Societate
Cum a fost donat un deal pentru construcția Cetății Tăuți
Cum a fost donat un deal pentru construcția Cetății Tăuți
O cetate medievală mai puţin cunoscută şi promovată se află la câţiva kilometri de Alba Iulia, pe teritoriul satului Tăuţi, comuna Meteş.
Obiectivul poate fi vizitat relativ uşor, existând chiar şi un traseu care „pleacă” din Alba Iulia şi traversează Dealul Mamut.
Cetatea medievală a fost atestată documentar pentru prima dată la 1276, într-un act prin care episcopul Petru al Transilvaniei cere capitlului de la Alba Iulia să i se acorde un deal pentru construirea acesteia.
La 1299 această cetate apare menţionată într-un document cu numele Lapis Sancti Michaelis (Piatra Sfântului Mihai). Cât despre localitatea propriu-zisă, într-un document de la 1341 se vorbeşte pentru prima dată despre villa episcopalis Totfolud.
Satul şi cetatea s-au dezvoltat împreună şi se ştie că în 1379 episcopul Goblinus a adus la Tăuţi călugări din ordinul paulinilor, care au întemeiat şi o mănăstire, care s-a aflat pe locul numit de localnici „Costei” (sau „castel”). În anul 1551, cetatea Tăuţi a fost ocupată de habsburgi. Aceştia nu mai aveau nici un interes pentru fortificaţie şi au distrus-o, cum au făcut cu numeroase alte cetăţi de acest gen din Transilvania. Mănăstirea şi-a continuat activitatea pentru o perioadă, dar pe la 1570 şi ea a fost desfiinţată, iar zona a devenit proprietate princiară.
Cetatea se regăseşte la sud-vest de satul Tăuţi, către izvoarele pârâului cu acelaşi nume, pe o culme de circa 660 metri. Pe un platou stâncos, probabil artificial nivelat, a fost ridicat un turn-donjon cu bază patrulateră neregulată, păstrat până la 1,20 metri înălţime. O curtină este marcată prin prelungirea laturii de est a donjonului, către nord, apoi se întoarce spre vest-sud-vest, într-un unghi ascuţit, pentru a face apoi alt unghi, pentru o ultimă latură, în sud-vest, până la prăpastia de care se sprijină şi donjonul.
„Sectorul de vest a curtinei este dublat, în aşa fel încât formează un palat. Din perioada care ne interesează, se pare că mai fac parte o încăpere adosată donjonului, către est şi structurile unui pod aruncat peste un şanţ săpat în stâncă. Toate compartimentările (un palat pe latura de vest, încăperi adosate pe latura de sud-vest, intrări, porţi) aparţin unui interval de timp mai îndelungat. Doar curtina exterioară, cu bastionul în formă romboidală, se pot asocia cert sec. al XVI-lea, restul fiind plasabil în intervalul de funcţionare (sec. XIII-XV)”, se afirmă într-o prezentare realizată pentru cetati.medievistica.ro.
Cetatea poate fi viiztată relativ uşor. Nu are traseu marcat dar se poate ajunge aproape pe un drum forestier plecând din satul Tăuţi. Deasupra cetăţii, de la cruce se poate vedea o panorama foarte frumoasa spre Piatra Boului şi Valea Ampoiului. Traseul dureaza aproximativ o oră şi jumătate pe jos. Un alt traseu „pleacă” din Alba Iulia, peste dealul Mamut, dar este mai lung şi nemarcat. Tăuţi se află la o distanţă de circa 12 kilometri de Alba Iulia, pe drumul naţional (DN 74) ce face legătura cu zona Munţilor Apuseni.
sursa: adevarul.ro
foto: Nic Avrămuț
Societate
5 martie: Ziua Mondială a Eficienţei Energetice
Zi mondială dedicată eficienței energetice
„Ziua Mondială a Eficienţei Energetice”, marcată pe 5 martie, este sărbătorită în cinstea celei dintâi reuniuni a experţilor din lume, care a avut loc pe 5 martie 1998, în Austria, unde s-a discutat despre criza energetică şi soluţiile sale posibile.
Marcarea zilei este o oportunitate de a reflecta asupra practicilor ce vizează o utilizare durabilă şi raţională a energiei, precum şi asupra angajamentului guvernelor, companiilor şi instituţiilor de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră.
Agenția Internațională a Energiei estimează o creștere a consumului mondial de energie cu 40% în următoarele două decenii, ceea ce înseamnă că guvernele ar trebui să pună în aplicare măsuri speciale, cum ar fi utilizarea de energie din surse regenerabile, dar, mai presus de toate, să promoveze campanii pentru o utilizare mai eficientă și de economisire a energiei.
În acest context, încă din aprilie 2020 a fost elaborat Planul Național Integrat în domeniul Energiei și Schimbărilor Climatice 2021-2030. Acesta cuprinde numeroase direcții de acțiune pentru trecerea la o utilizare a energiei cu o eficiență crescută. De asemenea, sursele de producere a energiei trebuie folosite mai eficient. Tendința este (sau ar trebui să fie) utilizarea unor surse sustenabile, regenerabile și cât mai prietenoase cu mediul.
Societate
20 februarie: Ziua mondială a justiției sociale
Zi mondială dedicată justiției sociale
La data de 20 februarie este marcată, anual, Ziua mondială a justiţiei sociale, la iniţiativa Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) din 26 noiembrie 2007.
ONU lansează un apel tuturor statelor membre, organizaţiilor care militează pentru justiţie socială, tinerilor şi societăţii civile de a găsi, prin dialog şi cooperare, mijloace eficiente prin care să reducă inegalităţile sociale, conflictele din interiorul societăţilor şi să întărească instituţiile care protejează drepturile celor care muncesc.
ONU atrage atenţia că, în ultimii ani, tensiunile sociale şi problemele economice au fost exacerbate pe fondul pandemiei de COVID-19, dezastrelor naturale, disputelor geopolitice şi conflictelor armate.
Scopul Zilei mondiale a justiţiei sociale este de a atrage atenţia factorilor responsabili asupra unor probleme precum sărăcia, şomajul şi excluziunea socială. În literatura de specialitate, se consideră că un individ este exclus social dacă este rezident într-o zonă geografică a societăţii, dar din motive în afara controlului său nu poate participa la activităţile normale ale cetăţenilor din acea societate, chiar dacă şi-ar dori să o facă.
Totodată, cu prilejul acestei zile sunt promovate valori precum solidaritatea, echitatea şi tratamentul egal oferit cetăţenilor indiferent de sex, rasă, religie, cultură sau stare a sănătăţii. Inegalităţile imense de venit atât pe plan naţional, cât şi internaţional, reprezintă, la rândul lor, un factor ce poate ridica obstacole în calea justiţiei sociale.
sursa: agerpres.ro
foto: un.org
Societate
17 februarie: Ziua bunătății spontane
Zi internațională dedicată bunătății spontane
Ziua bunătăţii spontane, marcată în 17 februarie, a debutat în Noua Zeelandă, după ce Josh de Jong, blocat în trafic şi înconjurat de şoferi nervoşi şi agresivi s-a gândit ce bine ar fi, dacă măcar o zi pe an oamenii ar fi mai buni unii cu alţii, fără să aştepte răsplată.
Această zi creşte în popularitate de la an la an, fiind sărbătorită de indivizi, grupuri şi organizaţii, și subiect de carte şi film.
„Join Me” este o carte scrisă de umoristul Danny Wallace şi în care oamenii sunt încurajaţi să facă fapte bune, în special în zilele de vineri, numite „vinerile bune”. Wallace a mai scris şi „Bunătatea spontană: 365 de moduri în care poţi face din lume un loc mai frumos”.
Subiectul este abordat şi în filmul „Evan Almighty” (2007), dar şi în cartea lui Karen McCombie „The Seventeen Secrets of the Karma Club”.
sursa: tvrinfo.ro