Fie că vorbim de clădiri monument în paragină sau de foste zone industriale, acum abandonate, nu există oraş din România care să nu aibă aşa ceva. „Este un loc care atrage mizeria și gunoaiele și sunt cetățeni care vin și își depozitează aici gunoaie de tot felul”. „Ar trebui făcut ceva, boschetarii dau foc, anul acesta au dat foc de 2-3 ori și au venit pompierii să stingă”, spun oamenii.

Ca să îi determine pe proprietari să îşi repare clădirile şi să cureţe terenurile, autorităţile le-au întins o mână de ajutor.  Pot fi transformate în parcuri industriale, în blocuri de locuințe, în zone cu sedii de instituții publice. Dar nici această măsură şi nici măcar amenzile nu sunt convingătoare. Aşa că primarii marilor oraşe au venit cu o propunere.

Citește și Impozitarea clădirilor în funcţie de destinaţia acestora s-ar putea aplica de la 1 ianuarie 2016

Ilie Bolojan, președintele executiv al Asociației Municipiilor din România: Solicitarea Asociației Municipiilor din România este posibilitatea introducerii impozitului suplimentar în Codul fiscal a imobilelor neîngrijite. Mai precis, proprietarii nepăsători ar putea plăti un impozit de cinci ori mai mare decât în prezent. Specialiştii sunt convinşi că în acest fel proprietarii sunt constrânşi să reabiliteze imobilele ori să vândă construcţiile şi terenurile.

Dacă va fi introdusă în viitorul Cod fiscal, măsura impozitării suplimentare pentru clădirile și terenurile neîngrijite ar putea intra în vigoare de la 1 ianuarie 2016.

Sursa:digi24.ro