Rămâi conectat

Știri

Consilierul EURES Simona Iosep, la Unirea FM: Înșelăciune cu locuri de muncă fictive, promise în schimbul unor bani, în județul Alba

Publicat

în

Ofertele false de muncă reprezintă o practică veche, întâlnită în întreaga lume. Oriunde și oricând au existat oameni care au încercat să înșele alți oameni. Pe timp de criză, când șomajul conduce la situații critice, țintele unor astfel de anunțuri devin mult mai vulnerabile.

Cel mai frecvent întâlnite oferte înșelătoare vizează în general munca în străinătate. Dând curs unor astfel de oferte, se pierd bani, timp sau identități. De cele mai multe ori, păcălelile pot fi ușor recunoscute și verificate.

Un astfel de  caz a fost înregistrat, de curând, și în județul Alba, când la AJOFM Alba s-au prezentat mai multe persoane, înșelate de o altă persoană din județul Alba ce promitea un loc de muncă, în schimbul unor bani ce trebuiau virați într-un anume cont dar care le îndruma apoi să meargă la Agenția Forțelor de Muncă din Alba Iulia pentru a semna contractele. Întreaga poveste a fost prezentată la Unirea FM de consilierul EURES din cadrul AJOFM aLBA, Simona Iosep.

Simona Iosep, AJOFM Alba: ”Chiar de curând am avut o astfel de istorie, la sfârșitul lunii septembrie, cred. Ne-am trezit cu 10 persoane din județ și din țară, câteva ne-au contactat, cu textul ”am venit să semnăm contractele”. Am descoperit ulterior că era un domn, din Alba, care a publicat oferta pe site-urile acelea de publicitate, cerea o suma de bani, sa-i fie virată într-un cont, apoi îndruma persoanele să vină la agenția de ocupare pentru semnarea contractelor. Cert este că am raportat anunțurile ca și fraudă pe ambele site-uri și în nici 24 de ore au dispărut. Am contactat și persoana respectivă, acel intermediar foarte agresiv, mi-a închis telefonul. Aici s-a limitat. Atâta timp cât oamenii refuză să depună o reclamație în acest sens, noi nu avem nicio putere. Am încercat cu greu, au acceptat să facă o petiție către noi, către politie. Mulți nu vor, refuză.

Tot mai mulți oameni devin victime sigure ale firmelor-fantomă care, pe hârtie, se ocupă cu intermedierea locurilor de muncă în străinătate, dar în realitate strâng banii clienților, iar apoi dispar ca măgarul în ceață, lăsându-i pe cei țepuiți să-și plângă singuri de milă.

Iată ce trebuie să faceți ca să nu fiți înșelați, când căutați un loc de muncă în străinătate :

– În cazul în care doriţi să ocupaţi un loc de muncă în străinătate, nu apelaţi la persoane fizice, întrucât acestea nu au dreptul să exercite activităţi de mediere a angajării cetăţenilor români în străinătate, ci apelaţi doar la acele societăţi comerciale cu personalitate juridică, atestate de Oficiul Registrului Comerţului.

– Verificaţi şi identificaţi societăţile comerciale care au ca activitate principală ”selecţia şi plasarea forţei de muncă”, după care, înainte de a apela la serviciile acesteia, adresaţi-vă Inspectoratului Teritorial de Muncă (I.T.M.) pe raza căruia respectiva societate îşi are sediul şi solicitaţi informaţii referitoare la înregistrarea firmei în bazele lor de date, acreditarea şi, după caz, sancţiunile aplicate acesteia. Dacă firma respectivă nu este înregistrată ori i-au fost aplicate sancţiuni, evitaţi-o!.

– De asemenea, tot de la I.T.M. puteţi obţine informaţii cu privire atât la numărul persoanelor care au fost mediate (în vederea ocupării unui loc de muncă în străinătate) de către respectiva societate, cât şi la numărul persoanelor care au fost plasate ca urmare a medierii prin încheierea şi semnarea de către ambele părţi (furnizor=societatea comercială şi beneficiar=persoana care doreşte să ocupe locul de muncă în străinătate) a unui contract de muncă. De exemplu: societatea ”X” a mediat un număr de 150 persoane şi a plasat un număr de 50 persoane; de aici se poate desprinde foarte uşor concluzia potrivit căreia încheierea şi semnarea unui contract de mediere, nu implică în mod obligatoriu şi semnarea unui contract de muncă, respectiv trimiterea în străinătate în vederea ocupării unui loc de muncă.

– La încheierea contractului de mediere, înainte de a semna, citiţi cu atenţie clauzele stabilite de către furnizor şi, după caz, adăugaţi, de comun acord, şi alte clauze pe care le consideraţi a fi oportune (în limita legii, desigur).

– Verificaţi cu atenţie dacă în contractul de mediere este menţionată oferta fermă a locurilor de muncă stabilită de către angajatorul din străinătate (durata contractului de muncă, numărul de muncitori, funcţiile şi meseriile solicitate, aptitudinile sau pregătirea necesară, după caz, nivelul de salarizare).

– O societate ”serioasă” de recrutare a personalului pentru munca în străinătate, nu percepe comision de la candidaţi, ci de la companiile angajatoare.

– Solicitaţi chitanţă pentru orice sumă de bani achitată şi fiţi atenţi la specificaţia făcută cu privire la prestaţia efectuată (ce reprezintă plata).

– Asiguraţi-vă că agenţia de recrutare a forţei de muncă a încheiat, cu angajatorul din străinătate, contractul individual de muncă şi în limba română (obligatoriu).

– Pentru a fi siguri că veţi fi informaţi cu privire la existenţa tuturor documentelor necesare la dosar, este obligatoriu să depuneţi o cerere scrisă în acest sens; în caz contrar, nu veţi fi informat; având dosarul incomplet, nu veţi putea ocupa un loc de muncă în străinătate.

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Recepție a lucrărilor pe lotul 1 al Transapusenei

Publicat

în

Transapuseana, recepție a lucrărilor pe lotul 1

Vineri 26 aprilie a avut loc recepția lucrărilor pe lotul 1 al Transapusenei, care totalizează nu mai puțin de 43 de kilometri.

Anunțul a fost făcut de Marius Hațegan, vicepreședinte al Consiliului Județean Alba.

„O investiție pe cât de costisitoare, pe atât de necesară. Ca inginer, pot zice că lucrările sunt de nota 10 și de „jos pălăria!”. Ca vicepreședinte al Consiliului Județean, transmit că am respectat, termenul de finalizare a lucrărilor”, a precizat Marius Hațegan.

Lungimea totală a drumului modernizat este de 78,42 kilometri.

Autoritățile județene afirmă că modernizarea Transapusenei este importantă pentru județul Alba, dar și pentru România, întrucât va îmbunătăți semnificativ infrastructura rutieră și va facilita accesul la arealele turistice din zonă.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Teren multisport în cartierul Recea din Alba Iulia: Autorizație de construire

Publicat

în

Alba Iulia: Autorizație de construire pentru un teren multisport în cartierul Recea

A fost semnată autorizația de construire, în cartierul Recea din Alba Iulia, a unui complex ce va cuprinde un teren multisport, dar și locuri de joacă, inclusiv cu dotări speciale pentru copiii cu dizabilități.
Atât terenul cât și locul special de joacă sunt rezultatul propunerilor albaiulienilor, în cadrul procesului de bugetare participativă.
Terenul multisport va fi unul sintetic, amenajat și dotat corespunzător pentru practicarea mai multor sporturi, iar în întregul complex vor fi plantate vegetație, arbuști și arbori.
În acest moment se lucrează la caietul de sarcini, urmând ca lucrările să fie scoase în cel mai scurt timp la licitație, valoarea totală estimată a investiției fiind de 3,34 milioane lei.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

29 aprilie: Ziua Veteranilor de Război în România

Publicat

în

Zi dedicată în România veteranilor de război

Ziua veteranilor de război este marcată anual la 29 aprilie, în semn de recunoaştere a meritelor acestora pentru apărarea independenţei, suveranităţii, integrităţii teritoriale şi a intereselor României.

Aceasta a fost instituită prin Hotărârea de Guvern nr. 1222/10.10.2007, publicată în M.O. nr. 699/17.10.2007, iar data aleasă este cea la care, în anul 1902, regele Carol I a promulgat, la solicitarea supravieţuitorilor Războiului de Independenţă (1877-1878), Înaltul Decret prin care a fost instituit pentru prima dată titlul de „veteran de război”, în conformitate cu Convenţia Statelor Europene de la Geneva, în onoarea ostaşilor care au luptat în acest război.

În Războiul de Independenţă (1877-1878) au murit 10.000 de ostaşi din cei peste 58.000, care au constituit Armata de Operaţii, potrivit site-ului oficial al Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război, www.veterani-ww2.ro. Ulterior, în Primul Război Mondial, în care a fost mobilizată 11% din populaţia ţării, respectiv peste 880.000 de militari, a fost necesară jertfa a peste 410.000 de soldaţi (peste 335.000 de morţi şi dispăruţi şi peste 75.000 de invalizi), în vederea atingerii obiectivului, respectiv acela al eliberării şi al reîntregirii naţionale. Luptele duse pe teritoriul ţării au făcut, de asemenea, circa 650.000 de morţi în rândul populaţiei civile. În cel de-al Doilea Război Mondial, România a înregistrat peste 900.000 de morţi, răniţi, dispăruţi, prizonieri, răniţi şi invalizi, din care circa 92.000 de militari decedaţi, potrivit informaţiilor prezentate în albumul „100 de ani de viaţă, 100 de ani de istorie”, publicat cu prilejul Centenarului Marii Uniri, pe site-ul www.mapn.ro. La data publicării acestui volum, în 2018, mai erau în viaţă aproximativ 8.300 de veterani de război, circa 250 de văduve de război şi în jur de 63.000 de văduve de veterani de război.

Înaltul Decret Regal din 29 aprilie 1902 prevedea, la articolul 2, că: „Pentru ca fiecărui ostaş veteran să i se asigure liniştea şi ocupaţiunea pentru restul de viaţă, i se vor pune la dispoziţie cele necesare în acest scop, ca stimulent pentru generaţiile viitoare”, notează site-ul amintit anterior. Astfel, participanţilor la Războiul de Independenţă li s-au asigurat, pe lângă acest onorant statut, mijloace pentru un trai decent şi diferite înlesniri, în semn de recunoaştere a sacrificiilor lor pe câmpul de luptă.

De asemenea, după Primul Război Mondial, încheiat în anul 1918, au fost adoptate diferite legi, prin care participanţii la campanii şi urmaşii lor au primit diferite drepturi şi avantaje reparatorii. Astfel, prin Legea din 13 ianuarie 1918, participanţii la Primul Război Mondial care au fost decoraţi cu Medalia „Virtutea Militară” de război clasa I, au primit o pensie viageră, iar prin Legea din 2 septembrie 1920, li s-au creat condiţii speciale de pensionare, potrivit volumului „Calendarul Tradiţiilor Militare” (2010). În 1927, prin Decretul – lege nr. 1402 din 15 mai, ofiţerilor activi şi de rezervă care participaseră la Primul Război Mondial şi care fuseseră decoraţi cu Ordinul „Mihai Viteazul”, li s-au acordat loturi de teren sau loturi de casă, precum şi anumite gratuităţi.

Veteranii de război au primit o serie de drepturi şi avantaje şi în anii următori, printr-o serie de acte normative, precum Decretul nr. 1304 din 8 mai 1933, Decretul nr. 1056 din 6 mai 1936, Legea nr. 794 din 4 septembrie 1941, Legea nr. 310 din 24 aprilie 1945, Decretul-lege nr. 440 din 4 iunie 1945. Începând din 1948, aceste drepturi şi avantaje au fost revăzute, unele fiind chiar anulate.

sursa: agerpres.ro

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba