Rămâi conectat

Știri

Despre ziua de marți se spune că este bărbat și poartă numele de Marțolea: Care sunt superstițiile și tradițiile zilei

Publicat

în

Despre ziua de marți se spune că este bărbat și poartă numele de MARȚOLEA. Care sunt superstițiile și tradițiile zilei

Dintre toate zilele săptămânii, poate că ziua de marți este ziua cu cele mai multe semnificații mistice și spirituale controversate. Este o zi binecuvântată de Dumnezeu, ca toate celelalte, dar este și o zi care adună multe rele. Iată de unde vin aceste credințe și superstiții stranii despre marți.

Cine nu știe că marțea se adună trei ceasuri rele! Dar care sunt acestea și ce alte semnificații mai are ziua de marți aflăm făcând o legătură între credințele vechi și învățăturile creștine.

Botezată după zeul Marte: Ziua de marți este o zi plină de energie, dedicată activităților grele și proiectelor care presupun un efort susținut. Fiind patronată de Marte, zeul războiului și al acțiunii, marțea este o zi potrivită pentru acțiuni îndrăznețe, pentru schimbări mari și pentru investiții. Este totodată o zi puternică pentru tot ceea ce ține de activitățile tipic masculine și de sport. Marte este zeul acțiunii, astfel că multe proiecte noi care încep marțea au mai multe șanse de succes.

Marte este patronul proiectelor și al afacerilor: Ceea ce se discută lunea, este bine să fie parafat marțea, astfel încât afacerea să meargă bine toată săptămâna. În Roma Antică, multe afaceri erau discutate în ziua de marți și se făceau plățile importante. Totodată, în zilele de marți ne putem ocupa de lucrurile care necesită curaj și care presupun anumite riscuri, deoarece energia lui Marte ne va ajuta să trecem peste greutăți. Cu toate acestea, exista credința că marțea există trei ceasuri rele, spre seară, patronate de Marte, care punea la grea încercare pe cei care nu știau să își apere bunurile, banii și casa sau familia.

Ce schimbare aduce credința creștină: Odată cu trecerea la creștinism, ziua de marți își schimbă semnificația și devine dintr-o zi bună și norocoasă, o zi aducătoare de ghinion. Acest lucru este legat de pomenirea unuia dintre cei mai cinstiți sfinți din calendarul nostru bisericesc, Sf. Ioan Botezătorul. Tradiția creștină spune că marțea este ziua în care se pomenesc proorocii și îndeosebi Sf. Ioan Botezătorul, cel care, după cum se arată în Biblie, ne ferește de ceasul rău, de răufăcători și de ispita celui viclean. Cu timpul, marțea a căpătat conotații negative, și țăranii nu semănau niciodată în această zi, ca să nu își strice recoltele. Era și o vorbă: ”marțea nu-i de spor, nici de ajutor!” Ba chiar era personificată în bărbat această zi și i se spunea Marțolea, un om rău, care nu făcea decât stricăciuni.

Într-o cronică foarte veche, găsită în podul acestei biserici, este scrisă o zi de marți cumplită în care Ștefăniță Vodă l-ar fi ucis mișelește, seara, pe viteazul Luca Arbore, unul dintre oamenii de bază ai domnitorului Ștefan cel Mare.Isprava lui a fost de îndată cunoscută de tot poporul și de atunci s-a întărit credința conform căreia marțea chiar sunt trei ceasuri rele, la vreme de seară, când te paște ghinionul. Se spune că ziua de marți este una bună pentru muncă, pentru planuri importante și pentru realizări. Este o zi potrivită pentru acțiuni îndrăznețe, pentru schimbări mari și pentru investiții, dar și o zi perfectă pentru a petrece timp alături de familie, pentru a începe cu bine săptămâna.

Totuși, marțea există trei ceasuri rele, spre seară, ceea ce înseamnă că, după Apusul Soarelui, nu trebuie să mai muncim. Țăranii obișnuaiu să nu semene niciodată în ziua de marți, pentru ca recoltelel lor să nu se strice. Era și o vorbă: ”marțea nu-i de spor, nici de ajutor!”

Despre ziua de marți se spune că este bărbat și poartă numele de MARȚOLEA. El este o persoană rea, care nuse bucură de reușitele nimănui, ci vrea ca tuturor să le meargă lucrurile pe dos. Este foarte important să nu te speli pe cap în ziua de marți. Se spune că părul se va deteriora, va începe să cadă în exces. Mai mult, vor începe să apară primele fire albe, semn al îmbătrânirii. Când treci sâmbăta sau marți seara peste ape, fă-ți cruce și suflă peste apă, ca să nu fii bolnav, căci atunci se scaldă nemilostivele. Dacă plouă sau ninge marți, așa o va ține toată săptămâna. Mai mult, dacă soarele strălucește marți mai tare decât de obicei, înseamnă că vremea se va schimba în bine. Marți nici nu se coase, nici nu se toarce, că vine Marțolea. Se zice că el fură bărbații femeilor tinere care încalcă această regulă, pentru a le vedea nefericite.

Sursa:.libertateapentrufemei.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Publicitate

Știri

Garda Apulum și Garda Cetății își reiau spectacolele, din 1 mai, în Cetatea Alba Carolina

Publicat

în

Deschiderea oficială a sezonului turistic, în Cetatea Alba Carolina

Mii de oameni vin, în fiecare an, în Cetatea Alba Carolina, special pentru spectacolele de reenactment istoric. Alte zeci de mii vin și pentru aceste show-uri susținute de Garda Apulum și Garda Cetății, unice în România.

Alba Iulia este gata să-i primească și în acest an, cu o ofertă turistică remarcabilă: concerte, festivaluri, evenimente memorabile.

Începând din 1 mai, odată cu deschiderea oficială a sezonului turistic în Cetate, se reiau și spectacolele de reconstituire istorică antică și schimbul de gardă, atât de așteptate de public.

Din 1 mai, din nou pe cai!

Tobele vor răsuna din nou în Cetate și copitele cailor vor lovi iar piatra. Garda Cetății este pregătită să ofere și în acest an publicului, turiști și albaiulieni, unul dintre momentele magnetice ale fiecărui sfârșit de săptămână. Sâmbăta și duminica, la 12 fix, Garda Cetății își va face, din nou, rondul obișnuit, de la Poarta a III-a la Poarta a IV-a, într-un ritual devenit deja simbol pentru Alba Iulia. Prima „ieșire” din acest an a Gărzii Cetății, cu arsenalul complet, cai, uniforme, tobe, puști și drapele, va avea loc chiar pe 1 mai.

„Alba Iulia și-a construit, de-a lungul ultimilor ani, o imagine unică în zona turismului cultural și istoric. Spectacolele de reenactment sau defilarea Gărzii Cetății sunt doar partea foarte vizibilă a acestei imagini mari. E absolut normal, e obligația noastră și angajamentul nostru față de oraș și turiști, să le menținem în calendarul de evenimente și să le promovăm ca atare. Vă invit să vă bucurați de ele și în acest nou sezon turistic, ce stă să înceapă”, spune Gabriel Pleșa, primarul municipiului Alba Iulia.

Ave, Apulum!

Strigătele de luptă ale „Gărzii Romane”- Legiunea a XIII-a Gemina de la Apulum, ale gladiatorilor din Ludus Apulensis, ale războinicilor daci din trupa Lupii Apoulonului, dar și dansurile Magna Nemesis se vor auzi și vedea, la rândul lor, în Cetatea Alba Carolina în această vară.

Spectacolele săptămânale vor avea loc în zona Porții a IV-a a Cetății, iar primul show este programat pentru 1 mai, la ora 18.00. Totul va culmina cu ediția a XI-a a Festivalului Roman Apulum, marcă înregistrată a Municipiului Alba Iulia și unul dintre cele mai importante evenimente de acest gen din Europa. Festivalul este programat în acest an în perioada 15-18 august.

Liviu Zgârciu, reprezentantul Asociației Culturale pentru Istorie Vie și, în același timp, coordonatorul reenactorilor din trupele antice declară: „De la 1 mai, Garda Apulum reîncepe sezonul reprezentațiilor de reenactment antic. Astfel, legionarii romani, războinicii daci, gladiatorii și frumoasele dansatoare vor putea fi văzuți de publicul larg, în fiecare vineri, în fața Porții a IV-a a Cetății Alba Carolina. De precizat că sezonul care stă să înceapă este al XI-lea de când voluntarii albaiulieni realizează acest spectacol, adevărate lecții de istorie vie, în care este promovat patrimoniul antic al orașului Alba Iulia.”.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Autorizație de construcție pentru indroducerea gazului în comuna Pianu

Publicat

în

Pianu: Autorizație de construcție pentru indroducerea gazului

Autorizația de construcție pentru înființarea unui sistem de distribuție rețele de gaze naturale în localitățile Pianu de Jos, Pianu de Sus și Strungari a fost eliberată.

Anunțul a fost făcut de primarul comunei Pianu, Marin Petruse.

Proiectul „Înființare sistem inteligent de distribuție de gaze naturale în comuna Pianu, județul Alba” și-a găsit recent concesionar, iar pienarii – numărați în prima etapă cu 1.039 de branșamente – sunt acum mult mai aproape de visul lor de decenii: acela de a beneficia și ei, ca aproape toată lumea, de gazul metan.

Proiectul este finanțat prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”.

Edilul Pianului apreciază că introducerea gazului în comună este cea mai importantă realizare din toată cariera sa de primar, de 24 de ani.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Start pentru realizarea unui pod nou peste râul Arieș, la Câmpeni

Publicat

în

Realizarea unui pod nou peste râul Arieș, la Câmpeni: Start al lucrărilor

Au început lucrările la noul pod care va fi amplasat în amonte de Podul Ferdinand din Câmpeni.

Anunțul a fost făcut de primarul orașului Câmpeni, Cristian Dan Pașca.

Proiectul prin intermediul căruia se edifică noul pod este denumit ,,Pod 1 pe strada Izvoarelor, peste Râul Arieș, în orașul Câmpeni”. Termenul de execuție este de 24 de luni de la începerea lucrărilor. Potrivit edilului din Câmpeni, constructorul a estimat că ar putea finaliza lucrarea în jumătate din perioada de execuție.

Realizarea podului nou de la Câmpeni este o investiție de peste 8 milioane de lei, finanțată prin Programul Național de Investiții ,,Anghel Saligny”.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba