La începutul lunii septembrie, au intrat în vigoare prevederile OG nr. 42/2015 privind dreptul absolvenţilor de a beneficia de acte de studii recunoscute la finalizarea unor studii neautorizate şi sancţionarea instituţiilor de învăţământ care şcolarizează fără autorizare, un act normativ potrivit căruia absolvenţii care au fost înscrişi înainte de 2011 la programe neautorizate au dreptul să beneficieze de acte de studii recunoscute de către stat, care atestă finalizarea studiilor.

Concret, documentul publicat pe 31 august în Monitorul Oficial vizează recunoaşterea studiilor pe care absolvenţii le-au urmat la programe reconsiderate ca neacreditate ca urmare a intrării în vigoare a noii legi a educaţiei. Este vorba, în special, de absolvenţii Universităţii Spiru Haret, în total aproximativ 70.000 de diplome care urmau să fie recunoscute de stat şi Ministerul Educaţiei.

Recent însă, a fost înregistrat la Senat, în conformitate cu prevederile legislaţiei româneşti, un Proiect de lege pentru aprobarea OG nr.42/2015 privind dreptul absolvenţilor de a beneficia de acte de studii recunoscute la finalizarea unor studii neautorizate şi sancţionarea instituţiilor de învăţământ care şcolarizează fără autorizare, document care a fost inclus pe ordinea de zi a şedinţei Senatului, prima Cameră sesizată în acest caz.

Proiectul de act normativ a fost adoptat de senatori cu 87 de voturi „pentru” şi şapte abţineri, fără să fi fost înregistrat nici măcar un vot „împotrivă”. Asta înseamnă că, pentru a se aplica, documentul trebuie să primească şi votul final al Camerei Deputaţilor, în calitate de cameră decizională.

Citește și Cerințele rectorilor universităților membre ale Consorțiului ”Universitaria”, întruniți la Alba Iulia : 6% din PIB pentru educație și stabilirea numai prin lege a autonomiei universitare

În forma aprobată azi de Plenul Senatului, au fost admise o serie de amendamente introduse de comisia sesizată în fond, respectiv Comisia pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport, amendamente care schimbă practic radical prevederile cuprinse în OG nr. 44/2015.

Concret, proiectul de lege adoptat azi elimină dreptul de a beneficia de acte de studii recunoscute de către stat, la finalizarea studiilor, absolvenţilor înmatriculaţi, până în 2011, la programe de studii organizate la forme de învăţământ şi/sau în locaţii geografice neautorizate, la programe de studii organizate într-o limbă de predare neautorizată sau la programe de studii aflate în curs de autorizare, la data înmatriculării.

„Au dreptul de a beneficia de acte de studii, prin care se atestă finalizarea studiilor, absolvenţii care au fost înmatriculaţi anterior aplicării prevederilor Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011 şi care au absolvit: programe de studii autorizate sau acreditate; programe de studii organizate într-o limbă de predare de circulaţie internaţională, care au pentru limba română autorizare/acreditare”, scrie în documentul supus astăzi votului senatorilor.

Totodată, potrivit proiectului de act normativ, de acte de studii recunoscute vor beneficia şi studenţii înmatriculaţi la programe de studii organizate de universităţi care au depăşit cifra de şcolarizare prevăzută anual prin HG şi care fac dovada că au raportul studenţi/cadre didactice titulare egal sau mai mic cu 40.

Universităţile care încalcă dispoziţiile referitoare la şcolarizarea studenţilor riscă lichidarea

Una dintre puţinele reglementări prevăzute în cuprinsul OG nr. 44/2015, păstrată şi de proiectul de act normativ amintit, este cea care stabileşte sancţiuni drastice pentru universităţile care încalcă dispoziţiile legale referitoare la capacitatea de şcolarizare şi înmatricularea studenţilor.

Concret, instituţiile de învăţământ superior care nu vor respecta legea vor fi sancţionate, astfel:

  • programul de studii respectiv intră în lichidare, în cazul în care încălcarea dispoziţiilor legale se referă la un singur an universitar şi la un singur program de studii;
  • universitatea intră în lichidare şi se efectuează demersurile legale pentru desfiinţare, în cazul în care se constată încălcarea dispoziţiilor legale la două sau mai multe programe de studii universitare sau dacă încălcarea prevederilor legale are loc pe parcursul a cel puţin doi ani universitari consecutiv.

 Proiectul de lege NU se aplică momentan. Pentru a intra in vigoare, acesta trebuie să fie adoptat de Camera Deputaţilor, promulgat prin decret prezidenţial şi publicat în Monitorul Oficial.

Sursa:avocatnet.ro