Rămâi conectat

Știri

Cum te pot ajuta animalele de companie să fii fericit

Publicat

în

Nu exista nicio urma de indoiala ca a avea un animal de companie este o bucurie la fel de mare atat pentru copii, cat si pentru adulti. De altfel, conform ultimelor statistici, este tot mai evidenta influenta benefica a animalelor asupra dezvoltarii copiilor, atat in plan psihic cat si fizic.

Copiii care cresc in preajma animalelor sunt mai putin predispusi riscului de a dezvolta alergii sau astm. De asemenea, este bine cunoscut impactul benefic pe care animalele de companie, cu precadere cainii, o au asupra persoanelor cu handicap sau a batranilor.

Iata cateva dintre lucrurile care ii fac pe prietenii nostri necuvantatori atat de speciali:

Animalele de companie te scot din casa

Acest lucru se intampla mai ales daca ai un catel sau o pisica. Indiferent cat de prost ti-a mers mers pe parcursul zilei, iesitul din casa iti face bine. Daca este o zi frumoasa cu soare, te poti bucura de ea din plin, iar daca este o zi mohorata, vei invata de la prietenul tau ca fiecare zi trebuie traita cu bucurie.

De asemenea, in parcuri poti socializa cu prietenii pe care ii intalnesti, sau poti cunoaste oameni noi cu care sa descoperi ca poti lega prietenii de durata. Pentru batrani exista programe speciale care includ prezenta cainilor ca terapeuti, datorita faptului ca tristetea si singuratatea pot fi tratate astfel, inducand in acelasi timp si sentimentul de a fi util si responsabil, care se pierd pe masura ce imbatranim.

Iti ofera un stil de viata activ

Fie ca iti place, fie ca nu, trebuie sa iti plimbi cainele si sa ii mai si arunci si batul din cand in cand. Este o activitate care te relaxeaza si te distrage total de la problemele zilnice. Incet, incet, vei incepe sa te dezmortesti si iti vei face obiceiul de a avea jumatate de ora de activitate fizica in fiecare zi. Pe langa acest lucru, bucuria sincera a prietenului tau iti va da o satisfactie imensa si te va face sa reconsideri importanta lucrurilor marunte.

Animalele de companie te tin cu picioarele pe pamant

Oricate probleme ai avea, oricat de distras ai fi si oricat de mult te-ai gandi la trecut sau la viitor, vei fi nevoit sa traiesti in prezent macar pentru cateva clipe si sa iti ingrijesti animalul de companie. De altfel, din punct de vedere psihologic, este aceeasi reactie ca si in cazul persoanelor care au copii.

Fie ca trebuie sa il speli, sa ii dai de mancare sau sa il scoti afara, orice animal are nevoie ca tu sa fii prezent atunci cand isi doreste. In felul acesta devii responsabil si inveti sa il tratezi corespunzator, pentru ca pe masura ce va trece timpul, va deveni tot mai mult un suflet foarte drag pe care il vei considera indispensabil.

Iti ofera afectiune si combat singuratatea

Acestea doua sunt probabil principalele beneficii pe care ti le ofera prezenta unui necuvantator. Indiferent cat de trista a fost ziua ta si cat de restrans ar fi grupul tau de prieteni, el va fi mereu acasa, gata sa te intampine bucuros. Uneori nu este nevoie sa faca nimic deosebit pentru a te binedispune, asa cum se intampla in cazul pisicilor.

Afectiunea pe care o primesti din partea lor este neconditionata, iar recunostinta si devotamentul pe care ti le ofera un caine, te vor face sa iti recastigi increderea in tine si sa il apreciezi si mai mult pentru faptul ca exista in viata ta. Mangaierea unui animal are efectul similar al unei imbratisari, scazand nivelul de cortizol si crescandu-l pe cel al oxitocinei, cunoscuta si ca hormonul fericirii, al dragostei si al atasamentului.

Au o influenta semnificativa in dezvoltarea copiilor

Asa cum aminteam anterior, copiii care cresc in preajma animalelor sunt mai feriti de alergii si de posibilitatea de a face astm. Pe langa aceasta, copiii invata sa fie blanzi cu animalele si se ataseaza de ele, aspect important mai ales pentru cei care sunt singuri la parinti,  pentru ca invata sa imparta cu prietenul lor atat stari de spirit cat si mancarea sau jucariile.

De asemenea, vor dezvolta sentimentul de responsabilitate pentru o fiinta vulnerabila pe care trebuie sa o trateze cu grija si sa o respecte. In plus, animalele simt in aceeasi masura vulnerabilitatea celor mici si de cele mai multe ori le poarta de grija, dezvoltand o conexiune de care copiii isi amintesc cu placere peste ani.

Animalele sunt un foarte bun auditoriu

Un alt rol terapeutic pe care il au animalele aste acela de ascultare. Dupa o zi plina in care ai acumulat nenumarate frustrari, te poti intoarce acasa si ii poti povesti pisicii sau catelului despre ziua pe care ai avut-o. Poti fi sigur ca te asculta in liniste si ca nu vei primi critici din partea lui. El, de fapt, abia asteapta sa ii dai de mancare si sa il mangai. Alteori, este posibil sa adoarma, dar inclusiv lucrul acesta iti poate face ziua mai frumoasa.

De altfel, persoanele care sufera de insomnie au toate sansele sa se vindece in preajma unui animal de companie. Incearca sa iti urmaresti pisica cum doarme si vei observa ca te va lua somnul foarte repede. Cu atat mai mult cand afara ploua si nu este nimic mai relaxant decat sa dormi cu prietenul tau patruped.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Prima ediție a Zilelor Băilor Sărate Ocna Mureș, în 11 și 12 mai

Publicat

în

În 11 și 12 mai, prima ediție a Zilelor Băilor Sărate Ocna Mureș

Prima ediție a evenimentului „Zilele Băilor Sărate Ocna Mureș” va avea loc în  al doilea weekend din luna mai, mai exact în zilele 11 și 12 mai.

Organizatorii au pregătit multe surprize, întreceri sportive, dar și spectacole cu soliști locali și invitați speciali.

„Suntem extrem de încântați să vă anunțăm organizarea ZILELOR BĂILOR SĂRATE OCNA MUREȘ, o sărbătoare de tradiție și importanță deosebită pentru orașul nostru! Pregătim un weekend plin de evenimente cu artiști deosebiți și spectacole de neuitat, cu solisti locali și invitați speciali!”, au transmis organizatorii.

PROGRAMUL:

11 MAI 2024 – începând cu ora 11.00, în incinta Băilor Sărate, program oferit de solistele Diana Popa, Sofia Crișan, Gabriela Matei, Diana Rad, Abigail Nistor, Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba – clasa canto muzică ușoară prof. Marinela Popa, DJ, iar pe terenurile de sport – întreceri sportive și multe surprize!

12 MAI 2024 – în centrul orașului Ocna Mureș

Ora 16.00-18.00 -program muzică populară cu soliștii locali:

Georgiana Vesa
Sonia Hoca
Roxana Mihu
Alfred Garduli
Eugenia Corpodean Ciceu
Rodica Dobrin
Ansamblul Tradiții Uiorene -Ocna Mureș

Ora 18.00 – Recital Sava Negrean Brudașcu

Ora 19.00 – Recital Orchestra și soliștii Centrului de Cultură ,,Augustin Bena” Alba

Ora 19.30 – soliste locale muzică ușoară: Andreea Ghiliu și Medeea Moldovan

Ora 19.45 – Recital Bogdan Medvedi (ex-Maxim)

Ora 20.30 – Recital Trupa Good Day

Ora 21.30 – Recital – ALEXIA

Prezintă prof. Camelia Ilea


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Puterile miraculoase ale celor 12 lumânări aprinse în Joia Mare din Săptămâna Patimilor

Publicat

în

Puterile miraculoase ale celor 12 lumânări aprinse în Joia Mare

Ziua de joi din Săptămâna Patimilor, cunoscută ca Joia Mare sau Joia Neagră, este una dintre cele mai importante, având o semnificaţie aparte. În această seară se aprind 12 lumânări la citirea celor 12 Evanghelii, lumânări ce pot fi aprinse ulterior pe parcursul întregului an.

În timpul slujbei din Joia Mare se citesc cele 12 Evanghelii, prin care se aminteşte istoria mântuirii, începând cu Cina cea de Taină şi continuând cu prinderea Mântuitorului în Grădina Ghetsimani, aducerea lui la arhiereii Ana şi Caiafa, condamnarea de către Sinedriu, judecarea de către Pilat, batjocorirea, răstignirea, moartea şi punerea sa în mormânt.

Superstiţii în Joia Mare: ce facem cu cele 12 lumânări

Fiecare creştin aprinde câte 12 lumânări pentru cele 12 evanghelii, iar una dintre lumânări poate fi dusă pentru a fi aprinsă în Noaptea de Înviere. După terminarea slujbei, cele 12 lumânări se duc acasă, urmând a fi folosite în timpul anului.

“În fiecare lună se aprinde câte o lumânare dintre cele 12. Lumânările se aprind la început de lună, în zile importante cum ar fi ziua naşterii, căsătoriei, sau ziua botezului. Cu această lumânare trebuie să existe o legătură sufletească. Ziua de joi este o zi importantă pentru feştania casei”, a explicat părintele Roman Pintea pentru Vocea Transilvaniei.

Odată citită cea de-a 12-a evanghelie, se încheie trasul clopotului şi începe bătutul toacelor.

“Ne amintim că în Joia Mare cerul s-a întunecat, soarele s-a dus până la asfinţit, iar catapeteasma s-a rupt. În aceste zile comunitatea este în doliu”, a mai spus părintele Pintea.

sursa: gandul.info


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Mâncăruri specifice românești de Paști: Ce fel de mâncare nu trebuie să lipsească de pe masă

Publicat

în

Pastele este una dintre cele mai importante sarbatori ale anului, motiv pentru membrii familiei si prieteni sa se adune in jurul mesei de sarbatoare.

Masa tradițională pentru Paști este alcătuită la creștinii români din: drob de miel, ciorbă de miel, friptură de miel, ca dulciuri se mănâncă cozonacul cu diverse umpluturi și pasca cu brânză. Alături de aceste bucate se pregătesc ouă roșii.

Tradiția populară spune că, la răstignirea lui Iisus Hristos, Maica Domnului a adus un coș cu ouă pe care a vrut să le dea paznicilor. Aceștia au refuzat darul, batjocorindu-L și mai mult pe Iisus. Plângând în hohote, Maica Domnului a lăsat coșul la picioarele Răstignitului. Sângele, șiroind din trup, a împestrițat ouăle. Uitându-se la ele, Iisus Hristos a șoptit că din acea zi toți creștinii vor vopsi ouă roșii. În felul acesta, ouăle roșii au devenit un simbol al învierii.

Postul Paștelui, cel mai lung și cel mai aspru post de peste an, presupune ca trecerea la mâncăruri de dulce să fie cumpătată și cu chibzuială.

Mai întâi pe masă de Paşti se aşează aperitivele. Printre acestea drobul de miel şi ouă umplute, dar şi fel de fel de aperitive pe bază de aluat. Bineînţeles, ouăle roşii sunt cele mai importante.

Drobul de miel se prepară în aproximativ 120 de minute. Carnea de miel este, în general, nelipsită din preparatele de Paşti, iar drobul de miel este gustos şi uşor de preparat.

Aperitivele pe bază de aluat uşor de preparat sunt soluţii foarte bune nu doar pentru bufeturile suedeze, ci şi pentru a-ţi ţine musafirii ocupaţi până termini de aranjat masă. Pentru a umple aceste aluaturi nu există limite de creativitate, pentru că se pot folosi nu doar legume şi fructe crude, ci şi cu diverse tipuri de brânză sau cu carne.

Ouăle vopsite sunt nelipsite pe masă de Paşte. Ştiai că poţi vopsi ouăle în albastru folosind afine conservate sau portocalii, utilizând morcovi? Ori că poţi obţine culoarea verde din spanac, iar roşul din suc de rodie?

Supa sau ciorba de miel completează meniul tradiţional de Paşte. Supa de miel, pe lângă beneficiile nutrionale pe care le oferă organismului, este o mâncare delicioasă, care aduce savoare mesei de Paşte. Pe lângă celelalte preparate tradiţionale, bogate în grăsimi, supa de miel vine ca o alinare pentru stomac, uşurând digestia.

Printre felurile principale în meniul tradiţional de Paşte se poate numără stufatul de miel. Această este o mâncare tradiţională, care se prepară, în general, o singură dată pe an. De Paşte, la tăierea mielului, ceapă verde şi usturoiul verde sunt proaspete şi subţiri şi dau aromă minunată stufatului de miel.

Pe masă de Paşte se pot aşeza şi sarmalele în foi de varză. Este o mâncare tradiţională şi mai ales de sărbătoare.

La desert, cozonacii sunt cele mai des întâlnite deserturi de Paşte. Tot la desert se poate servi pască cu brânză şi stafide.

De pe masă tradiţională de Paşte nu lipsesc băuturile tradiţionale: băuturi spirtoase pentru începutul mesei şi vinuri pentru a acompania mâncărurile servite, scrie realitatea.net.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba