Rămâi conectat

Știri

Două lucruri ce sunt interzise fumătorilor

Publicat

în

Că fumatul dăunează grav sănătății știm cu toate și nici nu am avea cum să uităm vreo secundă acest lucru pentru că au grijă să ne-o amintească reclamele care rulează pe toate canalele media și sloganele de care ne lovim la orice pas. Află de pe radiounirea.ro ce nu mai este recomandat celor ce fumează.

Dar puține dintre noi știu faptul că efectul nociv al țigărilor este potențat de combinarea acestora cu două alimente aproape la fel de periculoase pentru sănătate: cafeaua și alcoolul. Află, așadar, în cele ce urmează care sunt motivele pentru care cafeaua și alcoolul sunt alimente interzise fumătorilor.

De ce nu trebuie să bei cafea atunci când fumezi

Dacă ești fumătoare, știi fără doar și poate că nimic nu merge mai bine cu țigara de dimineață decât o ceașcă de cafea aburindă. Și chiar dacă nu ai acest viciu, cu siguranță nu-ți este deloc străin acest obicei al fumătorilor. Combinată cu țigara de dimineață, această licoare aromată contribuie la multiplicarea bacteriilor și înlesnește acumularea toxinelor în organism. Să nu mai amintim și faptul că majoritatea persoanelor care au acest viciu fumează prima țigară pe stomacul gol, obicei care are adesea drept consecințe grețuri, amețeli și pierderea poftei de mâncare. Drept urmare, acestea vor sări peste micul dejun, comportament nesănătos care dăunează atât stomacului, cât și siluetei. Totodată, majoritatea fumătorilor au obiceiul de a fuma imediat ce se ridică de la masă. Conform unui studiu recent, o țigară fumată imediat după o masa copioasă echivalează cu… un pachet de țigări.

De ce alcoolul ar trebui să fie un aliment interzis fumătorilor

Atât alcoolul, cât și țigările conțin substanțe cancerigene. Combinate, ele acționează complementar, crescând riscul cancerului. Astfel, fumătorii care obișnuiesc să consume alcool sunt predispuși la apariția cancerului de gât, de sinusuri, bucal, faringian, esofagian și laringian. De asemenea, această combinație distruge celulele și accelerează acumularea toxinelor. Conform unui studiu american de data recentă, 75% dintre tipurile de cancer enumerate mai sus se întâlnesc la fumătorii care consumă alcool. În plus, aceștia sunt de 38 de ori mai predispuși să dezvolte unul dintre aceste tipuri de cancer decât cei care nici nu fumează, nici nu consumă alcool.

Citește și Remedii naturiste recomandate fumătorilor, pentru prevenirea cancerului pulmonar

Consecințele nefaste ale celor 2 alimente interzise fumătorilor asupra neuronilor

Combinarea țigărilor cu cafea sau alcool are urmări nedorite și asupra neuronilor, în sensul în care poate afecta grav memoria. De fapt, fiecare dintre acestea 3 dăunează memoriei. Imaginează-ți ce înseamnă să le combini. Deși pare să inducă o stare de relaxare, nicotina conținută de țigări determină activarea hormonilor stresului, dopamina și adrenalina. La aceasta se adaugă și faptul că această substanță alterează calitatea somnului. Lipsit de nicotină în cele câteva ore de somn nocturn, organismul devine stresat. Pe cale de consecință, somnul nu poate fi odihnitor, fapt ce determină afectarea memoriei.

Consumul de alcool, fie că vorbim despre o cantitate mare ingerată pe termen scurt, fie despre o cantitate moderată ingerată pe o perioadă lungă de timp, determină distrugerea câtorva milioane de neuroni. În plus, consumul de alcool determină o absorbție nesatisfăcătoare a nutrimentelor, fapt care provoacă importante carențe în organism. Vitamina B1 are un rol primordial în procesul de memorare, deci consecința deficitului de vitamina B1 este slăbirea memoriei.

Cofeina, substanța activă a cafelei, determină activarea celor doi hormoni ai stresului. Or, stresul n-a fost niciodată un factor de concentrare, ci dimpotrivă. În plus, cafeaua are proprietăți diuretice favorizând deshidratarea, proces care împiedică buna funcționare a neuronilor.

Sfatul pe care l-am putea da fumătorilor ar fi acela de a fuma de preferință după micul-dejun și înaintea prânzului și cinei și, evident, de a nu combina țigările cu cele două alimente interzise fumătorilor. Doar așa s-ar putea diminua într-o oarecare măsură efectele nocive pe care fumatul le are asupra organismului.

Sursa:avantaje.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Prima ediție a Zilelor Băilor Sărate Ocna Mureș, în 11 și 12 mai

Publicat

în

În 11 și 12 mai, prima ediție a Zilelor Băilor Sărate Ocna Mureș

Prima ediție a evenimentului „Zilele Băilor Sărate Ocna Mureș” va avea loc în  al doilea weekend din luna mai, mai exact în zilele 11 și 12 mai.

Organizatorii au pregătit multe surprize, întreceri sportive, dar și spectacole cu soliști locali și invitați speciali.

„Suntem extrem de încântați să vă anunțăm organizarea ZILELOR BĂILOR SĂRATE OCNA MUREȘ, o sărbătoare de tradiție și importanță deosebită pentru orașul nostru! Pregătim un weekend plin de evenimente cu artiști deosebiți și spectacole de neuitat, cu solisti locali și invitați speciali!”, au transmis organizatorii.

PROGRAMUL:

11 MAI 2024 – începând cu ora 11.00, în incinta Băilor Sărate, program oferit de solistele Diana Popa, Sofia Crișan, Gabriela Matei, Diana Rad, Abigail Nistor, Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba – clasa canto muzică ușoară prof. Marinela Popa, DJ, iar pe terenurile de sport – întreceri sportive și multe surprize!

12 MAI 2024 – în centrul orașului Ocna Mureș

Ora 16.00-18.00 -program muzică populară cu soliștii locali:

Georgiana Vesa
Sonia Hoca
Roxana Mihu
Alfred Garduli
Eugenia Corpodean Ciceu
Rodica Dobrin
Ansamblul Tradiții Uiorene -Ocna Mureș

Ora 18.00 – Recital Sava Negrean Brudașcu

Ora 19.00 – Recital Orchestra și soliștii Centrului de Cultură ,,Augustin Bena” Alba

Ora 19.30 – soliste locale muzică ușoară: Andreea Ghiliu și Medeea Moldovan

Ora 19.45 – Recital Bogdan Medvedi (ex-Maxim)

Ora 20.30 – Recital Trupa Good Day

Ora 21.30 – Recital – ALEXIA

Prezintă prof. Camelia Ilea


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Puterile miraculoase ale celor 12 lumânări aprinse în Joia Mare din Săptămâna Patimilor

Publicat

în

Puterile miraculoase ale celor 12 lumânări aprinse în Joia Mare

Ziua de joi din Săptămâna Patimilor, cunoscută ca Joia Mare sau Joia Neagră, este una dintre cele mai importante, având o semnificaţie aparte. În această seară se aprind 12 lumânări la citirea celor 12 Evanghelii, lumânări ce pot fi aprinse ulterior pe parcursul întregului an.

În timpul slujbei din Joia Mare se citesc cele 12 Evanghelii, prin care se aminteşte istoria mântuirii, începând cu Cina cea de Taină şi continuând cu prinderea Mântuitorului în Grădina Ghetsimani, aducerea lui la arhiereii Ana şi Caiafa, condamnarea de către Sinedriu, judecarea de către Pilat, batjocorirea, răstignirea, moartea şi punerea sa în mormânt.

Superstiţii în Joia Mare: ce facem cu cele 12 lumânări

Fiecare creştin aprinde câte 12 lumânări pentru cele 12 evanghelii, iar una dintre lumânări poate fi dusă pentru a fi aprinsă în Noaptea de Înviere. După terminarea slujbei, cele 12 lumânări se duc acasă, urmând a fi folosite în timpul anului.

“În fiecare lună se aprinde câte o lumânare dintre cele 12. Lumânările se aprind la început de lună, în zile importante cum ar fi ziua naşterii, căsătoriei, sau ziua botezului. Cu această lumânare trebuie să existe o legătură sufletească. Ziua de joi este o zi importantă pentru feştania casei”, a explicat părintele Roman Pintea pentru Vocea Transilvaniei.

Odată citită cea de-a 12-a evanghelie, se încheie trasul clopotului şi începe bătutul toacelor.

“Ne amintim că în Joia Mare cerul s-a întunecat, soarele s-a dus până la asfinţit, iar catapeteasma s-a rupt. În aceste zile comunitatea este în doliu”, a mai spus părintele Pintea.

sursa: gandul.info


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Mâncăruri specifice românești de Paști: Ce fel de mâncare nu trebuie să lipsească de pe masă

Publicat

în

Pastele este una dintre cele mai importante sarbatori ale anului, motiv pentru membrii familiei si prieteni sa se adune in jurul mesei de sarbatoare.

Masa tradițională pentru Paști este alcătuită la creștinii români din: drob de miel, ciorbă de miel, friptură de miel, ca dulciuri se mănâncă cozonacul cu diverse umpluturi și pasca cu brânză. Alături de aceste bucate se pregătesc ouă roșii.

Tradiția populară spune că, la răstignirea lui Iisus Hristos, Maica Domnului a adus un coș cu ouă pe care a vrut să le dea paznicilor. Aceștia au refuzat darul, batjocorindu-L și mai mult pe Iisus. Plângând în hohote, Maica Domnului a lăsat coșul la picioarele Răstignitului. Sângele, șiroind din trup, a împestrițat ouăle. Uitându-se la ele, Iisus Hristos a șoptit că din acea zi toți creștinii vor vopsi ouă roșii. În felul acesta, ouăle roșii au devenit un simbol al învierii.

Postul Paștelui, cel mai lung și cel mai aspru post de peste an, presupune ca trecerea la mâncăruri de dulce să fie cumpătată și cu chibzuială.

Mai întâi pe masă de Paşti se aşează aperitivele. Printre acestea drobul de miel şi ouă umplute, dar şi fel de fel de aperitive pe bază de aluat. Bineînţeles, ouăle roşii sunt cele mai importante.

Drobul de miel se prepară în aproximativ 120 de minute. Carnea de miel este, în general, nelipsită din preparatele de Paşti, iar drobul de miel este gustos şi uşor de preparat.

Aperitivele pe bază de aluat uşor de preparat sunt soluţii foarte bune nu doar pentru bufeturile suedeze, ci şi pentru a-ţi ţine musafirii ocupaţi până termini de aranjat masă. Pentru a umple aceste aluaturi nu există limite de creativitate, pentru că se pot folosi nu doar legume şi fructe crude, ci şi cu diverse tipuri de brânză sau cu carne.

Ouăle vopsite sunt nelipsite pe masă de Paşte. Ştiai că poţi vopsi ouăle în albastru folosind afine conservate sau portocalii, utilizând morcovi? Ori că poţi obţine culoarea verde din spanac, iar roşul din suc de rodie?

Supa sau ciorba de miel completează meniul tradiţional de Paşte. Supa de miel, pe lângă beneficiile nutrionale pe care le oferă organismului, este o mâncare delicioasă, care aduce savoare mesei de Paşte. Pe lângă celelalte preparate tradiţionale, bogate în grăsimi, supa de miel vine ca o alinare pentru stomac, uşurând digestia.

Printre felurile principale în meniul tradiţional de Paşte se poate numără stufatul de miel. Această este o mâncare tradiţională, care se prepară, în general, o singură dată pe an. De Paşte, la tăierea mielului, ceapă verde şi usturoiul verde sunt proaspete şi subţiri şi dau aromă minunată stufatului de miel.

Pe masă de Paşte se pot aşeza şi sarmalele în foi de varză. Este o mâncare tradiţională şi mai ales de sărbătoare.

La desert, cozonacii sunt cele mai des întâlnite deserturi de Paşte. Tot la desert se poate servi pască cu brânză şi stafide.

De pe masă tradiţională de Paşte nu lipsesc băuturile tradiţionale: băuturi spirtoase pentru începutul mesei şi vinuri pentru a acompania mâncărurile servite, scrie realitatea.net.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba