Rămâi conectat

Știri

Cum ne salutăm pe timp de pandemie: Cu ce putem înlocui strângerea mâinii, salutul tradițional românesc

Publicat

în

Cum ne salutăm pe timp de pandemie: Cu ce putem înlocui strângerea mâinii, salutul tradițional românesc

Până de curând, în semn de salut, bărbații își strângeau mâna dreaptă. Dacă cineva avea mâna dreaptă ocupată sau accidentată, își cerea scuze când întindea stânga. Andreea Ștefănescu, expertă în etichetă, a povestit pentru „Libertatea” care este istoria acestui gest.

Acum, strângerea de mână a devenit periculoasă din cauza ușurinței cu care se transmite coronavirusul în cazul unui contact fizic. Odată cu ea, și alte metode de salut au devenit nesigure.

„Motivul pentru care am început să dăm mâna a fost acela de a indica celuilalt că venim cu intenții bune, că suntem un prieten, nu un inamic. În trecut, când porneau la luptă, bărbații trăgeau cu mâna dreaptă sabia din teaca purtată pe partea stângă. Așa că din acele vremuri bărbații au început să strângă mâna cu dreapta, să o întindă în față ca oamenii să vadă că nu poartă nicio armă și că au gânduri pașnice”, explică tânăra de 32 de ani care și-a făcut o carieră în domeniul bunelor maniere în Dubai, unde de altfel și locuiește de zece ani. Acum, strângerea de mână a devenit periculoasă din cauza ușurinței cu care se transmite coronavirusul în cazul unui contact fizic. Odată cu ea, și alte metode de salut au devenit nesigure. În Franța, oamenii își întindeau obrazul la pupat, la fel și în Italia, iar în Orientul Mijlociu bărbații se salutau atingându-și nasul unul de celălalt, într-un gest care se numește „khashmak”. Toate aceste tipuri de salut și de apropiere au fost abolite în această perioadă. Există metode însă la fel de călduroase de a ne saluta, de la distanță, ne asigură Andreea.

Fără strângere de mână, ne salutăm din priviri

„În primul rând prin contact cu privirea, zâmbind și arătându-ți intențiile prin expresiile faciale. În momentul în care cineva poate a uitat și încearcă să dea mâna cu tine, iar tu nu te simți confortabil cu acest gest, tot ce trebuie să faci este să ridici mâna, să o îndoi și să duci palma direct la inimă, în direcția inimii. Este un gest foarte practicat de cei din țările islamice. Și prim-ministrul Canadei face mereu gestul acesta când merge în vizită în țările respective. Îți îndrepți mâna dreaptă înspre inimă și lași puțin ochii în jos tocmai pentru a-i acorda timp persoanei care stă cu mâna întinsă să realizeze gestul și să-l imite”, ne sfătuiește experta în bune maniere.
Românca a lucrat câțiva ani și ca însoțitoare de zbor pentru familia regală din Emiratele Arabe, așa că a avut ocazia să exerseze adesea protocolul din preajma unor oameni cu rang înalt. „În familiile regale, gestul pe care îl fac membrii acestora nu este cel de a-și pune mâna pe inimă, ci cel de a-și prinde ei ambele mâini în față. O să vezi că foarte multe dintre prințese și ducese fac asta. În loc să dea mâna cu persoana respectivă, își prind ele mâinile în față. Din nou, arăți persoanei respective că ți-ai dori să dai mâna, nu este momentul potrivit, dar ești încântat să de cunoștință. Este un gest plin de grație”, spune Andreea Ștefănescu. Dacă în Vest strângerea de mână era aproape salutul universal, există multe zone ale lumii în care niciodată salutul nu a implicat vreo atingere de un fel. Cum sunt țările asiatice.
Învățăm de la asiatici cum să ne salutăm respectuos de la distanță

Tânăra expertă în etichetă internațională ne oferă și varianta thailandeză a salutului, prin care îți exprimi aprecierea și respectul pentru persoana din fața ta fără niciun fel de contact fizic: „De exemplu Wai, în Thailanda, când ne punem mâinile, palmele apropiate una de cealaltă. Mâinile trebuie să fie în direcția pieptului, a inimii. Apoi poți să te și apleci puțin în față. Singurii care nu trebuie să răspundă la Wai sunt călugării. În Japonia, în general, în țările asiatice, este evitat nu numai contactul fizic, dar și zâmbetul larg. Ei nu zâmbesc cu gura până la urechi, arătând dinții”, explică tânăra.
Andreea crede că va trebui ca și noi să învățăm să ne exprimăm mai mult emoțiile cu ochii în următoarea perioadă, de vreme ce vom fi obligați mare parte din timp să purtăm măști de protecție. Așa că ne mai oferă o variantă: „bow”, plecăciunea, împrumutată tot din Asia.

„Sănătate” după strănut, obicei împământenit de la pandemia de gripă spaniolă

Tot de politețe ține să spui „sănătate” după ce auzi pe cineva că strănută. Andreea Ștefănescu ne-a explicat cum de s-a împământenit această urare în ultima sută de ani: „Apropo de pandemii, noi atunci când strănută cineva spunem „sănătate!”. În engleză este „bless you”. Asta vine tot din perioada unei pandemii, cea de gripă spaniolă. În perioada aceea, călugării bisericii catolice se rugau mult pentru sănătatea lumii și Papa a făcut un decret prin care toată lumea trebuia să ofere o mică rugăciune pentru cei care începeau să strănute sau să tușească. Și de atunci a rămas urarea de „sănătate” adresată celui care strănută.”

Sursa:libertatea.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Sâmbăta din Săptămâna Luminată păstrează în credinţa populară o serie de obiceiuri: Istoria legată de acestă zi

Publicat

în

Prima săptămână de după Paşte, cunoscută şi sub denumirea de Săptămâna Luminată, are o semnificaţie aparte

Potrivit credinţei populare, în aceste zile, de la Înviere și până la Duminica Tomei, Raiul este deschis. Pe 08 mai este Sâmbăta Luminată, zi cu mare însemnătate pentru creştinii ortodocşi. În Sâmbăta Luminată credincioşii merg la biserică cu un ou roşu pentru a se împărtăşi.

În această zi nu se îngenunchează, oamenii nu fac mătănii, ci doar se închină. Iisus Hristos nu îi vrea pe oameni în umilinţă, ci să se îndrepte spre căinţă. Este singura sâmbătă în care nu se face parastas, deoarece morţii vor fi pomeniţi luni, după Duminica Tomei.

Săptămâna Luminată deschide perioada liturgică de 50 de zile până la Rusalii, numită Penticostar, în care rânduielile Bisericii se schimbă. Zilele din Săptămâna Luminată au semnificaţii speciale, dar şi denumire precise: Lunea Albă, Marţea Albă, Sfânta Miercuri, Joia Verde, Vinerea Scumpă sau Fântâniţa, Sâmbăta Luminată și Duminica Luminată. În Săptămâna Luminată, credincioşii trebuie să ţină cont de anumite reguli, potrivit tradiţiilor şi obiceiurilor străvechi.
Sâmbăta Luminată păstrează în credinţa populară o serie de obiceiuri. Este singura sâmbătă în care nu se face parastas, pentru că morţii vor fi pomeniţi la slujba specială de Paştele Blajinilor, în lunea de după Duminica Tomii (ce este sărbătorită la o săptămână după Paşte).

În această perioadă, credincioşii nu îngenunchează (nu fac mătanii), ci doar se închină. Hristos nu ne vrea în umilinţă, ci vrea să ne îndreptăm, nu vrea prosternare, ci căinţă şi biruinţa asupra propriilor păcate. După Sâmbăta Luminată, urmează Duminica Tomei, o sărbătoare a morților. În această zi, sunt pomeniți cei care au murit înecați.

Sâmbăta Luminată face parte din Săptămâna Luminată. Denumirea de Săptămâna Luminată, din care face parte și Sâmbăta Luminată, explică teologii, provine de la un obicei practicat în vechime, când Botezul era săvârşit în noaptea de Paşte. Cei botezaţi erau numiţi „luminaţi” şi purtau haine albe în toată săptămâna de după Paşte. Se pare că de la purtarea hainelor albe, această săptămână a primit numele de Săptămâna Luminată.

Prin Învierea Domnului Iisus Hristos din morţi, cei din popor cred că Raiul se deschide tuturor sufletelor reţinute în prinsoarea iadului începând de la Adam şi până la venirea Mântuitorului şi rămâne deschis de la Înviere până la Sâmbăta Luminată și Duminica Tomei.

Sâmbăta Luminată: Tradiții și obiceiuri

Sâmbăta Luminată păstrează în credinţa populară o serie de obiceiuri. Este singura sâmbătă în care nu se face parastas, pentru că morţii vor fi pomeniţi la slujba specială de Paştele Blajinilor, în lunea de după Duminica Tomii (ce este sărbătorită la o săptămână după Paşte).

În această perioadă credincioşii nu îngenunchează (nu fac mătanii), ci doar se închină. Hristos nu ne vrea în umilinţă, ci vrea să ne îndreptăm, nu vrea prosternare, ci căinţă şi biruinţa asupra propriilor păcate. După Sâmbăta Luminată, urmează Duminica Tomei, o sărbătoare a morților. În această zi, sunt pomeniți cei care au murit înecați.
Sâmbăta Luminată: Istoricul acestei sărbători

Istoria legată de Sâmbăta Luminată, care mai este numită și Sâmbăta Sfântului Cuvios loan şi a ucenicului Sfântului Grigorie Decapolitul este următoarea: Sfântul Cuvios Ioan, iubitor de pustie încă din tinereţe, a plecat la Sfântul Grigorie Decapolitul, unde a intrat în monahism. În timpul luptei împotriva sfintelor icoane a împăratului Leon Armeanul (813-820), Sfântul Grigorie împreună cu Sfântul Ioan şi cu Sfântul Iosif Imnograful, un alt ucenic al său, au plecat în Bizanţ. Cei trei mergeau prin cetăţi îndemnând poporul să cinstească sfintele icoane. Sfântul Grigorie a trimis pe Sfântul Iosif să-i înştiinţeze şi pe creştinii din Roma, dar a fost prins în insula Creta. Acesta este adevărul legat de Sâmbăta Luminată. În acest timp, Sfântul Grigorie Decapolitul a trecut la Domnul şi a fost îngropat de Sfântul Ioan. Nu după mult timp a trecut la cele veşnice şi Sfântul Ioan, de care a avut grijă Sfântul Iosif, care fusese eliberat din temniţă. Mai târziu, Sfântul Iosif Imnograful a zidit o biserică aproape de Bizanţ în cinstea Sfântului Nicolae şi a adus aici moaştele Sfântului Grigorie Decapolitul şi ale Sfântului Cuvios Ioan.
Sâmbăta Luminată, face parte din Săptămâna Luminată

Denumirea de Săptămâna Luminată, din care face parte și Săptămâna Luminată, explică teologii, provine de la un obicei practicat în vechime când Botezul era săvârşit în noaptea de Paşte. Conform crestinortodox.ro, cei botezaţi erau numiţi „luminaţi” şi purtau haine albe în toată săptămâna de după Paşte. Se pare că de la purtarea hainelor albe, această săptămână a primit numele de Săptămâna Luminată. Prin Învierea Domnului Iisus Hristos din morţi, cei din popor cred că Raiul se deschide tuturor sufletelor reţinute în prinsoarea iadului începând de la Adam şi până la venirea Mântuitorului şi rămâne deschis de la Înviere până la Sâmbăta Luminată și Duminica Tomei, sărbătorită anul acesta pe 19 aprilie, la exact o săptămână după Duminica Paştelui. În Duminica Tomei, Biserica Ortodoxă îl sărbătoreşte, practic, pe Sfântul Apostol Toma.

Sursa:romaniatv.net


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Controale DSVSA Alba, pentru prevenirea toxiinfecțiilor: Amenzi de peste 160.000 de lei și mai multe avertismente

Publicat

în

Rezultatele controalelor efectuate în perioada premergătoare sărbătorilor Pascale și în minivacanța de 1 mai

În perioada 27 martie – 7 mai, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Alba a dispus acțiuni specifice pentru prevenirea toxiinfecțiilor alimentare, fiind intensificate controalele oficiale și măsurile care trebuie aplicate pentru protejarea drepturilor și intereselor consumatorilor.

Astfel, în perioada menționată, au fost efectuate 351 de acțiuni de control, în urma cărora au fost aplicate 34 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 160.800 de lei, dar și 13 avertismente, pentru nerespectarea normelor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor.
Au fost efectuate verificări la toate categoriile de unități alimentare, din toate zonele județului, fiind aplicate sancțiuni la restaurante, fast-food-uri, cantine, pensiuni în care se servesc mâncăruri gătite, puncte gastronomice locale, carmangerii, abatoare, laboratoare de cofetărie și patiserie, brutării, piețe agroalimentare și standuri mobile în care se servesc produse alimentare.
Principalele neconformități depistate:

– Nerespectarea normelor stabilite de Autoritatea Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor privind întreţinerea spaţiilor de prelucrare, depozitare şi de valorificare a produselor alimentare, precum şi a instalaţiilor, utilajelor şi a ustensilelor de lucru folosite;
– Manipularea produselor alimentare cu încălcarea normelor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor;
– Încălcarea normelor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor privind demonstrarea trasabilităţii produselor la producerea, prelucrarea, distribuţia, punerea pe piaţă sau comercializarea alimentelor;
– Deficiențe structurale;
– Nerespectarea normelor de igienă pe fluxul tehnologic, în unităţile de prelucrare a produselor şi subproduselor de origine animală şi nonanimală;
– Ambalarea şi etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare şi comercializarea acestora neetichetate potrivit legislaţiei în vigoare;

– Nerespectarea normelor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor privind condiţiile de depozitare a produselor alimentare;

– Nerespectarea de către agenţii economici care produc, prelucrează şi depozitează produse alimentare a frecvenţei controalelor privind testările prin analize de laborator pentru atestarea calităţii şi salubrităţii produselor de origine animală, conform normelor legale în vigoare, în laboratoarele autorizate.

De asemenea, în această perioadă, a fost emisă și o ordonanță de suspendare a activității pentru o brutărie pentru nerespectarea normelor de igienă, fabricarea produselor alimentare în spații insalubre, neefectuarea acțiunilor specifice de dezinsecție, dezinfecție și deratizare, respectiv pentru lipsa programelor de autocontrol.
Verificările s-au concentrat și pe zonele turistice, având în vedere minivacanța de 1 mai și Paști. Controalele au fost efectuate deoarece ne dorim ca unitățile de alimentație publică și operatorii din industria alimentară să respecte condițiile sanitare veterinare, condițiile de igienă în care sunt produse, depozitate, transportate și valorificate produsele alimentare. În această perioadă nu au fost înregistrate toxiinfecții alimentare consecutiv consumului de alimente.
Verificările sanitar-veterinare vor continua și în următoarea perioadă. Acestea se concentrează inclusiv pe prevenție și îndrumarea operatorilor din industria alimentară. Sancțiunile contravenționale sunt acordate în momentul în care deficiențele constatate inițial nu au fost remediate în intervalul de timp stabilit sau pun în pericol sănătatea consumatorilor. Consumatorii pot face orice sesizări ce țin de domeniul siguranței alimentelor la nr. de telefon: 0258 835 915 ori pe adresa pe e-mail [email protected].


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Lift pentru ambulatoriul Spitalului Municipal Aiud: Semnare a contractului de proiectare și execuție

Publicat

în

Lift pentru ambulatoriul Spitalului Municipal Aiud: Semnare a contractului de proiectare și execuție

Liftul care va deservi ambulatoriul Spitalului Municipal Aiud va deveni în curând realitate.
Joi 9 mai a fost semnat contractul de proiectare și execuție a lucrărilor pentru obiectivul de investiții lift ambulatoriu.
Acesta este un element absolut necesar pentru accesibilizarea infrastructurii ambulatorii și asigurarea unor servicii medicale la un standard înalt de calitate, au transmis reprezentanții unității medicale.
Obiectivul de investiții lift ambulatoriu are o durată de realizare de aproximativ 3 luni.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba