Rămâi conectat

Eveniment

Începe Festivalul „Cultură pentru cultură” în Alba: Unde va avea loc prima etapă

Publicat

în

Începe Festivalul „Cultură pentru cultură”: Unde va avea loc prima etapă

Începe ediția a 16-a a Festivalului „Cultură pentru cultură”, cel mai important proiect de cercetare, conservare, promovare și valorificare a patrimoniului cultural imaterial din județul Alba.

Prima etapă va avea loc duminică 11 iunie, de la ora 12.00, pe Câmpia Libertății din Blaj.

Comunitățile din mediul rural se vor întrece și se vor prezenta, în fața publicului și membrilor juriului, cu soliști și grupuri vocale, rapsozi și poeți populari, soliști și grupuri instrumentale, obiceiuri tradiționale, reconstituirea interiorului de gospodărie tradițională, dansuri și minorități naționale, gastronomie și meșteșuguri tradiționale.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Eveniment

Cine este câștigătorul Premiului Național pentru Poezie „Lucian Blaga” Opera Omnia

Publicat

în

Premiul Național pentru Poezie „Lucian Blaga” Opera Omnia: Cine este câștigătorul

La Casa Memorială „Lucian Blaga” din Lancrăm a avut loc, joi 9 mai, ceremonia de decernare a Premiului Național pentru Poezie „Lucian Blaga” Opera Omnia.
Câștigătorul prestigiosului premiu din acest an este Ioan Es. Pop, cunoscut poet și publicist contemporan, recunoscut pentru contribuțiile sale deosebite aduse literaturii române.
Începând cu anul 2017, din inițiativa Uniunii Scriitorilor din România – filiala Alba-Hunedoara a fost instituit un premiu național pentru poezie care să poarte numele marelui om de cultură Lucian Blaga.
sursa:  facebook Instituția Prefectului Județul Alba
foto: ziarullumina.ro

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Educație și Cultură

Simpozion internațional de știință, teologie și artă la Alba Iulia

Publicat

în

La Alba Iulia, simpozion internațional de știință, teologie și artă

În perioada 13-15 mai, la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, va avea loc cea de-a XXIII-a ediție a Simpozionului Internațional de Știință, Teologie și Artă (ISSTA).

Evenimentul, desfășurat sub genericul „Teologie și medicină: dimensiunea bioetică și terapeutică a credinței și a științei”, se înscrie în tematica anului 2024, declarat de Patriarhia Română ca „Anul omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor” și „Anul comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți”. Lucrările vor fi prezentate în cadrul celor patru paneluri tematice: (1) Teologia suferinței și știința medicinei duhovnicești; (2) Biserica și Spitalul – pastorația clinică și îngrijirea medicală a bolnavilor; (3) Paradigmele bioeticii creștine într-o societate somatocratică; (4) Art-terapia – terapia prin artă într-o societate tehnicizată, în care invitații vor fi distribuiți potrivit preocupărilor și ariilor de cercetare științifică.

La fel ca în edițiile precedente, Simpozionul este organizat de Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, în parteneriat cu Arhiepiscopia Alba Iuliei, Secretariatul de Stat pentru Culte și Consiliul Județean Alba. Această manifestare academică internațională va reuni nume importante din țară și din străinătate, atât din domeniul cercetării teologice, cât și din domeniul altor discipline socio-umane. Printre acestea se află ÎPS Irineu Pop, Arhiepiscop al Alba Iuliei; PS Benedict Bistrițeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului; PS Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului; Jean Claude-Larchet (Universitatea din Strasbourg); Porzia Quagliarella (Facultatea de Teologie Apuliană, Bari, Italia); Mark J. Cherry (Universitatea „St. Edward’s”, Austin, Texas, SUA); Ioan Chirilă (Facultatea de Teologie Ortodoxă, Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, România); Pascal Capodistrias Hämmerli (Universitatea din Fribourg, Elveția); Ryan Samson Nash (Universitatea de Stat din Ohio, SUA); Adrian Opre (Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației, Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, România); Ciprian Olinici (Secretarul de Stat pentru Culte, România); Mihai Himcinschi (Facultatea de Teologie Ortodoxă, Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, România).

Invitatul special al celei de-a XXIII-a ediții a Simpozionului Internațional de Știință, Teologie și Artă (ISSTA 2024) este profesorul francez Jean-Claude Larchet, unul dintre cei mai mari teologi ortodocși contemporani. Domnia sa este doctor în Filosofie (1987) al Universității din Nancy și doctor în Teologie (1994) al Universității din Strasbourg, reușint, prin lucrările sale sale să îmbine cercetarea științifică riguroasă cu o profundă înțelegere și trăire a vieții duhovnicești și liturgice. Opera sa însumează o vastă cercetare teologică ce cuprinde peste 30 de lucrări originale pe teme de teologie patristică, dogmatică, morală, bioetică, ecologică și eclesiologică. S-a impus în conștiința publică prin realizarea celor două teze de doctorat: prima, în filosofie, intitulată „Terapeutica bolilor spirituale. O introducere în tradiția ascetică a Bisericii Ortodoxe”, şi a doua, în teologie, intitulată „Îndumnezeirea omului la Sfântul Maxim Mărturisitorul”. Jean-Claude Larchet, autor a numeroase studii de spiritualitate ortodoxă, este considerat unul dintre cei mai buni cunoscători ai teologiei Sfântului Maxim Mărturisitorul, căruia i-a consacrat nu mai puțin de zece ani de studiu. În cadrul ISSTA 2024, Domnia sa va primi titlul de Doctor Honoris Causa al Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, la propunerea Facultății de Teologie Ortodoxă.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Eveniment

Filmul „Avram Iancu împotriva imperiului”, proiecție la Blaj, vineri 17 mai

Publicat

în

Proiecție la Blaj a filmului „Avram Iancu împotriva imperiului”

Filmul „Avram Iancu împotriva imperiului” va fi proiectat la Palatul Cultural din Blaj, vineri 17 mai, de la ora 19.00.
Intrarea este liberă și se va face pe bază de invitații, care se găsesc la Palatul Cultural.
Vor fi prezenți, pentru o sesiune de întrebări și autografe, actorii Horea Fedorca și Sandu Pop (alias Văru Sandel), care au jucat în filmul lansat la începutul acestui an.
Evenimentul face parte din cadrul „Sărbătorii Libertății” (Zilele Blajului), ediția din acest an desfășurându-se sub semnul Bicentenarului nașterii „Crăișorului Munților”, Avram Iancu.
„Avram Iancu împotriva imperiului” este un docu-film produs de PaPa Pictures, Asociația Centrul de Arte Vizuale Transilvania Art și Stilo Evora, în regia lui Theo Thorn, după un scenariu realizat de Theo Thorn și Alexandru Molico.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba