Rămâi conectat

Știri

Focar de pestă porcină africană la porcul domestic, într-o gospodărie țărănească din Daia Română

Publicat

în

Pe teritoriul județului Alba, s-a înregistrat un singur focar de pestă porcină africană la porcul domestic, de la debutul lui 2024.

Cazul a fost depistat într-o gospodărie țărănească în extravilanul localității Daia Română.

Acesta este singurul focar de PPA la porcul domestic care evoluează în prezent pe teritoriul județului Alba, fiind confirmat la doi porci domestici, în urma analizelor efectuate în Laboratorul Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor Alba, prin testul Real Time PCR.
Medicii veterinari din cadrul DSVSA Alba s-au deplasat la fața locului pentru efectuarea anchetei epidemiologice, punerea sub supraveghere a exploatațiilor, informarea populației, acțiuni de dezinfecție și adoptarea principalelor măsuri pentru a preveni răspândirea îmbolnăvirilor. Focarul a fost confirmat la mijlocul lunii ianuarie și poate fi stins în 30 de zile dacă vor fi îndeplinite cumulativ mai multe condiții.
Au fost stabilite localitățile aflate în zone de protecție și supraveghere:
– În zona de protecție (0-3 km în jurul focarului) se află localitatea Daia Română;
– În zona de supraveghere (3-10 km în jurul focarului) se află localitățile: Cut, Câlnic, Răhău, Cunța, Drașov, Carpen, Vingard, Ghirbom, Șeușa, Ciugud, Limba, cartierele Oarda și Partoș din Alba Iulia, Lancrăm, Sebeș, Petrești.
De asemenea, a fost convocat Centrul Local pentru Combaterea Bolilor transmisibile și s-a realizat un plan de măsuri, în vederea prevenirii răspândirii îmbolnăvirilor. În urma acestui focar, una dintre măsurile adoptate a fost interzicerea organizării în Daia Română a târgurilor de animale, expoziții ori alte evenimente ce adună la un loc mai multe animale, pe o perioadă nedeterminată.
La nivelul județului Alba, în ultimii ani, s-a constatat o scădere a numărului de focare de PPA la porcul domestic, dar în continuare, respectarea măsurilor de prevenție, e esențială pentru prevenirea răspândirii îmbolnăvirilor. În 2023 s-au înregistrat doar două focare de PPA la porcul domestic în județul Alba. Aceasta reprezintă o reducere semnificativă față de cele 4 focare identificate anul 2022 și mai ales față de cele 21 de focare înregistrate acum 3 ani. În 2020, au fost depistate 27 de focare de PPA la porcul domestic. Acest succes este rezultatul eforturilor susținute ale echipei DSVSA Alba, care a implementat măsuri riguroase de prevenire și control al bolii.
În continuare, respectarea măsurilor de către crescătorii de animale este extrem de importantă pentru prevenirea răspândirii îmbolnăvirilor la animale în toate zonele din județ. În acest sens, transmitem populației să nu cumpere purcei din locuri necunoscute, fără a fi identificați, cu crotalie, și fără certificat sanitar veterinar de sănătate eliberat de medicul veterinar de liberă practică împuternicit; creșteți porcii doar în spații închise, fără posibilitatea de a veni în contact cu porcii din alte exploatații, cu porcii mistreți sau cu proprietarii care dețin porci domestici; este recomandat ca pentru dezinfecția la intrarea în adăpost, să puneți o tăviță cu burete sau paie îmbibate cu o soluție slabă de sodă caustică sau cu un biocid recomandat de un medic veterinar.
Pesta porcină africană ucide atât porcii domestici, cât și mistreții. Răspândirea acestei boli pe glob este responsabilă de pierderile masive de porci și de consecințele socio-economice dramatice. Producția cărnii de porc este esențială pentru siguranța alimentară și traiul a milioane de oameni.

PPA nu este un pericol pentru sănătatea omului, dar este devastatoare pentru sectorul suin. Oamenii nu se îmbolnăvesc de PPA, iar boala nu poate fi transmisă la oameni prin contactul cu porci sau consumând produse de porc.
Virusul PPA este foarte rezistent. Îl poți purta pe haine, încălțăminte, echipamente de lucru și vehicule dacă ai vizitat o zonă contaminată sau dacă aduci produse de porc dintr-o zonă contaminată. Virusul se poate transmite prin contactul animalelor bolnave cu cele sănătoase, în mod direct, dar se poate transmite şi indirect, prin secreții, furaje etc.
Măsuri de biosecuritate și sfaturi pentru crescătorii de porci pentru prevenirea PPA:
IGIENA:
• Utilizați echipament dedicat doar adăpostului porcilor;
• Plasați dezinfectoarele de mâini și de picioare la intrările în adăpost porcilor;
• Dezinfectați toate obiectele (vehicule, echipament de lucru) cu produse autorizate (dacă au intrat în contact cu porcii).
FURAJAREA:
• Dacă hrăniți porcii cu resturi, totdeauna fierbeți-le minim 30 de minute, răciți-le și administrați-le;
• Asigurați porcilor apă curată.
SEGREGAREA:
• Construiți un adăpost care să prevină contactul cu mistreții;
• Izolați porcii nou-veniți în adăpost (de ceilalți porci) pentru cel puțin 30 de zile și urmăriți semnele clinice;
• Limitați mișcarea personalului și a vizitatorilor în/din fermă.
CÂND SUSPECTAȚI PREZENȚA PPA:
• Luați legătura cu medicul veterinar de liberă practică împuternicit de pe raza localității în care vă aflați.
Raportați către autoritățile veterinare locale orice suspiciune a prezenței virusului PPA.

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Evenimente în luna mai în Alba: Care sunt acestea

Publicat

în

Care sunt evenimentele din luna mai în Alba

În luna mai s-au desfășurat, sunt în derulare sau urmează să se desfășoare o serie de evenimente în județul Alba.

Iată care sunnt evenimentele în derulare sau care urmează să se desfășoare:

*10-12 mai
10.00-20.00 Târgul de Carte Alba Transilvana
(Esplanada Muzeului Național al Unirii Alba Iulia)
*11-12 mai
Zilele Băilor Sărate Ocna Mureș
(Băile Sărate Ocna Mureș)
*13-19 mai Sărbătoarea Libertății
(Câmpia Libertății, Palatul Cultural din Blaj)


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Sâmbăta din Săptămâna Luminată păstrează în credinţa populară o serie de obiceiuri: Istoria legată de acestă zi

Publicat

în

Prima săptămână de după Paşte, cunoscută şi sub denumirea de Săptămâna Luminată, are o semnificaţie aparte

Potrivit credinţei populare, în aceste zile, de la Înviere și până la Duminica Tomei, Raiul este deschis. Pe 08 mai este Sâmbăta Luminată, zi cu mare însemnătate pentru creştinii ortodocşi. În Sâmbăta Luminată credincioşii merg la biserică cu un ou roşu pentru a se împărtăşi.

În această zi nu se îngenunchează, oamenii nu fac mătănii, ci doar se închină. Iisus Hristos nu îi vrea pe oameni în umilinţă, ci să se îndrepte spre căinţă. Este singura sâmbătă în care nu se face parastas, deoarece morţii vor fi pomeniţi luni, după Duminica Tomei.

Săptămâna Luminată deschide perioada liturgică de 50 de zile până la Rusalii, numită Penticostar, în care rânduielile Bisericii se schimbă. Zilele din Săptămâna Luminată au semnificaţii speciale, dar şi denumire precise: Lunea Albă, Marţea Albă, Sfânta Miercuri, Joia Verde, Vinerea Scumpă sau Fântâniţa, Sâmbăta Luminată și Duminica Luminată. În Săptămâna Luminată, credincioşii trebuie să ţină cont de anumite reguli, potrivit tradiţiilor şi obiceiurilor străvechi.
Sâmbăta Luminată păstrează în credinţa populară o serie de obiceiuri. Este singura sâmbătă în care nu se face parastas, pentru că morţii vor fi pomeniţi la slujba specială de Paştele Blajinilor, în lunea de după Duminica Tomii (ce este sărbătorită la o săptămână după Paşte).

În această perioadă, credincioşii nu îngenunchează (nu fac mătanii), ci doar se închină. Hristos nu ne vrea în umilinţă, ci vrea să ne îndreptăm, nu vrea prosternare, ci căinţă şi biruinţa asupra propriilor păcate. După Sâmbăta Luminată, urmează Duminica Tomei, o sărbătoare a morților. În această zi, sunt pomeniți cei care au murit înecați.

Sâmbăta Luminată face parte din Săptămâna Luminată. Denumirea de Săptămâna Luminată, din care face parte și Sâmbăta Luminată, explică teologii, provine de la un obicei practicat în vechime, când Botezul era săvârşit în noaptea de Paşte. Cei botezaţi erau numiţi „luminaţi” şi purtau haine albe în toată săptămâna de după Paşte. Se pare că de la purtarea hainelor albe, această săptămână a primit numele de Săptămâna Luminată.

Prin Învierea Domnului Iisus Hristos din morţi, cei din popor cred că Raiul se deschide tuturor sufletelor reţinute în prinsoarea iadului începând de la Adam şi până la venirea Mântuitorului şi rămâne deschis de la Înviere până la Sâmbăta Luminată și Duminica Tomei.

Sâmbăta Luminată: Tradiții și obiceiuri

Sâmbăta Luminată păstrează în credinţa populară o serie de obiceiuri. Este singura sâmbătă în care nu se face parastas, pentru că morţii vor fi pomeniţi la slujba specială de Paştele Blajinilor, în lunea de după Duminica Tomii (ce este sărbătorită la o săptămână după Paşte).

În această perioadă credincioşii nu îngenunchează (nu fac mătanii), ci doar se închină. Hristos nu ne vrea în umilinţă, ci vrea să ne îndreptăm, nu vrea prosternare, ci căinţă şi biruinţa asupra propriilor păcate. După Sâmbăta Luminată, urmează Duminica Tomei, o sărbătoare a morților. În această zi, sunt pomeniți cei care au murit înecați.
Sâmbăta Luminată: Istoricul acestei sărbători

Istoria legată de Sâmbăta Luminată, care mai este numită și Sâmbăta Sfântului Cuvios loan şi a ucenicului Sfântului Grigorie Decapolitul este următoarea: Sfântul Cuvios Ioan, iubitor de pustie încă din tinereţe, a plecat la Sfântul Grigorie Decapolitul, unde a intrat în monahism. În timpul luptei împotriva sfintelor icoane a împăratului Leon Armeanul (813-820), Sfântul Grigorie împreună cu Sfântul Ioan şi cu Sfântul Iosif Imnograful, un alt ucenic al său, au plecat în Bizanţ. Cei trei mergeau prin cetăţi îndemnând poporul să cinstească sfintele icoane. Sfântul Grigorie a trimis pe Sfântul Iosif să-i înştiinţeze şi pe creştinii din Roma, dar a fost prins în insula Creta. Acesta este adevărul legat de Sâmbăta Luminată. În acest timp, Sfântul Grigorie Decapolitul a trecut la Domnul şi a fost îngropat de Sfântul Ioan. Nu după mult timp a trecut la cele veşnice şi Sfântul Ioan, de care a avut grijă Sfântul Iosif, care fusese eliberat din temniţă. Mai târziu, Sfântul Iosif Imnograful a zidit o biserică aproape de Bizanţ în cinstea Sfântului Nicolae şi a adus aici moaştele Sfântului Grigorie Decapolitul şi ale Sfântului Cuvios Ioan.
Sâmbăta Luminată, face parte din Săptămâna Luminată

Denumirea de Săptămâna Luminată, din care face parte și Săptămâna Luminată, explică teologii, provine de la un obicei practicat în vechime când Botezul era săvârşit în noaptea de Paşte. Conform crestinortodox.ro, cei botezaţi erau numiţi „luminaţi” şi purtau haine albe în toată săptămâna de după Paşte. Se pare că de la purtarea hainelor albe, această săptămână a primit numele de Săptămâna Luminată. Prin Învierea Domnului Iisus Hristos din morţi, cei din popor cred că Raiul se deschide tuturor sufletelor reţinute în prinsoarea iadului începând de la Adam şi până la venirea Mântuitorului şi rămâne deschis de la Înviere până la Sâmbăta Luminată și Duminica Tomei, sărbătorită anul acesta pe 19 aprilie, la exact o săptămână după Duminica Paştelui. În Duminica Tomei, Biserica Ortodoxă îl sărbătoreşte, practic, pe Sfântul Apostol Toma.

Sursa:romaniatv.net


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Controale DSVSA Alba, pentru prevenirea toxiinfecțiilor: Amenzi de peste 160.000 de lei și mai multe avertismente

Publicat

în

Rezultatele controalelor efectuate în perioada premergătoare sărbătorilor Pascale și în minivacanța de 1 mai

În perioada 27 martie – 7 mai, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Alba a dispus acțiuni specifice pentru prevenirea toxiinfecțiilor alimentare, fiind intensificate controalele oficiale și măsurile care trebuie aplicate pentru protejarea drepturilor și intereselor consumatorilor.

Astfel, în perioada menționată, au fost efectuate 351 de acțiuni de control, în urma cărora au fost aplicate 34 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 160.800 de lei, dar și 13 avertismente, pentru nerespectarea normelor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor.
Au fost efectuate verificări la toate categoriile de unități alimentare, din toate zonele județului, fiind aplicate sancțiuni la restaurante, fast-food-uri, cantine, pensiuni în care se servesc mâncăruri gătite, puncte gastronomice locale, carmangerii, abatoare, laboratoare de cofetărie și patiserie, brutării, piețe agroalimentare și standuri mobile în care se servesc produse alimentare.
Principalele neconformități depistate:

– Nerespectarea normelor stabilite de Autoritatea Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor privind întreţinerea spaţiilor de prelucrare, depozitare şi de valorificare a produselor alimentare, precum şi a instalaţiilor, utilajelor şi a ustensilelor de lucru folosite;
– Manipularea produselor alimentare cu încălcarea normelor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor;
– Încălcarea normelor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor privind demonstrarea trasabilităţii produselor la producerea, prelucrarea, distribuţia, punerea pe piaţă sau comercializarea alimentelor;
– Deficiențe structurale;
– Nerespectarea normelor de igienă pe fluxul tehnologic, în unităţile de prelucrare a produselor şi subproduselor de origine animală şi nonanimală;
– Ambalarea şi etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare şi comercializarea acestora neetichetate potrivit legislaţiei în vigoare;

– Nerespectarea normelor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor privind condiţiile de depozitare a produselor alimentare;

– Nerespectarea de către agenţii economici care produc, prelucrează şi depozitează produse alimentare a frecvenţei controalelor privind testările prin analize de laborator pentru atestarea calităţii şi salubrităţii produselor de origine animală, conform normelor legale în vigoare, în laboratoarele autorizate.

De asemenea, în această perioadă, a fost emisă și o ordonanță de suspendare a activității pentru o brutărie pentru nerespectarea normelor de igienă, fabricarea produselor alimentare în spații insalubre, neefectuarea acțiunilor specifice de dezinsecție, dezinfecție și deratizare, respectiv pentru lipsa programelor de autocontrol.
Verificările s-au concentrat și pe zonele turistice, având în vedere minivacanța de 1 mai și Paști. Controalele au fost efectuate deoarece ne dorim ca unitățile de alimentație publică și operatorii din industria alimentară să respecte condițiile sanitare veterinare, condițiile de igienă în care sunt produse, depozitate, transportate și valorificate produsele alimentare. În această perioadă nu au fost înregistrate toxiinfecții alimentare consecutiv consumului de alimente.
Verificările sanitar-veterinare vor continua și în următoarea perioadă. Acestea se concentrează inclusiv pe prevenție și îndrumarea operatorilor din industria alimentară. Sancțiunile contravenționale sunt acordate în momentul în care deficiențele constatate inițial nu au fost remediate în intervalul de timp stabilit sau pun în pericol sănătatea consumatorilor. Consumatorii pot face orice sesizări ce țin de domeniul siguranței alimentelor la nr. de telefon: 0258 835 915 ori pe adresa pe e-mail [email protected].


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba