Rămâi conectat

Social-Economic

Familiile defavorizate vor primi 50 de lei pe luna pentru a-si duce copiii zilnic la gradinita

Publicat

în

Copiii care provin din familii fara posibilitati si care vor frecventa zilnic gradinita vor primi un stimulent educational, potrivit unui act normativ promulgat miercuri de Presedintele Romaniei. Astfel, pentru fiecare copil se vor acorda tichete sociale in valoare de 50 de lei/luna, ce vor putea fi folosite de parinti pentru a cumpara mancare, haine si rechizite. Care sunt conditile, afli pe radiounirea.ro.

Legea privind stimularea participarii la invatamantul prescolar a copiilor provenind din familii defavorizate a fost promulgata miercuri prin decret prezidential de catre Klaus Iohannis, la aproximativ trei saptamani distanta de momentul in care deputatii oferisera documentului votul final.

Acum ca a primit semnatura presedintelui tarii, legea mai trebuie doar publicata in Monitorul Oficial, pentru a-si incheia parcursul legislativ si a se putea aplica.

Concret, prin actul normativ promulgat ieri, se propune stimularea parintilor sa-si aduca la gradinita copiii, acestora fiindu-le oferite tichete sociale conditionate de prezenta zilnica a celor mici la cursuri. Potrivit informatiilor furnizate de ministrul muncii, citat de Agerpres, vor exista aproximativ 111.000 de beneficiari ai stimulentului educational.

Important! Conform prevederilor din Codul fiscal, stimulentul educational nu este inclus in veniturile salariale si nu este impozabil. In plus, acesta nu se ia in calcul la stabilirea unor obligatii legale de intretinere sau la stabilirea veniturilor in baza carora se acorda beneficii de asistenta sociala sau alte prestatii sociale.

Fiecare tichet social va valora cel putin 50 de lei

Documentul promulgat miercuri de Klaus Iohannis prevede ca valoarea nominala lunara minima a stimulentului educational sa fie de 0,1 ISR (indicator social de referinta), pentru fiecare copil inscris la gradinita, beneficiar al stimulentului.

Cum valoarea ISR este acum de 500 de lei, fiecare copil inscris in program va beneficia de cel putin 50 de lei pe luna.

Citeste si Familiile din mediul rural nu au venituri suficiente pentru traiul de zi cu zi

Important! In forma adoptata de Senat la sfarsitul lunii iunie era prevazut ca, in anumite cazuri, autoritatile administratiei publice locale puteau aproba alocarea unui sprijin cu o valoare nominala mai mare decat valoarea minima. Aceasta dispozitie a fost eliminata de deputati, la inceputul lunii octombrie, pentru a evita discriminarea intre copii, prin valori diferite ale stimulentului educational, dupa cum este explicat in raportul comun al Comisiei pentru munca si protectie sociala si al Comisiei pentru administratie publica si amenajarea teritoriului.

Care sunt conditiile in care se pot acorda aceste ajutoare?

Pentru a putea beneficia de stimulentele educationale oferite de stat copiilor din familii sarace, vor trebui indeplinite urmatoarele conditii:

varsta minima a copilului sa fie de trei ani, implinita oricand pe parcursul anului scolar curent;
copilul sa nu fie mai mare de sase ani, varsta implinita dupa data de 1 septembrie a anului scolar curent;
venitul lunar pe membru de familie sa fie de pana la de doua ori nivelul venitului minim garantat pentru o singura persoana.
Documentul prevede ca stimulentele educationale sa fie acordate sub forma tichetelor sociale, care vor putea fi obtinute la cerere de unul dintre parinti, reprezentantul legal al copilului sau, dupa caz, persoana desemnata de parinte sa intretina copilul.

Totodata, actul normativ prevede ca acordarea tichetelor sociale va fi conditionata de frecventa regulata la gradinita.

Astfel, copiii vor trebuie sa fie prezenti zilnic la gradinita, cu exceptia absentelor motivate, ce pot fi de doua feluri:

absente medicale – motivate, pentru care parintii trebuie sa aduca scutiri medicale corespunzatoare perioadei in care copiii au lipsit;
invoiri – cei mici pot fi invoiti de parinti maximum trei zile pe luna, cu conditia anuntarii cadrelor didactice.
Atentie! Pentru a primi tichetele sociale, absentele copiilor, fie ele si motivate, nu vor trebui sa depaseasca 50% din totalul zilelor de gradinita.

Cu banii primiti, parintii vor cumpara alimente, imbracaminte sau rechizite

Tichetele sociale vor putea fi folosite pentru achizitionarea produselor alimentare si/sau de igiena, a produselor de imbracaminte si a rechizitelor.

Actul normativ interzice transformarea tichetelor in bani si utilizarea acestora pentru achizitionarea bauturilor alcoolice sau a tigarilor. Cei care vor incalca aceste reguli nu vor mai fi sprijiniti, iar titularul dreptului va trebui sa returneze banii autoritatilor.

Tichetele sociale vor fi emise de Ministerul Finantelor

In momentul adoptarii documentului, deputatii au adus cateva modificari formei propuse de Senat, iar noutatile vizeaza unitatile emitente ale tichetelor sociale, acele bonuri de valoare destinate exclusiv acordarii stimulentului educational.

Astfel, tichetele sociale vor fi emise numai de catre unitatile autorizate ale MFP, institutie care va stabili, in colaborare cu Ministerul Muncii, si procedura de emitere si modelul tichetelor, care va fi aprobata prin hotarare a Guvernului in termen de 90 de zile de la publicarea legii in Monitorul Oficial.

In forma initiala adoptata de senatori era prevazut ca stimulentele vor fi acordate de catre autoritatile administratiei publice locale.

Sursa avocatnet.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Social-Economic

Sesiune de admitere la Școala de Subofițeri de Pompieri „Pavel Zăgănescu” Boldești: Ce trebuie să știe candidații din Alba

Publicat

în

Admitere la Școala de Subofițeri de Pompieri „Pavel Zăgănescu” Boldești: Ce trebuie să știe candidații din Alba

Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență Alba recrutează candidați pentru admiterea organizată în sesiunea aprilie-iulie la Școala de Subofițeri de Pompieri și Protecție Civilă „Pavel Zăgănescu” Boldești.

Pot participa tinerii cu vârsta cuprinsă între 18 și 27 de ani, fete și băieți, cu diplomă de bacalaureat, apţi din punct de vedere medical, fizic şi psihologic, cu capacitate deplină de exerciţiu.

Candidații trebuie să fie cetățeni români cu domiciliul în țară și să cunoască limba română scris şi vorbit. Ei trebuie să fi obţinut cel puțin media 9.00 la purtare pe parcursul anilor de liceu, să nu fi fost examatriculați din școală pentru abateri disciplinare și să aibă un comportament corespunzător cerinţelor de conduită admise şi practicate în societate. Nu vor fi admiși candidați cu antecedente penale nereabilitați, aflați în curs de urmărire penală ori de judecată, cei destituiţi dintr-o funcţie publică sau concediați disciplinar în ultimii 7 ani, precum și cei care au desfăşurat activităţi de poliţie politică.  Cererea-tip de înscriere completate și semnate, declaraţia privind luarea la cunoştinţă despre condiţiile legale, criteriile specifice, celelalte condiţii de organizare a concursului şi măsurile care vor fi luate în cazul neîndeplinirii acestora, copia cărții de identitate și, după caz, consimțământul privind solicitarea extrasului de pe cazierul judiciar de către ISU Alba, se transmit exclusiv în format electronic, inclusiv sâmbăta și duminica, la adresa de e-mail [email protected], până pe 14 mai, la ora 16.00.

În total, vor fi scoase la concurs 300 de locuri pentru IGSU, dintre care 275 de locuri pentru subofițeri de pompieri și protecție civilă (din care două locuri pentru romi) și 25 de locuri pentru maiștri militari auto. În 21 mai este termenul de depunere a tutoror documentelor în vederea constituirii dosarului de recrutare și termenul până la care se va desfășura activitatea de evaluare psihologică.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Social-Economic

Cadouri de Paști pentru veteranii de război din Alba

Publicat

în

Pentru veteranii de război din Alba, cadouri de Paști

Ca în fiecare an de la înființare, Sucursala Alba a Asociației Militarilor Veterani și Veterani cu Dizabilități „Sf. Mare Mucenic Dimitrie – Izvorâtorul de Mir”, condusă de locotenent-colonelul în rezervă Daniel Albu, a făcut un gest creștinesc, vizitându-i pe doi dintre foștii luptători pe front din cel de-al Doilea Război Mondial, pentru a le oferi cadouri cu prilejul apropiatelor sărbători pascale.

Astfel, prin grija secretarului sucursalei, plutonierul adjutant în rezervă Cristian Zbutea, au fost achiziționate alimente de bază (ulei, zahăr, făină), dulciuri, vin, brânzeturi, fructe și alte produse alimentare. Zilele trecute locotenenet-colonelul în rezervă Cătălin Fara și subofițerii Ioan Hațegan, Lucian Pavelescu, Ioan Mihu și Sorin Andreș s-au deplasat la locuințele veteranilor de război Gheorghe Tamaș, de 101 ani, din Daia Română, și Neculai Vrabie, de 99 de ani, din Alba Iulia, pentru a le înmâna pungile cu cadouri de Paști.

Alături de cadourile consistente dăruite, veteranii din teatrele de operații le-au transmis celor doi eroi de război multă sănătate și viață lungă, precum și tradiționala urare „Paște fericit!”, alături de cei dragi!


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Societate

Elevi aiudeni în vizită la vârstnicii din cadrul Centrului rezidențial din Unirea

Publicat

în

Vizită la vârstnicii din cadrul Centrului rezidențial din Unirea a unor elevi aiudeni

Marți 23 aprilie, de sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință, după Sfânta Liturghie, elevii învățătoarei Luminița Manole din clasa a III-a A de la Școala Gimnazială „Ovidiu Hulea” din Aiud și membri ai Centrului cultural-catehetic „Adormirea Maicii Domnului” al Parohiei Ortodoxe Aiud III au fost prezenți în mijlocul beneficiarilor Centrului rezidențial „Acoperământul Maicii Domnului” de la Unirea, în cadrul unei acțiuni social-filantropice.
„Astfel, pe lângă darurile simbolice și frumoasele felicitări pascale realizate de mânuțele lor, cei mici au sădit în sufletele vârstnicilor împovărați de ani și de suferință bucuria și optimismul atât de necesare în vremurile pe care le trăim.
Această activitate, desfășurată spre finalul Postului Mare, în Săptămâna Floriilor, dincolo de scopul filantropic, i-a conștientizat pe elevi că faptele milei creștine sunt mângâiere nu doar pentru sufletul semenului de lângă noi, cât și pentru sufletul nostru. Întrucât Mântuitorul Hristos vorbește adesea de milostenie și de ajutorarea celor aflați în nevoi sau în singurătate, prin astfel de acțiuni practice, cunoscutele sintagme „Dăruind vei dobândi” sau „Fericiți cei milostivi, că aceia se vor milui” își găsesc înțeles mult mai ușor în conștiința copiilor.
De-a lungul vremii, în cadrul proiectelor inițiate de parohia noastră în parteneriat cu Școala Gimnazială „Ovidiu Hulea” din Aiud și cu diferite centre sociale din cadrul rețelei „Filantropia Ortodoxă Alba Iulia”, elevii au participat la numeroase evenimente sau acțiuni social-filantropice. În același duh al iubirii milostive, și activitatea de astăzi se încadrează în tematica Anului omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor și a Anului comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți”, a precizat preotul Nicolae Aloman.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba