Administrație
La Cugir, autobuzele hibrid au putut fi văzute pe străzile orașului: Astăzi a avut loc recepția autovehiculelor
Autobuzele hibrid au ajuns la Cugir și au putut fi văzute pentru prima dată pe străzile orașului
Orașul Cugir a intrat în posesia celor 6 autobuze hibrid destinate transportului public local de călători. Astăzi a avut loc recepția autovehiculelor livrate de către Mercedes-Benz Trucks&Buses România, în baza contractului încheiat anul trecut. În valoare de 12.197.500 lei, acesta a inclus și livrarea sistemului de e-ticketing și a echipamentelor staționare.
Recepția a avut loc în prezența primarului Adrian Teban, care a testat noile vehicule în calitate de călător. Timp de aproximativ o oră, cugirenii au avut posibilitatea să vadă pe străzile orașului 3 dintre cele 6 autobuze hibrid.
Potrivit edilului cugirean, autobuzele vor fi puse în circulație in această toamnă, odată cu finalizarea stațiilor și a străzilor cuprinse în rețeaua de transport public. „Este încă un pas pe care orașul Cugir îl face către modernizare și ne bucurăm că se concretizează obiectivele ambițioase pe care ni le-am fixat în urmă cu câțiva ani. Achiziționarea acestor 6 autobuze face parte din cel mai complex proiect pe care-l derulăm și care presupune modernizarea infrastructurii traseelor mijloacelor de transport în comun, inclusiv a infrastructurii destinate traficului cicliștilor și a pietonilor. Ne așteptăm ca cetățenii sa poată circula cu noile autobuze din această toamnă, odată cu finalizarea lucrărilor pe străzile cu transport public și a noilor stații de autobuz”, a precizat Adrian Teban.
Cugirenii vor avea posibilitatea să circule cu autobuze care indeplinesc cele mai stricte standarde de poluare, fiind echipate cu un sistem de propulsie hibrid. Vorbim de autobuze «Citaro-k», un model economic și ecologic, prietenos cu mediul și sigur pentru călători. Interiorul autobuzelor este modern, practic, dotat cu scaune tapițate și climatizare automată, cu o capacitate mare de transport călători (23 scaune, 44 locuri în picioare), cu funcții speciale destinate persoanelor cu dizabilități. Este dotat cu prize USB pentru încărcarea rapidă a dispozitivelor mobile, cu sistem informatic performant care permite atât furnizarea informațiilor în timp real despre călătorie pasagerilor, precum și furnizarea unor date importante despre starea de funcționare a autobuzului către operator.
Cele 6 autobuze hibrid au fost achiziționate prin proiectul „Reducerea emisiilor de carbon în orașul Cugir bazată pe planul de Mobilitate Urbană Durabilă”, aflat în plină derulare prin care se modernizează întreagă rețea de transport public.
Până în prezent sunt deja aproape finalizate străzile Ion Creangă, Rozelor, Nicolae Bălcescu, Stadionului, Ion Budai Deleanu, Mihai Viteazu, 1 Decembrie 1918, Tineretului, Alexandru Sahia, Griviței și Râul Mic. Se lucrează la străzile Victoriei din Cugir și Principală din Vinerea.
La receptia celor 6 autobuze hibrid au mai participat administratorul public Marius Jibotean, conducerea Biroului de Management a Proiectelor cu Finanțare Europeană, Anamaria Haneș și șeful ADPP, Ioan Simu, iar societatea livratoare a fost reprezentată de directorul de vânzări și marketing autobuze și autocare, Bogdan Eugen Aldea, și de expertul în achiziții Roxana Cozma.
Administrație
Lucrările înaintează în forță pe Drumul Județean 107K Întregalde-Bârlești (intersecție cu Transapuseana)
Lucrările înaintează în forță pe Drumul Județean 107K Întregalde-Bârlești
Lucrările înaintează în forță pe Drumul Județean 107K Întregalde-Bârlești (intersecție cu Transapuseana), a anunțat Marius Hațegan, vicepreședinte al Consiliului Județean Alba.
Marius Hațegan a revenit pe acest șantier în cursul zilei de miercuri, împreună cu colegul său Ciprian Gatea de la Serviciul de Drumuri Județene.
„Sunt mulțumit de felul în care acționează echipele de muncitori care, în aceste zile, intervin pe partea de rigole. Tragem nădejde să finalizăm totul într-un timp foarte scurt, având în vedere că se lucrează complet mecanizat. Adaug promisiunea că încă un drum din județ va arăta impecabil, a declarat Marius Hațegan.
Administrație
Lucrările la noua Grădiniță 16 din Alba Iulia, recepționate: Din toamnă, spații și dotări moderne pentru 160 de preșcolari
Lucrările la noua Grădiniță cu P.P. nr. 16 din Alba Iulia au fost recepționate: Spații și dotări moderne pentru 160 de preșcolari
Lucrările la noua Grădiniță cu P.P. nr. 16 din Alba Iulia, prima construită de la zero de Primăria Alba Iulia, au fost finalizate, recepția fiind realizată luni, 24 martie 2025. Din toamnă, 160 de preșcolari vor beneficia de spații moderne și europene.
După 33 de ani în care a funcționat la parterul unei clădiri a Colegiului „Alexandru Domșa”, improprie din punct de vedere al condițiilor și a spațiului insuficient, cu ajutorul primăriei, grădinița cu program prelungit nr.16 din Alba Iulia, are o locație proprie. Grădinița are două structuri arondate, respectiv grădinița cu program prelungit nr. 14 și grădinița cu program prelungit Bărăbanț.
În noua locație se va muta grădinița nr. 14 și se va forma un tot unitar, grădinița nr. 16, cu un efectiv de 160 de preșcolari distribuiți în 8 grupe, de la grupa mică până la grupa mare. Grădinița va fi dotată conform standardelor europene și va fi o locație în care activitatea se va desfășura conform nivelului de vârstă pe care copiii din grădinița îl vor avea, respectiv de la 3 până la 6 ani. Sălile de grupă vor fi amplasate la etaj, fiecare având vestiar și baie proprie. La parter se va găsi o bucătărie cu sală de mese. De asemenea, vor exista o spălătorie, un cabinet logopedic și un birou de consiliere psihologică pentru copii, părinți și cadre didactice. Grădinița va include și un cabinet medical dotat cu izolator. În exterior, va fi amenajat un spațiu generos de joacă,
Administrație
Reîncep lucrările de modernizare pe drumul județean DJ 704 A, DN7 – Pianu de Jos
A fost dat ordinul de începere a lucrărilor de modernizare pe drumul județean DJ 704 A, DN7 – Pianu de Jos
Acestea au fost iniţiate în septembrie 2024 şi sistate în perioada de iarnă.
Este vorba de un tronson cu o lungime totală de 5097 metri, între localitatea Sebeș, intersecția cu DN7 de la km 0+038 și intersecția cu drumul județean DJ 705B, la km 5+152.
Modernizarea acestui tronson de drum va determina:
creşterea mobilităţii populației din zonele deservite către zone urbane din județul Alba, cum ar fi Municipiul Sebeș, importantă zonă dezvoltată economic, puternic industrializată
diminuarea poluării prin scăderea cantităților de noxe și a prafului generat de traficul auto
reducerea duratei de deplasare prin creşterea vitezei medii de deplasare
posibilitatea circulaţiei pe tot parcursul anului, indiferent de anotimp, în condiţii de siguranţă şi confort
dezvoltarea economică a zonei
crearea de condiţii îmbunătățite de tranzit pentru posibili noi investitori din zonă