Rămâi conectat

Știri

Comuna Ciugud – oferită din nou exemplu pentru dezvoltarea cu fonduri europene!

Publicat

în

Comunele româneşti pot renaşte cu ajutorul banilor europeni, dar nu contează doar investiţia în sine, care, desigur, aduce condiţii de viaţă mai bune, ci şi dezvoltarea care poate genera noi investiţii private şi locuri de muncă.

În mica localitate de lângă Alba Iulia s-au asfaltat până şi drumurile agricole, pe câmpuri. Autorităţile au creat întâi reţeaua de utilităţi pentru oameni, cu fonduri europene, iar din bugetul propriu şi-au permis să asigure condiţii pentru firmele care investesc în comună. Primarul Ciugudului spune că tot ce a reuşit să facă pe plan local a depins de modul în care europarlamentarii români au negociat de-a lungul timpului la Bruxelles.

Despre Ciugud se ştie de ani buni că este comuna din România care a accesat cele mai mari fonduri europene. Cele aproape 30 de milioane de euro nerambursabili, investiţi până acum în localitate, au făcut ca mică localitate aflată la doi paşi de Alba Iulia să ofere condiţii pe care nu le găseşti în multe oraşe de la noi. Primarul e încă din 2000 la conducerea comunei şi îşi aminteşte că din prima zi de mandat s-a axat pe banii Uniunii.

Gheorghe Damian, primar comună Ciugud: Când îi faci pe oameni mai fericiţi, totul se schimbă foarte rapid şi foarte uşor! Noi am atras până acum peste 30 de milioane euro. Asta înseamnă veniturile comunei pe 100 de ani. Pe de altă parte, noi zicem că am adus normalitatea în satul românesc. Nu e greu şi asta mi-o doresc în orice sat din România.”

Infrastructura de utilităţi nu include doar reţelele de curent, gaz, canalizare, apă, asfalt şi trotuare în toate cel 6 sate aparţinătoare, dar la Ciugud a fost posibil să ai drumuri agricole asfaltate, pentru acces facil pe dealuri şi printre parcelele din camp.

Nu sunt doar proiecte şi investiţii bifate cu succes, e vorba despre oameni. Despre dreptul cetăţenilor acestei comunităţi de a avea un nivel de trai la un anumit standard. Cum arată strada, comuna sau oraşul în care trăieşti depinde de ce discuții şi negocieri au loc la nivel înalt, în Parlamentul european.

“Din păcate, noi ca şi popor nu înţelegem cât de importante sunt alegerile europarlamentare! În opinia mea, sunt mai importante decât cele locale! De ce? Pentru că până la urma guvernele noastre au interesul de a dezvolta țara aici, local, dar e foarte important câţi bani dăm noi la Uniunea Europeană, câţi bani luăm de acolo, cum ne aplicăm strategia Uniunii Europene în ţara noastră.

Cu cât avem oameni mai bine pregătiţi, europarlamentari mai bine pregătiţi, care ne reprezintă în parlamentul european, cu atât avantajele ţării noastre vor fi mai mari. De ce, pentru că toate ţările membre au interese acolo! Tortul este unul singur. Fiecare vrea să mănânce o felie cât mai mare. Şi atunci depinde de parlamentarii noştri cum ştiu să negocieze, de miniştrii noştri cum ştiu să îşi negocieze clauzele, astfel încât accesarea fondurilor europene, volumul fondurilor, direcţia în care se duc, să fie cât mai în avantajul ţării noastre”, a mai spus primarul din Ciugud.

Şi nu e de mirare că mulţi orăşeni s-au mutat aici. Doi soţi s-au repatrat din Germania. În urmă cu doi ani şi-au cumpărat o casă, pe o fostă uliţa lăturalnică aflată azi în plin şantier.

“M-a surprins că stâlpii la început aveau cabluri, acum, uitaţi, nu mai au. Au venit prieteni de-ai noştri din Germania şi au rămas surprinşi… Sunt în Germania comune peste, dar sunt şi comune care arată rău. E normal, peste medie…” – spun cei doi soți.

După mulţi ani trăiţi lângă Stuttgart, în cel mai bogat land din Germania, li se par investiţii obişnuite pentru un cetăţean european. Pentru Olga şi Marcel, în schimb, doi soţi veniţi din Republica Moldova utilităţile sunt lux, având în vedere alte locuri prin care au trecut.

Ciugudul atrage familii tinere. Olga e profesor de de arte plastice şi ține şi ore suplimentare pentru copii, la unul din căminele culturale modernizate tot din fondurile Comunităţii, iar el e muzician şi face naveta la Alba-Iulia. Au mai locuit la Tulcea, iar el a lucrat câţiva ani şi prin Italia, și cu banii adunaţi şi-au luat o căsuţă la Ciugud.

“Noi de aici nu plecăm, a casa noastră”, spun cei doi.

Sunt bani europeni investiţi cu cap, care generează bunăstare: locul devine atractiv şi pentru investitori. Păşunea comunală a fost concesionată unei companii româneşti care a amenajat în zona un resort cu teren de golf. Iar autorităţile fac acum infrastructura de utilităţi pentru un parc industrial, la periferia Ciugudului. Îşi permit financiar, cât timp pentru restul proiectelor au beneficiat de fonduri europene. Iar nivelul impozitelor a crescut substanţial, după ce în zona au apărut câteva fabrici.

Să fii cetăţean al unui stat membru al Uniunii înseamnă că locuieşti civilizat, într-o comunitate normală, din care să nu lipsească utilităţile. Dar mai înseamnă să trăieşti într-un loc în care autorităţile să îţi ofere şi oportunităţi: să faci o afacere, să găseşti un loc de muncă, să îţi duci copiii la o şcoală modernă. La Ciugud au fost atrase firme care să îşi mute liniile de producţie de la oraş, în zonă au apărut sute de locuri de muncă, iar primăria construieşte o grădiniţă nouă.

La ţară poate fi mai bine ca la oraş, dacă există viziune. Dacă nu pui carul înaintea boilor. Abia după ce a existat infrastructura de utilităţi, edilii au în plan soluţii regenerabile, dar şi o zonă de agrement, cu debarcadere şi pontoane, pe malul Mureşului. Investiţie tot din fonduri europene.

Ciugudul a devenit, în timp, un exemplu pentru multe alte localităţi vecine, unde investiţiile în infrastructura au început să fie tot mai dese. La Oarda de Jos se lucrează şi în weekend, oamenii au primit canalizare şi trotuare.

Ciugud e dovada că o comună falimentară la sfârşitul anilor 90, poate deveni o comună… milionară. O oază de modernitate, la standarde europene. O dezvoltare pe care trimişii României în Parlamentul European o negociază cu fiecare mandat şi cu fiecare exerciţiu bugetar, pentru ca apoi autorităţile naţionale să o implementeze în fiecare din cele 8 regiuni ale României. Iar la implementare mai este mult de lucrat în România, la acest capitolul acesta primarul Ciugudului dă exemplul Poloniei.

“Polonezii au un dosarel atât de subţire, noi venim cu drafturi, noroc că mai nou putem online, dar sunt multe avize. În exerciţiul 2007-2008 pentru un proiect îmi trebuia aviz de la DSV. Ce? Pentru că aşa au implementat autorităţile noastre… spune primarul.

Banii europeni accesaţi sunt şi banii românilor, fiind şi din contribuţia României. În exerciţiul bugetar 2007-2013 ţara noastră a plătit 12 miliarde de euro şi am accesat 29 de miliarde de euro, din cele peste 40 puse la dispoziţie. Iar în perioada 2014-2017 am mai trimis la bugetul uniunii alte 5 miliarde de euro, la o absorbţie de aproape 5 ori mai mare, adică 24 de miliarde de euro. Li se adăugă alte 2,7 miliarde în preaderare, astfel încât, până la acest moment, să avem un sold pozitiv de peste 38 de miliarde de euro.

Suntem la 12 ani de la intrarea în Uniunea Europeană şi avem în România exemple că micile comunităţi de la noi pot cunoaşte bunăstare, acolo unde există o gândire vizionară. Şi unde, la nivel macro, trebuie să arătăm că ştim să ne jucăm cea mai bună carte, în negocierile cu ceilalţi parteneri, cu care împărţim marea umbrela europeană.

sursa: stirileprotv.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

La Alba Iulia, acțiuni de curățare și marcaj pentru locurile de parcare: Care sunt zonele vizate

Publicat

în

Acțiuni de curățare și marcaj pentru locurile de parcare din Alba Iulia: Care sunt zonele vizate

La Alba Iulia, continuă lucrările de curățare și marcaj a locurilor de parcare. La început de săptămână, sunt vizate circa 70 de poziții de pe străzile Brădișor și Dr. Ioan Rațiu. Anunțul a fost făcut de viceperimarul Emil Popescu, pe pagina de Facebook.

Curățarea locurilor de parcare de resturi vegetale revine prin contract persoanelor care au închiriat perimetrele respective, iar pentru buna desfășurare a lucrărilor, cetățenii au fost anunțați prin pliante plasate pe parbrizele mașinilor.

Continuă acțiunile de curățare si marcaj pentru locurile de parcare din Alba Iulia. Astăzi sunt programate circa 70 de poziții, aflate pe strada Brădișor și o parte din strada Dr. Ioan Rațiu.

Poliția Locală supraveghează buna desfășurare a lucrărilor și, încă de aseară, a anunțat acest demers prin intermediul unor pliante plasate în parbrizele mașinilor.

Reamintesc faptul că, în anumite situații, există întârzieri cauzate de faptul că locurile de parcare trebuie curățate de resturi vegetale șamd, deși obligația le revine, prin contract, persoanelor care au închiriat aceste perimetre, a precizat viceprimarul Emil Popescu.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Amenzi de aproape 24.000 de lei în urma unor acțiuni în sistem integrat ale oamenilor legii din Alba: Câte permise reținute, infracțiuni și testări la droguri și alcool

Publicat

în

Amenzi de aproape 24 de mii de lei în urma unor acțiuni în sistem integrat ale oamenilor legii din Alba

În ultimele 24 de ore, polițiștii și jandarmii din județul Alba au continuat acțiunile, în sistem integrat, pentru combaterea faptelor de natură penală și contravențională și pentru prevenirea incidentelor care ar putea afecta liniștea cetățenilor din județ.

În cadrul activităților desfășurate, au fost legitimate, prin intermediul aplicației eDAC, 387 de persoane și au fost verificate 221 de autovehicule.

Au fost constatate 157 de abateri de natură contravențională, majoritatea la normele legale privind circulația pe drumurile publice, care au fost sancționate cu amenzi în valoare totală de 23.865 de lei.

Au fost efectuate 55 de testări privind conducerea sub influența alcoolului sau a altor substanțe, au fost reținute 10 permise de conducere, au fost retrase 4 certificate de înmatriculare și au fost constatate 10 infracțiuni.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Ziua Internațională a Dorului, în 13 mai: Cuvântul DOR, greu de tradus în alte limbi: Ce semnifică acest cuvânt specific poporului nostru mioritic

Publicat

în

Cuvântul DOR, specific poporului nostru român, mioritic, greu de tradus în alte limbi

Psihologul Libertatea, Cezar Laurențiu Cioc,  explică ce amalgam de sentimente reunește acest cuvânt unic, care nu are corespondent nicăieri în lume. Spre deosebire de alte națiuni, românii pot spune că le este dor. Ce este dorul și de ce nu se poate traduce în alte limbi?

Mereu au considerat că dragostea lor este mai mare decât a altora, iar expresia în sine este considerată intraductibilă în alte limbi. Indiferent dacă sunt din zona Ardealului, Transilvaniei, Olteniei sau Moldovei, românii folosesc la unison expresia “Mi-e dor!”. Este una dintre puținele expresii lingvistice folosite în mod uzual și frecvent în toate părțile țării și este pronunțabilă în toate dialectele limbii noastre.

Românii aflați peste hotare au încercat să traducă expresia pentru a fi înțeleasă de locuitorii altor națiuni, dar în zadar; au constatat că în alte limbi nu există decât verbul “a lipsi” si expresia “Îmi lipsești!”… Românii sunt singurii care folosesc un substantiv, și anume dorul, pentru ceea ce în alte limbi este exprimat doar prin verbe. Românii au particularizat atât de mult acest sentiment și i-au dat așa o mare semnificație emoțională și lingvistică tocmai pentru că au trăit din plin lipsurile de tot felul. Încă din cele mai vechi timpuri au fost privați de independență, de libertate sau de alte drepturi, iar lipsa intensă și acută a mulțumirii sufletești a creat cuvântul dor.

Sentimentul de dor este însă mai mult decât simpla lipsă. În dor sunt amestecate sentimente de bucurie, tristețe, melancolie, patimă, nostalgie ori jale. Etimologic vorbind, cuvântul dor vine din latinescul dolus, care înseamnă durere. Alte limbi cu origini latine au, în ziua de astăzi, variații ale acestui cuvânt, însă niciuna nu are un echivalent al dorului. Limba franceză are termenul deuil, care provine din aceeași rădăcină latinească, dar se traduce prin doliu, nu prin dor. Limba spaniolă are termenul dolor, cu aceeași origine veche, dar nici acesta nu se traduce prin dor, ci prin durere.

Dorul din punct de vedere psihologic

Din punct de vedere psihologic, dorul este un sentiment universal. Orice om care s-a atașat de cineva trăiește dorul. Românii sunt însă singurii care au un cuvânt specific pentru a denumi acest amalgam de trăiri. Oamenii pot experimenta mai multe tipuri de dor. Este vorba de dorul provenit din atașament, dorul din cauze romantice și erotice, dorul de țară. Altfel spus, oamenii pot simți dorul atât față de o altă persoană, cât și atunci când le lipsesc situații de viață din trecut.

Dorul resimțit din atașament

Atașamentul este unul dintre cele mai puternice sentimente umane. E nevoie de atașament și timp petrecut cu o persoană pentru a putea spune apoi că îți este dor. Fiecare dintre noi a observat că dacă petreci mult timp cu cineva, dorul apare odată cu separarea. E ca și cum integrezi interacțiunea cu acel om în personalitatea ta. Gesturile simple și situațiile asociate cu persoana respectivă generează un dor puternic. Acest dor poate pune stăpânire pe tine în totalitate și atunci, nu poți munci, nu ai poftă de mâncare, nici de socializare.

Dorul resimțit din cauze romantice sau erotice

Dorul din motive romantice sau erotice este ca o sete permanentă de celălalt, atunci când îți lipsește. Are la bază rațiuni chimice, pentru că substanțe din spectrul hormonal numite neuromediatori sunt secretate de creier și dau această dispoziție psihologică de dor romantic. Dorul romantic poate să apară chiar și atunci când persoana iubită este lângă tine, nu doar când este la distanță. Femeile simt un dor puternic față de bărbatul pe care îl iubesc. Dorul femeilor este unul generalizat și se referă nu doar la apropierea fizică, ci si la prezența spirituală a bărbatului. Și dorul bărbaților poate fi la fel de intens, doar că este mai puțin exprimat în cuvinte. Se mai poate întâmpla ca bărbaților să li se facă dor de anumite părți ale femeii, nu de ea în totalitate. Simțul mirosului este un mare generator de dor. Nimeni nu poate spune că nu a fost încercat de acest dor de natură chimică atunci când a fost învăluit de un miros asemănător cu acela al persoanei iubite.

Dorul de țară

Dorul de țară este una dintre cele mai complexe forme de dor. Nu implică o singură persoană, ci un întreg sistem de factori. Dorul de țară este simțit în special de către românii plecați din țară pe perioade lungi; lor le lipsesc atât acut, cât și cronic părinții, casa părintească, prietenii, le vin în minte momentele frumoase petrecute în țară și totul se suprapune peste vicisitudinile vieții printre străini. Altfel spus, dorul de țară nu se referă la țara în sine și nu are la bază instinctul patriotic, ci persoanele dragi lăsate în urmă și situațiile de viață bazate pe apropiere emoțională. Viața departe de țară este percepută ca fiind frumoasă doar la început, însă după o vreme, dorul de țară devine foarte chinuitor.

Ce mecanism duce la apariția dorului și… cum să scapi de dor

Pentru a îți fi dor e nevoie să te implici emoțional. Să acorzi timp, să oferi afecțiune, să faci lucruri frumoase și să trăiești momente memorabile. E nevoie să ai o viață emoțională de o diversitate mare și cu nuanțe multe. Există însă și oameni care nu au o cultură emoțională și nu știu cum să își exprime dorul. Aceștia sunt mai anxioși, mai nervoși, spun doar că nu se simt bine, că este ceva în neregulă cu ei ori că au o stare de indispoziție. De fapt, este un dor neconștientizat sau mascat, care consumă personalitatea. Intensitatea dorului poate fi ținută în frâu prin expunere periodică la factorul care îl generează. Cu alte cuvinte, dorul de țară se mai detensionează dacă oamenii vin acasă la intervale mulțumitoare de timp, iar celalalte tipuri de dor se detensionează prin interacțiune cu persoana care generează dorul. Dacă acest lucru nu mai este posibil, dorul poate atinge o intensitate asemanătoare suferinței. Oamenii care trec prin asta declară frecvent “Mi-aș dori să nu-mi fie dor!”. Însă a nu-ți fi dor presupune să nu te implici emoțional, să nu conviețuiești cu nimeni, să nu acorzi timp sau încredere nimănui. Mai poți reduce intensitatea dorului prin mutarea atenției pe situații banele de zi cu zi, astfel încât să nu te mai gândești la ceea ce generează dorul. Cu alte cuvinte, e bine să ai mereu mintea ocupată cu ceva, pentru ca dorul să nu pună stăpânire totală pe ea…

Sursa:libertatea.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba