Rămâi conectat

Știri

Fără funcții de conducere în vreun partid pentru directorii și directorii adjuncți ai școlilor: Proiect în dezbatere publică

Publicat

în

Parlamentari au initiat un proiect legislativ care prevede ca functiile de director sau director adjunct de scoala sa fie incompatibile cu functiile de conducere in partidele politice. Initiatorii sustin ca invatamantul a suferit, in ultimii ani, de pe urma intereselor politice, fapt care a scazut calitatea si competenta actului managerial educational.

Practic, proiectul legislativ prevede ca functiile de conducere din toate unitatile de invatamant nu trebuie sa fie ocupate pe criterii politice.

Va prezentam motivele invocate de initiatorii proiectului de lege, conform carora directorii si directorii adjuncti ai scolilor nu ar trebui sa detina functii de conducere in vreun partid politic:
In momentul actual, sistemul educational se confrunta cu o puternica politizare in ceea ce priveste unitatile de invatamant din intreaga tara. Astfel, ani la rand, invatamantul a suferit de pe urma luptelor si intereselor politice, fapt care a periclitat procesul de descentralizare, transparentizare si crestere a calitatii si competentei managementului educational. Educatia prezinta pentru sfera politica un real interes doar in momentul in care exista beneficii electorale directe, neglijand in cea mai mare parte a timpului gestionarea finantarii optime si a investitiilor predictibile in infrastructura scolara.
Mai mult decat atat, s-a incercat de nenumarate ori construirea unui sistem clientelar intre organele administratiei publice locale si centrale si unitatile de invatamant, intalnind foarte des situatia in care o unitate scolara beneficiaza, in functie de afilierea politica, de fonduri suplimentare, fapt care genereaza inechitati si discriminari. In acest sens, in mediul preuniversitar se identifica o practica
generalizata care functioneaza pe baza unui mecanism politic ce deserveste doar acele institutii de invatamant care au aceeasi culoare politica, promovand astfel servilismul, lipsa transparentei, lipsa integritatii si a profesionalismului.
Situatia din sistemul preuniversitar
In continuare, sistemul preuniversitar reprezinta o masa de manevra, actorii politici incercand in permanenta sa influenteze si sa ordoneze raporturile sociale din mediul educational prin intermediul unor ingerinte nepermise care afecteaza direct si indirect scoala.
Atat elevii, cat si profesorii sau elevii resimt efectele negative ale influentei politice in scoli, mai ales in ceea ce priveste finantarea complementara venita, pe filiera politica, de la autoritatile locale. Lipsa unor criterii obiective si transparente de alocare a fondurilor publice catre unitatile scolare a permis crearea unui mecanism clientelar care deserveste doar acelor directori care au aceeasi culoare politica cu decidentii din organele administratiei de la nivel local. La polul opus, exista conduceri de scoli care, din frica de a solicita fonduri suplimentare pentru anumite situatii de urgenta, se resemneaza din dorinta de a nu cauza probleme celor care gestioneaza banii publici si care se afla pe pozitii ierarhic superioare in partid.
Incepand cu ultimii doi ani, concursurile pentru directori si inspectori au reprezentat un prim pas pentru profesionalizarea functiilor de conducere din sistemul de invatamant, insa, in continuare, exista o presiune din partea puterii politice in scoala.
Finalitatea urmarita de actuala modificare legislativa
Depolitizarea functiilor de conducere, de la nivelul unitatilor scolare va genera o serie de beneficii precum:
  •  Transparenta decizionala
Prin eliminarea functiilor politice de conducere din cadrul unitatilor de invatamant, mecanismul clientelar va disparea, promovand astfel meritocratia si integritatea managementului educational. Mai mult decat atat, finantarea, planul de investitii, planul managerial al unitatii de

invatamant vor putea fi asumate public, fara sa mai existe presiuni sau influente coercitive din partea entitatilor politice.

  •  Cresterea gradului de descentralizare
Plecand de la nevoia stringenta a descentralizarii unitatilor scolare, eliminarea functiilor politice de conducere din cadrul unitatilor de invatamant reprezinta un element fundamental care diminueaza influenta politicului in decizia scolii, promovand astfel cresterea capacitatii fiecdrei institutii de educatie de a-si asuma decizii si hotarari responsabile, predictibile si realizabile. Plecand de la strategia de descentralizare a invatamantului preuniversitar aprobate prin Memorandum in sedinta de Guvern din 20 decembrie 2005 depolitizarea scolilor din Romania vine in sprijinul actului sus-mentionat, promovand libertatea scolii de a decide in conformitate cu nevoile, cerintele si specificul comunitatii scolare pe care o reprezinta.
  •  Cresterea gradului de profesionalizare a managementului
Plecand de la premisa ca managementul din invatamant este menit sa asigure contextul optim desfasurarii actului educational si are responsabilitatea de a actiona cu profesionalism si responsabilitate, interferenta sferei politice in cadrul mediului decizional scolar nu face altceva decat sa bulverseze si sd diminueze statutul si integritatea factorilor decidenti alesi pe baza concursurilor la conducerea diverselor institutii. In acelasi timp, lipsa unor parghii politice va duce la cresterea responsabilitatii decizionale si la un grad sporit de profesionalizare, decizia institutionala fiind raportata strict la nevoile si cerintele comunitatii scolare, nu la interesele altor parti.
Ne propunem prin prezentul proiect de modificare si completare a Legii educatiei nationale nr. 1/2011 sa consfintim prin litera legii incompatibilitatea functiei de conducere politica cu cea din mediul educational. Sistemul de invatamant romanesc nu are nevoie la varful sau de un management care sa puna mai presus de interesele strict educationale, interese politice, ci are nevoie de un leadership competent, meritocrat, care sa actioneze intr-o maniera obiectiva, eficienta si relevanta. Asadar, actuala modificare legislativa isi doreste si evidentieze foarte clar faptul ca implicarea politica in spatiul educational nu trebuie sa existe, functiile de conducere de la nivel preuniversitar avand rolul de a asigura un act educational de calitate, fundamentat pe valori si principii lipsite de orice interes politic sau de orice alta natura subiectiva.
Proiectul legislativ este in dezbatere publica la Camera Deputatilor, pana la data de 3 septembrie 2019.
Sursa:portalinvatamant.ro

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Sâmbăta lui Lazăr: Ce nu ai voie să faci cu o zi înainte de Florii

Publicat

în

Sâmbăta lui Lazăr este sărbătorită de creștini-ortodocși cu o zi înainte de Duminica Intrării lui Hristos în Ierusalim (Duminica Floriilor) și reprezintă puntea de legătură între Postul Paștelui și Săptămâna Patimilor.

Duminica Floriilor este precedată de Sâmbăta lui Lazăr. În această zi, Iisus Hrisos îşi arată din nou minunile, înviindu-l pe Lazăr, la patru zile de la moarte.

Învierea lui Lazăr este simbolul învierii viitoare a neamului omenesc. După această minune, mulţimile strânse la porţile cetăţii l-au întâmpinat cu flori şi l-au aclamat pe Mântuitor, la intrarea în Ierusalim, scrie romaniatv.net. Sâmbăta din ajunul Floriilor este cunoscută şi ca Moşii de Florii, când se fac pomeniri pentru sufletul rudelor decedate.

În această sâmbătă, Biserica Ortodoxă cinsteşte una dintre cele mai mari minuni săvârşite de Iisus Hristos în viaţa pământeană, învierea lui Lazăr. Evenimentul religios s-a petrecut în localitatea Betania, unde Lazăr, prietenul lui Iisus, murise de patru zile. Învierea lui Lazăr a fost descrisă în Sfânta Evanghelie după Ioan în Capitolul 11, versetele de la 1-45. Sfântul Evanghelist Ioan ne spune că Lazăr, originar din Betania (localitatea palestiniană Al-Izzariya de astăzi), ca şi surorile lui, Marta şi Maria, făcea parte din grupul persoanelor preţuite de Iisus.  Mai mult, tradiţia spune că Lazăr era fiul fariseului Simon, în casa căruia s-a pregătit Cina Mântuitorului. Tradiţia spune că, după învierea sa din morţi, timp de 30 de ani, cât a mai trăit, Lazăr a mâncat doar fructe. Se mai spune că Maica Domnului nostru Iisus Hristos i-a lucrat cu mâinile ei un omofor şi i l-a dăruit. De asemenea, se mai spune că, cele patru zile petrecute în mormânt l-au marcat pe Lazăr şi, cât a trăit, el n-a mai zâmbit niciodată.

Sâmbăta lui Lazăr. De ce este bine să facem plăcinte

În multe localităţi, îndeosebi în Sudul ţării, în ajunul Floriilor, se respectă tradiţia „Cântecelor de Paşti”. În fiecare comunitate, în faţa lăcaşurilor de cult ortodoxe, se intonează cântece religioase care amintesc despre moartea şi învierea lui Lazăr, prietenul lui Iisus. Învierea lui Lazăr anticipează Învierea Mântuitorului Hristos.

În sâmbăta Floriilor, la casele gospodarilor colindă fetele din localitatea respectivă , purtând pe cap cunune cu flori de câmp. În colindele lor se povesteşte despre moartea nefericită şi despre înmormântarea unui tânăr pe nume Lazăr. Una dintre fete, care poartă numele de Lăzăriţa, se îmbracă în mireasă. În cântec, Lăzăriţa deplâng drama lui Lazăr şi spune că acesta i-a cerut mamei să-i facă azima şi aceasta nu i-a îndeplinit dorinţa; atunci tânărul s-a dus cu oile la pădure, s-a suit pe o creangă să scuture frunze pentru oi, dar a început să bată vântul. Atunci creanga s-a rupt, iar el a căzut şi a murit. L-au găsit cele trei surori ale lui, l-au adus acasă, l-au scăldat în lapte dulce şi l-au înmormântat.

În Sâmbăta Floriilor copiii colindă la vecini şi la prieteni cu crenguţe de salcie sfinţite la biserică de preotul satului. În colindul lor se regăsesc urări de bine şi de sănătate. Cântecele copiilor povestesc din generaţie în generaţie despre Iisus, Cel care a fost primit cu slavă şi cu ramuri de măslin şi de finic în Ierusalim de mulţimile care, peste o săptămână, l-au răstignit. Colindătorii sunt primiţi de gazde cu multă bucurie. În cinstea lor, gazdele îşi împodobesc casa cu salcie sfinţită, îşi exprimă optimismul, speră şi spun cu credinţă: „Vă aşteptăm şi la anul!”. Bătrânii satului respectă tradiţia şi colindătorii sunt răsplătiţi cu ouă albe, nefierte, pentru a fi vopsite de Sfântul Paşte.

Prin tradiţie, în Sâmbăta lui Lazăr, gospodinele plămădesc plăcinte şi să le dea de pomană vecinilor, rudelor şi tuturor musafirilor. Dacă femeile pregătesc plăcinte, fetele tinere plantează flori, fiind convinse că numai cele sădite acum vor avea multe ramuri înflorite. În numeroase zone din ţară, fetele mai mici, îmbracate în rochii albe, împodobite cu flori de primăvară, merg cu colindul prin sat, spunând povestea sărmanului Lazăr care a murit foarte tânăr. Gospodarii le cinstesc cu ouă, pe care să le încondeieze în Joia Mare.

Sursa.realitatea.net


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Peste 24 milioane de lei investiţi în acest an pentru modernizarea rețelei de gaz din judeţul Alba

Publicat

în

În acest an, este 24 milioane de lei investiţi pentru modernizarea rețelei de gaz din judeţul Alba

Un număr de 17 proiecte de investiții în valoare totală de circa 24 milioane de lei, adică aproximativ 4,8 milioane de euro, sunt planificate pentru acest an în județul Alba, anunţă Delgaz Grid.

Lucrările vizează modernizarea rețelei de distribuție pe o lungime de circa 46 de kilometri în opt localități din județ. În urma investițiilor, conform companiei, alimentarea cu gaze naturale a locuitorilor se va îmbunătăți, fiind asigurată continuitatea și siguranța în exploatare a rețelei de distribuție.

Cele mai importante proiecte de investiții, care constau în înlocuirea conductelor și branșamentelor de gaze naturale, se vor derula în Alba Iulia, Aiud, Mirăslău, Cisteiu de Mureș și Blaj.

Anul trecut, în județul Alba au fost realizate 10 proiecte de investiții, prin care s-au înlocuit 16 kilometri de conducte și branșamente gaze naturale, iar rețeaua a fost extinsă cu aproximativ 30 dekilometri pentru racordarea de noi consumatori. Cea mai mare parte a rețelei de gaz, circa 8 kilometri, a fost înlocuită la Sebeș.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Reducere a impozitelor locale pentru donatori de sânge: Alba Iulia, gata să aplice măsura

Publicat

în

Alba Iulia, gata să aplice măsura reducerii impozitelor locale pentru donatorii de sânge

Alba Iulia va fi printre primele municipii din România unde se aprobă reducerea de 10% la impozitul pe clădiri și terenuri, pentru donatorii de sânge și persoanele cu dizabilități, a anunțat primarul Gabriel Pleșa.

Potrivit acestuia, proiectul de hotărâre de consiliu local este gata, va rămâne în dezbatere publică vreme de 30 de zile, iar ulterior va deveni o realitate.

Prin noua lege, promulgată recent, consiliile locale pot acorda reduceri la impozitul pe clădiri și teren pentru persoanele fizice care fac dovada a minimum trei donări de sânge, pe parcursul unui an calendaristic. Reducerea, care va fi aplicată începând cu anul viitor, se va cumula cu bonificația de 10%, acordată deja celor care achită anticipat impozitul datorat.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba