Rămâi conectat

Social-Economic

Harta impozitelor. Ce dări plătim la stat, în funcţie de studii, ocupaţie, mediul şi zona în care locuim

Publicat

în

Mai mult de 16% din bugetul mediu al unei familii reprezintă cheltuiala cu taxe, impozite şi contribuţii sociale. Bucureştenii şi bănăţenii plătesc cel mai mult, arată statisticile oficiale. Vezi harta impozitelor pe radiounirea.ro.

Datele privind cheltuielile gospodăriilor, prezentate de Institutul Naţional de Statistică (INS) în lucrarea „Coordonate ale nivelului de trai în România“, arată că, în medie, o familie cheltuieşte 378,3 lei lunar, reprezentând 16,7% din bugetul disponibil, plătind taxe, impozite, cotizaţii şi contribuţii sociale.

„În anul 2014, impozitele asupra veniturilor, contribuţiile la bugetele de asigurări sociale, cotizaţiile şi alte impozite şi taxe au deţinut o pondere de 16,7% din cheltuielile totale, ridicându-se în medie la suma de 378,3 lei lunar pe o gospodărie. Din această cheltuială, impozitul pe salariu (146,6 lei lunar pe o gospodărie) a reprezentat 38,8%, iar contribuţiile de asigurări sociale (pentru pensie, la fondul de şomaj şi pentru asigurările de sănătate – 213,7 lei lunar pe o gospodărie) au reprezentat 56,5%“, arată autorii studiului.

În anul 2012, impozitele şi taxele însemnau 16,3% din totalul cheltuielilor, iar în 2013 – 16,6%.   Pe baza datelor puse la dispoziţia noastră de INS, suntem în măsură să vă prezentăm câteva detalii interesante despre cheltuielile gospodăriilor cu taxele, impozitele şi contribuţiile.

Salariaţii plătesc cel mai mult

Repartizarea cheltuielilor pe tipuri de gospodării în funcţie de statutul capului de familie arată că salariaţii plătesc cele mai mari taxe, contribuţii, cotizaţii şi impozite: 806 lei lunar. Următorii în top sunt şomerii, care plătesc 198 de lei, pensionarii, cu 141 de lei şi lucrătorii pe cont propriu în activităţi neagricole, cu 100 de lei lunar. Cel mai puţin plătesc gospodăriile agricultorilor: 43 de lei lunar.

Citește și Românii nu fac coadă la administrațiile financiare ca să-și declare și să-și plătească dările către stat

Defalcată pe tipuri de obligaţii fiscale, cheltuiala medie pe gospodărie se prezintă astfel: 146,6 lei lunar impozitul pe salarii, 8,3 lei impozitul pe pensii, 0,3 lei impozit pe activităţi neagricole independente, 131,3 lei contribuţii de asigurări sociale, 6,6 lei contribuţii pentru ajutorul de şomaj şi 75,7 lei lunar contribuţii pentru asigurările de sănătate.

Orăşenii, cei mai mari contribuabili

Din punctul de vedere al situării gospodăriei, orăşenii se distanţează net faţă de familiile celor din mediul rural, plătind impozite şi taxe de aproape trei ori mai mari.   Potrivit studiului INS, o familie de la oraş plăteşte, în medie, 524 de lei lunar ca taxe, impozite, cotizaţii şi contribuţii, în timp ce o familie din mediul rural plăteşte numai 190,5 lei pe lună.

Impozitul pe salarii plătit de o familie din mediul urban este, în medie, de 206,5 lei lunar, pe când cel plătit în mediul rural este de 69,5 lei. Iar contribuţiile sociale (pensii + sănătate + şomaj) înseamnă 295 de lei lunar pentru o familie de la oraş, faţă de 109 lei pentru o familie din mediul rural.

Moldovenii, cei mai relaxaţi

Repartizarea pe regiuni a plăţii obligaţiilor fiscale, evidenţiată în studiul INS, arată că bucureştenii contribuie cu cei mai mulţi bani la buget, în timp ce locuitorii regiunii Nord-Est (Moldova) sunt cel mai puţin stresaţi fiscal. Astfel, o gospodărie din Bucureşti-Ilfov plăteşte cele mai mari taxe şi contribuţii, respectiv 704,2 lei pe lună, urmată de una din Vest (422,7 lei lunar), din Nord-Vest (386,7 lei lunar) şi Centru (381,8 lei lunar).

Urmează apoi, în clasamentul taxelor şi contribuţiilor locuitorii din Muntenia (350,9 lei/gospodărie/lună), din Sud-Vest (309,7 lei/gospodărie/lună), din  Sud-Est (299,1 lei/gospodărie/lună) şi din Nord-Est (235 lei pe lună pentru fiecare gospodărie).

Familiile cu un copil, cele mai împovărate

Tot din studiul INS mai reiese că gospodăriile formate din trei persoane şi familiile cu un copil plătesc cele mai mari dări la stat.   Gospodăriile cu trei persoane plătesc în medie 194 de lei lunar taxe şi contribuţii, în timp ce cele cu doar o persoană plătesc 121,5 lei, iar cele cu şase persoane şi peste – 51,4 lei lunar. Gospodăriile care au în întreţinere un copil sub 18 ani plătesc 189 de lei ca taxe şi impozite, în timp ce cele fără copii plătesc doar 141,7 lei lunar, iar cele cu patru sau mai mulţi copii – 20 de lei lunar.

Ai carte, ai parte. De taxe

INS a analizat şi modul în care îşi plătesc taxele gospodăriile în funcţie de nivelul de instruire al capului familiei. Concluzia: familiile conduse de persoanele cu şcoală primară sau fără şcoală absolvită plătesc doar 65 de lei lunar, în timp ce familiile conduse de persoanele cu studii superioare plătesc 960 de lei lunar.

Desigur, asta se întâmplă pentru că oamenii care au studii superioare câştigă semnificativ mai mult decât cei care au doar câteva clase de şcoală primară. Familiile persoanelor cu studii medii plătesc 334,3 lei lunar ca taxe şi impozite.

Maximul taxelor se plăteşte la 35 de ani

Repartizarea din punctul de vedere al vârstei capului de familie arată că tinerii şi bătrânii plătesc mai puţin, iar cei de 25-50 de ani duc greul poverii fiscale. Gospodăriile conduse de tinerii între 15 şi 24 de ani plătesc la stat 251 de lei lunar, apoi cele la care capul de familie are între 25 şi 34 de ani plătesc 570 de lei lunar, pentru ca la vârsta de 35-49 de ani plata taxelor şi impozitelor să ajungă la 577 de lei lunar. Familiile persoanelor de 50-64 de ani plătesc în medie 409 lei lunar, iar cele ale persoanelor de peste 65 de ani plătesc 113,5 lei lunar.

În fine, analiza INS arată că gospodăriile conduse de bărbaţi plătesc în medie 438,5 lei ca taxe şi impozite, iar cele conduse de femei – 226,5 lei.

„Necesitatea acoperirii prioritare a cheltuielilor impuse de producţia în gospodărie, a plăţii impozitelor şi contribuţiilor de asigurări sociale şi a satisfacerii nevoilor de bază de consum lasă prea puţine resurse pentru investiţii“, concluzionează autorii studiului „Coordonate ale nivelului de trai în România“.

Portretul contribuabilului

Dacă ne uităm pe maximele şi pe minimele afişate în statisticile INS privind plata taxelor şi impozitelor, putem creiona două profile ale contribuabilului:

** cel mai mult plătesc românii în vârstă de 35-49 de ani, cu studii superioare, care fac parte din gospodării cu trei persoane, au un copil, locuiesc la oraş (poate chiar în Bucureşti) şi sunt salariaţi.

** cel mai puţin plătesc românii (tineri până-n 25 de ani sau bătrânii de peste 65 de ani), cu şcoală primară, care fac parte din gospodării cu cel puţin şase persoane, au cel puţin patru copii, locuiesc în mediul rural (poate chiar în zona Moldova sau Dobrogea) şi se ocupă cu agricultura.

sursa: adevarul.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Publicitate

Social-Economic

Sesiune de admitere la Școala de Subofițeri de Pompieri „Pavel Zăgănescu” Boldești: Ce trebuie să știe candidații din Alba

Publicat

în

Admitere la Școala de Subofițeri de Pompieri „Pavel Zăgănescu” Boldești: Ce trebuie să știe candidații din Alba

Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență Alba recrutează candidați pentru admiterea organizată în sesiunea aprilie-iulie la Școala de Subofițeri de Pompieri și Protecție Civilă „Pavel Zăgănescu” Boldești.

Pot participa tinerii cu vârsta cuprinsă între 18 și 27 de ani, fete și băieți, cu diplomă de bacalaureat, apţi din punct de vedere medical, fizic şi psihologic, cu capacitate deplină de exerciţiu.

Candidații trebuie să fie cetățeni români cu domiciliul în țară și să cunoască limba română scris şi vorbit. Ei trebuie să fi obţinut cel puțin media 9.00 la purtare pe parcursul anilor de liceu, să nu fi fost examatriculați din școală pentru abateri disciplinare și să aibă un comportament corespunzător cerinţelor de conduită admise şi practicate în societate. Nu vor fi admiși candidați cu antecedente penale nereabilitați, aflați în curs de urmărire penală ori de judecată, cei destituiţi dintr-o funcţie publică sau concediați disciplinar în ultimii 7 ani, precum și cei care au desfăşurat activităţi de poliţie politică.  Cererea-tip de înscriere completate și semnate, declaraţia privind luarea la cunoştinţă despre condiţiile legale, criteriile specifice, celelalte condiţii de organizare a concursului şi măsurile care vor fi luate în cazul neîndeplinirii acestora, copia cărții de identitate și, după caz, consimțământul privind solicitarea extrasului de pe cazierul judiciar de către ISU Alba, se transmit exclusiv în format electronic, inclusiv sâmbăta și duminica, la adresa de e-mail [email protected], până pe 14 mai, la ora 16.00.

În total, vor fi scoase la concurs 300 de locuri pentru IGSU, dintre care 275 de locuri pentru subofițeri de pompieri și protecție civilă (din care două locuri pentru romi) și 25 de locuri pentru maiștri militari auto. În 21 mai este termenul de depunere a tutoror documentelor în vederea constituirii dosarului de recrutare și termenul până la care se va desfășura activitatea de evaluare psihologică.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Social-Economic

Cadouri de Paști pentru veteranii de război din Alba

Publicat

în

Pentru veteranii de război din Alba, cadouri de Paști

Ca în fiecare an de la înființare, Sucursala Alba a Asociației Militarilor Veterani și Veterani cu Dizabilități „Sf. Mare Mucenic Dimitrie – Izvorâtorul de Mir”, condusă de locotenent-colonelul în rezervă Daniel Albu, a făcut un gest creștinesc, vizitându-i pe doi dintre foștii luptători pe front din cel de-al Doilea Război Mondial, pentru a le oferi cadouri cu prilejul apropiatelor sărbători pascale.

Astfel, prin grija secretarului sucursalei, plutonierul adjutant în rezervă Cristian Zbutea, au fost achiziționate alimente de bază (ulei, zahăr, făină), dulciuri, vin, brânzeturi, fructe și alte produse alimentare. Zilele trecute locotenenet-colonelul în rezervă Cătălin Fara și subofițerii Ioan Hațegan, Lucian Pavelescu, Ioan Mihu și Sorin Andreș s-au deplasat la locuințele veteranilor de război Gheorghe Tamaș, de 101 ani, din Daia Română, și Neculai Vrabie, de 99 de ani, din Alba Iulia, pentru a le înmâna pungile cu cadouri de Paști.

Alături de cadourile consistente dăruite, veteranii din teatrele de operații le-au transmis celor doi eroi de război multă sănătate și viață lungă, precum și tradiționala urare „Paște fericit!”, alături de cei dragi!


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Societate

Elevi aiudeni în vizită la vârstnicii din cadrul Centrului rezidențial din Unirea

Publicat

în

Vizită la vârstnicii din cadrul Centrului rezidențial din Unirea a unor elevi aiudeni

Marți 23 aprilie, de sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință, după Sfânta Liturghie, elevii învățătoarei Luminița Manole din clasa a III-a A de la Școala Gimnazială „Ovidiu Hulea” din Aiud și membri ai Centrului cultural-catehetic „Adormirea Maicii Domnului” al Parohiei Ortodoxe Aiud III au fost prezenți în mijlocul beneficiarilor Centrului rezidențial „Acoperământul Maicii Domnului” de la Unirea, în cadrul unei acțiuni social-filantropice.
„Astfel, pe lângă darurile simbolice și frumoasele felicitări pascale realizate de mânuțele lor, cei mici au sădit în sufletele vârstnicilor împovărați de ani și de suferință bucuria și optimismul atât de necesare în vremurile pe care le trăim.
Această activitate, desfășurată spre finalul Postului Mare, în Săptămâna Floriilor, dincolo de scopul filantropic, i-a conștientizat pe elevi că faptele milei creștine sunt mângâiere nu doar pentru sufletul semenului de lângă noi, cât și pentru sufletul nostru. Întrucât Mântuitorul Hristos vorbește adesea de milostenie și de ajutorarea celor aflați în nevoi sau în singurătate, prin astfel de acțiuni practice, cunoscutele sintagme „Dăruind vei dobândi” sau „Fericiți cei milostivi, că aceia se vor milui” își găsesc înțeles mult mai ușor în conștiința copiilor.
De-a lungul vremii, în cadrul proiectelor inițiate de parohia noastră în parteneriat cu Școala Gimnazială „Ovidiu Hulea” din Aiud și cu diferite centre sociale din cadrul rețelei „Filantropia Ortodoxă Alba Iulia”, elevii au participat la numeroase evenimente sau acțiuni social-filantropice. În același duh al iubirii milostive, și activitatea de astăzi se încadrează în tematica Anului omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor și a Anului comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți”, a precizat preotul Nicolae Aloman.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba