUCRATOR COMERCIAL 1
ALBA IULIA NEWTER DRUM SRL MECANIC AUTO 2
ALBA IULIA AIDA BEST CONSTRUCT SRL MUNCITOR NECALIFICAT ÎN SILVICULTURA 2
ALBA IULIA SC SEWS ROMANIA SRL MUNCITOR NECALIFICAT LA ASAMBLAREA, MONTAREA PIESELOR 15
ALBA IULIA NEWTER DRUM SRL MUNCITOR NECALIFICAT LA ÎNTRETINEREA DE DRUMURI, SOSELE, PODURI, BARAJE 5
ALBA IULIA PRODPAN SWEET S.R.L. PATISER 1
ALBA IULIA ASOCIATIA FILANTROPIA ORTODOXA ALBA IULIA PEDAGOG SOCIAL 1
ALBA IULIA S.C. PATIPAN GRUP SRL SOFER DE AUTOTURISME SI CAMIONETE 1
ALBA IULIA NEWTER DRUM SRL SUDOR 1
ALBA IULIA NEWAMPORT ASFALT SRL INGINER CAI FERATE, DRUMURI SI PODURI 1
ALBA IULIA DIROM INTERTRANS SRL MASINIST LA MASINI PENTRU TERASAMENTE (IFRONIST) 2
ALBA IULIA DIROM INTERTRANS SRL MECANIC AUTO 1
ALBA IULIA TRANSILVANIA PREST SOLUTIONS SRL MONTATOR SISTEME OPACE DE TERMOIZOLARE PENTRU CLĂDIRI 5
ALBA IULIA YUKAMOB STYLE MUNCITOR NECALIFICAT LA ASAMBLAREA, MONTAREA PIESELOR 1
ALBA IULIA NOVOCASA CONSTRUCT MUNCITOR NECALIFICAT LA DEMOLAREA CLADIRILOR, CAPTUSELI ZIDARIE, PLACI MOZAIC, FAIANTA, GRESIE, PARCHET 1
ALBA IULIA DIROM INTERTRANS SRL SUDOR 1
ALBA IULIA AREAL FLORA CONSTRUCT ZIDAR PIETRAR 1
ALBA IULIA TRANSILVANIA PREST SOLUTIONS SRL ZUGRAV 2
ALBA IULIA ASOCIATIA CRESTEM FRUMOS MANAGER GENERAL 1
ALBA IULIA RO.DE.X FASHION SRL CONFECTIONER-ASAMBLOR ARTICOLE DIN TEXTILE 4
ALBA IULIA CREDEX BROKER S.R.L. COORDONATOR COMPARTIMENT/COLECTIV BANCA 1
ALBA IULIA ALTEX ROMANIA SRL LUCRATOR GESTIONAR 2
ALBA IULIA RUBIN FARM S.R.L. VÂNZATOR DE PRODUSE NATURISTE 1
ALBA IULIA THINK GREEN SOLUTIONS SRL AGENT DE TURISM 2
ALBA IULIA INTERBRANDS ORBICO S.R.L. MERCANTIZOR 1
ALBA IULIA VABRO RETAIL SRL LUCRATOR COMERCIAL 3
ALBA IULIA NEMO INVESTIGO SRL AGENT DE SECURITATE 2
ALBA IULIA TEHNO SECURITY SISTEM SRL AGENT DE SECURITATE 5
ALBA IULIA SC EMI TRANS PLUS SRL AJUTOR BUCATAR 2
ALBA IULIA IPEC SA AMBALATOR MANUAL 10
ALBA IULIA SC EMI TRANS PLUS SRL BUCATAR 2
ALBA IULIA AIDA BEST CONSTRUCT SRL Conducător auto transport rutier de mărfuri 1
ALBA IULIA ASOCIATIA CRESTEM FRUMOS EDUCATOR PUERICULTOR 1
ALBA IULIA IPEC SA ELECTRICIAN DE ÎNTRETINERE SI REPARATII 5
ALBA IULIA IPEC SA ÎNCARCATOR-DESCARCATOR 10
ALBA IULIA IPEC SA LABORANT CHIMIST 4
ALBA IULIA ARIS COM SRL LUCRATOR COMERCIAL 2
ALBA IULIA IPEC SA MECANIC OPERATOR 5
ALBA IULIA URBAN LOGISTIC TRANSILVANIA SR MUNCITOR NECALIFICAT LA DEMOLAREA CLADIRILOR, CAPTUSELI ZIDARIE, PLACI MOZAIC, FAIANTA, GRESIE, PARCHET 3
ALBA IULIA SC EMI TRANS PLUS SRL OSPATAR (CHELNER) 2
ALBA IULIA SC EMI TRANS PLUS SRL SOFER DE AUTOTURISME SI CAMIONETE 3
ALBA IULIA AIDA BEST CONSTRUCT SRL TEHNICIAN SILVIC – EXPLOATARE 1
ALBA IULIA IMSAT-ALBA SA ELECTRICIAN ÎN CONSTRUCTII 2
ALBA IULIA IMSAT-ALBA SA LACATUS MECANIC 2
ALBA IULIA PEMONT LENJERIE SRL MANAGER RESURSE UMANE 1
ALBA IULIA DEDEMAN SRL STIVUITORIST 1
ALBA IULIA SECURED SR SRL AGENT DE SECURITATE 2
ALBA IULIA CASA NOASTRĂ BĂRĂBANŢ SRL INFIRMIER/INFIRMIERA 2
ALBA IULIA CASA NOASTRĂ BĂRĂBANŢ SRL ÎNGRIJITOARE LA UNITATI DE OCROTIRE SOCIALA SI SANITARA 2
ALBA IULIA CABINET MEDICAL SUCIU MONICA ASISTENT MEDICAL FIZIOTERAPIE 1
ALBA IULIA BETON LUXURY FOOD S.R.L. CASIER 2
ALBA IULIA CABINET MEDICAL SUCIU MONICA MASEUR 1
ALBA IULIA CABINET MEDICAL SUCIU MONICA MEDIC SPECIALIST 1
ALBA IULIA AZETS INSIGHT SRL ECONOMIST ÎN ECONOMIE GENERALA 3
ALBA IULIA AZETS INSIGHT SRL FUNCTIONAR ADMINISTRATIV 2
ALBA IULIA AUTOMOB ALBA S.R.L. SPALATOR VEHICULE 1
ALBA IULIA MARISS FOOD S.R.L. PIZZAR 1
ALBA IULIA COCO DTD RECYCLING S.R.L. LUCRATOR SORTATOR DESEURI RECICLABILE 1
ALBA IULIA MIVO EXPERT CONSTRUCT SRL FEMEIE DE SERVICIU 1
ALBA IULIA ADAM’S SERVICES SRL MECANIC AUTO 1
ALBA IULIA MATIN-MAIER SRL MUNCITOR NECALIFICAT LA AMBALAREA PRODUSELOR SUB FORMA DE PRAF SI GRANULE 1
ALBA IULIA ADAM’S SERVICES SRL SPALATOR VEHICULE 1
ALBA IULIA ALPINA TEC FOOD SRL AJUTOR BUCATAR 3
ALBA IULIA MADPAN 70 SRL AMBALATOR MANUAL 1
ALBA IULIA BEST CLEAN SRL ÎNGRIJITOR CLADIRI 1
ALBA IULIA ALPINA TEC LOGISTIC SRL SUDOR 1
ALBA IULIA URBAN CONSTRUCT TRANSILVANIA SRL INSTALATOR APA, CANAL 1
ALBA IULIA URBAN LOGISTIC TRANSILVANIA SR SOFER DE AUTOTURISME SI CAMIONETE 1
ALBA IULIA SC APULUM SA ELECTRICIAN DE ÎNTRETINERE SI REPARATII 3
ALBA IULIA SC APULUM SA INSTALATOR APA, CANAL 3
ALBA IULIA SC APULUM SA ÎNCARCATOR-DESCARCATOR 10
ALBA IULIA SC APULUM SA LACATUS MECANIC 3
ALBA IULIA TUDOR HEALTHCARE SYSTEM S.R.L. MEDIC SPECIALIST 1
ARIEŞENI CHIRILA-LUP COSMINA ELENA PERSOANĂ FIZICĂ AUTORIZATĂ CAMERISTA HOTEL 1
BAIA DE ARIEŞ ASOCIATIA „MARIA ELISEEA” INFIRMIER/INFIRMIERA 1
BISTRA S.C.RARIDA MOLID SRL MUNCITOR NECALIFICAT ÎN SILVICULTURA 1
BISTRA AVETRANS SPEDITION S.R.L. AGENT CURIER 1
BISTRA SC DIONCUSA CASIER 1
BISTRA STELUTAAPUSENI SRL MANIPULANT MARFURI 1
BISTRA MARSTELFAN FOREST S.R.L. MUNCITOR NECALIFICAT ÎN SILVICULTURA 1
BLAJ PEK KOLI SRL BRUTAR 3
BLAJ EVACONS RESIDENCE S.R.L. FEMEIE DE SERVICIU 2
BLAJ SC BAYERN MOBILE SOLUTION SA AGENT DE VÂNZARI 1
BLAJ I.A.M.U. SA ELECTRICIAN PROTECTIE RELEE, AUTOMATIZARI SI MASURATORI ELECTRICE 4
BLAJ I.A.M.U. SA ELECTROMECANIC MASINI SI ECHIPAMENTE ELECTRICE 1
BLAJ I.A.M.U. SA LACATUS MECANIC 4
BLAJ I.A.M.U. SA OPERATOR LA MASINI-UNELTE CU COMANDA NUMERICA 5
BLAJ GICU TRANS SRL Conducator auto transport rutier de persoane 2
BLAJ TEHNO SECURITY SISTEM SRL AGENT DE SECURITATE 5
BLAJ SC ROMANIAN SECURITY SYSTEM SRL AGENT DE SECURITATE 5
CÂLNIC LA FERMA BÂRSAN S.R.L. TEHNICIAN ECONOMIST 1
CÂMPENI RIVALY C.H. SRL BRUTAR 3
CÂMPENI RIVALY C.H. SRL BUCATAR 3
CÂMPENI S.C. FIGOPROF CMA S.R.L. CASIER 2
CÂMPENI BALEA MEDIA SRL COLATOR PUBLICITAR 1
CÂMPENI REIFEN CENTER SRL DIRECTOR GENERAL SOCIETATE COMERCIALA 1
CÂMPENI RIVALY C.H. SRL ÎNGRIJITOR CLADIRI 3
CÂMPENI RIVALY C.H. SRL LUCRATOR BUCATARIE (SPALATOR VASE MARI) 3
CÂMPENI RIVALY C.H. SRL LUCRATOR GESTIONAR 3
CÂMPENI RIVALY C.H. SRL OSPATAR (CHELNER) 3
CÂMPENI TOPO MAR CONSULT SRL AGENT CURATENIE CLADIRI SI MIJLOACE DE TRANSPORT 1
CÂMPENI ALL ANDREICA SRL PRIMITOR-DISTRIBUITOR BENZINA SI MOTORINA 1
COLŢEŞTI DE COLTESTI S.R.L. SPECIALIST MARKETING 1
COLŢEŞTI CONACUL SECUIESC RURAL SRL AJUTOR BUCATAR 1
CRICĂU DOMICA BRICONSTRUCT SRL INGINER CONSTRUCTII CIVILE, INDUSTRIALE SI AGRICOLE 1
CRICĂU DE NIROS TRADE INTERNATIONAL ENTREPRISE SRL LUCRATOR COMERCIAL 3
CUGIR DELI GROUP PROFESSIONAL SERVICES SRL AJUTOR BUCATAR 2
CUGIR DELI GROUP PROFESSIONAL SERVICES SRL CASIER 2
CUGIR DELI GROUP PROFESSIONAL SERVICES SRL LUCRATOR BUCATARIE (SPALATOR VASE MARI) 1
CUGIR IVET SRL MANIPULANT MARFURI 2
CUGIR CINPROD SRL MANIPULANT MARFURI 5
CUGIR ELIT SRL AMBALATOR MANUAL 3
CUGIR ELIT SRL MANIPULANT MARFURI 3
GALTIU SC CRIS DECOR CONSTRUCT SRL CONSTRUCTOR STRUCTURI MONOLITE 3
GALTIU SC CRIS DECOR CONSTRUCT SRL MUNCITOR NECALIFICAT LA DEMOLAREA CLADIRILOR, CAPTUSELI ZIDARIE, PLACI MOZAIC, FAIANTA, GRESIE, PARCHET 2
GÂMBAŞ S.C. FERO CIOAZA S.R.L. RECUPERATOR METALE VECHI 1
GÂRBOVA DE JOS AYO SPEED AUTO SRL SOFER DE AUTOTURISME SI CAMIONETE 2
IGHIU ROMWEST EURO SRL DIRECTOR ECONOMIC 1
JIDVEI MARIA TURISM SRL BUCATAR 2
JIDVEI MARIA TURISM SRL GHID DE TURISM INTERN (LOCAL) 2
JIDVEI MARIA TURISM SRL OSPATAR (CHELNER) 2
LANCRĂM HAŢEGAN METAL SRL LACATUS MECANIC 1
LANCRĂM HAŢEGAN METAL SRL MUNCITOR NECALIFICAT ÎN METALURGIE 1
LANCRĂM HAŢEGAN METAL SRL SUDOR 1
LUPŞA GRANCARMIN SRL AGENT CURATENIE CLADIRI SI MIJLOACE DE TRANSPORT 2
LUPŞA GRANPORTODASS SRL MENAJERA 2
LUPŞA GRANCARMIN SRL MENAJERA 5
LUPŞA GRANPORTODASS SRL AGENT CURATENIE CLADIRI SI MIJLOACE DE TRANSPORT 5
MIRĂSLĂU LUCA PRODCARN SRL ÎNGRIJITOR ANIMALE 1
MIRĂSLĂU LUCA PRODCARN SRL MUNCITOR NECALIFICAT ÎN AGRICULTURA 1
MIRĂSLĂU LUCA PRODCARN SRL TRACTORIST 1
OARDA ELIT SRL AMBALATOR MANUAL 5
OARDA ELIT SRL MANIPULANT MARFURI 3
OCNA MUREŞ MEDICAL BAILE SARATE SRL FIZIOKINETOTERAPEUT 1
OCNA MUREŞ S.C. TEOCOS AUTO S.R.L. INGINER AUTOVEHICULE RUTIERE 1
OCNA MUREŞ APA-CTTA SA ELECTRICIAN DE ÎNTRETINERE SI REPARATII 1
OCNA MUREŞ BAZA DE TRATAMENT SI AGREMENT BAILE SARATE OCNA MURES SA ECONOMIST ÎN GESTIUNEA ECONOMICA 1
OCNA MUREŞ BAZA DE TRATAMENT SI AGREMENT BAILE SARATE OCNA MURES SA SPECIALIST RESURSE UMANE 1
OCNA MUREŞ LOGISTIC MEDIA POP ART SRL OPERATOR LA FABRICAREA PRODUSELOR FAINOASE 5
OCOLIŞ BOGDAN STEFAN CONSTRUCT SRL ECONOMIST ÎN GESTIUNEA ECONOMICA 1
PETREŞTI STEIN KONSTRUCT SRL MASINIST LA MASINI PENTRU TERASAMENTE (IFRONIST) 1
PIANU DE JOS TRANSALPINA FAN SRL MUNCITOR NECALIFICAT ÎN SILVICULTURA 3
SEBEŞ KRONOSPAN TRADING S.R.L. ASCUTITOR LAMINATE LA RECE 1
SEBEŞ KRONOSPAN TRADING S.R.L. DECLARANT VAMAL 1
SEBEŞ KRONOSPAN TRADING S.R.L. ELECTRICIAN DE ÎNTRETINERE SI REPARATII 1
SEBEŞ KRONOSPAN TRADING S.R.L. FUNCTIONAR ÎN ACTIVITATI COMERCIALE, ADMINISTRATIVE SI PRETURI 3
SEBEŞ KRONOSPAN TRADING S.R.L. LACATUS MECANIC DE ÎNTRETINERE SI REPARATII UNIVERSALE 5
SEBEŞ KRONOSPAN TRADING S.R.L. MANAGER DE ZONA 1
SEBEŞ KRONOSPAN TRADING S.R.L. MANIPULANT MARFURI 2
SEBEŞ KRONOSPAN TRADING S.R.L. PROGRAMATOR FABRICATIE/LANSATOR FABRICATIE 1
SEBEŞ KRONOSPAN TRADING S.R.L. SPECIALIST RESURSE UMANE 1
SEBEŞ KRONOSPAN TRADING S.R.L. STRUNGAR UNIVERSAL 1
SEBEŞ DIMAR LOGISTICA EXPRES SRL Conducător auto transport rutier de mărfuri 2
SEBEŞ CONSTRUCŢII ŞI SERVICII SRL LACATUS MECANIC 1
SEBEŞ FLANCO RETAIL SA LUCRATOR COMERCIAL 1
SEBEŞ SASTRE IRON SRL MUNCITOR NECALIFICAT LA DEMOLAREA CLADIRILOR, CAPTUSELI ZIDARIE, PLACI MOZAIC, FAIANTA, GRESIE, PARCHET 2
SEBEŞ CONSTRUCŢII ŞI SERVICII SRL OPERATOR LA MASINI-UNELTE CU COMANDA NUMERICA 1
SEBEŞ CONSTRUCŢII ŞI SERVICII SRL SUDOR 1
SEBEŞ TRIMODA SRL VÂNZATOR 1
SEBEŞ LENIS CAFE PLUS SRL LUCRATOR COMERCIAL 1
SEBEŞ AUTO TOTAL PREST SRL MUNCITOR MANIPULARE SI PREGATIRE FURAJE 5
SEBEŞ VMV SECURITY SRL AGENT DE SECURITATE 5
SEBEŞ S.C. SERGIANA RETAIL S.R.L. LUCRATOR COMERCIAL 1
SEBEŞ SC VONTRANS IMPEX SRL DISPECER 1
SEBEŞ SC VONTRANS IMPEX SRL SOFER DE AUTOTURISME SI CAMIONETE 5
SEBEŞ TRANS IVINIS & CO SRL CAMERISTA HOTEL 1
SEBEŞ CATALEYA STORE SRL OPERATOR INTRETINERE CORPORALA 1
SEBEŞ LIBRA GUARD SRL AGENT DE SECURITATE 2
SEBEŞ GOOD FOOD & HOSTING SRL AJUTOR BUCATAR 3
SEBEŞ GOOD FOOD & HOSTING SRL CAMERISTA HOTEL 4
SEBEŞ COMA CONSTRUCT SRL DULGHER (EXCLUSIV RESTAURATOR) 2
SEBEŞ COMA CONSTRUCT SRL FIERAR BETONIST 2
SEBEŞ COMA CONSTRUCT SRL LACATUS MECANIC 2
SEBEŞ COMA CONSTRUCT SRL MASINIST LA MASINI PENTRU TERASAMENTE (IFRONIST) 2
SEBEŞ COMA CONSTRUCT SRL MUNCITOR NECALIFICAT LA DEMOLAREA CLADIRILOR, CAPTUSELI ZIDARIE, PLACI MOZAIC, FAIANTA, GRESIE, PARCHET 5
SEBEŞ GOOD FOOD & HOSTING SRL OSPATAR (CHELNER) 3
SEBEŞ COMA CONSTRUCT SRL ZIDAR PIETRAR 2
ŞIBOT SIPIGFERM S.R.L. MEDIC VETERINAR 1
ŞIBOT SIPIGFERM S.R.L. TEHNICIAN VETERINAR 1
SUB PIATRĂ S.C. ARMEANU S.R.L. ÎNGRIJITOR CLADIRI 2
TEIUŞ IMCOP S.R.L. AUTOMATIST 1
TEIUŞ IMCOP S.R.L. ELECTRICIAN ÎN CONSTRUCTII 1
TEIUŞ IMCOP S.R.L. MASINIST LA MASINI PENTRU TERASAMENTE (IFRONIST) 1
TEIUŞ IMCOP S.R.L. STIVUITORIST 1
UNIREA DIRECTIA REGIONALA DE DRUMURI SI PODURI CLUJ PAVATOR 1
VIDRA SC AQUA NRG VIDRA SRL BUCATAR 1
VIDRA S.C.MOBIPAV PRODUCT S.R.L. DULGHER RESTAURATOR 1
VINŢU DE JOS SC ELIO TEAMTOUR SRL CAMERISTA HOTEL 1
VINŢU DE JOS SC ELIO TEAMTOUR SRL OSPATAR (CHELNER) 1
ZLATNA SC PANEBO GAZ SRL MANIPULANT MARFURI 2
ZLATNA RO COPPER CHEMICALS SRL MUNCITOR NECALIFICAT LA AMBALAREA PRODUSELOR SOLIDE SI SEMISOLIDE 5
ZLATNA SC PANEBO GAZ SRL MANIPULANT MARFURI 5


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

21 mai, Sfinții Constantin și Elena: Ce nu este bine să faci în această zi

Publicat

în

21 mai, Sfinții Constantin și Elena: Ce nu este bine să faci în această zi

Ortodocsii si catolicii ii serbeaza pe 21 mai pe Sfintii Imparati Constantin si Elena, datorita carora crestinismul a devenit religie permisa, jertfele sangeroase au fost interzise si duminica a fost stabilita zi de odihna in Imperiul Roman.

Sfintii Imparati Constantin si Elena sunt sarbatoriti pe 21 mai atat de bisericile ortodoxe, cat si de cele catolice la fel cum sunt serbati apostolii.

Pentru ziua de 21 mai (Sfintii Constantin si Elena) exista o serie de obiceiuri si superstitii care fac referire la vara ce urmeaza sa-si faca aparitia:

– multi agricultori nu lucreaza de Sfintilor Constantin si Elena, pentru a evita pagubele aduse holdelor de pasarile cerului; in unele regiuni ale rarii este ultima zi in care se mai poate semana porumb, ovaz si mei, deoarece, in popor, se vorbeste ca tot ce se seamana dupa aceasta zi se va usca;

– podgorenii respecta ziua de Constantin Graur in ideea ca, daca vor munci, graurii le vor distruge strugurii;

– ziua de 21 mai (Sfintii Constantin si Elena) este ziua in care pastorii hotarasc cine le va fi baci, unde vor amplasa stanele si cine le va pazi pe timpul pasunatului;

– femeile, pentru a alunga duhurile rele si necurate, tamaie si stropesc cu aghiasma; pentru a se apara de forte malefice, taranii aprind un foc mare si stau in jurul lui, prin acest foc obisnuiesc sa treaca si oile, pentru a fi ferite de rele pe timpul cat vor sta la stana.

Oamenii trebuie sa tina sarbatoarea, pentru ca puii din gospodarie sa nu fie mancati de ulii. In ziua Sfintilor Constantin si Elena este bine sa nu se lucreze, pentru ca holdele si strugurii sa nu fie distrusi, iar pana in 21 mai trebuie sa fie semanate porumbul, ovazul si meiul, potrivit traditiei populare.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Ce e bine să dai de pomană de Sfinții Constantin și Elena, sărbătoriți în 21 mai: Tradiții și obiceiuri

Publicat

în

Creștinii ortodocși îi sărbătoresc pe 21 mai pe Sfântul Împărat Constantin cel Mare și pe mama să, Elena, cunoscuți drept cei care au dat libertate creștinismului.

Datorită sfinților Constantin și Elena, creștinismul a devenit religie interzisă, jertfele sângeroase au fost interzise, iar duminica a devenit zi de odihnă în Imperiul Roman.

Tradiţii şi obiceiuri în ziua sfinţilor Constantin şi Elena

În România există o serie de obiceiuri şi superstiții în această zi. Din bătrâni se spune că aceia care vor munci pământul în această zi vor avea parte de o invazie a păsărilor dăunătoare.

În această zi nu se lucrează ogoarele, nu se dă cu sapa, nu se plivesc ierburile. Mai mult, în alte zone se spune că aceasta este ziua în care păsările îşi învaţă puii să zboare.

În calendarul popular, sărbătoarea Sf. Constantin și Elena este o sărbătoare a păsărilor de pădure, numită Constantin Graur sau Constantinul Puilor. În această zi, era interzis să se muncească, iar prin odihna de la muncile câmpului, se credea că recoltele nu vor fi mâncate de păsări. Ziua de Constantinul Puilor era ultima zi în care se mai semănau porumbul, ovăzul şi meiul.

În popor se spune că tot ce se seamănă după această zi se usucă. Este ziua în care păstorii hotărăsc cine va fi baci, unde se vor face stânele şi pe cine vor angaja să le păzească pe timpul păşunatului. Se măsoară şi se înseamnă pe răboj laptele de la oile fiecăruia.

De Sfinții Constantin și Elena femeile dau cu tămâie și stropesc cu aghiasmă pentru a alunga duhurile rele și necurate.

Pentru sănătate și bunăstare, în ziua praznicului, unul dintre membrii familiei este bine să ducă la biserică trei bujori îmbobociți, flori de lămâiță, dulciuri făcute în casă și pâine.

Conform tradiției, pentru persoanele care au plecat dintre noi, se face pomană. Acest lucru se face de mult și se va mai face mult timp de acum încolo. Pomana. nu este atât de simplu de făcut, precum pare la prima vedere. Cei care vor să dea de pomană pentru cei plecați dintre noi, trebui să respecte niște reguli foarte bine stabilite. Pomana se face în memoria celor morți și pentru sufletele lor și constă într-un act de milostenie, care se face pentru a oferi un ajutor celor vii. De obicei, pomana este efectuată de către rude, care pomenesc memoria celor trecuți în neființă.

În funcție de posibilitățile și de dragostea celor care fac pomenirea, de sărbătoarea Sfinților Constantin și Elena se pot da de pomană lucruri diverse. Cel mai adesea se împart vase cu mâncare pentru cei apropiați, sau pentru persoanele nevoiașe. Pe lângă acestea, credincioșii ortodocși ale căror rude au murit, plătesc la biserică pomelnice care urmează a fi citite în timpul slujbei Sfintei Liturghii.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba