Rămâi conectat

Divertisment

Festivalul de Artă Medievală “Zilele Medievale ale Bălgradului”, la Alba Iulia, în 4 și 5 august

Publicat

în

În perioada 04 – 05 August, la Alba Iulia se va desfăşura cea de-a treia ediţie a Festivalului de Artă Medievală “Zilele Medievale ale Bălgradului”! Timp de două zile, în faţa Catedralei Catolice, truveri, actori, artişti, cavaleri şi tinere domniţe vor readuce la viaţă prin artă trecutul medieval al Cetăţii prin ateliere deschise publicului, spectacole de magie, jonglerii, muzică, dans, teatru, prezentări de arme şi demonstraţii de luptă. În cele două zile se vor desfăşura activităţi artistice tematice pentru cei mici şi pentru cei mari, pentru toţi cei care vor să cunoască sau să recunoască parfumul şi culoarea carnavalului de stradă medieval.

Sâmbătă, 04 August 2018, în cursul dimineţii se vor monta pavilioanele tematice şi vor începe atelierele deschise pentru cei mici. Ziua va continua cu un program oferit de Curtea Comedianţilor care propune spectacolul Tristan şi Isolda – un spectacol original, creat de Mihai Serghei Todor. Inspirat de legenda medievală a lui Tristan şi Isolda,  spectacolul evocă povestea celebrilor ei eroi prin scene de teatru, dans, poezie, muzică şi duel cu participarea tinerilor artişti din toate trupele invitate.

Curtea Comedianţilor este un atelier de artă medievală, renascentistă şi tradiţională care reuneşte tineri artişti într-un atelier de creaţie în care se caută revitalizarea rădăcinilor culturale europene. Curtea Comedianţilor aduce la Alba Iulia tineri actori membri a mai multor trupe şi companii tinere din ţară. Tinerii lucrează împreună pe parcursul acestei săptămâni în cadrul unor ateliere de formare şi creaţie de teatru, muzică, dansuri, jonglerii şi arta mânuirii armelor medievale.

Curtea Comedianţilor poposeşte din nou la Alba Iulia fiind organizată de Societatea Culturală Concret, cu susţinerea Fundaţiei pentru Tineret a Municipiului Bucureşti, a Casei de Cultură a Studenţilor Bucureşti şi a Grupului Skepsis.

Seara se va încheia cu un spectacol inedit de Commedia dell Arte al trupei Il Luogo in Buio (Napoli, IT) care-l aduce în prim plan pe Pulcinella, unul dintre cele mai cunoscute personaje ale genului, într-un spectacol original, plin de fantezie, imaginaţie şi aspecte interactive, creat şi prezentat de Cristian Izzo.

Duminică,  06 august, va fi ziua dedicată trupelor şi companiilor invitate care vor susţine o serie de ateliere deschise, prezemtări de arme şi demonstraţii de luptă spectacole de magie, teatru de marionete, Commedia dell Arte, jonglerii cu foc şi muzică medievală.

Vă invităm alături de noi să vă prindeţi în paşi de dans alături de domni şi domniţe pe muzica truverilor, să vă înveseliţi la glumele personajelor din farse şi comedii, să vă bucuraţi de momente de magie, să vă minunaţi de jocul cu focul  sau de armurile şi armele cavalerilor. Vă aşteptăm să ne bucurăm împreună de frumuseţea vremurilor de odinioară, care ca prin farmec va reînvia prin arta şi îndemânarea participanţilor: TRUVERII (C.C.S. Bucureşti), STUDIO 24 (C.C.S. Bucureşti), SIRIUS (Bistriţa), TERRA ULTRASILVANA (Braşov), SCUTIERII DE MÜHLBACH; PETER PANN (Câmpina), SKEPSIS (Alba Iulia), MAGITOT (Bucureşti), IL LUOGO IN BUIO (Napoli, IT)

 Se vor prezenta gratuit publicului, concitadini şi turişti:

  • concerte de muzică medievală şi renascentistă,
  • spectacole de teatru medieval şi commedia dell’arte,
  • spectacole de jonglerie cu poiuri si foc,
  • spectacole de marionete pentru copii,
  • spectacole-atelier de dansuri medievale şi renascentiste, prezentare arme medievale şi demonstraţii de luptă.

Program:

Sâmbătă, 04.08.2018

10.00 – Montarea pavilioanelor comedianţilor şi cavalerilor;

11:00 – Ateliere deschise (facepainting, handmade, jocuri, surprize);

17.30 – Teatru de Marionete – Compania Peter Pann (Câmpina)

18.00 – Curtea Comedianţilor – Tristan si Isolda – Spectacol tematic cu participarea trupelor: Truverii (C.C.S. Bucureşti), Studio 24 (C.C.S. Bucureşti), Sirius (Bistriţa), Terra Ultrasilvana (Braşov), Peter Pann (Câmpina), Skepsis (Alba Iulia)

20.00 – Farse medievale  – Compania de Artă Studio 24 (Bucureşti)

20.30 – Commedia dell Arte – Popasul lui Pulcinella – Il Luogo in Buio (Italia)

Duminică, 05.08.2018

10.30 – Ateliere deschise – spectacole demonstrative pentru copii;

11.30 – Teatru de Marionete – Compania Peter Pann (Câmpina)

17:00 – Arta mânuirii armelor medievale – Terra Ultrasilvana (Braşov)

18.00 – Spectacol de magie – Magitot (Bucureşti)

18.40 – Demonstratii luptă – Scutierii de Mühlbach (Sebeş)

19.30 – Commedia dell Arte – Cine-i Stăpânul? – Skepsis (Alba Iulia)

20.30 – Concert muzică medievală – Truverii (Bucureşti)

21:30 – Spectacol de foc – Sirius (Bistriţa)

Zilele Medievale ale Bălgradului este un eveniment iniţiat de Grupul Skepsis cu susţinerea Societăţii Culturale Concret. Cea de-a treia ediţie conferă continuitate acestui demers cultural şi este organizată ca şi proiect propus de Grupul Skepsis, în parteneriat cu instituţii locale  – Primăria Municipiului Alba Iulia; Casa de Cultură a Studenţilor Alba Iulia; Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia – şi susţinut de Societatea Culturală Concret; Fundaţia pentru Tineret a Municipiului Bucureşti; Casa de Cultură a Studenţilor Bucureşti.

 

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Divertisment

Aiud: Premiere a elevilor care au încondeiat cele mai frumoase ouă de Paște

Publicat

în

Premiere a elevilor care au încondeiat cele mai frumoase ouă de Paște, la Aiud

Joi 25 aprilie, la Biblioteca „Liciu Rebreanu” Aiud au fost prezenți elevii claselor a II-a, de la Colegiul Național „Titu Maiorescu”, respectiv de la Școala Gimnazială „Ovidiu Hulea”, participanți la concursul de încondeiat ouă de Paște.
Iată câștigătorii:
Colegiul Național „Titu Maiorescu”:
Locul I: Diana Stanciu
Locul II: Cătălin Florea
Locul III: Bianca Popa
Școala Gimnazială „Ovidiu Hulea”:
Locul I: Sofia Valc
Locul II: Anastasia Coste
Locul III: Andrei Gherman
„Mulțumim elevilor și, în egală măsură, profesoarelor pentru învățământ primar Antoanela Budai și Laura Man, pentru suportul deosebit”, au transmis reprezentanții bibliotecii aiudene.
Ulterior au fost premiați și elevii clasei a II-a de la Școala Gimnazială „Axente Sever”, coordonați de profesoara pentru învățământ primar Felicia Munteanu.
Clasamentul este urmatorul:
Locul I – Alexia Aloman
Locul II – Ema Ranca
Locul III – Carla Florea

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Divertisment

Ce nume se sărbătoresc de SFANTUL GHEORGHE 2024. Cui îi spunem ”la mulți ani” | radiounirea.ro

Publicat

în

Nume sărbătorite de Sfântul Gheorghe 2024 • Nume derivate de la Gheorghe • Cui îi spunem ”la mulți ani” de Sf. Gheorghe | radiounirea.ro

Peste 900.000 de romani își serbează onomastica, în 23 aprilie, cu ocazia Sfântului Gheorghe. Sfântul Mare Mucenic s-a născut în Capadocia într-o familie creștina și a trăit in timpul domniei împăratului Diocletian.

Nume sărbătorite de Sfântul Gheorghe

 Din cei peste 900.000 de romani care poarta numele Sfantului Mare Mucenic Gheorghe peste 700.000 sunt bărbați si peste 180.000 femei.

Din totalul romancelor, peste 130.00 poarta numele de Georgeta, alte peste 33.000 – Gheorghita sau Ghiorghita si peste 14.000 – Geta, in timp ce peste 500 femei poarta numele de Ghita.

 La barbati, numele Gheorghe, Ghiorghe se regaseste in peste 550.000 dintre cazuri, George – peste 140.000, Gheorghita, Ghiorghita – peste 24.00, iar peste 4.800 de romani poarta numele Ghita.

Legenda Sfantului Gheorghe

S-a inrolat in armata romana si, parcurgand ierarhia militara, Sf. Gheorghe s-a facut remarcat prin faptele de arme. In ciuda decretului impotriva crestinilor, emis de Diocletian in 303, Sf. Gheorghe a ales sa-si marturiseasca public credinta crestina. Din ordin imperial, sfantul a fost intemnitat si supus torturii pentru a-si renega credinta. Loviri cu sulita, lespezile de piatra asezate pe piept, trasul pe roata, groapa cu var, incaltamintea cu cuie, bautura otravita, bataia cu vana de bou si toate celelalte torturi nu au reusit sa-l faca sa renunte la credinta sa.

Martorii suferintelor Sfantului Gheorghe, uimiti de puterea sa de a rezista la durere, au renuntat la credinta in zeitati pagane, imbratisand crestinismul. O dovada a sfinteniei sale o reprezinta o minune savarsita de Sf. Gheorghe in timpul intemnitarii sale. Atingand trupul unui detinut mort din celula sa, acesta a inviat, convingand-o astfel chiar pe imparateasa Alexandra, sotia lui Diocletian, sa se crestineze. Intrucat Sf. Gheorghe a respins oferta imparatului de a-i acorda inalte onoruri in schimbul renuntarii la crestinism, Diocletian a ordonat omorarea prin decapitare a Sf. Gheorghe si a sotiei sale.

Citeşte şi: MESAJE de Sfântul Gheorghe. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi transmite celor care îşi sărbătoresc onomastica

In constiinta populara romaneasca, Sf. Gheorghe este unul dintre cei mai prezenti sfinti, numeroase biserici purtand hramul sau. Exista numeroase orase in Romania care poarta numele Sfantului Gheorghe si chiar unul dintre cele trei brate ale Dunarii este denumit astfel. Imaginea Sf. Gheorghe ucigand balaurul este prezenta si pe steagul Moldovei medievale trimis de Stefan cel Mare la Manastirea Zografu de la Muntele Athos.

Sfântul Mare Mucenic Gheorghe este unul dintre cei mai preţuiţi sfinţi. De neam bun, a îmbrăţişat de tânăr carierea armelor, distingându-se repede prin curajul şi abilităţile sale. În timpul prigoanei creştinilor, Sfântul şi-a mărturisit şi el cu tărie credinţa şi, după ameninţări şi torturi, a fost executat din porunca aceluiaşi împărat pe care îl servise în lupte şi războaie.

Gheorghe – din greacă: agricultor, lucrător al pământului, acest nume deosebit, atât de răspândit la noi, la români, ne arată că omul trebuie să fie, înainte de toate, harnic şi gospodar. – „Lucrul face sănătate, trândăvia tot păcate.” – Proverb românesc.

Derivate: George, Georgeta, Georgiana, Geta, Gina, Gelu, Geo, Gică, Gherghina, Ioiga, Iordache ş.a.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Divertisment

Care este exponatul lunii aprilie la Muzeul de Științele Naturii Aiud

Publicat

în

Măcăleandrul, exponatul lunii aprilie la Muzeul de Științele Naturii Aiud

Măcăleandrul este lunii aprilie la Muzeul de Științele Naturii Aiud.

Este o specie de pasăre cântătoare de talie mică, cu aspect distinctiv. Lungimea corpului este de 12-14 centimetri, iar greutatea de 14-25 de grame.

Trăiește pe întreg continentul european și în partea vestică a Asiei. În România este prezentă pe întreg teritoriul, din zonele de câmpie până în zonele montane înalte.

Măcăleandrul are o dietă cu un spectru trofic larg, consumând nevertebrate (insecte, păianjeni, viermi etc.), semințe și fructe; în cazul fructelor, sunt consumate în special cele de talie mică (soc, mure, afine etc).

Perioada de reproducere începe în luna martie, când masculii sosiți din migrație ocupă teritoriile și le marchează prin cântec. Depunerea ouălor are loc începând cu luna aprilie, femela depunând 4-7 ouă, pe care le clocește 12-21 de zile. Puii părăsesc cuibul după 10-18 zile. Perechile sunt teritoriale și cuibăresc izolat. Cuibul este elaborat, fiind construit din mușchi, iarbă uscată, legate cu fire de păr sau ierburi subțiri. Este amplasat în zone de tufărișuri dense, aproape de sol, în crăpăturile zidurilor sau ale pereților de stâncă, scorburi etc.

În muzeul din Aiud poate fi observat în sala a 3-a, alături de alte specii de păsări aparținând Ordinului Passeriformes


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba