Rămâi conectat

Educație și Cultură

Concurs de traduceri literare și de specialitate la UAB

Publicat

în

La UAB, concurs de traduceri literare și de specialitate

Departamentul de Litere din cadrul UAB vă invită să participați, vineri 24 mai, începând cu ora 12.00, la activitățile organizate (online) în cadrul Concursului de Traduceri pentru elevi și studenți, ediția a XIII-a, 2024!
Programul evenimentului:
*12.00 – 12.30 – Festivitatea de deschidere;
-*12.30 – 13.30 – „Traduceri în cascadă” – prelegere susţinută de către scriitorul şi profesorul universitar de literatură comparată și filosofie CĂLIN-ANDREI MIHĂILESCU, University of Western Ontario din Canada
*13.30 – 14.00 – Festivitatea de premiere a elevilor şi studenţilor participanţi
Vor fi înmânate 43 de premii, obținute cu sprijinul partenerilor evenimentului: Consiliul Judeţean Alba și Ministerul Educației.
La ediția din acest an au participat cu traduceri 78 de studenți din centrele universitare din țară: Universitatea din Craiova, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, Universitatea „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca, Universitatea din Oradea, Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” Tg. Mureș, Universitatea de Vest din Timișoara, Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București, Centrul Universitar din Pitești, Universitatea Tehnică de Construcții din București, Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Centrul Universitar Nord din Baia Mare, precum și studenți ai universității noastre.
La secțiunea dedicată elevilor au participat 159 de elevi de la următoarele licee și colegii naționale din țară: Colegiul Național „Horea, Cloșca și Crișan” Alba Iulia; Centrul Județean de Excelență Alba; Colegiul Național ,,Titu Maiorescu’’ din Aiud; Liceul Tehnologic Aiud; Colegiul Ortodox „Mitropolitul Nicolae Colan” din Cluj-Napoca; Colegiul National Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia, Colegiul Național „Avram Iancu” din Câmpeni, Colegiul Național „Al. I. Cuza” din Focșani, Colegiul Național de Informatică „Carmen Sylva” din Petroșani, Liceul Teoretic „Petru Maior” Ocna Mureș, Liceul de Arte „Regina Maria” din Alba Iulia, Colegiul Tehnic „Constantin Brâncuşi” Petrila din Hunedoara, Colegiul Agricol „Traian Săvulescu” din Târgu Mureș, Colegiul Național „Bogdan Petriceicu Hasdeu”, Buzău.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Educație și Cultură

Concurs de matematică pentru elevi la Aiud

Publicat

în

Aiud: Concurs de matematică pentru elevi

Prima ediție a concursului de matematică ,,Profesor Ioan Sdrulla”, organizat de catedra de matematică a Colegiului Național ,,Titu Maiorescu” Aiud, la inițiativa și cu sprijinul financiar al lui Dumitru Sdrulla, și-a desemnat câștigătorii.
La această primă ediție au participat 80 de elevi de gimnaziu și liceu de la Școala Gimnazială ,,Axente Sever”, Școala Gimnazială ,,Ovidiu Hulea” și Colegiul Național ,,Titu Maiorescu”.
În cadrul festivității de premiere s-au acordat premiile I, II, III și câte trei mențiuni pentru fiecare clasă V-XII, valoarea totală a premiilor fiind de 3 mii de euro.
Premiile au fost sponsorizate de Dumitru Sdrulla, fiul lui Ioan Sdrulla, regretat fost profesor și director al Colegiului Național „Titu Maiorescu” Aiud.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Educație și Cultură

În Alba, o nouă ediție a proiectului de educație extrașcolară „Arc peste timp”

Publicat

în

În Alba, o nouă ediție a proiectului de educație extrașcolară „Arc peste timp”

În acest an școlar Centrul Județean de Excelență Alba a organizat o nouă ediție a proiectului de educație extrașcolară „Arc peste timp”, de data aceasta sub titulatura oficială de „Arc peste timp – Bicentenarul nașterii lui Avram Iancu”, un fapt explicabil având în vedere că anul 2024 este anul în care se împlinesc 200 de ani de la nașterea lui Avram Iancu.

Proiectul a fost destinat profesorilor și elevilor de gimnaziu și liceu, fiind inclus în Calendarul proiectelor de educație extrașcolară regionale și interjudețene – anul școlar 2023-2024, la poziția 13, cu titulatura oficială de Concurs regional interdisciplinar „Arc peste timp – bicentenarul nașterii lui Avram Iancu”. Fiind vorba de un concurs regional, Centrul Județean de Excelență Alba a realizat parteneriate cu 20 de unități de învățământ preuniversitar din țară, acestea provenind din 8 județe și 14 localități. În cadrul proiectului au participat 19 cadre didactice din învățământul preuniversitar, cu echipaje de elevi în concurs și / sau cu lucrări de cercetare, iar cei 30 de elevi participanți au fost implicați într-un concurs cu două secțiuni, legat de tematica proiectului: o secțiune cu întrebări pentru elevii de liceu și o secțiune de desene, colaje, fotografii și afișe pentru elevii de gimnaziu.

Săptămâna trecută, la Colegiul Economic „Dionisie Pop Marțian” Alba Iulia, a avut loc etapa finală a concursului destinat elevilor de liceu, activitate care s-a bucurat de prezența inspectorului de specialitate pentru disciplina istorie din cadrul ISJ Alba, prof. Ștefan Teompa. Au fost implicate 5 echipe de câte doi elevi provenind de la următoarele unități de învățământ: Colegiul Național „Ștefan cel Mare” Suceava, Colegiul Național „Avram Iancu” Câmpeni, Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia, Colegiul Economic „Dionisie Pop Marțian” Alba Iulia și Centrul Județean de Excelență Alba, aceasta fiind, de altfel, ierahia finală.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Educație și Cultură

Premii pentru elevi militari din Alba Iulia la un concurs dedicat bicentenarului nașterii lui Avram Iancu

Publicat

în

Premii pentru elevi militari din Alba Iulia la un concurs dedicat bicentenarului nașterii lui Avram Iancu

Anul 2024 a fost declarat „Anul Avram Iancu” astfel că în acest an sunt organizate evenimente culturale, artistice sau educaţionale dedicate celebrării vieţii şi activităţii lui Avram Iancu, la împlinirea a 200 de ani de la nașterea liderului revoluției române din Transilvania.
Un astfel de eveniment a fost și Concursul „Arc peste timp – Bicentenarul nașterii lui Avram Iancu”, organizat de Centrul Județean de Excelență Alba. La acest concurs, Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul” a fost reprezentat de elevii fruntaș Maria Furdui și Robert Mihon. Cei doi elevi au elaborat sub coordonarea profesorului de istorie Dan Anca lucrarea științifică intitulată „Revoltele spontane și marile evenimente revoluționare desfășurate în decursul secolului al XIX-lea în Munții Apuseni. Revoluția de la 1848-1849 în Munții Apuseni”, lucrare notată de juriu cu 9 puncte din 10. Maria și Robert au parcurs apoi un concurs cu 20 de întrebări, iar punctajul obținut le-a permis accederea în etapa finală, acolo unde au avut de răspuns unui set de 10 întrebări, în final clasându-se pe locul III.
„Atunci când domnul profesor ne-a propus participarea la acest concurs am fost mândră că eu și Robert am fost aleși să reprezentăm colegiul în această provocare. La concurs am fost cuprinsă de un val de emoții, aveam sufletul pitit de o teamă constructivă având în vedere că urma să formez o echipă alături de colegul meu, dar cu toate acestea eram încrezătoare în cunoștințele noastre. Astfel, munca și strădania noastră au dat roade, reușind să obținem Premiul III. Dar mai mult decât rezultatul obținut, important este că am dobândit experiență și ne-am dezvoltat spiritul de echipă și de colegialitate”, a spus eleva fruntaș Maria Furdui.
„Experiența de a participa la acest concurs mi-a oferit șansa de a afla noi informații despre trecutul poporului român. Fiind un cetățean al orașului din care Avram Iancu a condus rezistența împotriva trupelor maghiare din Transilvania în timpul Revoluției din anul 1848, nu a fost pentru primă dată când am interacționat cu numele său, existând în orașul meu natal chiar și o statuie a marelui erou martir, pe lângă muzeul înzestrat cu monumente caracteristice acestuia. A fost o plăcere să mă documentez în amănunt despre fiecare gest eroic al personalității pașoptiste, astfel descoperind caracterul unui demn conducător”, a mărturisit elevul fruntaș Robert Mihon.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba