Rămâi conectat

Educație și Cultură

Grupuri de teatru din Italia, Polonia, Ucraina, Georgia și România vor participa la a treia ediție a Festivalului Internațional de Teatru de Tineret Apollo

Publicat

în

În perioada 14.04.2016 – 18.04.2016, Asociaţia Grupul Skepsis organizează cea de-a treia ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru de Tineret APOLLO. Festivalul este o  invitaţie deschisă adresată trupelor şi companiilor tinere de teatru din toată lumea de a se întâlni, de a face schimb de experienţă şi de a oferi spectacole reprezentative din repertoriul lor publicului albaiulian. Evenimentul este  rezultatul unui proiect cu caracter intercultural ce urmăreşte diversificarea vieţii sociale şi culturale a comunităţii locale şi promovarea imaginii Municipiului Alba Iulia şi a judeţului Alba în planul cultural-artistic internaţional.

APOLLO provoacă publicul şi actorii la deschidere spre o experimentare a diversităţii şi o descoperire a teatrului ca moment intens de adevăr capabil să creeze legături şi punţi de comunicare dincolo de cuvinte. APOLLO este deschis oricărui grup (profesionist sau amator) dornic să etaleze tot ceea ce are mai bun. APOLLO răsplăteşte devotamentul, sacrificiul şi dăruirea din inima artistului.

În urma procesului de selecţie, ediţia din acest an aduce în faţa publicului 11 grupuri participante din Italia, Polonia, Ucraina, Georgia şi fireşte, România. Se va contura un program ofertant cu spectacolele variate ca gen şi abordare, grupurile invitate provenind din medii sociale diferite, având viziuni diferite în abordarea şi experimentarea teatrului.

Pe parcursul a 4 zile companiile şi grupurile participante se vor întrece rând pe rând în încercarea de a cuceri publicul – care va avea acces gratuit la toate spectacolele. APOLLO nu este un festival competitiv, provocarea comună a participanţilor fiind aceea de a câştiga inimile spectatorilor şi de a obţine aplauze binemeritate în sălile Casei de Cultură a Studenţilor Alba Iulia. Toate grupurile vor fi recompensate cu distincţii şi trofee unice: lucrări semnate de Ştefan Balog (artist plastic) care surprind esenţa spectacolelor prezente în festival.

APOLLO  este un eveniment care promovează tineri artişti, în spiritul deschiderii învăţării şi autodepăşirii prin artă. Ca notă inedită, din programul festivalului din acest an nu vor lipsi expoziţii foto, momente lirice sau prezentări şi ateliere deschise publicului.

La fel ca ediţiile precedente şi ediţia din acest an se va bucura de supervizarea calităţii artistice a evenimentului – D-na Dr. Joke Elbers (Academia de Teatru Amsterdam, Olanda) va patrona festivalul pentru a împărtăşi participanţilor observaţii utile legate de spectacolele prezentate.

Primăria Municipiului Alba Iulia este unul dintre principalii parteneri ai proiectului, susţinând iniţiativa încă de la prima ediţie: “Nu contează că e comedie sau e dramă, nu contează ca montarea o face un mare regizor sau un proaspăt absolvent, tot ce contează sunt aceşti oameni minunaţi care îşi dedica viata teatrului şi care cheamă tinerii spre o formă de artă mai puţin „accesorizată” şi exprimată pe reţele de socializare, dar foarte importantă. Sunt fericit să constat că există tineri minunaţi care cred că arta se poate face şi cu bani mai puţini, întregind efortul cu inimă şi talent. Iar noi, ceilalţi, suntem dacă vreţi, gaiţele care ar trebui să-şi caute un loc în apropierea scenei acestui festival, cu speranţa intimă că vom şti să apreciem munca lor şi cu regretul maxim că, de multe ori, nu ştim să facem mai mult pentru ei.”  – Mircea Hava, Primarul Municipiului Alba Iulia.

Parteneri Proiect: Primăria Municipiului Alba Iulia; Consiliul Judeţean Alba; Casa de Cultură a Studenţilor Alba Iulia; Centrul Cultural „Augustin Bena ”Alba Iulia; Fundaţia “Inter-Art” Aiud; Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia; Fundaţia Comunitară Alba;

Organizator: Asociatia Grupul Skepsis.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Educație și Cultură

Care este exponatul lunii aprilie la muzeul din Sebeș

Publicat

în

Exponatul lunii aprilie la muzeul din Sebeș, o bijuterie de acum 4 mii de ani

Exponatul lunii aprilie la Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeş este un ac cu capul discoidal, care a fost descoperit la Sebeş „Podul Pripocului”  într-o aşezare de epoca bronzului aparţinând fazei a II-a a culturii Wietenberg.

Piesa a fost descoperită în anul 1960 în urma cercetărilor întreprinse de muzeul sebeşean, în colaborare cu Institutul de Arheologie din Cluj.

Acul, confecţionat din bronz, are lungimea 19,6 cm şi diametrul discului de 3,9 cm şi este ornamentat printr-un şir de proeminenţe realizate prin ciocănire dinspre partea opusă în tehnica „au repoussé” dispuse pe marginile discului, din care lipseşte un mic fragment. În şirul eliptic este încadrată o cruce realizată în aceiași manieră, iar sub disc tija este torsionată. Piesa a dezvoltat de-a lungul timpului o patină nobilă de culoare verde.

Originea acestui tip de ac se găseşte la începutul epocii bronzului din Europa Centrală, iar piesa de la Sebeş poate fi datată începutul epocii bronzului mijlociu. În preistorie legăturile comerciale ale zonei Sebeşului nu se limitau în numai la ariile învecinate, existând descoperiri care atestă contacte cu spaţiile răsăritene, dar şi cu  Europa Centrală. Unul dintre marile drumuri ale care lega podişul Transilvaniei de câmpia Tisei şi Europa Centrală  şi trecea, de-a lungul Mureşului. Aşa stand lucrurile, nu ne surprinde prezenţa în bazinul râului Sebeş, afluent al râului Mureş, a unor bunuri de prestigiu importate din alte arii culturale, cum este acul cu cap discoidal descoperit la Sebeş.

Pe acest drum se tranzitau  atât sarea, necesară triburilor din vest unde acest bun lipseşte, cât şi unele produse finite din bronz sau aur, specifice spaţiului transilvănean. La schimb cu aceste produse, erau aduse materii prime pentru obţinerea bronzului (cositor, antimoniu, plumb), în baza acestor relaţii comerciale putându-se explica prezenţa la Sebeş a unor piese de factură central europeană, cum este acul cu cap discoidal de la „Podul Pripocului”,  Sebeşul fiind situat pe un drum care lega zona saliniferă de la Ocna Sibiului cu Mureşul şi, de aici, cu Transdanubia şi Europa Centrală.

Pe lângă relaţiile de schimb, acul cu cap discoidal de la Sebeş reprezintă o dovadă a simţului estetic deosebit al orfevrarilor care l-au produs, dar şi preferinţele,  în ceea ce priveşte podoabele, a celor care l-au achiziţionat, putând oferi indicii asupra modei şi a gustului în materie de podoabe, în acele timpuri. Astfel, se observă legătura comunităților din zonă cu centrele metalurgice central-europene, acul la Sebeş, alături de alte descoperiri, reprezentând una dintre cele mai estice apariţii ale acestui tip de podoabă, cu mult în afara ariei în care ele se concentrează (centrul Europei). Ţinând seama de cronologia absolută realizată pe baza probelor de radiocarbon din necropola Wietenberg de la Sebeş, contemporană cu locuirea de la „Podul Pripocului”,  acul poate fi datat în perioada cuprinsă între secolul XX şi jumătatea secolului al XVIII-lea î. Chr.

Drepturile de autor pentru acest text aparțin Centrului Cultural „Lucian Blaga” Sebeș și Muzeului Municipal „Ioan Raica” Sebeș

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Educație și Cultură

Performanță de senzație la matematică a unui elev al Școlii Gimnaziale „Mihai Eminescu” Alba Iulia

Publicat

în

Elev al Școlii Gimnaziale „Mihai Eminescu” Alba Iulia, performanță de senzație la matematică

Elevul Vlad Chedveș, din clasa a II-a E de la Școala Gimnazială “Mihai Eminescu” din Alba Iulia, pregătit de profesoara pentru învățământ primar Anca Farkas-Rusu.
Acesta a obținut premiul al II-leala  Faza Națională a Concursului Internațional de Matematică “LUMINAMATH”, ediția a XXVII-a.
„Felicitări și mult succes în continuare!”, au transmis reprezentanții unității școlare.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Educație și Cultură

„Pentru slava mai mare a lui Dumnezeu. Iezuiții în Transilvania”, expoziție la muzeul albaiulian

Publicat

în

Expoziție specială la muzeul albaiulian

Joi 25 aprilie, la ora 15.00, la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia va fi vernisată expoziția „Pentru slava mai mare a lui Dumnezeu. Iezuiții în Transilvania”.
Înființat în secolul al XVI-lea de către Ignațiu de Loyola, Ordinul iezuit a jucat un rol important în viața ecleziastică și culturală a Europei, implicit a Transilvaniei. Societatea lui Isus, așa cum mai este cunoscut ordinul, a întemeiat școli, a construit biserici și a înființat tipografii. Activitatea iezuiților în Transilvania a fost întreruptă de mai multe ori din cauza vicisitudinilor istoriei, inclusiv în perioada relativ recentă, când ordinul a fost interzis în România, în anul 1948.
Piesele expuse oferă o imagine de ansamblu asupra activității iezuiților în Transilvania, multe dintre acestea fiind de o valoare remarcabilă. Astfel, sunt expuse obiecte de artă – tablouri –, elemente arhitecturale, obiecte de cult, documente, cărți vechi, textile și relicvarii care adăpostesc fragmente de os ale fondatorilor ordinului, dar și Sfânta Cruce.
Expoziția poate fi vizitată în perioada 25 aprilie – 30 iunie.
Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Alba și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, în parteneriat cu Arhiepiscopia Romano-Catolică Alba Iulia, Episcopia Romano-Catolică Timișoara, Episcopia Romano-Catolică Satu Mare, Provincia Maghiară Iezuită Budapesta, Biblioteca Academiei Române – filiala Cluj-Napoca, Muzeul Haáz Rezső Odorheiu Secuiesc, Muzeul Secuiesc al Ciucului Miercurea Ciuc, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei Cluj-Napoca și Biblioteca Județeană Satu Mare.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba