Rămâi conectat

Educație și Cultură

La Alba Iulia, în 20 septembrie, 155 de ani de la nașterea marelui poet transilvănean George Coșbuc

Publicat

în

Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba vor sărbători, luni 20 septembrie 2020, 155 de ani de la nașterea marelui poet transilvănean George Coșbuc

Cele două instituții vor marca evenimentul on-line, pe toată durata zilei, cu excepția evenimentului solemn de depuneri de jerbe și coroane de flori, eveniment ce va avea loc pe Aleea Scriitorilor din Parcul Central „Mihai Eminescu”, începând cu ora 12:00.

Momentul solemn de la statuia poetului George Coșbuc se va desfășura cu respectarea tuturor măsurilor legale și a recomandărilor făcute de autorități, pentru prevenirea și reducerea impactului pandemiei COVID-19.

Activitățile menite să aducă în atenția publică viața și opera marelui poet se vor desfășura după următorul program:

Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba – Facebook
Ora: 8:00-19:00

– Aniversații zilei.
-Medalion literar: George Coșbuc
– Recomandare de carte pentru adulți: George Coșbuc, Opere, București, Editura Fundației Naționale pentru Știință și Artă, 2007.
– Recomandare de carte pentru copii: George Coșbuc, A venit un lup din crâng, Cluj-Napoca, Cartimpex, 1998.
– Citatul zilei
– Știați că…?
-Expoziție de carte_ George Coșbuc în colecțiile bibliotecii.
-Poezia Zilei: Numai una! De George Coșbuc.
– Memoria locului: George Coșbuc în amintirile Albei
– Bibliovaliza.

Aleea Scriitorilor
Ora 12:00

– Moment solemn la bustul scriitorului George Coșbuc.

George Coșbuc s-a născut la 20 septembrie 1866 în satul Hordou din județul Bistrița-Năsăud (azi se numește Coșbuc în onoarea marelui poet). Tatăl său, preot greco-catolic, a studiat la școlile Blajului transmițându-i dragostea pentru învățătură, în general și pentru literatură, în mod special. După ce își definitivează studiile liceale se înscrie la Facultatea de Filosofie și Litere din Cluj, fiind tot mai interest de folclor și de trecutul istoric al poporului român. De-a lungul timpului va publica poezie, literature pentru copii, publicistică, critică și va face traduceri. A tradus foarte mult din lirica străină și a adaptat traducerile la sufletul și mediul românesc autentic. Spre deosebire de mulți dintre predecesorii săi, Coșbuc a scos în evidență partea solară, idilică, a sufletului țăranului român, zugrăvindu-l în poezii de o frumusețe și un ritm deosebit de frumos. Pentru activitatea sa literară, în 1916, va fi ales membru al Academiei Române.

George Coșbuc a poposit la Alba Iulia în casa cu nr. 18 de pe actuala stradă George Coșbuc, unde în 1923, elevii de la Liceul „Mihai Viteazul” îi dezvelește o placă cu următorul text: George Coșbuc (1866-1918). Poetul țărănimii a stat în această casă două zile. Societatea de Lectură „G. Coșbuc” a elevilor de la Liceul „Mihai Viteazul”. Iunie 1923. În 2003 Fundația „Alba Iulia 1918 pentru Unitatea și Integritatea României” dezvelește o nouă placă memorială iar sculptorul Dumitru Paima l-a nemurit într-un bust de bronz amplasat pe Aleea Scriitorilor din Alba Iulia.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Educație și Cultură

Concursuri ale cercurilor tehnico-aplicative de elevi din Alba: Când vor avea loc

Publicat

în

În Alba, concursuri ale cercurilor tehnico-aplicative de elevi

Etapa judeţeană a concursurilor cercurilor tehnico-aplicative de elevi – „Prietenii Pompierilor” şi „Cu viaţa mea apăr viaţa” – se va desfăşura, anul acesta, în data de 10 mai, în municipiul Alba Iulia.
Concursul „Prietenii Pompierilor” va reuni la start echipaje formate din 9 membri şi o rezervă (băieţi/fete sau mixte). Componenții echipajelor vor avea vârsta cuprinsă între 11 şi 15 ani
Concursul „Cu viaţa mea apăr viaţa” va reuni la start echipaje formate din 3 membri şi o rezervă (băieţi/fete sau mixte). Componenții echipajelor vor avea vârsta cuprinsă între 10 şi 15 ani şi între 15 și 18 ani.
Fiecare echipaj va fi însoţit de un professor coordonator.
Cele două concursuri sunt oeganizate de Consiliul Judeţean Alba în parteneriat cu Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Unirea” al judeţului Alba.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Educație și Cultură

Mara Roman, elevă a Colegiului Tehnic „I. D. Lăzărescu” Cugir, calificare la etapa națională a Olimpiadei de Chimie

Publicat

în

Calificare la etapa națională a Olimpiadei de Chimie pentru o elevă a Colegiului Tehnic „I. D. Lăzărescu” Cugir

Performanță deosebită reușită de o elevă de la Colegiul Tehnic „I. D. Lăzărescu” din Cugir: Mara Roman a reușit să se califice la faza națională a Olimpiadei de Chimie.

Mara Roman este elevă în clasa a X-a.

„Cu bucurie anunțăm încă o calificare la Națională la una dintre cele mai dificile discipline: chimia. Concursul adresat liceelor tehnologice, vocaționale, câștigat și în 2024 și de un reprezentant al școlii noastre ne aduce speranță și certitudinea că ceea ce facem aici la Lăzărescu, nu facem în zadar!”, au transmis reprezentanții colegiului cugirean.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Educație și Cultură

English 4 Kids, clubul de engleză al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba, o nouă întâlnire în 16 aprilie

Publicat

în

English 4 Kids – Clubul de engleză al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba

English 4 Kids – Clubul de engleză este un proiect cultural-educativ inițiat în anul 2019, desfășurat lunar sub forma unui club de limbă și civilizație engleză pentru copii, având ca scop apropierea celor mici de limba și cultura britanică/americană și familiarizarea acestora cu fondul de carte în limba engleză al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.

Elementele implicate în desfășurarea acestui club sunt: joc/joacă, ateliere creative, cântece, vizionări de materiale educative audio-video în limba engleză, toate sub îndrumarea unui cadru didactic specializat – prof. Diana Bianca Mortură. Din partea bibliotecii județene, proiectul este coordonat de bibliotecara Ana-Maria Pienar.
Activitățile din luna aceasta vor avea loc în data de 16 aprilie 2024, la ora 16:00, la sala de lectură a Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba, iar tema abordată va fi „In the Kitchen”. Alături de Diana Bianca Mortură și Ana-Maria Pienar, copiii prezenți la eveniment vor cânta și se vor juca, vor învăța expresii și cuvinte noi, vor lectura cărți adecvate și vor conversa cu copii de vârsta și preocupări similare, toate în limba engleza.

English 4 Kids – Clubul de engleză va avea loc și în cadrul Târgului de cArte Alba Transilvana, din perioada 10-12 mai 2024, în aer liber, în Cetatea Alba Carolina din Alba Iulia. Organizatorii evenimentului sunt Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba