Rămâi conectat

Știri

Fonduri REGIO pentru educație coordonate de ADR Centru: Universitatea ”1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, unul dintre beneficiari

Publicat

în

La propunerea Universitatii ”1 Decembrie 1918” din Alba Iulia (UAB), tinand cont de importanta investitiilor pentru educatie in Regiunea Centru, Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru a organizat un modul de prezentare a impactului proiectelor europene de dezvoltare a invatamantului in Regiunea Centru in cadrul Conferintei internationale ICMEA-2022 (International Conference on Management, Economics and Accounting), desfasurata in perioada 19-20 mai 2022 la Alba Iulia.

Tematica conferintei – la care au participat peste 100 de invitati din Europa, Asia si America – s-a axat pe domeniul economic si al fiscalitatii, precum si pe valorificarea optima a investitiilor, pentru a se asigura un transfer optim de cunoastere intre domeniul cercetarii si business.

In aceste conditii, ADR Centru a prezentat un tablou general al investitiilor realizate cu fonduri europene in Regiunea Centru, atat in sistemul de educatie primara si secundara, dar si in invatamantul tertiar, respectiv pentru Universitati.

In cadrul modulului care s-a desfasurat in format fizic la Universitatea albaiuliana, in prezenta a peste 30 de participanti romani – reprezentand aproape toate institutiile de invatamant superior din Romania – la care s-au adaugat inca 20 de invitati din statele europene si din SUA, reprezentantii ADR Centru au prezentat impactul investitiilor in infrastructura de educatie, dar si estimarile privind pregatirea de proiecte pentru viitoarea perioada de finantare. Discutiile s-au axat pe perspectivele pe care le are invatamantul romanesc in aceasta perioada, fiind luate ca exemple proiectele locale, dintre care un accent deosebit s-a pus pe finantarea initiativei de ”Imbunatatire a infrastructurii educationale din cadrul corpului D si a corpului H ale Universitatii 1 Decembrie 1918”, un proiect in valoare totala de peste cinci milioane euro. Lucrarile acestui modul au fost coordonate de catre Rectorul UAB, Prof. Univ. Dr. Daniel Valer Breaz, alaturi de Prof. Univ. Dr. Dan Ioan Topor, Decanul Facultatii de Stiinte Economice, Presedintele Conferintei ICMEA si Dan Popa, Directorul Organismului Intermediar pentru implementarea POR 2014-2020 din cadrul ADR Centru.

”Universitatea albaiuliana reprezinta pentru noi unul dintre cei mai importanti parteneri, prin prisma domeniului de activitate si al colaborarii constante privind studiile si analizele de specialitate privind climatul socio-economic in judetul Alba si in Regiunea Centru. In cadrul Conferintei internationale am urmarit sa prezentam impactul finantarilor europene pentru dezvoltarea invatamantului romanesc, prin corelare cu obiectivele de politica ale Uniunii Europene pentru perioada 2021-2027, in special pe domeniile referitoare la dezvoltarea educatiei si a sustinerii procesului de cercetare, dezvoltare si transfer tehnologic la nivel regional. Am vorbit despre rezultate, despre scoli si universitati finantate, despre zeci de mii de elevi si studenti care beneficiaza de conditii mai bune de studiu, dar si despre dezvoltarea specializarii inteligente a IMM-urilor regionale, precum si de sprijinirea procesului de digitalizare a serviciilor publice locale si a companiilor. Felicitam echipa Universitatii din Alba Iulia pentru organizarea unui eveniment academic de o asemenea amploare si speram ca am adus o contributie semnificativa la prezentarea climatului in care vor evolua investitiile dedicate educatiei in anii urmatori”, a declarat – dupa incheierea lucrarilor Conferintei ICMEA-2022 – domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

In cadrul modulului organizat de ADR Centru, participantii au avut si oportunitatea de a participa la o vizita de documentare si schimb de bune practici la proiecte europene REGIO finantate in perioada 2014-2020 in zona municipiului Aiud.

Practic, in acesti ani s-au contractat 108 proiecte pentru cresterea calitatii in invatamant, in valoare totala de peste 145,7 milioane euro, la care se adauga finantarile pentru cresterea eficientei energetice a zeci de unitati de invatamant. Dintre acestea, 31 cereri de finantare, in valoare totala de peste 14,1 milioane euro, au asigurat modernizarea a 41 de crese si gradinite; alte 80 milioane euro, atrase prin 61 proiecte au modernizarea a 65 de scoli; 11 contracte in valoare totala de aproape 30,2 milioane euro au dus la imbunatatirea educatiei in 11 licee si colegii tehnologice; iar 4 universitati, printre care si UAB, au beneficiat de o suma de peste 21,3 milioane euro, pentru dezvoltare prin 5 proiecte europene REGIO.

Pentru urmatoarea perioada, in conditiile in care ADR Centru este Autoritate de Management a noului Program Operational Regional CENTRU 2021-2027, sunt prevazute investitii in cuantum de peste 210 milioane euro, care pot fi folosite pentru cresterea calitatii sistemului educational (93 milioane euro) si pentru renovarea energetica a cladirilor unitatilor de invatamant (unde suma totala disponibila depaseste 116 milioane euro). La aceste resurse se adauga o suma de peste 100 milioane euro pentru investitii in cercetare si inovare, in cadrul acelor intreprinderi dinamice care valorifica transferul tehnologic din mediul academic catre mediul de afaceri, pentru dezvoltarea economiei inteligente.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Recepție a lucrărilor pe lotul 1 al Transapusenei

Publicat

în

Transapuseana, recepție a lucrărilor pe lotul 1

Vineri 26 aprilie a avut loc recepția lucrărilor pe lotul 1 al Transapusenei, care totalizează nu mai puțin de 43 de kilometri.

Anunțul a fost făcut de Marius Hațegan, vicepreședinte al Consiliului Județean Alba.

„O investiție pe cât de costisitoare, pe atât de necesară. Ca inginer, pot zice că lucrările sunt de nota 10 și de „jos pălăria!”. Ca vicepreședinte al Consiliului Județean, transmit că am respectat, termenul de finalizare a lucrărilor”, a precizat Marius Hațegan.

Lungimea totală a drumului modernizat este de 78,42 kilometri.

Autoritățile județene afirmă că modernizarea Transapusenei este importantă pentru județul Alba, dar și pentru România, întrucât va îmbunătăți semnificativ infrastructura rutieră și va facilita accesul la arealele turistice din zonă.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Teren multisport în cartierul Recea din Alba Iulia: Autorizație de construire

Publicat

în

Alba Iulia: Autorizație de construire pentru un teren multisport în cartierul Recea

A fost semnată autorizația de construire, în cartierul Recea din Alba Iulia, a unui complex ce va cuprinde un teren multisport, dar și locuri de joacă, inclusiv cu dotări speciale pentru copiii cu dizabilități.
Atât terenul cât și locul special de joacă sunt rezultatul propunerilor albaiulienilor, în cadrul procesului de bugetare participativă.
Terenul multisport va fi unul sintetic, amenajat și dotat corespunzător pentru practicarea mai multor sporturi, iar în întregul complex vor fi plantate vegetație, arbuști și arbori.
În acest moment se lucrează la caietul de sarcini, urmând ca lucrările să fie scoase în cel mai scurt timp la licitație, valoarea totală estimată a investiției fiind de 3,34 milioane lei.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

29 aprilie: Ziua Veteranilor de Război în România

Publicat

în

Zi dedicată în România veteranilor de război

Ziua veteranilor de război este marcată anual la 29 aprilie, în semn de recunoaştere a meritelor acestora pentru apărarea independenţei, suveranităţii, integrităţii teritoriale şi a intereselor României.

Aceasta a fost instituită prin Hotărârea de Guvern nr. 1222/10.10.2007, publicată în M.O. nr. 699/17.10.2007, iar data aleasă este cea la care, în anul 1902, regele Carol I a promulgat, la solicitarea supravieţuitorilor Războiului de Independenţă (1877-1878), Înaltul Decret prin care a fost instituit pentru prima dată titlul de „veteran de război”, în conformitate cu Convenţia Statelor Europene de la Geneva, în onoarea ostaşilor care au luptat în acest război.

În Războiul de Independenţă (1877-1878) au murit 10.000 de ostaşi din cei peste 58.000, care au constituit Armata de Operaţii, potrivit site-ului oficial al Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război, www.veterani-ww2.ro. Ulterior, în Primul Război Mondial, în care a fost mobilizată 11% din populaţia ţării, respectiv peste 880.000 de militari, a fost necesară jertfa a peste 410.000 de soldaţi (peste 335.000 de morţi şi dispăruţi şi peste 75.000 de invalizi), în vederea atingerii obiectivului, respectiv acela al eliberării şi al reîntregirii naţionale. Luptele duse pe teritoriul ţării au făcut, de asemenea, circa 650.000 de morţi în rândul populaţiei civile. În cel de-al Doilea Război Mondial, România a înregistrat peste 900.000 de morţi, răniţi, dispăruţi, prizonieri, răniţi şi invalizi, din care circa 92.000 de militari decedaţi, potrivit informaţiilor prezentate în albumul „100 de ani de viaţă, 100 de ani de istorie”, publicat cu prilejul Centenarului Marii Uniri, pe site-ul www.mapn.ro. La data publicării acestui volum, în 2018, mai erau în viaţă aproximativ 8.300 de veterani de război, circa 250 de văduve de război şi în jur de 63.000 de văduve de veterani de război.

Înaltul Decret Regal din 29 aprilie 1902 prevedea, la articolul 2, că: „Pentru ca fiecărui ostaş veteran să i se asigure liniştea şi ocupaţiunea pentru restul de viaţă, i se vor pune la dispoziţie cele necesare în acest scop, ca stimulent pentru generaţiile viitoare”, notează site-ul amintit anterior. Astfel, participanţilor la Războiul de Independenţă li s-au asigurat, pe lângă acest onorant statut, mijloace pentru un trai decent şi diferite înlesniri, în semn de recunoaştere a sacrificiilor lor pe câmpul de luptă.

De asemenea, după Primul Război Mondial, încheiat în anul 1918, au fost adoptate diferite legi, prin care participanţii la campanii şi urmaşii lor au primit diferite drepturi şi avantaje reparatorii. Astfel, prin Legea din 13 ianuarie 1918, participanţii la Primul Război Mondial care au fost decoraţi cu Medalia „Virtutea Militară” de război clasa I, au primit o pensie viageră, iar prin Legea din 2 septembrie 1920, li s-au creat condiţii speciale de pensionare, potrivit volumului „Calendarul Tradiţiilor Militare” (2010). În 1927, prin Decretul – lege nr. 1402 din 15 mai, ofiţerilor activi şi de rezervă care participaseră la Primul Război Mondial şi care fuseseră decoraţi cu Ordinul „Mihai Viteazul”, li s-au acordat loturi de teren sau loturi de casă, precum şi anumite gratuităţi.

Veteranii de război au primit o serie de drepturi şi avantaje şi în anii următori, printr-o serie de acte normative, precum Decretul nr. 1304 din 8 mai 1933, Decretul nr. 1056 din 6 mai 1936, Legea nr. 794 din 4 septembrie 1941, Legea nr. 310 din 24 aprilie 1945, Decretul-lege nr. 440 din 4 iunie 1945. Începând din 1948, aceste drepturi şi avantaje au fost revăzute, unele fiind chiar anulate.

sursa: agerpres.ro

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba