Rămâi conectat

Administrație

Fonduri europene REGIO pentru gestionarea eficienta a energiei la Spitalul din Zlatna

Publicat

în

In ultima zi a lunii ianuarie 2019, la sediul ADR Centru din Alba Iulia, a fost semnat proiectul de finantare, prin Programul Operational Regional 2014-2020, destinat imbunatatirii gestionarii energiei si reducerii consumurilor de energie de la Spitalul Orasenesc din Zlatna, avand ca beneficiar direct aceasta institutie medicala a orasului, iar ca beneficiari indirecti, pacientii si medicii.

Primarul Silviu Ponoran si directorul general ADR Centru, Simion Cretu, au semnat contractul pentru cererea de finantare ”Reabilitare si modernizare cladire spital oras Zlatna”, in prezenta domnului Ion Dumitrel, Presedinte al Consiliului Judetean Alba, institutie care este principalul partener in proiect. Valoarea totala a cererii de finantare este de peste 5,7 milioane lei, suma nerambursabila obtinuta fiind de circa 913 mii euro. Investitiile vor fi sustinute prin Prioritatea de Investitii 3.1.B ce vizeaza imbunatatirea eficientei energetice in cladirile publice cu fonduri nerambursabile alocate prin Programul REGIO 2014-2020.

”In zona orasului Zlatna am investit fonduri nerambursabile din Programul Operational Regional in perioada precedenta, cand am reabilitat strazi din oras. Aceasta actiune a noastra a continuat si cu fonduri nationale si cu fonduri proprii, iar acum avem reteaua rutiera si infrastructura edilitara mult mai bine puse la punct, in folosul cetatenilor. In urma cu cativa ani, datorita si a starii precare a cladirii Spitalului si a dotarilor mai slabe, aceasta unitate medicala si-a pierdut din importanta. Nu ne putea multumi aceasta situatie, deoarece spitalul nostru poate deservi o populatie de aproape 10.000 de oameni, sau mai mult, din zona adiacenta si sanatatea cetatenilor este un lucru cu care noi nu ne jucam. In urma cu multi ani Zlatna a fost o emblema a intregii regiuni, ca urmare a exploatarii de metale neferoase si a marilor producatori din zona care le prelucrau. Ponderea acestor activitati s-a redus mult si acum intregul spectru socio-economic al orasului se reorienteaza, dar acest lucru ne obliga si la administrarea cat mai eficienta a resurselor de care dispunem. Prosperitatea orasului nostru este un obiectiv pe care ni l-am asumat si suntem decisi sa pregatim proiecte de calitate, ca sa atragem fondurile europene care completeaza resursele locale. Am pregatit mai multe cereri de finantare, pentru a investi banii publici in ceea ce s-a dovedit important pentru locuitori, in domeniul sanatatii, al educatiei si in multe altele. Acum transmitem un semnal bun medicilor si bolnavilor din zona, privind faptul ca investim fonduri europene in reabilitarea termica a Spitalului, pentru eficientizarea consumurilor de curent si gaz, precum si pentru reducerea costurilor publice”, a declarat domnul Silviu Ponoran, primarul orasului Zlatna, in cadrul evenimentului de semnare a contractului de finantare prin programul REGIO.

Cererea de finantare pentru proiectul ”Reabilitare si modernizare cladire spital oras Zlatna” are ca obiectiv reabilitarea termica si cresterea eficientei energetice, pe langa implementarea unor sisteme alternative de producere a energiei din surse regenerabile si gestionarea inteligenta a consumurilor energetice in cladirea a carei suprafata desfasurata este de peste 840 mp. Toate acestea se realizeaza in scopul scaderii emisiilor poluante si cresterii calitatii vietii in oras. Proiectul prevede lucrari de reabilitare termica a cladirii Spitalului Orasenesc, prin inlocuirea completa a elementelor de anvelopa, a sistemului de incalzire si producere a apei calde de consum. Vor fi derulate lucrari ce vizeaza instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei electrice si termice pentru consum propriu, lucrari de reabilitare a instalatiei de iluminat si masuri conexe. Va fi reparat acoperisul, inclusiv sistemul de colectare si evacuare a apelor pluviale. Prin proiect se vor reface finisajele interioare in zonele de interventie, se vor repara trotuarele de protectie, se vor crea facilitati de acces, prin adaptarea infrastructurii pentru persoanele cu dizabilitati. Intre lucrarile conexe sunt prevazute procurarea si montarea de lifturi, lucrari specifice necesare obtinerii avizului ISU, reabilitarea/modernizarea instalatiei electrice, inlocuirea circuitelor electrice deteriorate sau subdimensionate, inclusiv lucrari de inlocuire a tamplariei interioare.

”Suntem implicati si sustinem initiativele locale care imbunatatesc conditiile de viata ale locuitorilor judetului. Investim fonduri europene in reabilitarea de drumuri judetene, dar si in modernizarea Spitalului Judetean, precum si a celor din Aiud, Ocna Mures si Zlatna. Anticipam ca reabilitarea si modernizarea unitatii spitalicesti va atrage noi cadre de specialitate si va asigura un act medical de calitate pentru pacienti. Impreuna, vom finaliza cu succes aceasta importanta investitie locala”, a declarat, in momentul semnarii contractului de finantare, domnul Ion Dumitrel, Presedinte CJ Alba.

Durata de derulare a investitiilor la spitalul din Zlatna este prevazuta sa se incheie la finalul lunii august 2021, fiind necesare fonduri totale in valoare de 5.734.742,74 lei (circa 1,27 milioane euro), din care aproape 4,13 milioane lei (peste un 913.000 euro) fiind fonduri nerambursabile, restul provenind din contributia beneficiarului. Municipalitatea mai are pregatit un proiect de amenajare a unei cladiri sociale pentru persoane varstnice, cerere de finantare aflata in faza precontractuala, dar alte proiecte in evaluare sau in lista de rezerva pentru reabilitarea termica a scolii Avram Iancu si pentru cresterea calitatii vietii cetatenilor.

Vorbind despre acest proiect, domnul Simion Cretu, Director general ADR Centru, a precizat: ”In judetul Alba sumele totale utilizate pentru reabilitarea termica a unitatilor medicale depasesc 11 milioane euro, cu investitii la Alba Iulia, Aiud, Sebes, Cugir, Ocna Mures si acum la Zlatna. Ne preocupa in cel mai inalt grad imbunatatirea eficientei folosirii energiei, dar si a resurselor publice de care dispunem. Este important ca, prin acest proiect, nu numai ca va creste confortul termic al pacientilor si al personalului medical, dar se va putea realiza si o activitate de calitate, disparand mucegaiurile si peretii cu tencuiala cazuta. In plus, la finalizarea proiectului, stim ca vor scadea la mai putin de jumatate consumul de energie primara si nivelul gazelor cu efect de sera, in conditiile in care o parte insemnata din consumul total de energie va fi realizat din surse regenerabile de energie. Pe de alta parte, este de mentionat interesul edililor din intreaga Regiune Centru pentru investitii in gestionarea eficienta a energiei, dar si pentru dezvoltarea comunitatii locale, prin proiecte integrate. Aceste initiative sunt transpuse in cereri de finantare pe axele 3, 8 si 13 ale Programului REGIO. Orasele mai mici au mare nevoie de aceste investitii, de resurse pentru dezvoltare si este importanta preocuparea publica pentru atragerea de fonduri necesare proiectelor locale”.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Administrație

Lucrările înaintează în forță pe Drumul Județean 107K Întregalde-Bârlești (intersecție cu Transapuseana)

Publicat

în

Lucrările înaintează în forță pe Drumul Județean 107K Întregalde-Bârlești

Lucrările înaintează în forță pe Drumul Județean 107K Întregalde-Bârlești (intersecție cu Transapuseana), a anunțat Marius Hațegan, vicepreședinte al Consiliului Județean Alba.

Marius Hațegan a revenit pe acest șantier în cursul zilei de miercuri, împreună cu colegul său Ciprian Gatea de la Serviciul de Drumuri Județene.

„Sunt mulțumit de felul în care acționează echipele de muncitori care, în aceste zile, intervin pe partea de rigole. Tragem nădejde să finalizăm totul într-un timp foarte scurt, având în vedere că se lucrează complet mecanizat. Adaug promisiunea că încă un drum din județ va arăta impecabil, a declarat Marius Hațegan.

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Administrație

Lucrările la noua Grădiniță 16 din Alba Iulia, recepționate: Din toamnă, spații și dotări moderne pentru 160 de preșcolari

Publicat

în

Lucrările la noua Grădiniță cu P.P. nr. 16 din Alba Iulia au fost recepționate: Spații și dotări moderne pentru 160 de preșcolari

Lucrările la noua Grădiniță cu P.P. nr. 16 din Alba Iulia, prima construită de la zero de Primăria Alba Iulia, au fost finalizate, recepția fiind realizată luni, 24 martie 2025.  Din toamnă, 160 de preșcolari vor beneficia de spații moderne și europene.

După 33 de ani în care a funcționat la parterul unei clădiri a Colegiului „Alexandru Domșa”, improprie din punct de vedere al condițiilor și a spațiului insuficient, cu ajutorul primăriei, grădinița cu program prelungit nr.16 din Alba Iulia, are o locație proprie. Grădinița are două structuri arondate, respectiv grădinița cu program prelungit nr. 14 și grădinița cu program prelungit Bărăbanț.

În noua locație se va muta grădinița nr. 14 și se va forma un tot unitar, grădinița nr. 16, cu un efectiv de 160 de preșcolari distribuiți în 8 grupe, de la grupa mică până la grupa mare. Grădinița va fi dotată conform standardelor europene și va fi o locație în care activitatea se va desfășura conform nivelului de vârstă pe care copiii din grădinița îl vor avea, respectiv de la 3 până la 6 ani. Sălile de grupă vor fi amplasate la etaj, fiecare având vestiar și baie proprie. La parter se va găsi o bucătărie cu sală de mese. De asemenea, vor exista o spălătorie, un cabinet logopedic și un birou de consiliere psihologică pentru copii, părinți și cadre didactice. Grădinița va include și un cabinet medical dotat cu izolator. În exterior, va fi amenajat un spațiu generos de joacă,


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Administrație

Reîncep lucrările de modernizare pe drumul județean DJ 704 A, DN7 – Pianu de Jos

Publicat

în

A fost dat ordinul de începere a lucrărilor de modernizare pe drumul județean DJ 704 A, DN7 – Pianu de Jos

Acestea au fost iniţiate în septembrie 2024 şi sistate în perioada de iarnă.

Este vorba de un tronson cu o lungime totală de 5097 metri, între localitatea Sebeș, intersecția cu DN7 de la km 0+038 și intersecția cu drumul județean DJ 705B, la km 5+152.
Modernizarea acestui tronson de drum va determina:
creşterea mobilităţii populației din zonele deservite către zone urbane din județul Alba, cum ar fi Municipiul Sebeș, importantă zonă dezvoltată economic, puternic industrializată
diminuarea poluării prin scăderea cantităților de noxe și a prafului generat de traficul auto
reducerea duratei de deplasare prin creşterea vitezei medii de deplasare
posibilitatea circulaţiei pe tot parcursul anului, indiferent de anotimp, în condiţii de siguranţă şi confort
dezvoltarea economică a zonei
crearea de condiţii îmbunătățite de tranzit pentru posibili noi investitori din zonă


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba