Sănătate
Cum depozităm corect alimentele pe timp de vară?
Dacă nu depozităm corect alimentele, mai ales pe timp de vară, riscurile să contractăm o boală digestivă, o toxiinfecţie sau o intoxicaţie sînt mari. Alimentele trebuie păstrate în condiţii adecvate, pentru a nu se altera mai devreme decît ar trebui şi pentru a nu ajunge să le consumăm fără să ştim că sînt dăunătoare. Vezi detaliile pe radiounirea.ro.
Alterarea este favorizată de temperatură, de acţiunea luminii şi a oxigenului din aer, de prezenţa microorganismelor.
Unde păstrăm lactatele?
Laptele trebuie dus acasă rapid la frigider, în cel mult o oră de la achiziţionare, pentru că este un mediu extrem de propice multiplicării bacteriilor. Laptele UHT rezistă însă optim la transport. Locul ideal pentru lapte este în zona rece şi întunecată din frigider, pe raftul de jos. Colţurile din spate sînt cele mai răcoroase, fără mari fluctuaţii de temperatură. Chiar dacă le ţineţi la rece, nu păstraţi produsele lactate uşor perisabile, smîntînă, iaurt, lapte dulce sau bătut, pînă aproape de data expirării.
Brînza pasteurizată corect depozitată poate fi consumată şi la 10 zile după termenul înscris pe ambalaj. Totuşi, nu puteţi fi siguri niciodată cînd vine vorba de lactate. Consumaţi-le în aceeaşi zi în care le-aţi desfăcut, iar restul aruncaţi. Brînza trebuie stocată separat, mai ales cea moale, care poate fi contaminată cu listeria şi din care se poate scurge zar peste celelalte alimente. Contaminarea are loc instantaneu.
Carnea trebuie congelată imediat
Carnea reprezintă un mediu de dezvoltare rapid pentru bacterii. Cea proaspătă ar trebui congelată imediat, dacă nu aveţi de gînd să o folosiţi pînă cel tîrziu a doua zi. Carnea crudă trebuie ţinută într-un recipient, la distanţă de alte alimente, pe un raft inferior al frigiderului, pentru a evita scurgerea sucurilor crude peste celelalte alimente. Carnea moale şi lipicioasă provine de la un animal bolnav sau este veche. Dacă miroase, mai ales în profunzime, nu riscaţi consumarea ei, oricît de bine spălată sau condimentată ar fi. Carnea care s-a dezgheţat parţial nu trebuie să mai fie recongelată. Dezgheţarea se face în frigider sau la cuptorul cu microunde şi nu la temperatura camerei. Carnea congelată se păstrează numai la minus 18 grade C, condiţii în care poate rezista timp de 9 luni.
Citeşte şi Atenţie de unde cumpăraţi alimentele pe perioada caniculei !
Carnea gătită poate fi mîncată şi după 3-4 zile de păstrare în frigider. Kaizerul, şunca, salamul trebuie păstrate în ambalajul original, iar după deschidere, trebuie consumate în 2-3 zile. Afumăturile se vor păstra mai bine într-o încăpere uscată, bine aerisită.
Legumele trebuie spălate şi bine şterse
Legumele şi fructele se păstrează în locurile uscate, reci şi întunecate ale frigiderului care, de altfel este prevăzut cu compartimente speciale pentru zarzavaturi în partea de jos. Chiar şi acolo, legumele nu se ţin împreună cu fructele, pentru că se îngălbenesc. Legumele nu trebuie să se alăture de carnea crudă sau brînza cu zer, deoarece se pot contamina cu germeni şi, fiindcă le consumăm crude, ne vor îmbolnăvi rapid.
Legumele şi fructele se depozitează bine spălate, însă şi bine şterse, deoarece apa favorizează apariţia mucegaiului.
Legumele cu consistenţă moale nu trebuie să fie păstrate mai mult de 2-3 zile la frigider, iar în afara lui, trebuie să stea în locuri uscate, întunecoase şi bine aerisite. Cele mai bune condiţii de păstrare sînt la temperaturi mici, de cel mult 2 grade Celsius, în cutii de lemn sau coşuri de papură.
Legume care n-au ce căuta în frigider
Există legume pe care nu e bine să le păstrăm în frigider. Roşiile îşi pierd dulceaţa şi aroma, cel mai bine stau la întuneric, la temperatura camerei. Ţineţi la frigider doar roşiile foarte coapte, dar niciodată mai mult de trei zile.
Ceapa nu are ce căuta în frigider. Se păstrează în pungi de hîrtie sau în plasele cu găuri în care este ambalată.
Ceapa verde rămîne proaspătă, dacă a fost congelată în recipiente de plastic.
Cartofii se strică dacă sînt păstraţi în frigider. Nu ţineţi la frigider nici măcar cartofii dulci.
De asemenea, usturoiul trebuie păstrat la temperatura camerei şi în niciun caz în frigider. Usturoiul nu se strică şi poate fi păstrat cel puţin două-trei luni fără probleme.
În general, e bine să nu punem în frigider: avocado, portocale, banane, lămîi, kiwi, pepeni galbeni, nectarine, pere, piersici, prune, ananas. Se pun la frigider: mere, fasole, fructe de pădure, broccoli, varză, morcovi, conopidă, ţelină, cireşe, porumb, castraveţi, vinete, ghimbir, struguri, ardei iute, verdeţuri, ciuperci, dovlecei.
sursa: doctorulzilei.ro
Sănătate
Humus, rețeta minune în perioada de post: Ce este și ce beneficii are
Perioada de post a reprezentat dintotdeauna o provocare pentru creativitatea gospodinelor. Dorința oamenilor de a găsi rețete sănătoase și, în același timp, cu un aport ridicat de nutrienți este din ce în ce mai mare.
Din fericire, gama variată de alimente disponibile pe piață vine în ajutorul nostru și ne aduce un produs pe care îl putem include în dieta noastră: năutul. Dacă iubești năutul, nu ai cum să nu iubești și humusul, rețeta minune adusă din Orientul Mijlociu.
Humus este o specialitate orientală, care este făcută , în mod tradițional, din piure de năut, pastă de susan –tahini, ulei de măsline, suc de lămâie, sare și condimente precum usturoi și, uneori, chimion. Humusul reprezintă o sursă bogată de acizi grași esențiali omega-3, care ajuta la protecția sistemului cardiac, și de nutrienți proveniți din naut și sosul tahini. În plus, humusul conține fier, vitamina B6, acid folic și aminoacizii cu un puternic rol antiiinflamator. Persoanele care suferă de diabet necesită diete speciale și, uneori, acest lucru poate fi greu de gestionat. Humusul este o rețetă potrivită pentru diabetici și poate fi consumat de aceștia fără rezerve. Mai mult decât atât, năutul ajută la reglarea zahărului din sânge, fiind un aliat în managementul diabetului. Datorită conținutului ridicat de fier, calciu și vitamina K, năutul din humus contribuie la dezvoltarea și menținerea unei structuri osoase dense și puternice. Vitamina C, B6, potasiul și fibrele din compoziția năutului fac din acesta un super aliment care contribuie la menținerea sănătății inimii. Fibrele ajută și la scăderea nivelului de colesterol din sânge, scăzând riscul de apariție a bolilor cardiovasculare, arată studiile.
Humusul te ajută să slăbești. Prin senzația de sațietate pe care o oferă năutul, rețetele care conțin acest ingredient vin în ajutorul persoanelor care se luptă cu kilogramele în plus.
Humusul, perfect pentru diabetici
Ce conține humusul?: Există nenumărate rețete de humus, dar toate au în compoziție ingredientele „cheie” ale rețetei. Acestea se referă la boabele de năut, usturoiul și pasta de susan. Pe lângă acestea se adaugă, după gust, uleiul de măsline, zeama de lămâie și diverse condimente precum: boia sau chimion.
Năutul și beneficiile sale. Năutul conține magneziu, vitamina B1, vitamina B6, vitamina B9, seleniu cupru, fier, zinc, fosfor, mangan și potasiu. Acest aliment minune este o sursă bogată în proteine și fibre, ceea ce contribuie la o digestie sănătoasă. Conform healthline, năutul scade riscul de apariție a bolilor cronice precum cancerul, bolile sistemului cardiovascular și diabetul.
Susanul, sursă de vitalitate. Susanul reprezintă un ingredient important atunci când vrem să pregătim humus. Din fericire, semințele de susan ascund beneficii uimitoare pentru sănătate. Acestea contribuie la vitalitate, promovează sănătatea sângelui, scad tensiunea arterială și susțin sistemul imunitar. Este important de știut, însă, că există persoane alergice la susan. În cazul acestora, consumul semințelor de susan poate avea consecințe grave și este recomandată eliminarea pastei de susan din humus.
Sursa:dcmedical.ro, libertatea.ro
Sănătate
Noi investiții pentru diagnosticul cancerului, la Spitalul Județean de Urgență din Alba Iulia: Licitație pentru dotarea Laboratorului de Genetică și Diagnostic Molecular
Noi investiții pentru diagnosticul cancerului la spitalul din Alba Iulia
Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia a lansat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) o procedură de achiziție de aparatură pentru diagnosticul cancerului pentru Laboratorul de Genetică și Diagnostic Molecular.
Se are în vedere dotarea laboratorului cu tehnologie de ultimă generație, inclusiv analizor de fragmente, sistem PCR, sistem complet de electroforeză şi imagistică GEL, fluorimetru, spectrofotometru, bloc termostat, set de laborator, cititor multimod în plăci, ultracongelator, mini PCR şi sistem de secvențiere.
Achiziția este în valoare de peste 3 milioane de lei.
Se dorește, printr-un proiect mai amplu, asigurarea accesului egal la asistența medicală a pacieților oncologici care sunt trataţi în Spitalul Judeţean de Urgență Alba Iulia cât și a pacienților din județ sau chiar din țară.
Pentru a putea veni în sprijinul pacienților oncologici prin diagnosticarea cancerului sunt necesare, conform reprezentanților unității medicale, suplimentarea gamei de analize medicale de genetică şi diagnostic molecular şi, ulterior, accesarea subprogramului naţional de testare genetică.
Sănătate
Noi investiții, la Spitalul de Pneumoftiziologie din Aiud: Parc terapeutic pentru pacienții cu afecțiuni respiratorii și extinderea gamei de servicii medicale
Noi investiții în 2025 la Spitalul de Pneumoftiziologie din Aiud: Parc terapeutic pentru pacienții cu afecțiuni respiratorii și extinderea gamei de servicii medicale
În ultimii ani Spitalul de Pneumoftiziologie din Aiud a beneficiat de investiții în infrastructură și dotări de aproximativ 15 milioane de lei proveniți atât din fonduri alocate de către Consiliul județean Alba, cât și din fonduri europene, redându-i-se astfel rolul de unitate medicală performantă, care asigură servicii medicale moderne, la cele mai înalte standarde și adaptate nevoilor pacienților.
Investițiile au vizat atât dotări în aparatură și echipamente medicale, cât și amenajarea și modernizarea clădirii, astfel încât să se asigure confortul pacienților, însoțitorilor acestora, precum și al personalului care asigură cu înalt profesionalism actul medical.
Spitalul de Pneumoftiziologie din Aiud, cu o tradiție de peste 100 de ani, a fost inaugurat în vara anului 1923 în prezența Reginei Maria, mereu preocupată de soarta celor bolnavi și suferinzi, care nota în jurnalul său referitor la spitalul din Aiud că este „un foarte frumos și curat spital cu o priveliște încântătoare și pavilioane corespunzătoare pentru bolnavi, dar, din păcate, prea mici pentru cerințele prea mari. Am avut obișnuitul serviciu religios pentru sfințirea clădirii […]. I-am vizitat pe bolnavii care arătau bine în paturile lor curate sau în șezlongurile din galerie”. (Regina Maria a României, Însemnări zilnice, vol. V, București, 2006, p. 208-209).
Investițiile și dezvoltarea Spitalului de Pneumoftiziologie din Aiud vor continua și în anul 2025, propunându-ne amenajarea unui parc terapeutic atât de necesar pacienților cu afecțiuni respiratorii, extinderea gamei de servicii medicale pentru diagnosticarea și tratarea afecțiunilor respiratorii, precum și promovarea paletei de servicii oferite, astfel încât să asigurăm sprijin și tratament de specialitate pentru cât mai mulți pacienți.