Rămâi conectat

Știri

Județul Alba, locul 9 atât la exporturi cât la importuri, potrivit ultimelor date statistice: Germania, principalul partener de relații internaționale

Publicat

în

Județul Alba, locul 9 atât la exporturi cât la importuri, potrivit ultimelor date statistice

Valoarea exporturilor realizate de judeţul Alba în luna IANUARIE 202 a fost de 185291 mii euro, în scadere cu 2,7% faţă de cele realizate în luna corespunzătoare din anul 2020;

Valoarea importurilor realizate de Judeţul Alba în luna IANUARIE 2021 a fost de 199331 mii euro în crestere cu 13,8% faţă de cele realizate în luna corespunzătoare din anul 2020;
Judeţul Alba deţine o pondere de 3,4% din valoarea totală a exporturilor României realizată în anul 2020, importurile având o pondere de 2,9%.
Față de luna anterioară exporturile realizate au crescut cu 16,5%, iar importurile cu 2,9%, potrivit ultimului buletin al Direcției Regionale de Statistică Alba.

Analizând structura exporturilor în ianuarie 2021 pe principalele grupe de mărfuri, se remarcă o pondere mai mare a următoarelor grupe: mijloace de transport (56,9%), maşini, aparate şi echipamente electrice (12,8%), lemn şi articole din lemn (9,4%), articole din piatră, ipsos, ciment, ceramică, sticlă (3,0%).În cadrul secţiunilor cu pondere semnificativă (de peste 3%), comparativ cu ianuarie 2020, s-au înregistrat creșteri la secțiunile lemn şi articole din lemn (+17,2%) și maşini, aparate şi echipamente electrice (+4,8%) și scăderi la mijloace de transport (-13,5%) și articole din piatră, ipsos, ciment, ceramică, sticlă (-6,0%).
Referitor la structura importurilor, cele mai mari ponderi în total sunt deţinute de următoarele secţiuni din Nomenclatorul Combinat: mijloace de transport (44,4%), maşini, aparate şi echipamente electrice (22,4%), metale comune şi articole din acestea (9,0%), instrumente şi aparate optice, fotografice, ceasornicărie (7,4%). Creşteri ale importurilor faţă de ianuarie 2020 s-au înregistrat la toate secţiunile cu pondere semnificativă (de peste 3%): instrumente şi aparate optice, fotografice, ceasornicărie (+27,6%), maşini, aparate şi echipamente electrice (+18,7%), metale comune şi articole din acestea (+17,0%) și mijloace de transport (+4,7%).În ianuarie 2021, soldul operaţiunilor de comerţ exterior a fost negativ, în valoare de -14040 mii euro, mai mic decât în ianuarie 2020 (soldul operaţiunilor de comerţ exterior înregistrat în această perioadă fiind de +15251 mii euro). Cele mai mari valori ale soldului pozitiv al operaţiunilor de comerţ exterior s-au înregistrat la următoarele secţiuni din Nomenclatorul Combinat al produselor: mijloace de transport (+16819 mii euro), lemn şi articole din lemn (+14368 mii euro), articole din piatră, ipsos, ciment (+4158 mii lei), încălțăminte, palarii, umbrele și articole similare (+3346 mii euro) și mărfuri şi produse diverse, inclusiv mobilier (+3445 mii euro). Cele mai mari valori negative ale soldului operaţiunilor de comerţ exterior s-au înregistrat la următoarele secţiuni: masini, aparate și echipamente electrice (-20817 mii euro), metale comune şi articole din metal (-15123 mii euro), instrumente si aparate optice, fotografice, cinematografice, medico-chirurgicale (-11518 mii euro), produse ale industriei chimice (-2779 mii euro), animale vii și produse animale (-1108 mii euro).
Clasamentul valoric al judeţelor, ordonate descrescător, după valoarea exporturilor şi a importurilor realizate în ianuarie 2021, situează judeţul Alba pe locul 9 atat la exporturi cat şi la importuri.Principalii parteneri de relaţii internaţionale ai judeţului în ianuarie 2021, după ponderea în valoarea totală a exporturilor şi importurilor au fost:
-la export : Germania (69,0%), Italia (8,1%), Ungaria (4,1%);
-la import : Germania (71,2%), Ungaria (7,8%), Italia (4,5%).


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Amenzi de aproape 23.000 de lei în urma unor acțiuni în sistem integrat ale oamenilor legii din Alba: Câte permise reținute, infracțiuni și testări la droguri și alcool au fost

Publicat

în

Amenzi de aproape 23 de mii de lei în urma unor acțiuni în sistem integrat ale oamenilor legii din Alba

În ultimele 24 de ore, polițiștii și jandarmii din județul Alba au continuat acțiunile, în sistem integrat, pentru combaterea faptelor de natură penală și contravențională și pentru prevenirea incidentelor care ar putea afecta liniștea cetățenilor din județ.

În cadrul activităților desfășurate, au fost legitimate, prin intermediul aplicației eDAC, 307 persoane și au fost verificate 208 autovehicule.

Au fost constatate 137 de abateri de natură contravențională, majoritatea la normele legale privind circulația pe drumurile publice, care au fost sancționate cu amenzi în valoare totală de 22.995 de lei.

Au fost efectuate 60 de testări privind conducerea sub influența alcoolului sau a altor substanțe, au fost reținute 3 permise de conducere, au fost retrase 6 certificate de înmatriculare și au fost constatate 10 infracțiuni.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Câmpeni: Centru Local Suplimentar al Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor

Publicat

în

Centru Local Suplimentar al Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor, la Câmpeni

Marți 14 mai s-a inaugurat oficial, la Câmpeni, un Centru Local Suplimentar al Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor din cadrul Instituției Prefectului – Județul Alba care va funcționa în incinta sediului Poliției Orașului Câmpeni, strada Libertății, numărul 3.

Dacă până acum aici de desfășurau doar activități de preluare și eliberare documente pe linie de înmatriculări auto, de marți, cetățenii din Câmpeni dar și din alte localități din Apuseni vor putea beneficia și de alte servicii.
La sediul din Câmpeni se vor desfășura activități de înmatriculări, transcrieri, radieri sau autorizări provizorii în circulație a autovehiculelor cât și preschimbări de permise de conducere a căror valabilitate administrativă a expirat, furate, pierdute sau deteriorate.
De asemenea, tot la Câmpeni, candidații se vor putea planifica la proba practică în vederea obținerii permisului de conducere auto, fără a mai fi nevoie să se deplaseze la sediul central din municipiul Alba Iulia.
De aceste servicii vor putea beneficia circa 60 de mii de locuitori din zona Munților Apuseni (aproximativ 16 % din populația județului Alba).
De asemenea, încă un lucru bun pentru cetățeni este faptul că investigațiile medicale pentru fișele auto pot fi efectuate la Spitalul Orășenesc Câmpeni, în fiecare zi de miercuri între orele 10.00 și 14.00.

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Campanie de informare privind pericolul rujeolei și importanța vaccinării în derulare în Alba

Publicat

în

În Alba, în derulare, campanie de informare privind pericolul rujeolei și importanța vaccinării

Campania de informare privind pericolul rujeolei și importanța vaccinării continuă în Alba.

Cea mai recentă acțiune a avut loc vineri 10 mai, la Zlatna, unde s-a derulat o misiune publică de impact în comunitățile vulnerabile.

Parteneri în cadrul activității au fost UAT Zlatna, echipă AMC Zlatna, MF Zlatna – dr. Voichița Varmaga (președinte Asociația Medicilor de Familie Asclepios Alba) și Crucea Roșie filiala Alba.
Având în vedere creșterea susținută a numărului cazurilor de rujeolă și declararea de către Ministerul Sănătății și INSP a stării de epidemie, Direcția de Sănătate Publică (DSP) Alba a desfășurat încă de la începutul acestui an o campanie de informare, educare, comunicare prin intermediul Compartimentului Epidemiologie și Compartimentului Evaluare și Promovare a Sănătății, fiind vizate în principal comunitățile vulnerabile ale județului.
Activitățile de informare, educare, comunicare s-au desfășurat în 50 comunități din județul Alba prin asistența medicală comunitară și școlară.
Parteneri au fost UAT-urile cu asistență medicală comunitară și școlară, rețeaua de asistență medicală primară prin Asociația medicilor de familie Asclepios din județul Alba, Crucea Roșie Română – filiala Alba și mass media locală.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba