Rămâi conectat

Știri

Codul bunelor maniere pentru generația online

Publicat

în

Odata cu aparitia modalitatilor moderne de comunicare si comportamentul nostru a fost nevoit sa se adapteze

Citeste pe radiounirea.ro un cod al bunelor maniere adaptat generatiei online, noile reguli in materie de tehnologie moderna.

Este permis sa iti verifici emailurile pe telefon atunci cand esti in vizita?
Daca iti vizitezi un prieten apropiat si ai nevoie urgenta sa iti verifici emailurile, atunci te poti scuza cateva minute. De asemenea, in cazul in care in email ai unele informatii de ajutor in cadrul acelei vizite, este iarasi in regula sa te conectezi la Internet. Totusi, cand stai online prea mult si fara motiv, e semn ca esti plictisit sau dezinteresat de persoanele din jur.

Cat de repede sa raspunzi la un email? Emailuri profesionale vs. emailuri personale
Cu cat mai repede, cu atat mai bine – aceasta ar fi regula generala. In cazul in care ai mult de lucru si stii ca nu vei putea raspunde cateva ore bune, ar fi bine sa iti activezi in cadrul emailului acea notificare de „out of office”. Studiile au aratat ca trecerea orelor creste frustrarea si nemultumirea expeditorului, fie el prieten sau partener de afaceri. Asadar, incearca sa iti iei masuri de precautie in cazul in care nu poti fi prompt.

Daca cineva te suna, ii poti raspunde printr-un email sau SMS?
In cazul in care nu e vorba de ceva urgent sau de o persoana importanta, nu e deloc nepoliticos sa raspunzi printr-un SMS sau email. Alege cea mai buna varianta in contextul dat. Un email poate contine si o harta, de exemplu, asa ca poate fi chiar mai util decat un telefon. De cealalta parte, daca trimiti SMS sau email si te trezesti cu un telefon in replica, nu raspunde la telefon daca nu esti intr-o dispozitie prea buna (motiv pentru care, de altfel, nici nu ai sunat) si crezi ca acea stare va razbate pana la interlocutor.

Cum pui capat unui schimb de emailuri prea lung?
La un moment dat, atunci cand simti ca schimbul de emailuri nu-si mai are rostul sau ca s-a incheiat din punctul de vedere al informatiei transmise, e mai bine sa ii pui capat elegant, diplomat si convingator. Prieten sau partener de afaceri, exprima-ti regretul ca trebuie sa te retragi, dar ca speri sa reluati la un moment dat discutia.

Este bine sa folosim emoticoane in emailuri de serviciu?
Si aici depinde foarte mult de context si de persoana cu care vorbesti. Astfel, emoticoanele pot da o tenta prietenoasa si amabila unor remarci sau recomandari care, altfel, ar putea fi luate prea personal. Este bine sa le folosesti sporadic, doar in emailurile catre persoane pe care le cunosti de ceva vreme, fie si virtual.

Putem omite formulele de inceput si pe cele de incheiere, in cadrul emailurilor oficiale?
Daca nu este vorba despre o serie de mesaje, acest lucru este categoric interzis. Nici la telefon nu incepi direct discutia fara a saluta persoana respectiva. Ba mai mult, deseori, emailurile de serviciu sunt printate si aratate altor oameni, asa ca asigura-te ca incluzi formule de inceput si de incheiere, dar si numele tau intreg, functia, compania si informatiile de contact.

Accidental, ai forwardat unei prietene emailul in care ii vorbeai de rau partenerul. Ce este de facut?
Singura solutie ar fi sa iti asumi greseala, sa o suni si sa ii explici ce s-a intamplat, cerandu-ti scuze. Nu intra in detalii sau explicatii penibile, ci doar exprima-ti regretul sincer si spera ca acea greseala iti va fi iertata. Data viitoare fii mai atent sau nu iti mai „comenta” cunoscutii in emailuri.

Vestile importante se pot transmite si prin email sau SMS?
Un nou job, o promovare, un premiu castigat sau o sarcina, toate sunt trecute la categoria „vesti importante”. Ei bine, in cazul in care prietenii tai sunt plecati din tara sau SMS-ul si emailul sunt cai uzuale prin care comunicati, e ok sa compui un text haios si sa il trimiti pentru a da de veste. Bineinteles, persoanele foarte apropiate ar trebui anuntate personal.

Cum ii spui unui prieten ca dezvaluie prea multe informatii pe blogul personal?
Oricat de personal ar fi, un blog este de cele mai multe ori public. Ceea ce inseamna ca anumite detalii si informatii furnizate nu vor fi intelese in totalitate de userii „externi”. Daca tu crezi ca un prieten face greseala de a dezvalui prea mult, iar asta ii poate dauna in cariera sau poate fi chiar periculos, spune-i. Diplomat, astfel incat sa nu se supere. In cazul in care prietenul respectiv are o atitudine defensiva, inseamna ca nu accepta niciun fel de sfat exterior, asa ca retrage-te.

Esti „obligat” sa accepti cererile de prietenie ale colegilor, in cadrul site-urilor profesionale?
Profilul pe astfel de site-uri reprezinta cartea noastra de vizita. Daca acea conexiune crezi ca „ar da bine la CV” si ti-ar creste credibilitatea in mediul profesional, atunci e in regula sa accepti cererile de prietenie ale colegilor. Altfel, acest lucru nu este unul obligatoriu.

Cum sa iti rogi politicos interlocutorul sa astepte la telefon?
Seful sau vreun partener important de afaceri nu se incadreaza la aceasta categorie. De fapt, in mediul profesional ar fi bine sa eviti aceasta solutie pretabila doar intre prieteni. Daca stii ca s-ar putea sa fii sunat si de altcineva, avertizeaza-ti interlocutorul inca de la inceput ca s-ar putea intampla asta. Pe de alta parte, daca tu esti lasat prea mult sa astepti, e in regula sa inchizi pentru ca, asa cum spun americanii, „time is money”.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Sâmbăta lui Lazăr: Ce nu ai voie să faci cu o zi înainte de Florii

Publicat

în

Sâmbăta lui Lazăr este sărbătorită de creștini-ortodocși cu o zi înainte de Duminica Intrării lui Hristos în Ierusalim (Duminica Floriilor) și reprezintă puntea de legătură între Postul Paștelui și Săptămâna Patimilor.

Duminica Floriilor este precedată de Sâmbăta lui Lazăr. În această zi, Iisus Hrisos îşi arată din nou minunile, înviindu-l pe Lazăr, la patru zile de la moarte.

Învierea lui Lazăr este simbolul învierii viitoare a neamului omenesc. După această minune, mulţimile strânse la porţile cetăţii l-au întâmpinat cu flori şi l-au aclamat pe Mântuitor, la intrarea în Ierusalim, scrie romaniatv.net. Sâmbăta din ajunul Floriilor este cunoscută şi ca Moşii de Florii, când se fac pomeniri pentru sufletul rudelor decedate.

În această sâmbătă, Biserica Ortodoxă cinsteşte una dintre cele mai mari minuni săvârşite de Iisus Hristos în viaţa pământeană, învierea lui Lazăr. Evenimentul religios s-a petrecut în localitatea Betania, unde Lazăr, prietenul lui Iisus, murise de patru zile. Învierea lui Lazăr a fost descrisă în Sfânta Evanghelie după Ioan în Capitolul 11, versetele de la 1-45. Sfântul Evanghelist Ioan ne spune că Lazăr, originar din Betania (localitatea palestiniană Al-Izzariya de astăzi), ca şi surorile lui, Marta şi Maria, făcea parte din grupul persoanelor preţuite de Iisus.  Mai mult, tradiţia spune că Lazăr era fiul fariseului Simon, în casa căruia s-a pregătit Cina Mântuitorului. Tradiţia spune că, după învierea sa din morţi, timp de 30 de ani, cât a mai trăit, Lazăr a mâncat doar fructe. Se mai spune că Maica Domnului nostru Iisus Hristos i-a lucrat cu mâinile ei un omofor şi i l-a dăruit. De asemenea, se mai spune că, cele patru zile petrecute în mormânt l-au marcat pe Lazăr şi, cât a trăit, el n-a mai zâmbit niciodată.

Sâmbăta lui Lazăr. De ce este bine să facem plăcinte

În multe localităţi, îndeosebi în Sudul ţării, în ajunul Floriilor, se respectă tradiţia „Cântecelor de Paşti”. În fiecare comunitate, în faţa lăcaşurilor de cult ortodoxe, se intonează cântece religioase care amintesc despre moartea şi învierea lui Lazăr, prietenul lui Iisus. Învierea lui Lazăr anticipează Învierea Mântuitorului Hristos.

În sâmbăta Floriilor, la casele gospodarilor colindă fetele din localitatea respectivă , purtând pe cap cunune cu flori de câmp. În colindele lor se povesteşte despre moartea nefericită şi despre înmormântarea unui tânăr pe nume Lazăr. Una dintre fete, care poartă numele de Lăzăriţa, se îmbracă în mireasă. În cântec, Lăzăriţa deplâng drama lui Lazăr şi spune că acesta i-a cerut mamei să-i facă azima şi aceasta nu i-a îndeplinit dorinţa; atunci tânărul s-a dus cu oile la pădure, s-a suit pe o creangă să scuture frunze pentru oi, dar a început să bată vântul. Atunci creanga s-a rupt, iar el a căzut şi a murit. L-au găsit cele trei surori ale lui, l-au adus acasă, l-au scăldat în lapte dulce şi l-au înmormântat.

În Sâmbăta Floriilor copiii colindă la vecini şi la prieteni cu crenguţe de salcie sfinţite la biserică de preotul satului. În colindul lor se regăsesc urări de bine şi de sănătate. Cântecele copiilor povestesc din generaţie în generaţie despre Iisus, Cel care a fost primit cu slavă şi cu ramuri de măslin şi de finic în Ierusalim de mulţimile care, peste o săptămână, l-au răstignit. Colindătorii sunt primiţi de gazde cu multă bucurie. În cinstea lor, gazdele îşi împodobesc casa cu salcie sfinţită, îşi exprimă optimismul, speră şi spun cu credinţă: „Vă aşteptăm şi la anul!”. Bătrânii satului respectă tradiţia şi colindătorii sunt răsplătiţi cu ouă albe, nefierte, pentru a fi vopsite de Sfântul Paşte.

Prin tradiţie, în Sâmbăta lui Lazăr, gospodinele plămădesc plăcinte şi să le dea de pomană vecinilor, rudelor şi tuturor musafirilor. Dacă femeile pregătesc plăcinte, fetele tinere plantează flori, fiind convinse că numai cele sădite acum vor avea multe ramuri înflorite. În numeroase zone din ţară, fetele mai mici, îmbracate în rochii albe, împodobite cu flori de primăvară, merg cu colindul prin sat, spunând povestea sărmanului Lazăr care a murit foarte tânăr. Gospodarii le cinstesc cu ouă, pe care să le încondeieze în Joia Mare.

Sursa.realitatea.net


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Peste 24 milioane de lei investiţi în acest an pentru modernizarea rețelei de gaz din judeţul Alba

Publicat

în

În acest an, este 24 milioane de lei investiţi pentru modernizarea rețelei de gaz din judeţul Alba

Un număr de 17 proiecte de investiții în valoare totală de circa 24 milioane de lei, adică aproximativ 4,8 milioane de euro, sunt planificate pentru acest an în județul Alba, anunţă Delgaz Grid.

Lucrările vizează modernizarea rețelei de distribuție pe o lungime de circa 46 de kilometri în opt localități din județ. În urma investițiilor, conform companiei, alimentarea cu gaze naturale a locuitorilor se va îmbunătăți, fiind asigurată continuitatea și siguranța în exploatare a rețelei de distribuție.

Cele mai importante proiecte de investiții, care constau în înlocuirea conductelor și branșamentelor de gaze naturale, se vor derula în Alba Iulia, Aiud, Mirăslău, Cisteiu de Mureș și Blaj.

Anul trecut, în județul Alba au fost realizate 10 proiecte de investiții, prin care s-au înlocuit 16 kilometri de conducte și branșamente gaze naturale, iar rețeaua a fost extinsă cu aproximativ 30 dekilometri pentru racordarea de noi consumatori. Cea mai mare parte a rețelei de gaz, circa 8 kilometri, a fost înlocuită la Sebeș.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Reducere a impozitelor locale pentru donatori de sânge: Alba Iulia, gata să aplice măsura

Publicat

în

Alba Iulia, gata să aplice măsura reducerii impozitelor locale pentru donatorii de sânge

Alba Iulia va fi printre primele municipii din România unde se aprobă reducerea de 10% la impozitul pe clădiri și terenuri, pentru donatorii de sânge și persoanele cu dizabilități, a anunțat primarul Gabriel Pleșa.

Potrivit acestuia, proiectul de hotărâre de consiliu local este gata, va rămâne în dezbatere publică vreme de 30 de zile, iar ulterior va deveni o realitate.

Prin noua lege, promulgată recent, consiliile locale pot acorda reduceri la impozitul pe clădiri și teren pentru persoanele fizice care fac dovada a minimum trei donări de sânge, pe parcursul unui an calendaristic. Reducerea, care va fi aplicată începând cu anul viitor, se va cumula cu bonificația de 10%, acordată deja celor care achită anticipat impozitul datorat.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba