Rămâi conectat

Social-Economic

Fermierii vor subvenții ca să-și vândă produsele în supermarketuri

Publicat

în

Fermierii români privesc cu reticenţă proiectul de lege adoptat de senatori, care obligă marile magazine să aibă la raft carne, legume şi fructe româneşti în proporţie de 51%. Deşi spun că iniţiativa este una bună, cei mai mulţi cred că va fi greu de pus în practică. Asta pentru că aduce după sine mai multe costuri, cu transportul şi ambalarea produselor. Ei vor subvenţii de la stat pentru acoperirea acestor cheltuieli. Până atunci, cei mai mulţi preferă să-şi vândă marfa tot în pieţe.

Petrică Istrate din comuna Matca cultivă roşii şi castraveţi de zeci de ani. Deşi anul trecut a încercat să-şi vândă legumele în supermarket, a renunţat când a citit contractul.
„Îți dă un preț pe săptămână. Dacă e prețul sus să le dai, dacă se ieftinește nu mai vor deloc”, spune producătorul, care adaugă că astfel iese în pierdere.
El preferă acum să vândă cele aproape patru tone de legume pe care le produce pe sezon în piaţa de gros din localitate. La fel gândesc şi ceilalţi producători din Matca. Ca să poată intra cu marfa în marile magazine, cei mai mulţi spun că ar trebui să primească subvenţii de la stat pentru ambalajele cerute de supermarketuri.

Citește și Bani europeni pentru fermierii cu idei

„Ei vor un anumit flux de marfă. Noi nu putem satisface fluxul acesta. La noi vârful este o lună în mai-iunie şi apoi pe toamnă”, spune un alt producător.
Dacă unii fermieri nu vor să intre în marile magazine, alții nu pot. În comuna Prisăcani, din județul Iași, 30 de producători de legume și fructe s-au unit într-o asociație în urmă cu șase ani. Chiar și așa, au încercat în zadar să încheie contracte de colaborare cu marile magazine.
„A luat de la mine 100 de kilograme de pătlăgele pentru pus la murat, cu un leu. Ei au încercat să le dea cu 3. Bineînţeles că nu s-a căutat, nu le-a luat nimeni”, spune Gheorghe Mihaiţă, producător local.

Citește și Mai puţine taxe pentru fermieri

În Covasna, în schimb, zona de unde pleacă cele mai mari cantități de cartofi în fiecare an, sunt producători care au reușit să ducă și 1.500 de tone pe an în marile magazine. Producătorii primesc între 80 și 90 de bani pe kilogramul de cartofi vândut în supermarketuri.
„S-a întamplat în unele cazuri când au adus cartofii din Germania în România sub preţul nostru de cost”, spune Bajcsy Ákos, producător.
Potrivit unui studiu realizat de INSCOP, există toate premisele ca produsele româneşti să se vândă repede în supermarketuri. Conform datelor, 65,9 la sută dintre oamenii întrebaţi spun că acestea sunt mai bune calitativ decât cele străine.
Dacă proiectul de lege adoptat de Senat va trece și de Camera Deputaților, supermarketurile care nu vor respecta condițiile vor primi amenzi cuprinse între 25.000 și 50.000 de lei.
Sursa:digi24.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Social-Economic

Delegație a Băncii Mondiale în vizită la Sebeș

Publicat

în

Vizită la Sebeș a unei delegații a Băncii Mondiale

Zilele trecute, reprezentanții Primăriei Sebeș au primit vizita de lucru a unei delegații a Băncii Mondiale în contextul în care solicitarea Sebeșului pentru realizarea unei investiții teritoriale integrate în zona Sebeș-Vințu de Jos a primit avizul favorabil al Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene prin Comitetul pentru Coordonarea Instrumentelor Teritoriale Integrate (ITI).
În vederea inițierii demersurilor procedurale pentru dezvoltarea și organizarea ITI și pentru elaborarea strategiei de dezvoltare (cu finanțare din programul de asistență tehnică POAT 2021 – 2027), Primăria Sebeș a solicitat implicarea și suportul experților Băncii Mondiale.
Amintim că Strategia ITI Sebeș – Vințu de Jos își propune să fructifice oportunitățile deschise de poziționarea geografică a zonei care este traversată de Coridorul de Transport Pan-European nr. IV (Nădlac – Lugoj – Sebeș – Sibiu – București – Cernavodă – Constanța), care realizează legătura dintre vestul și estul Europei, la intersecția autostrăzilor A1 și A10, a nodului de cale ferată Vințu de Jos și a unor importante căi de comunicaţii rutiere naționale: DN1, E81, DN7, E68 şi DN67C – Transalpina (drumul la cea mai mare altitudine din România). Aceste atu-uri împreună cu nivelul economic și social al zonei creează cadrul propice pentru construirea unor programe de finanțare specifice care să contribuie la dezvoltarea sectoarelor economice cu potențial și importanță deosebită.
Inițiativa este în concordanță cu obiectivele Pactului Ecologic European și cu preocupările Uniunii Europene în privința combaterii crizei alimentare mondiale prin dezvoltarea capacității rețelelor de transport și terminalelor de transbordare în vederea transferului facil al mărfurilor pe teritoriul Uniunii Europene.
Delegația Băncii Mondiale care a vizitat Sebeșul și unitățile de producție alimentară din zonă a fost formată din Luz Diaz Rios (specialist senior în Afaceri Agricole), Aira Maria Htenas (economist agricol) și Adina Păsărel (expert în Politici ale UE).

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Societate

Ziua Pământului, marcată de pompierii militari din Alba printr-o acțiune de ecologizare

Publicat

în

Acțiune de ecologizare, de Ziua Pământului, a pompierilor militari din Alba

Pompierii din cadrul Secției de Pompieri Câmpeni au participat, cu ocazia Zilei Pământului, la o acțiune de ecologizare alături de alte instituții din județ.
Acțiunea de ecologizare a avut loc pe malul râului Arieș și afluenților acestuia, pe raza localităților Câmpeni, Abrud, Roșia Montană, Bistra, Lupșa, Sălciua și Baia de Arieș.
Ziua Pământului este marcată anual pe 22 aprilie de peste un miliard de oameni din 193 de țări. Sărbătoarea mondială a fost instituită de Adunarea Generală a ONU în urmă cu zece ani, pentru a atrage atenția asupra schimbărilor climatice dar și pentru a sublinia dorința comună a statelor membre de dezvoltare echilibrată, stabilă, pentru un viitor mai curat și mai verde.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Societate

Marțea Mare din Săptămâna Patimilor, numită şi Marţea Seacă: Ce poți face în această zi

Publicat

în

Ce să nu faci în Marțea Mare din Săptămâna Patimilor

În Marţea Mare din Săptămâna Patimilor Domnului, Sfinţii Părinţi au rânduit sa se citească Pilda celor zece fecioare.

Această pildă ne prezintă zece fecioare, cinci „înţelepte” şi cinci „neînţelepte”, care se pregătesc pentru nuntă. În Noul Testament, întâlnirea cu Hristos este asemănată unei nunti. Hristos se numeşte pe sine „mire”, iar Apostolii poartă numele de „prietenii mirelui”. Mireasa lui Hristos este Biserica.

În Marţea Mare din Săptămâna Patimilor se aspiră, se dă cu matura, se spală geamuri și se fac treburile grele pe lângă casă. Marţea Mare este ultima zi în care gospodarii mai pot face treburi pe câmp sau în care se mai spală și se calcă. Se spune că din această zi bărbaţii trebuie să stea pe lângă casă și să isi ajute nevestele.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba