Rămâi conectat

Social-Economic

Încălzirea globală. Dezghețarea permafrostului are multiple implicații negative

Publicat

în

O veritabilă bombă climatică cu ceas, dezghețarea permafrostului, solul înghețat de milenii din zonele septentrionale ale planetei, amenință ecosistemul și societățile nordice, de la infrastructură la diferitele specii de plante și animale, dar și stabilitatea munților, conform unui nou studiu, transmite AFP. Citește mai multe pe radiounirea.ro

Permafrostul reprezintă aproximativ 25% din suprafața de teren a emisferei nordice (23 de milioane de kilometri pătrați), din Canada și Alaska până în Siberia, dar și în Groenlanda, Scandinavia, Mongolia și nordul Chinei.

Straturile de permafrost sunt fie mai subțiri, fie au o grosime de mai multe sute de metri, prezentând microlentile de gheață sau mase groase de gheață pură.

Schimbările climatice se manifestă însă de două ori mai rapid la latitudinile nordice decât în celelalte zone ale globului, iar „permafrostul se topește aproape peste tot”, a declarat pentru AFP geograful Antoni Lewkowicz, de la Universitatea din Ottawa, președintele Asociației internaționale pentru permafrost (IPA).

Citește și Cel mai puternic clip al anului 2015

Ritmul acestui dezgheț al subsolului este însă dificil de detectat, variind în funcție de regiune. Accelerat de precipitații și de activitățile antropice, fenomenul de dezgheț al permafrostului va continua probabil timp de decenii.

Deja efectele acestui dezgheț se fac resimțite: prăbușiri ale solului după topirea peliculelor de gheață de dedesubt, alunecări de teren, drumuri de macadam devenite instabile. La Salluit, la nord de Québec, spre exemplu, cazarma pompierilor s-a scufundat în pământ.

În teritoriul canadian Yukon, autostrada Alaska, pe ultimii săi 100 de kilometri, se dezintegrează, iar autoritățile încearcă repararea sa cu costuri ridicate, conform lui Lewkowicz, care studiază permafrostul de mai bine de 40 de ani.

Dezghețarea permafrostului accelerează și procesul de eroziune a coastelor.

În Alaska, topirea gheții din acest tip de sol pe care-l credeam etern „destabilizează o suprafață de pământ pe care locuiesc 100.000 de oameni, amenințând case și afectând elemente de infrastructură de transport și energetică”, remarca președintele american Barack Obama în luna septembrie, cu ocazia unei vizite în cel mai nordic stat american.

Acest fenomen amenință să afecteze și ecosistemele boreale, în special pe cele acvatice, fie că este vorba de lacuri sau râuri, apa începând să se infiltreze în solul dezghețat. Alunecările de teren și surpările masive produse pe platoul Peel (nord-vestul Canadei) au modificat deja chimia apelor râurilor locale.

Nici arborii nu scapă neafectați, topirea permafrostului ducând la producerea efectului de „pădure beată”.

Chiar și la latitudini mai joase dezghețul permafrostului de la altitudini înalte amenință munții: în Alpi, fragilizarea așa-numitului „ciment de gheață” provoacă de mai bine de 20 de ani surpări în serie, iar anul în curs a fost unul record pentru aceste fenomene.

„Nu trebuie să ne gândim că munții sunt niște structuri extraordinar de solide. Deseori, munții nu sunt decât un conglomerat eterogen de stânci și roci a căror stabilitate este dată de prezența gheții”, a explicat și Ludovic Ravanel, om de știință din cadrul Centrului național francez de cercetare științifică (Centre national de la recherche scientifique — CNRS). „Dacă vom topi cimentul munților, versanți întregi pot deveni instabili”, a avertizat el.

sursa agerpres.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Societate

JOIA MARE, ziua Cinei celei de Taină

Publicat

în

Joia Mare pentru creștinii ortodocși și greco-catolici

Ziua de joi din Săptămâna Patimilor este cunoscută ca Joia Mare, ziua în care se prăznuiește Cina cea de Taină, adică ultima masă pe care a servit-o Iisus alături de cei 12 apostoli. 

Nu se știe cunoaște cu certitudine meniul din acel moment, dar se cunosc obiceiurile alimentare ale celor apropiați lui Iisus, bazat pe pâine, legume precum lintea, ceapa și andivele, fructe ca smochinele și strugurii, ulei de măsline, pește de râu, miere și vin.

Evangheliile menționează doar pâinea și vinul, alimente cu puternică valoare simbolică, ce au fost servite de Iisus și de apostoli la Cina cea de Taină.

Mâncarea era servită în vase din teracotă sau din piatră. Codul strict al etichetei la masă făcea ca la stânga și la dreapta gazdei să se așeze cei mai importanți oaspeți.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Social-Economic

Delegație a Băncii Mondiale în vizită la Sebeș

Publicat

în

Vizită la Sebeș a unei delegații a Băncii Mondiale

Zilele trecute, reprezentanții Primăriei Sebeș au primit vizita de lucru a unei delegații a Băncii Mondiale în contextul în care solicitarea Sebeșului pentru realizarea unei investiții teritoriale integrate în zona Sebeș-Vințu de Jos a primit avizul favorabil al Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene prin Comitetul pentru Coordonarea Instrumentelor Teritoriale Integrate (ITI).
În vederea inițierii demersurilor procedurale pentru dezvoltarea și organizarea ITI și pentru elaborarea strategiei de dezvoltare (cu finanțare din programul de asistență tehnică POAT 2021 – 2027), Primăria Sebeș a solicitat implicarea și suportul experților Băncii Mondiale.
Amintim că Strategia ITI Sebeș – Vințu de Jos își propune să fructifice oportunitățile deschise de poziționarea geografică a zonei care este traversată de Coridorul de Transport Pan-European nr. IV (Nădlac – Lugoj – Sebeș – Sibiu – București – Cernavodă – Constanța), care realizează legătura dintre vestul și estul Europei, la intersecția autostrăzilor A1 și A10, a nodului de cale ferată Vințu de Jos și a unor importante căi de comunicaţii rutiere naționale: DN1, E81, DN7, E68 şi DN67C – Transalpina (drumul la cea mai mare altitudine din România). Aceste atu-uri împreună cu nivelul economic și social al zonei creează cadrul propice pentru construirea unor programe de finanțare specifice care să contribuie la dezvoltarea sectoarelor economice cu potențial și importanță deosebită.
Inițiativa este în concordanță cu obiectivele Pactului Ecologic European și cu preocupările Uniunii Europene în privința combaterii crizei alimentare mondiale prin dezvoltarea capacității rețelelor de transport și terminalelor de transbordare în vederea transferului facil al mărfurilor pe teritoriul Uniunii Europene.
Delegația Băncii Mondiale care a vizitat Sebeșul și unitățile de producție alimentară din zonă a fost formată din Luz Diaz Rios (specialist senior în Afaceri Agricole), Aira Maria Htenas (economist agricol) și Adina Păsărel (expert în Politici ale UE).

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Societate

Ziua Pământului, marcată de pompierii militari din Alba printr-o acțiune de ecologizare

Publicat

în

Acțiune de ecologizare, de Ziua Pământului, a pompierilor militari din Alba

Pompierii din cadrul Secției de Pompieri Câmpeni au participat, cu ocazia Zilei Pământului, la o acțiune de ecologizare alături de alte instituții din județ.
Acțiunea de ecologizare a avut loc pe malul râului Arieș și afluenților acestuia, pe raza localităților Câmpeni, Abrud, Roșia Montană, Bistra, Lupșa, Sălciua și Baia de Arieș.
Ziua Pământului este marcată anual pe 22 aprilie de peste un miliard de oameni din 193 de țări. Sărbătoarea mondială a fost instituită de Adunarea Generală a ONU în urmă cu zece ani, pentru a atrage atenția asupra schimbărilor climatice dar și pentru a sublinia dorința comună a statelor membre de dezvoltare echilibrată, stabilă, pentru un viitor mai curat și mai verde.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba