Rămâi conectat

Știri

La Alba Iulia, centru de zi pentru copii aflaţi în situaţie de risc de separare de părinţi

Publicat

în

Consilierii locali din Alba Iulia se întrunesc marți, 7 februarie, în ședință extraordinară. Unul dintre proiectele ce vor fi supuse votului se referă la aprobarea proiectului de înfiinţare a Centrului de zi pentru copii aflaţi în situaţie de risc de separare de părinţi „Sf. Stelian” Alba Iulia.

Se aprobă Proiectul înfiinţare Centrul de zi pentru copii aflaţi în situaţie de risc de separare de părinţi „Sf. Stelian” Alba Iulia în vederea finanţării acestuia în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, Componenta CI3 – REFORME SOCIALE, Investiţia II – „Crearea unei reţele de centre de zi pentru copiii expuşi riscului de a fi separaţi de familie”, apelul de proiecte PNRR/2022/C13/I1.

Proiectul de act administrativ iniţiat vizează aprobarea Proiectului înfiinţare Centrul de zi pentru copii aflaţi în situaţie de risc de separare de părinţi „Sf. Stelian,, Alba Iulia şi a cheltuielilor legate de proiect.

Se aprobă valoarea totală a Proiectului înfiinţare Centrul de zi pentru copii aflaţi în situaţie de risc de separare de părinţi „Sf. Stelian,, Alba Iulia, în cuantum de 2.801.540 lei (inclusiv TVA), din care valoare totală eligibilă 2.390.000 lei şi valoare totală neeligibilă de 411.540 lei, reprezentând TVA, cheltuială neeligibilă în cadrul PNRR, valoarea TVA aferentă cheltuielilor eligibile va fi suportată din bugetul coordonatorului de reforme şi/sau investiţii pentru Componenta 13 – Reforme sociale/Investiţia II – MFTEŞ.

ART 7. Se aprobă contribuţia proprie în proiect, pentru cheltuieli ce pot apărea pe durata implementării proiectului, reprezentând achitarea tuturor cheltuielilor neeligibile ale proiectului.

ART 8. Sumele reprezentând cheltuieli conexe ce pot apărea pe durata implementării Proiectului înfiinţare Centrul de zi pentru copii aflaţi în situaţie de risc de separare de părinţi „Sf. Stelian” Alba Iulia, pentru implementarea proiectului în condiţii optime, se vor asigura din bugetul local, prin transfer de la Municipiul Alba Iulia către Direcţia de Asistenţă socială, în baza solicitărilor.

Rolul Direcţiei de Asistenţă Socială Alba Iulia, prin Compartimentul Protecţiei Copilului este acela de menţinere a copilului în familia sa prin acordarea de beneficii şi servicii sociale specializate. în urma unor evaluări de stabilire a nevoilor copilului şi ale familiei se întocmeşte Planul de servicii în colaborare cu părinţii copilului. De cele mai multe ori serviciile acordate acestor familii se fac prin centre de zi care desfăşoară activităţi de îngrijire, recreere-socializare, consiliere, dezvoltare a deprinderilor de viaţă independentă, care acordă aceste servicii doar până la vârsta de 14 ani .De aici apare nevoia unui Centru de zi pentru copii cu vârsta intre 14-18 ani.

Direcţia de Asistenţă Socială Alba Iulia are o bază de date cu peste 40 copii cu vârsta între 14-18 ani, care provin din familii cu nevoi materiale şi financiare, în cadrul cărora riscul de separare a copilului creşte, precum şi riscul de abandon şcolar şi chiar de a nu fi înscrişi în sistemul naţional de învăţământ. Exista la nivelul direcţiei un număr de 30 planuri de servicii întocmite cu scopul de menţinere a copilului în familie, respectiv prevenirea separării acestuia de familie, pentru această categorie de vârstă, pentru care nu s-au putut oferi servicii complete de îngrijire, recreere-socializare, consiliere, dezvoltare a deprinderilor de viaţă independentă, orientare şcolară şi profesională etc. pentru copii, cât şi a unor activităţi de sprijin, consiliere, etc. pentru părinţi.

Prin structura existentă a Direcţiei de Asistenţă Socială Alba Iulia, nu se acoperă nevoia identificată pentru copii cu vârsta 14-18 ani, cât şi a unor activităţi de sprijin, consiliere, educare pentru părinţii acestora.

Totodată, la nivelul Direcţiei de Asistenţă Socială Alba Iulia, prin intermediul Centrului de consiliere şi sprijin pentru părinţi şi copii, ”Sf. Maria” şi prin intermediul celor două parteneriate cu Asociaţia Filantropia Ortodoxă Alba Iulia – se acoperă nevoia de oferire de
servicii sociale pentru 30 de copii expuşi riscului de separare de familie, care au vârsta de până la 14 ani.

Având în vedere că la nivelul municipiului Alba Iulia, nu există alte centre de zi de natură publică sau privată, sau de tip ONG care să acopere nevoia actuală faţă de această categorie de vârstă, susţinem că serviciile viitorului centru se pot raporta în rândul beneficiarilor de pe întreaga comunitate a municipiului.

Direcţia de Asistenţă Socială Alba Iulia a identificat şi soluţia de satisfacere a acestei nevoi şi se va depune o cerere de finanţare pentru înfiinţarea şi construcţia unui Centrul de zi pentru copii aflaţi în situaţie de risc de separare de părinţi şi dotarea acestuia pentru o bună funcţionalitate, cu o valoare maximă eligibilă de 484.000 Euro fără TVA, cu respectarea cerinţelor din ghidul specific.

Considerăm că alegerea locaţiei în cadrul unui centru existent precum Centru de consiliere şi sprijin pentru părinţi şi copii, ”Sf. Maria” , aflat în strada Amsberg, nr. 34 A, localitatea Alba Iulia, judeţul Alba este potrivit pentru a demara acest proiect întrucât ambele centre pot avea acelaşi obiectiv general de creştere a gradului de acces la serviciile sociale. Se propune ca numele reprezentativ al viitorului centrul de zi să fie: Centrul de zi pentru copii aflaţi în situaţie de risc de separare de părinţi „Sf. Stelian,, cod 8891CZ-C-II în cadrul Direcţiei de Asistenţă Socială Alba Iulia, fără personalitate juridică.

Beneficiarii centrului de zi deja existent, primesc servicii de asistenţă socială până la vârsta de 14 ani, urmând ca ulterior împlinirii vârstei de 14 ani să existe accesul la servicii de îngrijire, educaţie, recreere-socializare, consiliere, dezvoltare a deprinderilor de viaţă independentă, orientare şcolară şi profesională pentru copii, cât şi a unor activităţi de sprijin, consiliere, educare pentru părinţi, fie ca forma de continuitate, fie ca indetificare de cazuri noi.

Perioada de implementare a activităţilor proiectului va cuprinde, în mod obligatoriu, o perioadă de maximum 8 luni de funcţionare a serviciului social nou creat şi nu depăşeşte termenul de 31 decembrie 2024”.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Perimetrul din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba, amenajat suplimentar

Publicat

în

Amenajare suplimentară a perimetrului din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba

Cu prilejul lucrărilor de mobilitate din zona centrală a municipiului Alba Iulia a fost amenajat și perimetrul din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba, acolo unde, în timpul Revoluției din Decembrie 1989, s-au dus lupte grele și mulți revoluționari au fost răniți sau omorâți.

S-au montat pavaj, vase de flori și un catarg pe care va flutura mereu tricolorul României.
„Astfel, vom putea sărbători, în alte condiții, Ziua Victoriei Revoluției Române și a Libertății, marcată an de an la Alba Iulia, în data de 21 decembrie!”, a explicat primarul Gabriel Pleșa.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Acțiune de ecologizare pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii

Publicat

în

Pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii, acțiune de ecologizare

Asociația „Lupii Sigidavei” Cugir a încheiat cu succes o nouă acțiune de ecologizare.
Aceasta s-a desfășurat pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii.
Toți cei care au participat la acțiune s-au organizat și au format patru echipe. O echipă a plecat de la Podul Roșu spre Căprioară, una a plecat de la Mistrețu spre Căprioară, alta pe Valea Grușerii și, nu în ultimul rând echipa de la „Cabana fără gânduri” a ecologizat Râul Mic.
„Suntem plăcut surprinși să vedem de la an la an sunt tot mai puține gunoaie în aceste zone pe care noi le ecologizăm anual. Mulțumim tuturor celor implicați în realizarea acestei acțiuni, cât și administrației locale, care ne-a pus la dispoziție mijloc de transport pentru sacii cu gunoaie”, au transmis reprezentanții Asociației „Lupii Sigidavei” Cugir.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Alba Iulia, pregătită de Paștele ortodox și greco-catolic

Publicat

în

Pregătiri pentru Paștele ortodox și greco-catolic la Alba Iulia

Alba Iulia s-a pregătit de sărbătoarea Paștelui ortodox și greco-catolic, a anunțat primarul Gabriel Pleșa.

Potrivit acestuia, autoritățile au dorit ca zonele principale din Alba Iulia să fie decorate, așa cum se cuvine, cu ocazia sărbătorilor de Paște. Ansamblurile decorative și figurinele sunt amplasate în Cetate în zona Celor Trei Fortificații și pe Bulevardul Transilvaniei, iar în Centru sunt amplasate în zona centrului comercial Mercur și în proximitatea Casei de Cultură a Studenților.

„Am pregătit această surpriză de sărbătoare pentru cei mici dar și pentru cei mari, care nu au uitat să mai fie, uneori, copii. Vă invit, așadar, dragi albaiulieni și turiști să vă bucurați de sărbători într-o atmosferă festivă, alături de cei dragi, și înconjurați de frumos, în Alba Iulia”, a precizat primarul Gabriel Pleșa.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba