Rămâi conectat

Știri

De Paște, interzis total la petreceri: Cei care vor să meargă la petreceri în noaptea de Înviere, sancționați. Reguli stricte și pentru slujba de Paște

Publicat

în

De Paște, interzis total la petreceri: Cei care vor să meargă la petreceri în noaptea de Înviere, sancționați. Reguli stricte și pentru slujba de Paște

Ministrul de Interne a precizat cum se vor ţine slujbele în noapte de Înviere şi a ameninţat cu sancţiuni dure pe cei care nu vor respecta regulile pandemiei, stabilite prin normele stării de alertă.

Lucian Bode (MAI), despre regulile de la slujbele de Paște: În interiorul bisericilor, cu mască, doi metri distanțare; în exterior, cu mască, un metru și jumătate distanțare

Lucian Bode a precizat că slujbele și rugăciunile colective din noaptea de Înviere se vor desfășura atât în interiorul bisericilor, cât și în afara lor, ocazie cu care a vorbit despre regulile de protecție sanitară: „În interiorul bisericilor, cu mască, doi metri distanțare; în exterior, cu mască, un metru și jumătate distanțare”, a spus demnitarul, la „Dosar de politician” cu Silviu Mănăstire.

„În perioada următoare, am solicitat structurilor noastre o vizibilitate sporită în spațiul public, atât în ceea ce privește forțele de ordine publică în perimetrul stradal, cât și structurile de Poliție Rutieră pentru fluidizarea circulației rutiere în principalele zone. Concret, ce avem voie și ce nu avem voie să facem, prin hotărârea CNSU, știm foarte bine, circulația în noaptea de Înviere este permisă în intervalul orar 22 – 5 dimineața. Activitatea cultelor religioase, inclusiv a slujbelor și rugăciunilor colective, se desfășoară atât în interior, cât și în afara lăcașurilor de cult, cu respectarea regulilor de protecție sanitară și distanțare fizică”, a declarat ministrul Afacerilor Interne, miercuri seară, pe B1 TV.

Întrebat dacă purtarea măștii va fi obligatorie atât la interior, cât și la exterior, el a afirmat: „În interiorul bisericilor, cu mască, doi metri distanțare; în exterior, cu mască, un metru și jumătate distanțare”.

„În acest sens, vreau să subliniez faptul că am mai avut o colaborare foarte bună cu Patriarhia, cu reprezentanții cultelor, cu echipele de voluntari, la nivelul fiecărui județ. Apropo de videoconferința de care făceam vorbire la începutul intervenției mele, toate structurile noastre, prin Instituțiile Prefectului, au discutat cu agenții economici, cu reprezentanții cultelor, despre obligațiile care revin fiecăruia în această perioadă”, a adăugat Lucian Bode, care în aceeași emisiune a vorbit despre și despre organizarea de evenimente în noaptea de Înviere, dar și despre regulile pentru intrarea în România.

Lucian Bode, mesaj pentru cei care vor să meargă la petreceri în noaptea de Înviere: Organizarea de evenimente e interzisă.

Lucian Bode, ministrul de Interne, a dat asigurări că autoritățile nu vor ezita să ia măsuri dacă regulile anti-COVID vor fi încălcate în noaptea de Înviere. Precizarea vine mai ales pentru cei care au de gând să profite de ridicarea temporară a restricției de circulație, pentru a merge la petreceri.

Circulația va fi liberă în noaptea de Înviere strict pentru deplasarea la biserică. Totuși, cei care vor ieși atunci din casă nu vor fi nevoiți să aibă asupra lor declarația pe propria răspundere.

Întreba ce siguranță avem că tinerii, de exemplu, după ce pleacă de la biserică nu se duc la petreceri, ministrul Bode a răspuns: „Organizarea de evenimente publice și private e interzisă și vă spun foarte clar: nu vom ezita să dispunem măsurile legale care se impun în cazul în care normele sunt încălcate. Știm clar că restaurantele sunt închise în funcție de incidența cumulată în ultimele 14 zile la mia de locuitori. Se închid la ora 22.00 cu o capacitate de 50%, de exemplu, dacă incidența e sub 1,5, iar Hotărârea CNSU e foarte clară: e interzisă desfășurarea activităților în baruri, cluburi și discoteci, în această perioadă”.

Sursa:romaniatv.net


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Școala Gimnazială „Lucian Blaga” Ocna Mureș, reabilitată și modernizată

Publicat

în

Reabilitare și modernizare a Școlii Gimnaziale „Lucian Blaga” Ocna Mureș

Miercuri 17 aprilie a avut loc prezentarea publică a rezultatelor proiectului „Reabilitarea și modernizarea infrastructurii educaționale a Școlii Gimnaziale „Lucian Blaga” clasele 0–VIII din orașul Ocna Mureș, Alba”. 
La eveniment – pe lângă o mare parte a celor peste peste 460 elevi și 30 cadre didactice de la această unitate de învățământ – au fost prezenți președintele Consiliului Județean Alba Alba și al Consiliului pentru Dezvoltare Regională Centru, Ion Dumitrel, primarul din Ocna Mureș – Silviu Vințeler, directorul general ADR Centru – Simion Crețu, deputatul Alin Ignat și reprezentanți ai companiilor implicate în proiect, dar și edili locali.
Profesoarele Istina Badu – director și Dorina Baciu – director adjunct, alături de toate cadrele didactice prezente au fost mai mult decât mândre să-și prezinte elevii (îmbrăcați cu frumoase cămăși albe și cu o cravată distinctivă), dar și realizările lor deosebite: nenumărate premii la concursurile și olimpiadele școlare județene și naționale.
Reabilitarea și modernizarea Școlii „Lucian Blaga” din Ocna Mureș a inclus două corpuri de clădire, în suprafață totală construită la sol de 1.311 metri pătrați, dotarea intregii scoli cu mobilier și echipamente didactice, instalarea de dispozitive pentru accesibilitatea persoanelor cu deficiențe locomotorii, dar și pentru suport pedagogic, inclusiv reamenajarea completă a curții, unde a fost creat un teren de sport multifuncțional.
sursa: ADR Centru

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

18 aprilie, Ziua Internațională a Monumentelor și Siturilor: În Alba, 3 monumente patrimoniu UNESCO, Cetatea Dacică de la Căpâlna, Situl Rural Câlnic, Peisajul Cultural Minier Roșia Montană

Publicat

în

Astăzi, 18 aprilie, este Ziua Internațională a Monumentelor și Siturilor

Ziua Internațională a Monumentelor și Siturilor a fost stabilită în 1982 la Conferința Generală a Organizației Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO).

Ziua este promovată de ICOMOS (organizație internațională neguvernamentală dedicată conservării monumentelor și siturilor lumii) la nivel global.

În Alba, azi, de Ziua Internațională a Monumentelor și Siturilor celebrăm cele 3 Monumente patrimoniu UNESCO: Cetatea Dacică de la Căpâlna, Situl Rural Câlnic, Peisajul Cultural Minier Roșia Montană şi cele 686 de monumente istorice de importanță națională și locală din Județul Alba.

Este vorba despre 202 monumente de arheologie , 448 monumente de arhitectură, 20 monumente de for public, 16 monumente memoriale/funerare

Judetul Alba dispune si de un bogat patrimoniu arheologic: Cetatea Dacica de la Capalna; Cetatea Dacica de la Cetatea de Balta; Cetatea Dacica de la Craiva (Apoulon sau Ranistorum); Orasele antice de la Apulum: Colonia Aurelia Apulensis si Colonia Nova Apulensis; Castrul Legiunii a XIII-a Gemina de la Alba Iulia.

De asemenea in Judetul Alba intalnim si zone etnografice cu specific arhitectural – identitar din care amintim: Satele Sasesti, Valea Tarnavelor, Secuimea Trascaului, Valea Sebesului, Tara Aurului, Valea Ariesului, Culmea Trascaului, Tara Motilor, Satele de piatra.

Conditiile istorice au impus o diversitate a cultelor religioase. Comunitatile de ortodocsi, catolici, evanghelici, reformati si evrei au construit ample monumente arhitecturale care imbogatesc patrimoniul cultural al judetului Alba. Un segment important de monumente il constituie bisericile si ansamblurile manastiresti, proprietate privata a cultelor religioase – Arhiepiscopia Ortodoxa Romana Alba Iulia; Episcopia Romano Catolica; Arhiepiscopia Romano-Catolica; Biserica Franciscana etc. Lacasurile de cult existente pe teritoriul judetului Alba constitue premisele dezvoltarii turismului ecumenic, religios.

Romania este membra UNESCO din 27 iulie 1956 si desi ascunde multe minuni: locuri frumoase ascunse de civilizatie, monumente istorice antice sau medievale, dar si monumente ale naturii, neschimbate de secole, are incluse in Patrimoniul Mondial UNESCO doar sapte grupe de monumente sau locuri din Romania, printre care se regasesc asezarile sasesti cu biserici fortificate din Transilvania si fortaretele dacice din Muntii Orastiei.

Asezarile sasesti cu biserici fortificate din Transilvania, incluse in patrimoniul UNESCO din anul 1993, sunt: Biertan, Calnic, Darjiu, Prejmer, Saschiz, Valea Viilor si Viscri. Potrivit UNESCO, aceste sate fiind reprezentative pentru peisajul cultural al Transilvaniei de sud. Judetul Alba are trei monumente istorice inscrise in Lista Patrimoniului Mondial UNESCO: Cetatea Dacica de la Capalna, Situl Rural Calnic si Situl Rosia Montana.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Detectoare pentru viață, în județul Alba

Publicat

în

În județul Alba, detectoare pentru viață

Marți 16 aprilie a început activitatea de montare a primelor detectoare de fum/monoxid de carbon din totalul de 500 de bucăți alocate locuințelor din județul Alba.
Mai multe familii din localitățile Noșlac, Vințu de Jos, Ighiu și Fărău au primit vizita pompierilor militari și voluntari, precum și a reprezentaților Delgaz, și au intrat în posesia unui asemenea dispozitiv, oferit cu titlu gratuit.
Activitatea este continuată în aceste zile în Arieșeni, Horea, Vadu Moților, Bistra, Ocoliș, Jidvei, Mihalț, Întregalde, Râmeț și Șugag.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba