Rămâi conectat

Sănătate

„Împreună pentru sănătate” la Fărău și Hopârta

Publicat

în

„Împreună pentru sănătate” la Fărău și Hopârta

Campania „Sănătatea în școli”, coordonată de Consiliul Județean Alba, a continuat la Fărău și Hopârta.

Copiii din Fărău şi Hopârta au învăţat de la specialiştii cum se pot îngriji mai bine de propria sănătate, prin respectarea igienei personale.

Ei au învățat, de asemenea, și cum pot să îi ajute pe alţii, dacă ştiu să aplice măsurile de prim ajutor.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Sănătate

Aerul condiționat și bolile aduse de el: Sfaturi din medicina chinezească

Publicat

în

Aerul conditionat a devenit indispensabil in timpurile moderne. Iti ofera confort in propria locuinta, mai ales pe timp de vara, cand aerul este de nerespirat

Pe cat este de “prieten”, aerul conditionat se poate transforma si intr-un dusman notoriu, el fiind cauza mai multor probleme de sanatate.

De exemplu, persoanele care lucreaza in spatii in care functioneaza doar aerul conditionat sufera de congestii nazale, ameteala, oboseala, pierderi de memorie, alergii, stranuta des sau le curge nasul. Medicina moderna a reunit aceste simptome sub genericul “sindromul aerului conditionat”.

Simptomele difera de la persoana la persoana, in functie de abilitatile fiecaruia de adaptare la mediu. Sunt persoane care, din cauza aerului conditionat, sufera de slabirea muschilor, dureri de articulatii, dureri de cap, dureri de spate.

Prevenire

Pentru a preveni problemele legate de aerul conditionat, in primul rand ar trebui acordata o atentie sporita sistemului de ventilatie. Filtrele trebuie curatate periodic pentru a preveni raspandirea microorganismelor (cel putin o data la doua saptamani). De asemenea, camerele trebuie aerisite, astfel incat in incapere sa fie si aer proaspat. Foarte important este ca diferenta dintre temperatura de afara si temperatura din incaperea cu aer conditionat sa nu fie mai mare de 5 grade.

 Nu porni aerul conditionat cand dormi. Daca ai stat mult timp intr-o camera cu aer conditionat, petrece in aer liber o perioada de timp proportionala cu cea din interior. Nu iesi imediat dintr-o incapere cu aer conditionat in aer liber. Petrece o perioada de timp intr-o incapere “neutra”. Nu iesi in plin soare dupa ce ai stat intr-o camera cu aer conditionat. Corpul nu are timp sa se adapteze la noua temperatura si se forteaza.

Medicina chinezeasca

Schimbarile bruste de temperatura forteaza corpul sa se adapteze, folosind energie vitala (Qi). Asa se explica starile de oboseala si slabirea sistemului imunitar. Pentru a nu intampina astfel de probleme, iata ce spun specialistii in medicina chinezeasca:

 1. Cand stai in aer conditionat, pune-ti o jacheta sau o esarfa in jurul gatului. Gatul este “fereastra” catre raceli. De asemenea, femeile ar trebui sa-si acopere picioarele.

 2. Daca vrei ca aerul conditionat sa functioneze si cand dormi, programeaza-l sa se opreasca dupa un timp X.

 3. Cand te simti obosit la trezire, bea o cana de ceai fierbinte. Te va face sa transpiri si elimini toxinele. Nu manca la micul dejun preparate reci.

 4. Ai grija sa nu stai in curent. Desi vei resimti un oarecare confort, el poate afecta organele interne si poate cauza boli precum artrita, astm, raceala, dureri de cap, dureri de gat, de incheieturi si indigestie.

5. Nu bea lichide reci. Desi te vor face sa te simti confortabil pentru o scurta perioada de timp, iti vor consuma din energia vitala Qi pentru reglarea temperaturii interioare. Stomacul si splina vor avea de suferit din aceasta cauza si pot aparea indigestii, gaze, precum si oboseala sau depresii.

 6. Este foarte bine sa transpiri. Vara este anotimpul perfect pentru ca natura sa lucreze. Lasa natura sa-si urmeze cursul. Corpul uman are nevoie de transpiratie pentru a elimina excesul de caldura.

 7. Bea ceai de ghimbir sau adauga ghimbir in mancaruri. Te va ajuta sa echilibrezi temperatura corpului.

 8. Nu face dus imediat dupa ce ai transpirat abundent. De asemenea, dupa dus nu sta la rece.

 9. Ai grija sa ai tot timpul caldura in zona spatelui inferior pe timpul noptii, in special la copii.

 10. Bea multa apa.

Sursa:sfatulparintilor.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Sănătate

Vara, perioada porumbului fiert: Care sunt beneficiile consumului acestui deliciu de vară

Publicat

în

Vara, perioada porumbului fiert: Care sunt beneficiile consumului acestui deliciu de vară

Porumbul este o sursa importanta de nutrienti, precum carbohidrati, fibre, vitamine si minerale. Porumbul este cel mai bun prieten al celor care nu mananca gluten.

Acesta are insa numeroase beneficii pentru organism, fiind bogat in nutrienti. Deoarece contine amidon, porumbul furnizeaza energie. Amidonul pe care il contine se numeste amidon rezistent, care se descompune mai greu. Prin urmare, energia este eliberata incet, ceea ce inseamna porumbul ofera vitalitate cu eliberare prelungita.

Printre acestea se numara vitamine din complexul B (B1, B3 si B6), care sustin functionarea optima a sistemului nervos si a proceselor metabolice, vitamina C, care contribuie la intarirea sistemului imunitar, precum si magneziu, potasiu si fier, minerale esentiale pentru sanatatea musculara si a sistemului cardiovascular. Un alt aspect important al porumbului il reprezinta faptul ca nu contine gluten, fiind ideal pentru persoanele care au intoleranta la gluten, iar in compozitia sa se afla fibre dietetice. Consumul de fibre ajuta la reglarea digestiei, mentine sanatatea intestinelor si previne constipatia. Un aport adecvat al acestora poate reduce riscul de boli cardiovasculare si diabet de tip 2.

Porumbul este totodata o sursa de antioxidanti si fitonutrienti, cum ar fi carotenoidele (luteina si zeaxantina). Acesti compusi au un rol protector asupra celulelor, deoarece previn deteriorarea provocata de radicalii liberi si ajuta la mentinerea sanatatii ochilor. Fitosterolii, un alt tip de fitonutrient prezent in porumb, pot contribui la reducerea nivelului de colesterol in sange.

Porumbul reprezinta o sursa importanta de nutrienti si poate fi adaptat pentru a se potrivi unor diete si stiluri de viata diferite. De exemplu, in dietele vegane, porumbul poate fi utilizat ca baza pentru prepararea unor mancaruri delicioase si satioase, fiind bogat in fibre, vitamine si minerale esentiale. In plus, porumbul este o sursa naturala de energie, intrucat furnizeaza carbohidrati complecsi pentru a sustine activitatile zilnice. Pentru persoanele care urmeaza o dieta fara gluten, porumbul este o alegere excelenta, deoarece nu il contine. Astfel, faina de porumb poate fi folosita in locul fainii de grau pentru a prepara diverse produse de panificatie, precum painea, biscuitii sau prajiturile. Porumbul este o optiune adecvata pentru persoanele care sufera de boala celiaca sau de sensibilitate la gluten.

Consumul moderat de porumb are unele beneficii potentiale pentru sanatate. Degenerarea maculara si cataracta reprezinta cauze comune, de importanta majora, care pot duce la pierderea totala a vazului [1]. Aceste afectiuni pot aparea pe fondul inaintarii in varsta sau a dezvoltarii unor infectii, dar si nutritia poate fi o cauza posibila. Compusii din porumb contribuie la imbunatatirea si mentinerea sanatatii oculare. [1]
Lupta pentru prevenirea diverticulozei Diverticuloza este o afectiune la nivelul colonului, ce se caracterizeaza prin simptome ca flatulenta, crampe, meteorism abdominal si, in cazuri rare, sangerare si infectie. Potrivit unui studiu [1], popcornul preparat natural poate proteja impotriva acestei boli si reduce riscul aparitiei sale cu pana la 28% in cazul persoanelor care consuma in mod regulat o cantitate crescuta de porumb, potrivit drmax.ro.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Sănătate

Pepenele galben, delicios și sănătos: Care sunt beneficiile fructului de vară

Publicat

în

Pepenele galben este un desert fabulos pentru zilele toride de vară şi poate fi, în acelaşi timp, un aliat imbatabil contra multor probleme de sănătate, datorită multitudinii de vitamine şi substanţe nutritive conţinute

Printre beneficiile consumului de pepene galben se numără şi întărirea sistemului imunitar.

Pepenele galben este o sursă extraordinară de vitamina A şi C, minerale (magneziu, fosfor, calciu, potasiu), fibre şi numeroase substanţe cu proprietăţi diuretice, laxative şi de regenerare a ţesuturilor. Antioxidanţii din pepenele galben conferă energie şi întăresc sistemul imunitar.

Antioxidanţii din pepenele galben conferă energie şi întăresc sistemul imunitar. De asemenea, datorită conţinutul crescut de apă, de peste 90%, pepenele galben este indicat în curele de slăbire deoarece conferă saţietate fără a aduce organismului multe calorii: 100 de grame de fruct are sub 40 de calorii. Tot conţinutul ridicat de apă asigură hidratarea, revigorarea şi detoxifierea organismului.

Beneficiile consumului de pepene galben. Ajută la slăbit şi protejează inima

Cercetătorii de la Institutul Naţional Francez au descoperit că antioxidanţii enzimatici, SOD, precum cei conţinuţi de pepenele galben, scad nivelul proteinelor de stres care se acumulează în intestine. În acelaşi timp, conţinutul crescut de potasiu şi vitamina C reglează tensiunea arterială şi ritmul cardiac.

Vitamina A din pepenele galben combate oboseala oculară şi ajută la menţinerea acuităţii vizuale, protejând ochii de multe afecţiuni cauzate de înaintarea în vârstă, cum ar fi degenerescenţă maculară, cataracta sau glaucomul. Fibrele din pepenele galben au capacitatea de a scădea nivelul colesterolului şi a trigliceridelor, iar aportul masiv de vitamina A din acest fruct previne oxidarea colesterolului rău (LDL) şi depunerea sa pe pereţii vaselor de sânge.

De asemenea, fibrele ajută în caz de constipaţie şi ajută la potolirea senzaţiei de foame.

Beneficiile consumului de pepene galben. Bun pentru diabetici şi gravide

Vitaminele şi mineralele din pepenele galben contribuie la păstrarea echilibrului metabolic, protejând apariţia complicaţiilor în cazul bolnavilor de diabet. Pepenele galben este recomandat şi viitoarelor mămici, deoarece conţine acid folic, care este un nutrient important pentru dezvoltarea corectă a sarcinii şi prevenirea apariţiei defectelor congenitale ale bebeluşului.

Datorită conţinutului ridicat de vitamina K, pepenele galben este un tonic natural pentru ten, încurajând circulaţia sângelui şi, astfel, regenerarea rapidă a celulelor pielii. Aplicat extern, pepenele galben poate ajuta la menţinerea tinereţii pielii, fiind de ajutor în combaterea ridurilor, datorită nivelului ridicat de antioxidanţi pe care îi conţine.

Pentru hidratarea tenului uscat, calmarea iritaţiilor şi a arsurilor solare, se poate masa faţa cu suc de pepene galben proaspăt stors sau se pot aplica felii subţiri de pepene, abia scos de la frigider. Contraindicaţii: persoanele care suferă de probleme cu stomacul (enterită, colită, dispepsie) trebuie să evite consumul de pepene galben.

De asemenea, este indicat să evitaţi consumul de pepene galben care nu este destul de copt, pentru că poate provoca indigestie şi diaree. Pepenele galben este destul de greu de digerat de stomacul copiilor, motiv pentru care se recomandă ca acest fruct să fie consumat doar peste vârsta de doi ani, scrie adevarul.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba