Rămâi conectat

Societate

În plină pandemie COVID-19, românii nu caută informații despre sănătate pe internet

Publicat

în

Românii nu caută informații despre sănătate pe interne, în condițile în care pandemia a însemnat până acum aproape 3 milioane de morți și peste 130 de milioane de îmbolnăviri

Este concluzia unui sondaj Eurostat, potrivit căruia, țara noastră este pe ultimul loc în Uniunea Europeană la căutarea online a informațiilor legate de sănătate în 2020, anul în care a izbucnit pandemia de coronavirus, care a ucis până acum 2,8 milioane de oameni dintre cele 132,44 de milioane confirmați cu COVID-19.

Peste jumătate dintre cetățenii din Uniunea Europeană, adică unul din doi, cu vârste între 16 şi 74 de ani, au declarat că în 2020 au căutat informaţii online legate de răni, boli, nutriţie sau îmbunătăţirea sănătăţii, însă în România ponderea celor care au căutat astfel de informaţii online este de doar 28%, cel mai mic procent din UE, arată datele publicate marţi de Biroul de statistică al comunității europene – Eurostat.

În același timp, 20% dintre cetățenii UE au raportat că au apelat la programări online la medic.

Mult mai puțini – 13% – au accesat alte servicii de sănătate prin intermediul unui site web sau al unei aplicații în loc să facă o vizită la spital sau la un cabinet pentru o consultație, în timp ce 11% dintre cetățeni și-au accesat online dosarele medicale personale.

Cele mai interesate de informații online despre sănătate au fost Finlanda și Olanda, iar la polul opus se află țara noastră, în tandem cu Bulgaria.

Informațiile online despre sănătate sunt populare în țările nordice, Finlanda fiind pe primul loc, unde 77% dintre cei cu vârsta între 16 şi 74 de ani au accesat pe internet subiecte legate de sănătate, urmată de Olanda – 76%, Danemarca – 72% şi Germania – 70%. Un interes crescut, de aproape 80% și peste au și cei din Norvegia, Islanda și Suedia, țări care nu fac parte din comunitatea UE. Media la nivelul UE la căutarea informațiilor medicale este de 55%.

În schimb, cele mai neinteresate de astfel de informații pe internet sunt în România (28%), Polonia (43%), Italia (35% potrivit datelor raportate pentru 2019), Bulgaria (29%) și România (28%), pe ultimul loc.

În ultimii 10 ani, numărul celor care caută informații medicale online a crescut în marea majoritate a statelor membre ale UE. Cehia și Cipru raportează cea mai mare creștere a căutării de informații de sănătate online.

Cele mai mari creşteri la obținerea de informații medicale pe internet în ultimul deceniu au fost în Cehia (o creștere de 41 de puncte procentuale), Cipru (40 de puncte procentuale), Spania (34 puncte procentuale), Irlanda şi Croaţia (amânouă țări cu 33 de puncte procentuale).

Nivelul din țara noastră a crescut în ultimii 10 ani, dar doar cu 9 puncte procentuale.

Sursa:realitatea.net


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Societate

Acțiune de plantare la Câlnic: De cine a fost inițiată

Publicat

în

La Câlnic, acțiune de plantare

Elevii clasei a IX-a C de la Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia, alături de profesorul diriginte Cristian Macrai, au participat la o acțiune de plantare pe raza comunei Câlnic, zona administrată de Ocolul Silvic Ighiu.
Activitatea, în cadrul căreia elevii au plantat peste 400 de puieți de stejar, s-a realizat cu sprijinul Primăriei comunei Câlnic, Ocolului Silvic „Iezerul Trascău” din Ighiu și al Școlii Gimnaziale Câlnic, în cadrul programului „Școala verde”, program desfășurat în colegiul militar în perioada 15-19 aprilie.
Prin participarea la această activitate, elevii au contribuit la protejarea și dezvoltarea mediului înconjurător și au învățat că fiecare gest contează în comunitate și în efortul de a avea un mediu mai verde. Mai mult, ei au promis să revină în zonă pentru a vedea puieții cum au crescut copaci.

După ce au plantat puieții, elevii militari au vizitat cetatea Câlnic, edificiu aflat pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO, muzeul, capela și biserica din localitate, iar experiențele trăite de ei au fost dintre cele mai frumoase.
„Am învățat să plantez copaci, o activitate pe care nu am mai practicat-o până acum. Pot spune că mă ajutat să mă conectez cu natura și să descopere adevărata ei frumusețe care mă fascinează din ce în ce mai mult pe zi ce trece. Plantarea unor copaci ne ajuta să apreciem natura și importanța ei în viața de zi cu zi, de aceea consider că ar trebui ca fiecare elev să experimenteze această activitate măcar o dată. Sentimentul care te cuprinde când știi că ai făcut ceva dedicat naturii este incomparabil cu efortul depus.
Peste câțiva ani, cu siguranță mă voi reîntoarce în comuna Câlnic cu scopul de a vedea frumoșii copaci plantați de către mine și de către colegii mei, care să încep să crească. Aceste amintiri alături de colegii mei și de domnul diriginte nu vor fi uitate și sunt sigură că pe viitor nu vom reaminti cu drag de timpul petrecut împreună”, a mărturisit ridica fruntaș Ariana Pop.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Societate

100 de pet-uri transformate în fapte bune de elevii militari albaiulieni

Publicat

în

100 de pet-uri transformate în fapte bune de elevii militari albaiulieni

Elevii claselor a X-a A și E de la Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia au desfășurat o activitate de reciclare a ambalajelor din plastic, în cadrul programului „Săptămâna verde”, program care se desfășoară în colegiul militar în perioada 15 – 19 aprilie.
Elevii au strâns peste 100 de pet-uri și împreună cu profesoara de limba engleză Ioana Lupșa le-au depus la Roboțelul Binelui, un punct de colectare și reciclare a deșeurilor din plastic ce face parte dintr-un proiect al Crucii Roșii Române Filiala Alba. Proiectul presupune transformarea ambalajelor din plastic, sticlă și aluminiu, în fapte bune. Fiecare ambalaj înseamnă un euro donat Crucii Roșii Române Filiala Alba, donații care vor fi folosite apoi pentru susținerea unor proiecte umanitare, educaționale sau medicale, potrivit inițiatorilor acestui proiect.
„Activitatea a avut ca scop conștientizarea și sensibilizarea elevilor cu privire la posibilitatea de a recicla pet-uri la Roboțelul Binelui, donând astfel Crucii Roșii Române Filiala Alba, bani pentru programele de binefacere ale filialei. Activitatea lor a avut un dublu impact, atât reciclarea sticlelor de plastic cât și implicarea elevilor în programe sociale pentru persoanele vulnerabile. Un exemplu demn de urmat!”, a explicat profesoara Ioana Lupșa.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Societate

Nunta de Aur, la Alba Iulia, în 26 mai

Publicat

în

La Alba Iulia, în 26 mai, Nunta de Aur

Consiliul Local şi Primăria Municipiului Alba Iulia organizează, prin Direcția de Asistență Socială, în data de duminică 26 mai, evenimentul “Nunta de Aur 2024” pentru cuplurile care domiciliază în municipiul Alba Iulia şi care împlinesc 50 ani de căsătorie în anul 2024.

Acest eveniment este organizat cu prilejul Zilei Internaționale a Familiei.

Înscrierea la eveniment se va face în baza cererii însoțită de actele de identitate şi certificatul de căsătorie la Centrul de Zi pentru Persoane Vârstnice, situat pe strada Libertății nr. 21, precum și la sediile Primăriei și Direcției de Asistență Socială, Calea Moților nr. 5A, respectiv Bulevardul Republicii nr. 26, până în data de 10 mai.

Informații suplimentare se pot obține telefonic.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba