Rămâi conectat

Știri

Marș la Alba Iulia pentru stoparea avortului şi încurajarea adopţiilor

Publicat

în

Peste 150 de persoane au participat astăzi, la Alba Iulia, la cea de-a cincea ediţie a „Marşului pentru viaţă”, un eveniment organizat simultan în 60 de oraşe din România. „Fiecare viaţă este un dar” a fost sloganul marşului din acest an, iar prin această acţiune au dorit să promoveze stoparea avortului şi să încurajeze adopţia.

Îmbrăcaţi cu tricouri inscripţionate cu mesaje precum „Stop Avort” sau „Mă bucur că trăiesc”, participanţii s-au strâns, cu începere de la ora 16.00, în Parcul din Cetate, zona fântânii arteziene, de unde au plecat în marş pe străzile din oraş.

Manifestanţii au purtat bannere, steguleţe şi au împărţit fluturaşi şi broşuri informative. La marş, li s-au alăturat tinerilor organizatori şi locuitori ai oraşului, care au dorit să ajute la conştientizarea concetăţenilor  că „fiecare viaţă  este un dar şi contează”.

„Doctore, spune-i mamei să mă nască!”, „AVORT – 10 minute să îl faci, o viaţă întreagă să îl regreţi”, „Adopţia este o alegere nobilă”, „Avortul opreşte o inimă care deja bate”, sunt doar câteva dintre mesajele afişate pe pancartele lor.

„În ultima vreme cifrele sunt alarmante, câte milioane de avorturi s-au făcut în ţara noastră şi nu numai. Am considerat că, noi, ca şi organizaţie, să ne alăturăm celor care spun în felul lor că dreptul asupra vieţii îl are doar Dumnezeu, care dă viaţa şi poate să şi ia viaţa. Tinerii sunt deschişi la un astfel de eveniment şi nu numai. Dacă vă uitați pe bannere avem şi citatul <Mamă îţi mulțumesc că mi-ai dat dreptul să trăiesc>. Dacă nu aveau o mamă, ei nu erau aici şi noi nu eram aici”, a spus preşedintele Centrului Creștin, Ghiţă Dicoi.

În România, Marşul pentru viaţă se află la ediţia a V-a, iar în Republica Moldova la prima ediţie. Dacă anul trecut s-a desfăşurat în 40 de oraşe, în acest an peste 60 de oraşe din România au anunţat organizarea evenimentului.

Mesajul pe care organizatorii au dorit să-l transmită prin tema acestui an, „Fiecare viaţă este un dar”, este că fiecare persoană este unică şi are o valoare infinită, iar societatea are doar de câştigat dacă sprijină persoanele cu nevoi speciale şi, în particular, dacă sprijină o femeie aflată în criză de sarcină să nască şi să crească persoana pe care o poartă în pântece, un dar către ea şi un dar al ei către familie şi către întreaga societate.

În România, a cărei populaţie actuală este de cca. 21.800.000 locuitori, din 1958 până în prezent au fost înregistrate doar în spitalele de stat peste 22.000.000 de avorturi. Se fac circa 400 de avorturi la cerere pe zi doar în spitalele de stat, rata avorturilor fiind de 480 de avorturi la 1.000 de nașteri, cea mai mare din Uniunea Europeană și dublă față de cea din SUA. În realitate, rata avorturilor este mult mai mare, deoarece avorturile din clinicile private nu se raportează la stat, iar avorturile făcute de femeile românce din străinătate nu sunt nici ele incluse.

„O atenţie specială se doreşte să se acorde cazurilor în care femeia primeşte în timpul sarcinii un diagnostic nefavorabil. Mai ales când este vorba despre anumite maladii precum Sindrom Down, copilul are puţine şanse de a se naşte: la nivelul Uniunii Europene, 96% dintre copiii diagnosticaţi Sindrom Down sunt avortaţi. De aceea am ales, pentru ziua desfăşurării marşului, data de 21 martie, în care se sărbătoreşte Ziua Mondială a Persoanelor cu Sindrom Down.

Urmărim astfel să sensibilizăm societatea că discriminarea persoanelor cu Sindrom Down, a persoanelor cu nevoi speciale în general, începe înainte de naştere. Considerăm că orice viaţă umană este demnă de respect şi ajutor, indiferent de alte criterii: etnie, sex,religie, stare de sănătate, stare de dezvoltare etc. Un copil în prima zi după concepţie nu este mai puţin om decât o persoană în floarea vârstei, o persoană cu Sindrom Down nu este mai puţin om decât un geniu, o persoană imobilizată la pat nu este mai puţin om decât un campion olimpic. Fiecare persoană are de dăruit semenilor ceva unic şi infinit de preţios, iar societatea, pentru a fi cu adevărat umană, are nevoie să se aplece asupra nevoilor specifice ale fiecăruia, cu delicateţe şi respect. Adevărata civilizaţie nu îi exclude şi nu îi discriminează pe cei aflaţi în situaţii defavorabile! Marşul este neconfesional şi apolitic”, au transmis organizatorii.

În judeţul Alba, un astfel de marş a mai fost organizat la Ocna Mureş.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Sfânta Mercurie, Miercurea din Săptămâna Luminată: Tradiții și superstiții

Publicat

în

Sfânta Mercurie, Miercurea din Săptămâna Luminată: Tradiții și superstiții

Săptămâna care urmează praznicului Învierii Domnului este numită Săptămâna Luminată. În vechime, Botezul era săvârșit în noaptea de Paști. Cei botezați erau numiți „luminați” și purtau haine albe în toată săptămâna de după Paști.

Sunt persoane care afirmă că de la purtarea hainelor albe, această săptămâna a primit numele de Săptămâna Luminată.

În Săptămâna Luminată, zilele de miercuri și vineri sunt zile cu „hărți”. Biserica ne oferă dezlegare la mâncărurile de dulce datorită Învierii Domnului. Conform Tipicului Sfântului Sava, miercurea și vinerea, în perioadă cuprinsă între Învierea Domnului și Duminică Tuturor Sfinților (prima după Rusalii), avem „dezlegare la peste”.

De la Învierea Domnului și până la Rusalii, nu se fac metanii, ci doar închinăciuni. Începând din Duminica Sfintelor Paști și până la Înălțarea Domnului, la Liturghie se cântă Axionul Paștilor: „Îngerul a strigat …”, iar credincioșii se salută cu cuvintele: „Hristos a înviat!” și răspund: „Adevărat a înviat!”

În Săptămâna Luminată nu se citește Psaltirea şi nu se fac parastase pentru cei trecuți la cele veșnice. Slujbele de înmormântare din Săptămâna Luminată sunt oficiate după o rânduială specială. Slujba înmormântării este înlocuită de slujba Învierii.

Miercurea din Săptămâna Luminată poarta numele de Sfânta Mercurie. Bărbaţii se duc să muncească la câmp, însă femeile au interdicţie. Conform tradiţiei, nu e bine a munci de „nunta şoarecilor”. Asta ar însemna să aduci rozătoarele în casă şi să te lipseşti restul anului de bucate pe masă. O veche tradiție aminteşte că femeile care nu respectă tradiția vor atrage în casa lor ghinioanele, iar în familia respectivă, gospodina nu va avea ” ce să pună pe masă” tot anul.

Pentru creștinii ortodocși, Săptămâna Luminată este începutul unei perioade de sărbătoare care se termină după 50 de zile Paști, de Rusalii, conform creștinootodox.ro.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

A patra ediție a Târgului de joburi organizat de Universitatea din Alba Iulia: Când va avea loc

Publicat

în

Când va avea loc a patra ediție a Târgului de joburi organizat de Universitatea din Alba Iulia

Centrul de Informare, Consiliere și Orientare în Carieră al Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia (CICOC UAB) în parteneriat cu Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă Alba și Inspectoratul Teritorial de Muncă Alba va organiza în data de 22 mai Târgul de joburi  CARIERA UAB, pentru studenți și absolvenți.

Sunt invitate să participe organizații din toate domeniile, interesate de a oferi studenților și absolvenților UAB locuri de muncă, practică, internship, voluntariat sau stagii de documentare în vederea elaborării lucrărilor de licență sau de disertație.

Succesul primelor trei ediții ale Târgului de joburi organizat la UAB, precum și rata crescută de inserție înregistrată ca urmare a desfășurării lor, determină continuarea organizării acestor tipuri de activități la nivelul Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, prin Centrul de Informare, Consiliere și Orientare în Carieră (CICOC-UAB).

Angajatorii care sunt în căutare de viitori angajați și doresc să îi întâlnească pe studenții sau absolvenții UAB aflați în procesul de identificare al unui loc de muncă sau reconversie profesională, pot transmite intenția de participare, împreună cu locurile vacante disponibile și numărul acestora la adresa de email [email protected], până la data de 15 mai, în vederea alocării unui stand.

Acest Târg de joburi este organizat în cadrul Proiectului CNFIS-FDI-2024-F-0466- MĂSURI INTEGRATIVE DE CONSILIERE ÎN CARIERĂ ȘI ARMONIZARE A OFERTEI DUCAȚIONALE CU RIGORILE PIEȚEI MUNCII – CARIERA UAB, finanțat de către Ministerul Educației, prin Fondul de Dezvoltare Instituţională destinat universităţilor de stat – FDI 2022 (Domeniul 7: Corelarea ofertei educaţionale cu cererea pieţei muncii, consilierea și orientarea în carieră), Manager de Proiect: Conf.univ.dr. Larisa Dragolea, Director al Centrului de Informare, Consiliere și Orientare în Carieră.

Centrul vine în sprijinul studenților, absolvenților, elevilor din clasele terminale, prin oferirea de servicii de informare, consiliere și orientare pentru alegerea traseului profesional, servicii de consiliere psihologică și evaluare aptitudinală, consiliere vocațională și educațională, monitorizarea inserției pe piața muncii, sprijin în procesul de identificare a locului de muncă potrivit, în acord cu abilitățile personale și competențele dobândite pe parcursul studiilor.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Reabilitare moderată a şcolii generale din Tăuţi: Care este stadiul lucrărilor

Publicat

în

Care este stadiul lucrărilor de reabilitare moderată a școlii generale din Tăuți

Autoritățile locale și județene au verificat, zilele trecute, stadiul lucrărilor de reabilitare moderată a şcolii generale din Tăuţi, comuna Meteş.
Investiţia va transforma această unitate de învăţământ într-una modernă, care poate rivaliza cu oricare alta din mediul urban, au transmis reprezentanții Consiliului Județean Alba.
Aceștia au precizat că finanţarea merge spre lucrările la clădire, pornind de la refacerea reţelelor electrice și a pardoselilor, schimbarea uşilor, izolaţii și copertine, până la sistemul de iluminat cu LED şi senzori de prezenţă.
O altă linie de finanţare prin PNRR presupune achiziţia de mobilier şcolar și de echipamente digitale pentru organizarea învăţării în mediul virtual.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba