Rămâi conectat

Știri

Cum au apărut zodiacele: Istoria ghicitului în stele

Publicat

în

De când lumea, oamenii au fost fascinați de cer, de stelele îndepărtate și mișcarea lor.

Acest interes (ce datează din antichitate, de la civilizațiile vechi) a dus la importante evoluții în gândirea umană. Cum a evoluat interesul pentru astrologie, afli pe radiounirea.ro.

Spre exemplu, crearea calendarului – pe baza observațiilor cerului și a schimbărilor din natură – a avut un rol esențial în dezvoltarea societăților umane de-a lungul istoriei. Iar credința oamenilor în astrologie – în corespondența dintre schimbările celeste și evenimentele terestre – a jucat de asemenea un rol semnificativ în istoria umanității, influențând cultura și viziunea despre lume a multor societăți.

Mesopotamia. Babilon…Primele observații astronomice datează de la vechile civilizații mesopotamiene, unde știm că în jurul anului 3000 î.Hr. oamenii deja cunoșteau constelațiile. Babilonienii, începând cu mileniul II î.Hr., au fost primii mari astronomi și tot ei au creat conceptul de zodiac. Astfel, babilonienii și-au dat seama că zodiacul – înțeles ca succesiunea constelațiior pe cer – poate servi drept etalon de măsurare a timpului dacă este împărțit în segmente egale. Așa au fost alese 12 constelații pentru reprezentarea acestor segmente, dintre care multe au fost identificate cu nume de animale. Așadar, primul rol al zodiacului a fost cel de a face o legătură între constelațiile de pe cer și perioadele diferite ale anului. Au apărut ulterior și teoriile astrologice privind posibilele legături dintre poziția stelelor pe cer și influența lor asupra oamenilor.

Grecia…După babilonieni, a fost rândul grecilor să avanseze în studiul astronomiei și astrologiei, cea din urmă intrând sub influența panteonului religios grec. Astfel, puse în legătură cu planetele și constelațiile, divinitățile grecești și-au pus amprenta asupra astrologiei și odată cu creșterea interesului oamenilor pentru această ramură pseudoștiințifică, zodiacul a început să fie folosit pentru previziuni. Zodiacul european s-a dezvoltat pornind de la modelul grecesc, răspândit apoi și în Orient în perioada elenistică.

China…În China, astrologia datează din mileniul III î.Hr. Astrologia chineză are o strânsă legătură cu filosofia chineză și se folosește de principiul lui yin și yang și alte concepte necunoscute în Occident. Zodiacul chinezesc – care folosește, de asemenea, 12 animale-simbol – pornește de la ideea unor cicluri multianuale (anul determinând zodia) și include prezența celor cinci elemente – apă, foc, pământ, metal și lemn.

Mesoamerica…Calendarele civilizațiilor precolumbiene au la bază un sistem ce datează din secolul VI î.Hr. sau chiar de mai devreme. Folosit de civilizații mai vechi precum olmecii, calendarul a fost perfecționat de mayași, care au pus la punct și un zodiac sofisticat. Pentru această civilizație, zodiacul era extrem de important: spre exemplu, în a cincea zi după nașterea unui băiat, preoții-astrologi îi făceau horoscopul pentru a-i afla destinul.

Zodiacul în zilele noastre…

Interesul europenilor pentru astrologie n-a scăzut cu timpul. Din antichitate și până târziu, în secolul XVII, astrologia era considerată o știință respectată, strâns legată de astronomie. Abia epoca iluminismului a aruncat astrologia în zona ocultismului. Însă interesul pentru zodiace și horoscoape a revenit în forță în secolul XX, în vremea culturii de masă – chiar și în zilele noastre, majoritatea ziarelor și televiziunilor de știri oferă cititorilor și telespectatorilor horoscopul zilnic.

Cele mai cunoscute zodiace

În prezent, cele mai cunoscute zodiace sunt cel european și cel chinezesc.

Zodiacul european este compus din 12 semne sau zodii: Berbec (21 martie – 20 aprilie), Taur (21 aprilie – 21 mai), Gemeni (22 mai – 21 iunie), Rac (22 iunie – 22 iulie), Leu (23 iulie – 22 august), Fecioară (23 august – 21 septembrie), Balanță (22 septembrie – 22 octombrie), Scorpion (23 octombrie – 21 noiembrie), Săgetator (22 noiembrie – 21 decembrie), Capricorn (22 decembrie – 19 ianuarie), Vărsător (20 ianuarie – 18 februarie), Pești (19 februarie – 20 martie).

Zodiacul chinezesc, în schimb, este gândit în baza unui ciclu de 12 ani, la rândul său parte a unui ciclu de 60 de ani. Spre deosebire de zodiacul european, la chinezi zodiile depind de anul nașterii. Zodiacul chinezesc începe, tradițional, cu zodia șobolanului; urmează bivolul, tigrul, iepurele, dragonul, șarpele, calul, capra, maimuța, cocoșul, câinele și mistrețul.

Zodiace mai puțin cunoscute

Zodiacul mayaș are 20 de semne deoarece calendarul mayașilor era construit pe baza ciclurilor lunare de 20 de zile. Semnele sunt: apă, casă, câine, crocodil, cerb, craniu, cutremur, cuțit, floare, iarbă, iepure, jaguar, maimuță, ploaie, șarpe, șopârlă, trestie, uliu, vânt și vultur.

Zodiacul celtic are două variante: un zodiac druidic, care folosește ca semne arborii, și unul care pornește de la ideea că omul se naște sub protecția unui animal-simbol (cerb, cocor, focă, urs, viperă, albină, vidră, pisică, somon, lebădă, gâscă, bufniță și corb).

Zodiacul indian are 36 de semne (după un calendar împărțit în 36 de perioade a câte 10 zile): toporișcă, cal, birjar, foc, capră, elefant, fir, pheonix, diamant, vier, șarpe, țestoasă, câine, vânător, urs, fecioară, pană, rândunică, balanță, uliu, maimuță, delfin, turn, leu, pustnic, scoică, metal, funie, lotus, arcaș, vultur, caleașcă, apă, perlă, corabie și yoghin.

Sursa:historia.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Publicitate

Știri

Prima ediție a Zilelor Băilor Sărate Ocna Mureș, în 11 și 12 mai

Publicat

în

În 11 și 12 mai, prima ediție a Zilelor Băilor Sărate Ocna Mureș

Prima ediție a evenimentului „Zilele Băilor Sărate Ocna Mureș” va avea loc în  al doilea weekend din luna mai, mai exact în zilele 11 și 12 mai.

Organizatorii au pregătit multe surprize, întreceri sportive, dar și spectacole cu soliști locali și invitați speciali.

„Suntem extrem de încântați să vă anunțăm organizarea ZILELOR BĂILOR SĂRATE OCNA MUREȘ, o sărbătoare de tradiție și importanță deosebită pentru orașul nostru! Pregătim un weekend plin de evenimente cu artiști deosebiți și spectacole de neuitat, cu solisti locali și invitați speciali!”, au transmis organizatorii.

PROGRAMUL:

11 MAI 2024 – începând cu ora 11.00, în incinta Băilor Sărate, program oferit de solistele Diana Popa, Sofia Crișan, Gabriela Matei, Diana Rad, Abigail Nistor, Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba – clasa canto muzică ușoară prof. Marinela Popa, DJ, iar pe terenurile de sport – întreceri sportive și multe surprize!

12 MAI 2024 – în centrul orașului Ocna Mureș

Ora 16.00-18.00 -program muzică populară cu soliștii locali:

Georgiana Vesa
Sonia Hoca
Roxana Mihu
Alfred Garduli
Eugenia Corpodean Ciceu
Rodica Dobrin
Ansamblul Tradiții Uiorene -Ocna Mureș

Ora 18.00 – Recital Sava Negrean Brudașcu

Ora 19.00 – Recital Orchestra și soliștii Centrului de Cultură ,,Augustin Bena” Alba

Ora 19.30 – soliste locale muzică ușoară: Andreea Ghiliu și Medeea Moldovan

Ora 19.45 – Recital Bogdan Medvedi (ex-Maxim)

Ora 20.30 – Recital Trupa Good Day

Ora 21.30 – Recital – ALEXIA

Prezintă prof. Camelia Ilea


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Puterile miraculoase ale celor 12 lumânări aprinse în Joia Mare din Săptămâna Patimilor

Publicat

în

Puterile miraculoase ale celor 12 lumânări aprinse în Joia Mare

Ziua de joi din Săptămâna Patimilor, cunoscută ca Joia Mare sau Joia Neagră, este una dintre cele mai importante, având o semnificaţie aparte. În această seară se aprind 12 lumânări la citirea celor 12 Evanghelii, lumânări ce pot fi aprinse ulterior pe parcursul întregului an.

În timpul slujbei din Joia Mare se citesc cele 12 Evanghelii, prin care se aminteşte istoria mântuirii, începând cu Cina cea de Taină şi continuând cu prinderea Mântuitorului în Grădina Ghetsimani, aducerea lui la arhiereii Ana şi Caiafa, condamnarea de către Sinedriu, judecarea de către Pilat, batjocorirea, răstignirea, moartea şi punerea sa în mormânt.

Superstiţii în Joia Mare: ce facem cu cele 12 lumânări

Fiecare creştin aprinde câte 12 lumânări pentru cele 12 evanghelii, iar una dintre lumânări poate fi dusă pentru a fi aprinsă în Noaptea de Înviere. După terminarea slujbei, cele 12 lumânări se duc acasă, urmând a fi folosite în timpul anului.

“În fiecare lună se aprinde câte o lumânare dintre cele 12. Lumânările se aprind la început de lună, în zile importante cum ar fi ziua naşterii, căsătoriei, sau ziua botezului. Cu această lumânare trebuie să existe o legătură sufletească. Ziua de joi este o zi importantă pentru feştania casei”, a explicat părintele Roman Pintea pentru Vocea Transilvaniei.

Odată citită cea de-a 12-a evanghelie, se încheie trasul clopotului şi începe bătutul toacelor.

“Ne amintim că în Joia Mare cerul s-a întunecat, soarele s-a dus până la asfinţit, iar catapeteasma s-a rupt. În aceste zile comunitatea este în doliu”, a mai spus părintele Pintea.

sursa: gandul.info


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Mâncăruri specifice românești de Paști: Ce fel de mâncare nu trebuie să lipsească de pe masă

Publicat

în

Pastele este una dintre cele mai importante sarbatori ale anului, motiv pentru membrii familiei si prieteni sa se adune in jurul mesei de sarbatoare.

Masa tradițională pentru Paști este alcătuită la creștinii români din: drob de miel, ciorbă de miel, friptură de miel, ca dulciuri se mănâncă cozonacul cu diverse umpluturi și pasca cu brânză. Alături de aceste bucate se pregătesc ouă roșii.

Tradiția populară spune că, la răstignirea lui Iisus Hristos, Maica Domnului a adus un coș cu ouă pe care a vrut să le dea paznicilor. Aceștia au refuzat darul, batjocorindu-L și mai mult pe Iisus. Plângând în hohote, Maica Domnului a lăsat coșul la picioarele Răstignitului. Sângele, șiroind din trup, a împestrițat ouăle. Uitându-se la ele, Iisus Hristos a șoptit că din acea zi toți creștinii vor vopsi ouă roșii. În felul acesta, ouăle roșii au devenit un simbol al învierii.

Postul Paștelui, cel mai lung și cel mai aspru post de peste an, presupune ca trecerea la mâncăruri de dulce să fie cumpătată și cu chibzuială.

Mai întâi pe masă de Paşti se aşează aperitivele. Printre acestea drobul de miel şi ouă umplute, dar şi fel de fel de aperitive pe bază de aluat. Bineînţeles, ouăle roşii sunt cele mai importante.

Drobul de miel se prepară în aproximativ 120 de minute. Carnea de miel este, în general, nelipsită din preparatele de Paşti, iar drobul de miel este gustos şi uşor de preparat.

Aperitivele pe bază de aluat uşor de preparat sunt soluţii foarte bune nu doar pentru bufeturile suedeze, ci şi pentru a-ţi ţine musafirii ocupaţi până termini de aranjat masă. Pentru a umple aceste aluaturi nu există limite de creativitate, pentru că se pot folosi nu doar legume şi fructe crude, ci şi cu diverse tipuri de brânză sau cu carne.

Ouăle vopsite sunt nelipsite pe masă de Paşte. Ştiai că poţi vopsi ouăle în albastru folosind afine conservate sau portocalii, utilizând morcovi? Ori că poţi obţine culoarea verde din spanac, iar roşul din suc de rodie?

Supa sau ciorba de miel completează meniul tradiţional de Paşte. Supa de miel, pe lângă beneficiile nutrionale pe care le oferă organismului, este o mâncare delicioasă, care aduce savoare mesei de Paşte. Pe lângă celelalte preparate tradiţionale, bogate în grăsimi, supa de miel vine ca o alinare pentru stomac, uşurând digestia.

Printre felurile principale în meniul tradiţional de Paşte se poate numără stufatul de miel. Această este o mâncare tradiţională, care se prepară, în general, o singură dată pe an. De Paşte, la tăierea mielului, ceapă verde şi usturoiul verde sunt proaspete şi subţiri şi dau aromă minunată stufatului de miel.

Pe masă de Paşte se pot aşeza şi sarmalele în foi de varză. Este o mâncare tradiţională şi mai ales de sărbătoare.

La desert, cozonacii sunt cele mai des întâlnite deserturi de Paşte. Tot la desert se poate servi pască cu brânză şi stafide.

De pe masă tradiţională de Paşte nu lipsesc băuturile tradiţionale: băuturi spirtoase pentru începutul mesei şi vinuri pentru a acompania mâncărurile servite, scrie realitatea.net.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba