Rămâi conectat

Știri

Încep lucrările la Podul Minciunilor, la Blaj, în 28 martie: Măsuri pentru fluidizarea traficului rutier în zonă

Publicat

în

Luni, 28 martie, la ora 10:00, vor începe oficial lucrările de reabilitare și modernizare a Podului Minciunilor din Blaj. Începând cu această dată, traficul rutier în zonă va fi deviat, iar în acest sens Consiliul Local Blaj a aprobat măsurile privind fluidizarea circulației rutiere și pietonale din zonă.

Pentru traficul greu, autoritățile locale au amenajat un sens giratoriu la ieșirea din Blaj spre Mediaș, ce va fi folosit în special de vehiculele cu masa mai mare de 7,5 tone, care se vor deplasa spre și dinspre Târnăveni. De asemenea, pe străzile adiacente Podului Minciunilor, au fost instituite restricții pentru categoriile mari de vehicule, în timp ce oprirea tuturor autovehiculelor este interzisă.

Măsuri pentru fluidizarea traficului rutier în perioada lucrărilor de la Podul Minciunilor
Circulația pietonală se va face pe cele două pasarele pietonale care leagă strada Avram Iancu de strada Dr. Vasile Suciu, precum și pe la pasajele de cale ferată din cartierul Câmpul Libertății și din zona Eroilor – Cimitir Central.
Pentru vehiculele cu masa mai mare de 7,5 tone, care vin dinspre Târnăveni și se îndreaptă spre Cluj-Napoca sau Alba Iulia, a fost amenajat un sens giratoriu la ieșirea din municipiul Blaj spre Mediaș, unde vor fi obligate să întoarcă, deoarece unghiul de virare de la pasajul de cale ferată din cartierul Câmpul Libertății nu permite virajul spre strada Tudor Vladimirescu. Același lucru este valabil și pentru vehiculele cu masa mai mare de 7,5 tone care vin dinspre Alba Iulia sau Cluj-Napoca și care se îndreaptă spre Târnăveni.
Ruta obligatorie vehiculele cu masa mai mare de 7,5 tone este: strada Simion Bărnuțiu – strada Tudor Vladimirescu (variantă) – strada Mihail Kogălniceanu – sens giratoriu ieșire din Blaj spre Mediaș – strada Mihail Kogălniceanu – strada Tudor Vladimirescu și retur.
Șoferilor care doar trec prin municipiul Blaj pentru tranzitul spre Târnăveni sau Cluj-Napoca le este recomandat să folosească rute alternative.
Accesul vehiculelor cu masa mai mare de 7,5 tone pe străzile Gheorghe Șincai, Mihai Eminescu, Bradului și Dr. Vasile Suciu este strict interzis.
Pentru fluidizarea traficului, autoturismele pot folosi ca rută spre Târnăveni traseul: strada Eroilor – pasaj cale ferată – strada Dr. Vasile Suciu – strada Inochentie Micu Clain – strada Gheorghe Șincai – strada Simion Bărnuțiu.
Oprirea tuturor vehiculelor este interzisă pe străzile Dr. Vasile Suciu, de la Podul Minciunilor până la intersecția cu strada Andrei Mureșanu, Tudor Vladimirescu (variantă) și Tudor Vladimirescu, de la sensul giratoriu din fața Hotelului Târnavele până la Biserica Ortodoxă „Sf. Apostol Andrei și Sf. Mare Mucenic Gheorghe” (inclusiv).

Pe strada Tudor Vladimirescu (variantă), parcarea din zona Colegiului Național „Inochentie Micu Clain” poate fi folosită, în limita locurilor disponibile.
Aceste măsuri vor avea caracter temporar și vor fi valabile pe perioada celor șapte luni necesare derulării lucrărilor de reabilitare și modernizare a Podului Minciunilor. După finalizarea lucrărilor, estimată pentru data de 1 decembrie 2022, Primăria Blaj va comunica modul în care se va efectua circulația rutieră și pietonală în zonă.
Primăria Municipiului Blaj le mulțumește locuitorilor pentru înțelegere și îi asigură că toate soluțiile de trafic au fost gândite astfel încât disconfortul creat să fie minim.
Despre lucrările de reabilitare și modernizare a Podului Minciunilor
Lucrările de reabilitare și modernizare a Podului Minciunilor vor fi efectuate de Retter Projectmanagement SRL Șelimbăr, câștigătorul licitației de proiectare și execuție. Costul investiției, realizată din fonduri locale și guvernamentale, se ridică la aproximativ 14 milioane de lei (cu TVA). Executantul lucrării a anunțat că Podul Minciunilor va fi finalizat până la data de 1 decembrie 2022.
Noul pod va avea cinci benzi de circulație rutieră și două benzi pentru circulația pietonală, cu trotuare acoperite și încălzite. La finalul lucrărilor, Podul Minciunilor va fi una dintre cele mai spectaculoase construcții din România, cu soluții arhitecturale contemporane care respectă patrimoniul existent în zonă.
Autoritățile blăjene au început demersurile pentru modernizarea Podului Minciunilor încă din 2014, conform declarațiilor primarului Gheorghe Valentin Rotar, însă cea mai mare problemă ivită a fost trecerea acestuia din proprietatea SNCFR în cea a Primăriei Blaj. Acest lucru s-a realizat abia în anul 2021, printr-o hotărâre de Guvern. Administrația blăjeană și-a făcut temele din timp, iar trecerea Podului Minciunilor în domeniul public al municipiului a găsit Primăria Blaj cu toate studiile de fezabilitate și tehnice pregătite.
La finalul lunii iunie 2021, Primăria Municipiului Blaj a semnat contractul pentru „achiziție proiect tehnic și execuție lucrări – Realizare pasaj superior peste calea ferată (Podul Minciunilor)”, cu câștigătorul licitației, Retter Projectmanagement SRL Șelimbăr, valoarea contractului fiind de 11.749.709,85 lei (fără TVA).
Reabilitarea și modernizarea Podului Minciunilor este o investiție foarte importantă și obligatorie pentru Blaj, care va rezolva, în primul rând, dificultățile create de traficul rutier din zonă. În plus, podul vechi și degradat va fi înlocuit cu unul nou, modern, cu o arhitectură deosebită.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Întâlnire bilaterală cu oficiali elvețieni la Primăria Alba Iulia

Publicat

în

La Primăria Alba Iulia, întâlnire bilaterală cu oficiali elvețieni

La Primăria Alba Iulia, a avut loc o întrevedere de lucru între Primăria Municipiului Alba Iulia, reprezentanți ai Ambasadei Elveției în România – Programul Energy Efficiency, teprezentanți ai Secretariatului Afacerilor Economice – din Elveția, reprezentanți ai Ministerului de Finanțe din România – Coordonator Național pentru contribuția financiară elvețiană din România și reprezentanți ai Universității Tehnice din Cluj Napoca.

Discuțiile s-au concentrat în jurul proiectelor municipalității care pot beneficia de sprijin financiar în viitorul apel de proiecte dedicat eficienței energetice care se va lansa anul acesta, în baza acordului-cadru bilateral semnat între Elveția și România.  Alba Iulia s-a bucurat de această vizită de lucru în contextul în care eforturile municipalității din ultimii ani au făcut ca Alba Iulia să devină, în anul 2021, primul oraș din Transilvania care a primit titlul de comunitate sustenabilă. Obținerea acestei certificări europene oferite municipalității în prezența Ambasadorului Elveției în România, a fost rezultatul unui proces interdisciplinar într-o rețea de expertiză paneuropeană și al unei munci de echipă alături de Romania Green Building Council, Agenția Locală pentru Energie Alba și SERVELECT, se arată într-un comunicat de presă.

„Am încredere că echipa Primăriei Alba Iulia va reuși să pregătească documentațiile necesare pentru a accesa prima finanțare elvețiană nerambursabilă dedicată dezvoltării sustenabile a comunității noastre, mai ales deoarece, acest instrument financiar este printre puținele surse de finanțare pe care municipalitatea albaiuliană nu a avut ocazia să le acceseze până în prezent”, a declarat primarul Gabriel Pleșa.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

”Conferințele de la Sebeș”, eveniment cultural găzduit în Aula Primăriei, în 3 aprilie

Publicat

în

„Conferințele de la  Sebeș”, un nou eveniment cultural de înaltă ținută, găzduit în Aula Primăriei

Primăria şi Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeş vă invită miercuri, 3 aprilie 2024, cu începere de la ora 17.00, în „Aula” primăriei municipiului Sebeş, la conferinţa „Nivele tipologice și axiologice ale discursului intelectual. Despre lectura sau hermeneutica existențială”, susţinută de dr. Virgil Podoabă, profesor universitar la Catedra de Literatură comparată a Facultăţii de Litere a Universității „Transilvania” din Brașov.

Prof. univ. dr. Virgil Podoabă este scriitor, traducător și critic literar, membru al Uniunii Scriitorilor din România. După studii primare în satul natal şi liceale la Cluj, urmează cursuri universitare între 1972 şi 1976 la Facultatea de Filologie din acelaşi oraş. Teza de doctorat cu titlul „Experiența revelatoare și tematizarea ei în literatura română contemporană” o susţine la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj în anul 2003, lucrare distinsă cu calificativul „Summa cum Laude”. Din aprilie 1990 este redactor la revista „Vatra” din Tîrgu Mureș, iar din anul 1992 ocupă postul de lector la Catedra de Literatură comparată, a Facultăţii de Litere a Universității „Transilvania” din Brașov, urmând cursus honorum până la titlul ştiinţific de profesor universitar. Activitatea sa a fost intensă încă din perioada studenţiei când, a fost președinte al Cercului de istoria literaturii române și redactor al revistei „Echinox” (1974-1976), în care de altfel a şi debutat cu o recenzie în anul 1973 și în paginile căreia, a susținut cu cronici literare și eseuri, rubricile „Proză” și „Cronica literară”.

A făcut parte din echipa de coordonare a cenaclului „Echinox” între anii 1974-1976, a cenaclului „Silvania” din Zalău între 1976 şi 1980, şi a cenaclului „Iosif Vulcan” din Oradea între 1980 şi 1991, iar din anul 1990 şi până în prezent este redactor la revista „Vatra” din Tîrgu-Mureș. De-a lungul timpului a susţinut cu cronici literare, eseuri şi studii critice, prestigioase reviste de profil: „Familia” (1980-1990), „Vatra” (din 1990 încoace), şi a colaborat la revistele „Steaua”, „Caiete critice”, „Arca”, „Tribuna”, „Viața Românească”, „Limes”, „Calende”, „Discobolul”, „Paralela 45” etc. A înființat și a fost redactor-șef între 1991 şi 1992 al ziarului „Gazeta de Vest” din Oradea, iar împreună cu un grup de studenți de la Facultatea de Litere din Brașov a pus bazele revistei studenţești „Erată”, pe care a şi condus-o în calitate de director între anii 1995 şi 1999.

Totodată, prof. univ. dr. Virgil Podoabă are un palmares impresionant de participări la colocvii, târguri de carte, simpozioane, lansări de carte și întâlniri cu cititorii şi a susţinut de-a lungul timpului numeroase conferințe pe teme literare și culturale, cum este cea de la Sebeş.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Daia Română, prima comună din Alba cu rețea de gaz finanțată prin Programul „Anghel Saligny”

Publicat

în

Prima comună din Alba cu rețea de gaz finanțată prin Programul „Anghel Saligny”, Daia Română

Daia Română este prima comună din județul Alba care va avea rețea de gaz finanțată prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”.

Contractul de finanțare, în valoare de peste 36,7 milioane de lei, a fost semnat miercuri 27 martie.

Contractul de finanțare este în valoare de 36m7 milioane de lei. Toate locuințele, agenții economici și instituțiile publice din comuna Daia Română vor fi racordate la rețeaua nou construită de gaze naturale. Alimentarea cu gaze naturale a comunei Daia Română se va realiza din stația de reglare – măsurare predare proiectată în zona satului Limba, din comuna Ciugud.

Pentru evitarea spargerii carosabilului la executarea branșamentelor, în cazul străzilor modernizate, conductele se vor amplasa pe ambele părți ale străzilor.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba