Tineret
Cercetașii albaiulieni vor „călători în timp” cu ocazia zilei de 1 Decembrie, la Festivalul Național „Unitate și prietenie”
Cea de-a XVII-a ediție a Festivalului Național „Unitate și prietenie” organizat de cercetașii albaiulieni de la Centrul Local „Axente Sever” a început astăzi la Alba Iulia și se va încheia pe 1 decembrie.
Potrivit purtătorului de cuvânt al organizației, Florina Pauleti, la activitatea din acest an ce va avea ca și temă „Călătoria în timp” vor participa aproximativ 500 de tineri din județ și din întreaga țară. Astfel, cercetașii vor învăța cum să se descurce în situații limită, vor deprinde tehnici de cățărare alpină și vor lua parte la mai multe ateliere de creație și animație precum: origami, dans tradițional românesc, ceramică sau prim- ajutor.
De asemenea, cercetașii albaiulieni au pregătit și două proiecte, unul social, intitulat „Zâmbește”, ce se va desfășura la Centrul de Copii „Rita Gărgărița” și la Așezământul „Sfântul Vasile”, iar alt proiect cultural, „Cărți pe nevăzute”, în cadrul căruia participanții vor face schimb de cărți. Programul va continua sâmbătă, când cea mai importantă activitate va fi „Mașina timpului”, un joc complex prin oraș în care cercetașii vor descoperi Cetatea. Duminică, de la ora 20.00, ei vor aprinde „gulguțe” tricolore poziționate în forma numărului 300, cifră ce simbolizează 300 de ani de la construcția Cetății, iar luni, de 1 decembrie, toți cercetașii vor participa la manifestările dedicate Zilei Naționale a României.
Tineret
Voluntarii ASCOR, ghizi pentru tinerii din Tabăra de Vară de la Găbud în Cetatea Alba Carolina
Voluntarii ASCOR, ghizi pentru tinerii din Tabăra de Vară de la Găbud în Cetatea Alba Carolina
În perioada 18-23 august 2024, la Schitul „Sfântul Ioan Evanghelistul” de la Găbud s-a desfășurat Tabăra de vară creștin-ortodoxă intitulată „Vară de poveste. În pas de supererou”, destinată copiilor cu vârsta cuprinsă între 9 și 12 ani.
Evenimentul, proiect al Asociației Start Up Ed, a fost organizat prin programul „Școala de la Găbud”, având ca scop petrecerea timpului liber într-un spirit ortodox. Activitățile au cuprins ateliere cu povești, ateliere de comunicare, ateliere practice și de învățare nonformală, drumeții, jocuri, dar și participarea la programul liturgic al Schitului „Sfântul Ioan Evanghelistul” din Găbud.
Joi 22 august, tinerii au vizitat Cetatea Alba Carolina, unde i-au avut ca îndrumători, gazde și prieteni pe voluntarii ASCOR Alba Iulia, care au organizat itinerariul și au călăuzit pașii copiilor pe toată durata zilei. Tinerii au vizitat Catedrala Reîntregirii și Încoronării, dar și Muzeul Național al Unirii, unde au fost primiți de către istoricul Dragoș Ursu. Acesta i-a ajutat să descopere tezaurul istoric românesc din vechiul Bălgrad, oferindu-le amănunte prețioase despre Marea Unire de la 1918 și Încoronarea Regilor Ferdinand I și Maria.
Momentele favorite ale copiilor au fost plimbarea cu bus-ul prin Cetatea Alba Carolina, dar și degustarea înghețatei cu care cei mici au fost răsplătiți pentru atenția de care au dat dovadă la muzeu.
foto: Alexandru Samuel Popa
Tineret
O tânără din Timișoara, câștigătoare a trofeului „Voices”, la Alba Iulia
O tânără din Timișoara, câștigătoare a trofeului „Voices”, la Alba Iulia
Tineret
Un nou concurs cu tematică de protecție civilă în Alba: Care au fost câștigătorii
Care au fost câștigătorii concursului cu tematică de protecție civilă din Alba
„Cu viața mea apăr viața!” este deviza sub care se desfășoară an de an concursurile cu tematică de protecție civilă în care elevii din școlile gimnaziale și licee din Alba își consolidează cunoștințele și deprinderile în situații de urgență.