Rămâi conectat

Social-Economic

Mâncăm mai ieftin și încercăm să economisim mai mult

Publicat

în

În premieră pentru perioada post-criză, cheltuielile populaţiei au avut o pondere mai mică de 90% în totalul veniturilor, sumele rămase pentru investiţii urcând spectaculos în trimestrul al doilea din acest an. Datele Anchetei Bugetelor de Familie, centralizate de Institutul Naţional de Statistică (INS), care evidenţiază veniturile şi cheltuielile gospodăriilor, arată schimbări semnificative în comportamentul financiar al populaţiei. Care sunt acestea, afli de pe radiounirea.ro
Cheltuielile şi-au redus la un minim istoric ponderea în venituri, iar sumele rămase pentru investiţii au crescut de trei ori din vara anului trecut până la mijlocul lui 2015. Statisticile oficiale arată că o gospodărie a încasat în trimestrul al doilea venituri totale medii de 2.655 lei pe lună (unei persoane revenindu-i 997 de lei), iar cheltuielile s-au ridicat la 2.314 lei pe gospodărie, cu o pondere de 87,2% din totalul veniturilor. Această pondere este pentru prima dată, în ultimii 10 ani, sub 90%.
Cheltuieli mai mari pentru taxe şi investiţii
Structura cheltuielilor arată că pe partea de consum ponderea în total a scăzut de la 72,5% în trimestrul al doilea din 2014 la 71% în trimestrul al doilea din 2015, în timp ce pentru taxe şi investiţii ponderile au crescut sensibil. Pentru taxe, impozite şi alte contribuţii la bugetul de stat, românii au plătit, în medie, 423,5 lei lunar (18,3% din totalul cheltuielilor) în trimestrul al doilea din 2015, faţă de 380 de lei lunar (16,8% din total) în aceeaşi perioadă din 2014. Iar pentru investiţii au plătit 27,7 lei lunar (1,2% pondere în total), faţă de 9 lei (0,4%).

Strictul necesar, în topul priorităţilor

O gospodărie a cheltuit în medie 2.314 lei pe lună în trimestrul al doilea (869 lei de persoană), mai arată datele INS. Principalele destinaţii ale cheltuielilor efectuate de gospodării au fost, şi în trimestrul al doilea din 2015, cele generate de costurile vieţii. Consumul de alimente a reprezentat 39,7% din totalul cheltuielilor de consum, urmate de întreţinerea locuinţei (16,4%), consumul de băuturi alcoolice şi tutun (8,1%), transport (6,8%), îmbrăcăminte şi încălţăminte (5,6%), comunicaţii (5,1%) şi sănătate (5%). Pentru cultură şi educaţie, românii au cheltuit cel mai puţin – 3,4%, respectiv 0,4% din totalul bugetului lunar disponibil. Persoanele de la oraşe au câştigat în medie venituri totale de 1.166 de lei, iar cele din mediul rural au obţinut circa 800 de lei. Salariile şi celelalte venituri asociate acestora au avut o pondere de 53,9% din totalul veniturilor unei gospodării, reprezentând principala sursă de venituri.
Citește și Consiliul Concurentei va lansa Monitorul Preturilor, un site care compara preturile alimentelor din hypermarketuri

Premieră absolută: salariile scad mai mult decât preţurile

În urma scăderii TVA la alimente, media generală a preţurilor a scăzut în august cu 0,5% faţă de iulie. Dar tot în august a scăzut şi media generală a câştigurilor salariale nete, cu 1,9% faţă de iulie, reiese din statisticile oficiale. Practic, puterea de cumpărare a populaţiei s-a erodat chiar dacă preţurile au scăzut, aceasta fiind o premieră absolută în istoria postdecembristă a României. De regulă, puterea de cumpărare se eroda pe fondul creşterii preţurilor, în lunile (sau perioadele mai lungi) când dinamica preţurilor o depăşea pe cea a salariilor. Iată că în august 2015 preţurile au scăzut uşor, dar salariile au scăzut mai mult decât acestea, rezultatul fiind tot o scădere a puterii de cumpărare. În august, salariul mediu net a fost de 1.813 lei, în timp ce câştigul salarial mediu brut s-a situat la 2.515 lei. Cel mai mult au câştigat persoanele care lucrează în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, cu 4.781 de lei net, iar cel mai puţin – angajaţii din hoteluri şi restaurante (1.069 de lei).

Sursa:adevarul.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Publicitate

Social-Economic

Concurs pentru încadrare directă la ISU Alba: Câte posturi sunt disponibile

Publicat

în

Încadrare directă prin concurs la ISU Alba

La nivelul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Unirea” al județului Alba s-a demarat procedura de ocupare  prin încadrare directă pentru 5 posturi de execuție.

Acestea sunt:

1 post de ofițer specialist I în cadrul Inspecției de Prevenire – Control și activități preventive;

1 post de ofițer specialist II în cadrul Inspecției de Prevenire – Avizare-autorizare;

1 post de ofițer I în cadrul Inspecției de Prevenire – Control și activități preventive;

1 post de ofițer I în cadrul Serviciului Pregătire pentru Intervenție și Reziliența Comunităților;

1 post de subofițer, asistent medical principal,  în cadrul Centrului Operțional – Asistență medicală de urgență și prim ajutor calificat

Pentru detalii suplimentare, cei interesați pot apela numărul de telefon 0258.810.411, de luni până vineri, în intervalul orar 8.00-16.00.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Social-Economic

Sesiune de admitere la Școala de Subofițeri de Pompieri „Pavel Zăgănescu” Boldești: Ce trebuie să știe candidații din Alba

Publicat

în

Admitere la Școala de Subofițeri de Pompieri „Pavel Zăgănescu” Boldești: Ce trebuie să știe candidații din Alba

Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență Alba recrutează candidați pentru admiterea organizată în sesiunea aprilie-iulie la Școala de Subofițeri de Pompieri și Protecție Civilă „Pavel Zăgănescu” Boldești.

Pot participa tinerii cu vârsta cuprinsă între 18 și 27 de ani, fete și băieți, cu diplomă de bacalaureat, apţi din punct de vedere medical, fizic şi psihologic, cu capacitate deplină de exerciţiu.

Candidații trebuie să fie cetățeni români cu domiciliul în țară și să cunoască limba română scris şi vorbit. Ei trebuie să fi obţinut cel puțin media 9.00 la purtare pe parcursul anilor de liceu, să nu fi fost examatriculați din școală pentru abateri disciplinare și să aibă un comportament corespunzător cerinţelor de conduită admise şi practicate în societate. Nu vor fi admiși candidați cu antecedente penale nereabilitați, aflați în curs de urmărire penală ori de judecată, cei destituiţi dintr-o funcţie publică sau concediați disciplinar în ultimii 7 ani, precum și cei care au desfăşurat activităţi de poliţie politică.  Cererea-tip de înscriere completate și semnate, declaraţia privind luarea la cunoştinţă despre condiţiile legale, criteriile specifice, celelalte condiţii de organizare a concursului şi măsurile care vor fi luate în cazul neîndeplinirii acestora, copia cărții de identitate și, după caz, consimțământul privind solicitarea extrasului de pe cazierul judiciar de către ISU Alba, se transmit exclusiv în format electronic, inclusiv sâmbăta și duminica, la adresa de e-mail [email protected], până pe 14 mai, la ora 16.00.

În total, vor fi scoase la concurs 300 de locuri pentru IGSU, dintre care 275 de locuri pentru subofițeri de pompieri și protecție civilă (din care două locuri pentru romi) și 25 de locuri pentru maiștri militari auto. În 21 mai este termenul de depunere a tutoror documentelor în vederea constituirii dosarului de recrutare și termenul până la care se va desfășura activitatea de evaluare psihologică.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Social-Economic

Cadouri de Paști pentru veteranii de război din Alba

Publicat

în

Pentru veteranii de război din Alba, cadouri de Paști

Ca în fiecare an de la înființare, Sucursala Alba a Asociației Militarilor Veterani și Veterani cu Dizabilități „Sf. Mare Mucenic Dimitrie – Izvorâtorul de Mir”, condusă de locotenent-colonelul în rezervă Daniel Albu, a făcut un gest creștinesc, vizitându-i pe doi dintre foștii luptători pe front din cel de-al Doilea Război Mondial, pentru a le oferi cadouri cu prilejul apropiatelor sărbători pascale.

Astfel, prin grija secretarului sucursalei, plutonierul adjutant în rezervă Cristian Zbutea, au fost achiziționate alimente de bază (ulei, zahăr, făină), dulciuri, vin, brânzeturi, fructe și alte produse alimentare. Zilele trecute locotenenet-colonelul în rezervă Cătălin Fara și subofițerii Ioan Hațegan, Lucian Pavelescu, Ioan Mihu și Sorin Andreș s-au deplasat la locuințele veteranilor de război Gheorghe Tamaș, de 101 ani, din Daia Română, și Neculai Vrabie, de 99 de ani, din Alba Iulia, pentru a le înmâna pungile cu cadouri de Paști.

Alături de cadourile consistente dăruite, veteranii din teatrele de operații le-au transmis celor doi eroi de război multă sănătate și viață lungă, precum și tradiționala urare „Paște fericit!”, alături de cei dragi!


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba