Rămâi conectat

Știri

Locuri de poveste: Cătunul Casa de Piatră, cuibărit în munți, cu un nume dat de pereții de calcar care ascund multe minunății

Publicat

în

Cătunul Casa de Piatră cuibărit sus în munți, cu un nume dat de pereţii de calcar care ascund multe minunății.

Situat aproximativ la jumătatea distanței dintre satul european Gârda de Sus și zona Padiș-Glăvoi, cătunul Casa de Piatră, era, până nu demult, “satul de la capătul lumii”, într-un amfiteatu natural la poalele stâncilor de calcare.

Despre sat și oamenii locului

Până la începutul anilor 2000, nu exista curent, lampa cu petrol era la putere și cu greu găseai un loc bun pentru semnal la telefon. Toate acestea au creat o liniște de care oamenii s-au îndrăgostit. În timp vestea s-a dus și la străini, care s-au înmulțit de la an la an și veneau cu plăcere să se bucure de tihna satului şi de peisajele spectaculoase. Unii dormeau în podul casei sau în grajd pe fân – o experiență autentică pe care și-o doreau. Cătunul Casa de Piatră numără 12 gospodării, o Biserică din Lemn, preotul vine o dată pe lună, iar școlile și medicul cel mai apropiat sunt la 12 de km, la Gârda. În mijlocul aşezării, lângă locul unde odinioară era vechea bisericuţă, localnicii au ridicat noua biserică, mândria satului, care adună cele câteva familii rămase în poiana mărginită de molizi falnici şi de stâncile Culmii Crestăturii. Izolarea nu i-a descurajat, ci i-a întărit. Firea moților de aici e aspră la prima vedere, datorită condițiilor grele în care își cresc puţinele animale, îndurând ierni lungi, cu puține roade, pe un un platou carstic tipic, marcat de evenimente carstice. Trăiesc din creșterea animalelor, câteva răsaduri, ciuperci, afine, mure. Mare parte din necesități se cumpără de la „oraș”, dar cazat în zonă, nu simți că-ți lipsește ceva. Odată ce “te-au citit”, moții încep să-ți povestească cu înțelepciune despre întâmplările lor pe munte și ce are acesta mai de preț. Una din casele răsfirate din sat unde găsești omenie, respect și ospitalitate este pensiunea familiei Gligor, cu rădăcini adânci, parcă dintotdeauna.

Acces la Cătunul Casa de Piatră

Din Gârda de Sus există două variante: -cu mașina pe drumul care duce la Ghețarul de la Scărișoara, apoi din Cătunul Ghețarul, la pas, pe traseul turistic Triunghi Albastru spre Padiș, care ajunge în cca. 3.5 h la cătun. -pe drumul comunal care şerpuieşte prin pădure, cca. 12 km, însoțind valea Gârda Seacă, o vale bogată în chei, peșteri, izbucuri și multe alte fenomene carstice fermecătoare. Ultimii 6 km sunt cu drum de piatră, primii 5 asfalt.

Obiective turistice în drumul spre Casa de Piatră

La cca 2 km din centrul comunei Gârda de sus, în apropierea unui podeț, găsim indicatorul spre Izbucul Cotețul Dobreștilor, locul unde ies la lumină apele subterane care drenează Platoul Ocoale și care, în decursul timpului, a săpat marile goluri ale Ghețarului de la Scărișoara, ale Peșterii Pojarul Poliței și ale Avenului din Șesuri. Periodic, se fac explorări ale acestui izbuc de către scafandri-speologi. Lungimea totală a peșterii este de 407 metri, dintre care 294 sunt submerși. Coteţul Dobreştilor este un izbuc descris pentru prima dată în 1921 de Emil Racoviţă şi R. Jeannel, descoperit întâmplător. Cu adâncimea maximă explorată de 67 m, Coteţul Dobreştilor a fost, până în anul 2001, cea mai adâncă peşteră scufundată din România.

La capătul satului Plişti spre satul Hodobană se află Peştera de la Hoanca Apei, cu singurul izvor carstic intermitent de peșteră din țară. Intrarea în peșteră este foarte îngustă. „Hoanca”, adică afundătură între coline, este o peşteră excepţională ca valoare speologică. Descoperită abia în 1980, este, practic, încă unul din acele locuri ale Apusenilor, despre care speologii au ce povesti. Interiorul său exuberant adăpostește un adevărat muzeu al ursului de peşteră – urșii alunecau înăuntru şi nu mai puteau ieşi.

Mai departe, drumul auto ne poartă până în dreptul vechii mori (Moara lui Filea), unde o deviație cu marcaje PA (traseul 70) coboară pe la baza unor versanți abrupți, la Izbucul Tăuz.

Izbucul Tăuz are unul dintre cele mai adânci sifoane explorate, fapt care atrage numeroși speologi români și străini deopotrivă. Conform ultimelor explorări, Izbucul Tăuz se pare că comunică și cu Peștera Hodobana, una dintre cele mai lungi peșteri din România (peste 22 km) (sursa). Practic toate aceste peșteri (Coiba Mică, Coiba Mare, Hodobana și Izbucul Tăuz), fac parte dintr-un sistem de galerii de peste 50 km, cu o denivelare totală de 350 m (locul 3 în Europa). Pe unul dintre versanți, găsim o plăcuță comemorativă care stă mărturie tragediei din 2002, când un cunoscut scafandru speolog polonez și-a pierdut viața la 80 m adâncime. Acesta este motivul pentru care abia în 2014, o echipă româno-finlandeză a reluat scufundările, reușind să coboare până la 92 m. (știre) Așadar, Izbucul Tăuzului are o poveste demnă de minunile Apusenilor. Culoarea apei, turcoaz, cu pereții înalți de stâncă ce înconjoară lacul dau impresia unei fortărețe naturale. Izbucul Tăuz este cunoscut unora drept locul în care Bear Grylls a sărit la finalul episodului filmat în România.

Peşteri remarcabile în vecinătatea cătunului Casa de Piatră

În perioada martie – aprilie merită descoperită Peștera Ghețarul de la Vârtop, în care s-a găsit cea mai veche urmă a omului de Neanderthal din țară (62000 de ani). Traseul spre peșteră urcă constant prin pădure pe o potecă nemarcată, dar semnalizată printr-un indicator la marginea drumului principal din cătunul Casa de Piatră. Urcușul este destul de susținut și durează cca. 30 min. Vizitarea acesteia se face cu ghid. (vezi detalii). Imediat când se topește zăpada, apa care se scurge în galeria de acces a peșterii Gheţarul de la Vârtop, ingheață și formează zeci de țurțuri gigantici agățați de tavan. Datorită acestor formațiuni și frumuseții acestora, peștera poarta numele de Peștera Minunată. Este indicat sa aveți surse de lumină și îmbrăcăminte corespunzătoare.

În apropiere de Ghețarul de la Vârtop găsim și Peștera din Pârâul Orbului (sau Huda Orbului), descoperită în anul 1962 de Matei Dumitru, paznicul Ghețarului de la Vârtop. Huda Orbului constituie un ponor clasic, care dreneaza apele din cursul superior al văii Orbului precum și zona dolinară care se întinde spre vest. Lungimea cunoscută a cavității este de 607 m.

Cea mai cunoscută și accesibilă dintre peșterile aproape de cătunul Casa de Piatră este Peştera Coiba Mare și Coiba Mică. Cea dintâi are cel mai mare portal din România: 47 m înălţime şi 74 m lăţime, un ecou deosebit și pare a fi parte din tărâmul uriașilor. Peștera Coiba Mică, aflată cu 350 m în amonte. Coiba Mică este defapt un ponor în care se pierde în subteran apa viguroasă a Pârâului Gârdișoara. Acesta comunică cu Peştera Coiba Mare, prin lacuri subterane și cascade. Primăvara, la topirea zăpezilor și datorită ploilor, în fața peșterii Coiba Mică ia naștere o mică cascadă și un frumos lac temporar care dau un plus de farmec.

La 5 km de la plecarea din cătunul Casa de Piatră drumul forestier lat și neted se termină. Urmând firul văii spre amonte intrăm în sectorul unde Gârda sapă cele mai impresionante chei ale sale (Cheile de la Tăuz), cu un sector de cca. 400 m, unde valea este foarte îngustă.

Dacă urmăm marcajul Triunghi Albastru, lăsând marcajul Cruce Roșie spre Cetățile Ponorului la stânga, trecem de o poiană largă cu sălaşe moţeşti, apoi urmăm un drum de tractor ce ne conduce într-o zonă de calcare, unde apa formează chei adânci (Cheile Gârdișoarei) şi câteva mici peşteri: Șura Popii, Izbucul de la Coliba Ghiobului, Peștera Gura Apei cu izbucul Gârdișoarei. (sursa)

Izbucul de la Coliba Ghiobului drenează platoul împădurit Vârtop, situat deasupra peșterii Ghețarul de la Vârtop. Izbucul Gura Apei are o lungime subterană de aprox. 60 m și scoate la iveală apele ce izvorăsc din Şesul Gârzii, un platou carstic tipic, locul de origine a Văii Gârda Seacă, care pe tot parcursul descris are o lungime de peste 20 km.

Sursa.muntii-nostri.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Perimetrul din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba, amenajat suplimentar

Publicat

în

Amenajare suplimentară a perimetrului din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba

Cu prilejul lucrărilor de mobilitate din zona centrală a municipiului Alba Iulia a fost amenajat și perimetrul din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba, acolo unde, în timpul Revoluției din Decembrie 1989, s-au dus lupte grele și mulți revoluționari au fost răniți sau omorâți.

S-au montat pavaj, vase de flori și un catarg pe care va flutura mereu tricolorul României.
„Astfel, vom putea sărbători, în alte condiții, Ziua Victoriei Revoluției Române și a Libertății, marcată an de an la Alba Iulia, în data de 21 decembrie!”, a explicat primarul Gabriel Pleșa.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Acțiune de ecologizare pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii

Publicat

în

Pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii, acțiune de ecologizare

Asociația „Lupii Sigidavei” Cugir a încheiat cu succes o nouă acțiune de ecologizare.
Aceasta s-a desfășurat pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii.
Toți cei care au participat la acțiune s-au organizat și au format patru echipe. O echipă a plecat de la Podul Roșu spre Căprioară, una a plecat de la Mistrețu spre Căprioară, alta pe Valea Grușerii și, nu în ultimul rând echipa de la „Cabana fără gânduri” a ecologizat Râul Mic.
„Suntem plăcut surprinși să vedem de la an la an sunt tot mai puține gunoaie în aceste zone pe care noi le ecologizăm anual. Mulțumim tuturor celor implicați în realizarea acestei acțiuni, cât și administrației locale, care ne-a pus la dispoziție mijloc de transport pentru sacii cu gunoaie”, au transmis reprezentanții Asociației „Lupii Sigidavei” Cugir.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Alba Iulia, pregătită de Paștele ortodox și greco-catolic

Publicat

în

Pregătiri pentru Paștele ortodox și greco-catolic la Alba Iulia

Alba Iulia s-a pregătit de sărbătoarea Paștelui ortodox și greco-catolic, a anunțat primarul Gabriel Pleșa.

Potrivit acestuia, autoritățile au dorit ca zonele principale din Alba Iulia să fie decorate, așa cum se cuvine, cu ocazia sărbătorilor de Paște. Ansamblurile decorative și figurinele sunt amplasate în Cetate în zona Celor Trei Fortificații și pe Bulevardul Transilvaniei, iar în Centru sunt amplasate în zona centrului comercial Mercur și în proximitatea Casei de Cultură a Studenților.

„Am pregătit această surpriză de sărbătoare pentru cei mici dar și pentru cei mari, care nu au uitat să mai fie, uneori, copii. Vă invit, așadar, dragi albaiulieni și turiști să vă bucurați de sărbători într-o atmosferă festivă, alături de cei dragi, și înconjurați de frumos, în Alba Iulia”, a precizat primarul Gabriel Pleșa.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba