Rămâi conectat

Știri

Educația pentru Mediu, inclusă în programa elevilor, din anul școlar 2023-2024

Publicat

în

O noua lege introduce Educatia pentru mediu in programa elevilor, in curriculumul national pentru invatamantul primar si gimnazial, din anul scolar 2023-2024.

Legea 14/2021 a fost publicata luni in Monitorul Oficial nr. 29. Educatia pentru mediu va fi introdusa in programa scolara incepand cu anul scolar 2023-2024, pentru elevii de clasele V-VIII.
„Provocarile legate de mediu necesita un raspuns urgent si ambitios, pentru ca viitorul se cladeste cu o generatie pregatita pentru provocarile actuale legate de clima si mediu. Investitiile in infrastructura verde, in programe de mediu si de management sustenabil al resurselor naturale ale Romaniei nu pot fi sustinute eficient in lipsa educatiei corespunzatoare a populatiei”, precizeaza initiatorii legii.
Modalitatea de implementare a curriculumului national in programele scolare trebuie stabilita prin ordin al ministrului Educatiei.
Ministerul Educatiei a prezentat deja un raport numit „Educatia privind schimbarile climatice si mediul in scoli sustenabile”, prin care propune:
• sa existe o „Saptamana Verde” pentru anul scolar 2022-2023, asemanatoare cu „Saptamana Altfel”;
• notiuni de mediu si schimbari climatice sa fie incluse in programa de la Biologie;
• cursuri optionale despre mediu;
• promovarea de bune practici;
• recompesarea personalului didactic implicat;
• un site dedicat;
• manuale auxiliare;
• kituri de masurare a poluantilor din atmosfera;
• un program de formare a profesorilor.
Introducerea in scoli a educatiei pentru mediu vine dupa ce, in noiembrie 2021, au fost introduse educatia financiara si educatia juridica, pe care elevii le vor studia din anul scolar 2022-2023, scrie portalinvatamant.ro.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Bărbat amendat cu 2 mii de lei, după ce a vandalizat o jardinieră cu flori, în fața Primăriei Aiud

Publicat

în

Amendă pentru un act de vandalism la Aiud

Un bărbat, care a vandalizat o jardinieră cu flori amplasată în fața Primăriei Municipiului Aiud, a fost amendat de polițiștii locali cu 2 mii de lei.

Imaginile compromițătoare au fost surprinse de una din camerele de supraveghere montate în oraș.

„Poliția Locală a identificat și sancționat o persoană care a ales să ignore orice regulă de conviețuire și respect față de spațiul public, distrugând un bun al comunității. Indiferent despre ce vorbim: bănci, jardiniere, locuri de joacă, coșuri de gunoi, distrugerea acestora nu este acceptabilă. Vă reamintim că în momentul de față în municipiul Aiud sunt amplasate 90 de camere de supraveghere video, acestea fiind un instrument valoros care fac din comunitatea noastră una mai sigură”, au transmis reprezentanții Primăriei Aiud.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Deschidere a sezonului turistic la Rimetea

Publicat

în

La Rimetea, deschidere a sezonului turistic

În weekend a avut loc deschiderea sezonului turistic din comuna Rimetea. 
25 de antreprenori locali din Rimetea și-au unit forțele pentru organizarea unui eveniment dedicat turismului și promovării comunei.
Toți oaspeții comunei au degustat din bunătățile gătite de localnici și au participat cu mic cu mare la atelierele de pictură, la rafting sau au pătruns în tainele fabricării săpunului precum și a picturii pe lemn.
Tulit Zsuzsa a vorbit celor prezenți despre tainele săpunului făcut din produse naturale și lapte de capră de Rimetea.
Comuna Rimetea a fost desemnată destinația turistică a anului 2024 în România.
sursa: facebook Nicolae Albu

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Liliacul, cel mai frumos şi parfumat arbust ornamental de primăvară, folosit și în scopuri medicinale

Publicat

în

Liliacul este considerat cel mai frumos şi parfumat arbust ornamental de primăvară, folosit însă și în scopuri medicinale

Liliacul, pe numele sau stiintific Syringa vulgaris, se numara printre cadourile facute de Soliman al II-lea ambasadorilor Europei Occidentale, datorita carora arbustul a prins radacini si in vestul batranului continent, acolo unde s-au obtinut noi varietati.

Liliacul infloreste in luna aprilie, mai, insa putini stiu ca florile si frunzele de liliac au si proprietati terapeutice, fiind tonice, astringente si revulsive.

Lilac este un copac scazut, un tufis cu o aroma placuta si intoxicativa. Florile sunt foarte dense, atât de mult încât aproape nevăzute crenguța verde pe care acestea cresc. Nuanța florilor poate fi atât violet, cât și roz, alb și chiar burgundă.

Fiecare fel de liliac, care ar fi crezut, diferă unul de celălalt, chiar și în aromă. De exemplu, albul miroase mult mai dulce. Dar rozul pal are o aromă subtilă. Unii oameni chiar pretind că este complet inodor. Forma florii poate fi, de asemenea, diferită. Conform structurii florii, liliacul este împărțit în trei tipuri principale:

În funcție de specie și care înfloresc la momente diferite. De obicei, acest lucru se întâmplă în mai. Cu toate acestea, condițiile meteorologice se pot deplasa ușor linia, atunci când începe să înflorească. De exemplu, în cazul în care liliacul primăvara devreme poate inflori și prima săptămână a lunii mai.

În epoca noastră – această plantă este folosită pe scară largă în scopuri medicinale. Dar strămoșii noștri nu i-au plăcut și nici mă tem de el. Buza de liliac a fost considerată un avertizor al morții. Dacă cineva nu interzice lui Dumnezeu, a adus cel puțin o crenguță de liliac, atunci, să fie un necaz. Se credea că, în curând, cineva din casă ar fi grav bolnav sau chiar ar muri. Nu există nici un misticism în asta. Motivul pentru această frică, așa cum sa dovedit, este simplu. Astăzi, această frică de strămoșii noștri poate fi explicată cu ușurință. Se știe că mirosul de liliac cauzează adesea alergii și atacuri de sufocare. Care, la rândul său, poate duce la moarte.

Dacă o persoană suferă de astm bronșic, atunci ar trebui să evite contactul cu această plantă. Nu stați în fața casei. În ciuda acestui fapt, liliacul sunt utilizate pe scară largă în tratamentul bolilor umane. Din culoarea face tincturi și unguente. Unguentele trata efectiv articulatiile. Tincturile de alcool reduc căldura. Și chiar ia-o înăuntru. Dar cu aceste proceduri trebuie să fii extrem de precaut.

Se crede că liliacul este una dintre cele mai nepretențioase plante. Totuși, înțelegem cu toții că este nevoie de îngrijire de către toată lumea fără excepție. Vrem să admirăm culoarea exuberantă și parfumată, prin urmare, va trebui să ne acordăm atenția și grija în schimb. Cel mai important lucru în îngrijire este slăbirea regulată a terenului. Mai ales când liliacul este tânăr. După slăbire, se promovează un acces bun al umidității și a aerului în sol. Lilacul trebuie protejat de îngheț în primăvară și de secetă în timpul verii.

Frunzele de liliac, fierte in lapte dulce, curata tenul de pete. Florile de liliac, strivite si inmuiate in apa calda, calmeaza tenul inrosit, il invioreaza si-i confera suplete. Apa din flori de liliac se obtine umpland o sticla, pe jumatate, cu flori, peste care se adauga alcool, pana la un litru. Sticla se astupa bine si se lasa la intuneric doua, trei saptamani dupa care se filtreaza si peste lichidul obtinut se toarna apa distilata, in proportie de 1 la 2. Amestecul obtinut se foloseste sub forma de comprese pentru ten ori pentru piele, in igiena generala.

Impotriva durerilor reumatismale se face un unguent din 40 de grame de flori de liliac, puse la macerat intr-un litru de ulei, pentru doua saptamani, intr-un loc intunecos si cald. Zonele dureroase se ung cu acest amestec, de cateva ori pe zi, masandu-se usor.

Frunzele de liliac alb pot fi foloside ca remediu excelent impotriva arsurilor de tot felul. Se culeg frunze de liliac si se fierb, pana ce apa se innegreste. Se lasa fiertura la racit si, cand este calda, se scot frunzele si se aplica pe locul afectat de arsura. Se fixeaza cu pansament sau o fasie de panza curata si se tin 24 de ore, timp in care pansamentul nu trebuie lasat sa se usuce pentru ca rana sa nu se agraveze.

Pansamentul se umezeste tot timpul cu apa in care s-au fiert frunzele. Dupa 24 de ore, se scoate pansamentul si, odata cu frunzele, se ridica si primul strat de impuritati de pe arsura, lasand locul curat si sterilizat.

Dupa gravitate, procedeul se repeta mai multe zile la rand, conditia esentiala fiind ca frunzele sa fie schimbate la 24 de ore si pansamentul sa fie umezit tot timpul. Dupa acest tratament, pielea va ramane sanatoasa si curata, elastica si catifelata, fara urme de arsura.

In semn de respect, dragoste si pretuire, in fiecare an, timp de doua saptamani, in aprilie – mai, la Rochester, New York, are loc cel mai mare festival dedicat liliacului. Pe un spatiu de opt hectare, vizitatorii pot admira peste 500 de varietati de liliac, aduse din toata lumea.

Sursa:ziare.com, newpathwaytohealth.com


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba