Administrație
Contract semnat privind amenajarea unei creșe la Blaj
În 28 mai, la Alba Iulia, primarul municipiului Blaj, Gheorghe Valentin Rotar și directorul general al Agenției de Dezvoltare Centru Alba, Simion Crețu, au semnat contractul pentru proiectul Extindere, reabilitare și dotare Creșă la nivelul Municipiului Blaj.
Valoarea totală a investiției este de 2.794.503,14 lei, iar perioada de implementare a proiectului este de 25 luni, respectiv mai 2019 – 31 mai 2021.
Proiectul privind Extinderea, reabilitarea și dotare Creșă la nivelul Municipiului Blaj Apel: POR/316/10/1/Creșterea gradului de participare la nivelul educației timpurii și învățământului obligatoriu, în special pentru copii cu risc crescut de părăsire timpurie a sistemului/1/Creșterea gradului de participare la nivelul educației timpurii și învățământului obligatoriu, în special pentru copii cu risc crescut de părăsire timpurie a sistemului:
Obiectivul general al proiectului îl reprezintă schimbarea destinației unei clădiri din grădiniță în creșă prin lucrări de extindere, reabilitare și dotarea adecvată necesităților învățământului antepreșcolar în vederea creșterii accesului, calității și atractivității educației pentru copiii din cadrul Municipiului Blaj. Proiectul ”Extindere, reablitare și dotare Creșă la nivelul Municipiului Blaj” prin obiectivele stabilite contribuie la atingerea obiectivului priorității de investiție POR 10.1.a, respectiv la creșterea gradului de participare la nivelul educației timpurii și învățământului obligatoriu, în special pentru copii cu risc crescut de părăsire timpurie a sistemului.
Obiectivele specifice ale proiectului :
– Schimbarea destinației unei clădiri din grădiniță în creșă și dotarea corespunzătoare a acesteia ce constă în creşterea numărului de dotări achiziţionate de la 0 dotări/echipamente la 125 dotări/echipamente în termen de 25 de luni de la semnarea contractului de finanţare.
– Extinderea creșei de la o suprafață desfășurată existentă de 1083,00 mp la o suprafață desfășurată propusă de 1587,74 mp în termen de 25 de luni de la semnarea contractului de finanţare.
– Adaptarea corespunzătoare a clădirii în care va funcționa creșa în vederea asigurării accesibilității și mobilității persoanelor cu dizabilităţi în cadrul creșei prin realizare rampă de acces, montare bare de sprijin, achiziționarea unui număr de 10 plăcuțe Braille în termen de 25 de luni de la semnarea contractului de finanţare.
Valoarea totala a proiectului: 2.794.503,14 lei
cheltuieli totale eligibile 2.707.633,14 (din care 2% cofinantare adica 54.152,60)
cheltuieli totale neeligibile: 86.870 lei
Descrierea principalelor lucrări de intervenţie: • Desfacere sarpantei existente. • Desfacerea invelitorii existente. • Extinderea pe orizontala a cladirii existente. • Modernizări privind lucrările de arhitectură (pardoseli, placaje, finisaje, tâmplării, etc.); • Folosirea de materiale de calitate superioară și tehnologii moderne, respectându-se normele și normativele în vigoare specifice învățământului antepreșcolar; • Înlocuirea pardoselilor existente cu alte pardoseli din parchet în toate încăperile; • Construirea pardoselilor spațiilor de circulație (holuri, scări) și servicii (grupuri sanitare); • Tencuielile interioare de la pereți care prezintă fisuri, cojiri sau desprinderi de stratul support vor fi îndepărtate și refăcute; • Implementarea de soluții specifice desfășurării activității de învățămant privind amenajarea și mobilarea interioară a creșei; • Înlocuirea tâmplăriei cu tamplarie PVC tristrat, eficienta energetic • Înlocuirea sistemului actual de încălzire cu unul nou si eficient; • Înființarea și amenajarea grupurilor sanitare, dotarea acestora cu faianță, gresie, alte dotări tehnico – sanitare (chiuvete, vase WC, armături, etc), lucrări de realizare a ventilării /eliminării aerului viciat, precum și dotarea cu alte elemente aferente unui grup sanitar modern (port săpun, uscător mâini, etc.), inclusiv amenajarea unui grup sanitar pentru personal conform normativelor în vigoare; • Refacerea trotuarelor de gardă pe tot conturul clădirii cu panta orientată spre exteriorul clădirii și închiderea rosturilor de dilatare cu cordoane bitumate; • Refacerea integrală a acoperișului după realizarea lucrărilor de extindere.
Referitor la amenajarea spațiului exterior, menționăm faptul că, vor exista amenajări pentru protecția mediului și aducerea terenului la starea inițială, ce vor consta în: -sistematizare teren (revenirea terenului la starea inițială după terminarea lucrărilor propuse, trotuare de protecție); -plantații spații verzi (plantații arbori și arbuști, plantații spații gazonate, plantații flori). În ceea ce privește intervențiile cărora le corespund cheltuieli încadrate în categoria cheltuielilor neeligibile, menționăm faptul că singurele cheltuieli neeligibile, conform devizului atașat sunt cele aferente realizării proiectului tehnic și detaliilor de execuție, asistența tehnică din partea proiectantului și verificarea tehnică de calitate a proiectului tehnic și a detaliilor de execuție.
Administrație
Lucrările înaintează în forță pe Drumul Județean 107K Întregalde-Bârlești (intersecție cu Transapuseana)
Lucrările înaintează în forță pe Drumul Județean 107K Întregalde-Bârlești
Lucrările înaintează în forță pe Drumul Județean 107K Întregalde-Bârlești (intersecție cu Transapuseana), a anunțat Marius Hațegan, vicepreședinte al Consiliului Județean Alba.
Marius Hațegan a revenit pe acest șantier în cursul zilei de miercuri, împreună cu colegul său Ciprian Gatea de la Serviciul de Drumuri Județene.
„Sunt mulțumit de felul în care acționează echipele de muncitori care, în aceste zile, intervin pe partea de rigole. Tragem nădejde să finalizăm totul într-un timp foarte scurt, având în vedere că se lucrează complet mecanizat. Adaug promisiunea că încă un drum din județ va arăta impecabil, a declarat Marius Hațegan.
Administrație
Lucrările la noua Grădiniță 16 din Alba Iulia, recepționate: Din toamnă, spații și dotări moderne pentru 160 de preșcolari
Lucrările la noua Grădiniță cu P.P. nr. 16 din Alba Iulia au fost recepționate: Spații și dotări moderne pentru 160 de preșcolari
Lucrările la noua Grădiniță cu P.P. nr. 16 din Alba Iulia, prima construită de la zero de Primăria Alba Iulia, au fost finalizate, recepția fiind realizată luni, 24 martie 2025. Din toamnă, 160 de preșcolari vor beneficia de spații moderne și europene.
După 33 de ani în care a funcționat la parterul unei clădiri a Colegiului „Alexandru Domșa”, improprie din punct de vedere al condițiilor și a spațiului insuficient, cu ajutorul primăriei, grădinița cu program prelungit nr.16 din Alba Iulia, are o locație proprie. Grădinița are două structuri arondate, respectiv grădinița cu program prelungit nr. 14 și grădinița cu program prelungit Bărăbanț.
În noua locație se va muta grădinița nr. 14 și se va forma un tot unitar, grădinița nr. 16, cu un efectiv de 160 de preșcolari distribuiți în 8 grupe, de la grupa mică până la grupa mare. Grădinița va fi dotată conform standardelor europene și va fi o locație în care activitatea se va desfășura conform nivelului de vârstă pe care copiii din grădinița îl vor avea, respectiv de la 3 până la 6 ani. Sălile de grupă vor fi amplasate la etaj, fiecare având vestiar și baie proprie. La parter se va găsi o bucătărie cu sală de mese. De asemenea, vor exista o spălătorie, un cabinet logopedic și un birou de consiliere psihologică pentru copii, părinți și cadre didactice. Grădinița va include și un cabinet medical dotat cu izolator. În exterior, va fi amenajat un spațiu generos de joacă,
Administrație
Reîncep lucrările de modernizare pe drumul județean DJ 704 A, DN7 – Pianu de Jos
A fost dat ordinul de începere a lucrărilor de modernizare pe drumul județean DJ 704 A, DN7 – Pianu de Jos
Acestea au fost iniţiate în septembrie 2024 şi sistate în perioada de iarnă.
Este vorba de un tronson cu o lungime totală de 5097 metri, între localitatea Sebeș, intersecția cu DN7 de la km 0+038 și intersecția cu drumul județean DJ 705B, la km 5+152.
Modernizarea acestui tronson de drum va determina:
creşterea mobilităţii populației din zonele deservite către zone urbane din județul Alba, cum ar fi Municipiul Sebeș, importantă zonă dezvoltată economic, puternic industrializată
diminuarea poluării prin scăderea cantităților de noxe și a prafului generat de traficul auto
reducerea duratei de deplasare prin creşterea vitezei medii de deplasare
posibilitatea circulaţiei pe tot parcursul anului, indiferent de anotimp, în condiţii de siguranţă şi confort
dezvoltarea economică a zonei
crearea de condiţii îmbunătățite de tranzit pentru posibili noi investitori din zonă