Rămâi conectat

Știri

Cele mai grave ORORI comise de infractori eliberaţi în baza recursului compensatoriu: Câteva dintre ele, cu autori din Alba Iulia

Publicat

în

Crima de la Mediaş arată reversul legii recursului compensatoriu. O măsură gândită să ofere o reparaţie pentru condiţiile din închisorile româneşti pune în libertate, înainte de termen, peste 10.000 dintre deţinuţii din penitenciarele din ţară. O parte dintre aceştia au comis deja din nou crime abominabile, iar statisticile arată că fenomenul este abia la început.

Crima de sâmbătă noapte de la clubul din Mediaş, unde un tânăr a fost înjunghiat şi omorât de un infractor eliberat de doar câteva luni din închisoare, readuce în actualitate efectele legii recursului compensatoriu.

Gândită ca o măsură reparatorie pentru condiţiile din închisori – România a fost condamnată în nenumărate dosare la CEDO pentru felul în care sunt ţinuţi infractorii în detenţie – legea se întoarce împotriva societăţii: deţinuţii liberaţi înainte de termen încep să comită crime de o violenţă rară, iar victimele sunt uneori chiar copii.

1. Prima crimă comisă de un infractor liberat înainte de termen pe baza legii recursului compensatoriu s-a produs în decembrie 2017, la nici două luni de la intrarea în vigoare a legii. Autorul avea antecedente penale, fiind condamnat pentru infracţiuni cu violenţă contra persoanei, respectiv viol şi vătămare corporală. După ce a ieşit din închisoare înainte de termen, el a s-a întors în localitatea natală, Frăţeşti, judeţul Giurgiu. Într-o zi a mers la un consătean cu care a băut şi, pe fondul consumului exagerat de alcool, s-au luat la ceartă. Fostul deţinut l-a înjunghiat cu un cuţit pe bărbatul de 52 de ani, în casa căruia se afla, după care a plecat. Victima a fost găsită de fiul său, în seara aceleiaşi zile, dar prea târziu pentru a mai putea face ceva pentru a-i salva viaţa. Agresorul a fost reţinut în aceeaşi seară şi apoi arestat pentru 30 de zile.

2. Un alt caz care a şocat prin violenţă a fost cel al „fetei de la lift”, din Alba Iulia. În noiembrie 2018, o tânără din oraş, care aştepta liftul să ajungă acasă, a fost lovită cu sălbăticie din spate de un individ, care i-a luat telefonul şi portofelul din geantă. În urma loviturilor extrem de puternice, tânăra şi-a pierdut conştienţa şi a rămas cu o amnezie temporară. Întreaga scenă a fost surprinsă de camerele de supraveghere din scara blocului unde locuia tânăra. Nicolae Drăgoi, suspectul din Alba Iulia, a fost eliberat în 2018 din închisoare, în baza legii recursului compensatoriu. El fusese condamnat pentru tâlhărie și tentativă de viol în stare de recidivă la 4 ani și o lună de închisoare. Mai mult, în anul 2013, prin hotărâre recunoscută ulterior de autorităţile române, inculpatul a fost condamnat de organele judiciare din Grecia la pedeapsa rezultantă de 7 ani şi 4 luni închisoare pentru comiterea infracţiunilor de tâlhărie şi vătămare corporală, aplicându-i interdicţia de a se afla în Grecia pentru totdeauna.

3. În martie 2018, o fată de 13 ani a fost agresată sexual în scara unui bloc din Bucureşti, de un infractor liberat în baza recursului compensatoriu. Fetiţa mergea în vizită la bunica ei, când a fost atacată. Copila a fost apoi urmărită pe stradă de agresor şi a fost nevoită să intre la o spălătorie auto să ceară ajutor angajaţilor de acolo. Ea a rămas cu sechele adânci şi are nevoie de ajutor psihologic ca să depăşească trauma. Agresorul mai fusese condamnat de două ori: prima oară pentru furt, a doua oară pentru viol. A fost condamnat la 7 ani de închisoare în 2011. Legea recursului compensatoriu i-a permis însă să se elibereze din puşcărie cu un an mai devreme.

4. În noiembrie 2017, un tânăr de 24 de ani din Tulcea, proaspăt eliberat în baza legii recursului compensatoriu, şi-a bătut bunica în urma unui acces de furie. Când a venit poliţia, agresorul s-a baricadat într-o cameră şi a ameninţat că dă foc. Oamenii legii au forţat uşa blocată, moment în care tânărul s-a aruncat pe geam, dar a fost prins de mână de un poliţist. Tânărul fusese condamnat totpentru fapte cu violenţă şi eliberat mai repede în baza recursului compensatoriu.

5. Crima de la Mediaş este ultima din şirul de atrocităţi comise de infractori şcoşi din închisoare prin recurs compensatoriu. Un tânăr de 25 de ani şi-a pierdut viaţa după ce a fost înjunghiat de 11 ori de un infractor eliberat înainte de termen. După o ceartă pornită într-un club, victima a fugit pe stradă, dar a fost urmărită şi prinsă de trei agresori, dintre care doi fuseseră eliberaţi prin recurs compensatoriu. Unul dintre agresori l-a înjunghiat de 11 ori cu cuţitul, iar cel atacat a murit în urma hemoragiei masive, fiindu-i tăiate artera şi vena femurală. Întregul incident a fost surprins de camerele de supraveghere din zonă, iar imaginile de o violenţă rară au şocat întreaga ţară.

Legea recursului compensatoriu, bilanţ negru: cei mai mulţi eliberaţi au comis violuri

10.880 de deținuți au fost eliberaţi înainte de termen în baza Legii recursului compensatoriu, între 19.10.2017 şi 23.11.2018, potrivit datelor oficiale ale Ministerului Justiţiei.

– 649 dintre aceştia au ajuns înapoi în spatele gratiilor, în urma infracţiunilor comise după liberare (6% din totalul celor liberaţi).

– 188 dintre recidiviştii întorşi după gratii au comis infracţiuni cu violenţă: crime, violuri, tâlhării.

– conform statisticilor, rata de recidivă în rândul infractorilor eliberaţi este de circa 70%.

– în momentul de faţă (14 ianuarie 2019), în penitenciarele din ţară sunt închişi 20.940 de deţinuţi, potrivit site-ului ANP.

Lege pentru condamnări reptate la CEDO

Legea recursului compensatoriu a fost adoptată în urma repetatelor condamnări ale României la CEDO, din cauza neîndeplinirii unor standarde minime privind condiţiile de detenţie (o limită de spaţiu pentru fiecare deţinut etc). Proiectul a fost iniţiat de Ministerul Justiţiei condus de Raluca Prună şi propunea scăderea pedepselor cu 3 zile de închisoare lafiecare 30 de zile executate. Varianta a fost abandonată în Parlament şi s-a adoptat un nou proiect, care a devenit actuala lege în 2017. Faţă de proiectul iniţial, numărul de zile scăzute din pedeapsă este de 6 la fiecare 30 de zile executate, adică infractorii părăsesc mult mai repede închisoarea în baza recursului compensatoriu.

ANP: Peste 14.400 de persoane au beneficiat de prevederile legii privind recursul compensatoriu

Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) precizează că peste 14.400 de persoane au beneficiat de prevederile Legii 169/2017, peste 11.800 dintre acestea fiind eliberate ca urmare a admiterii cererii de liberare condiţionată de către instanţele de judecată competente, iar restul – la împlinirea termenului de executare a pedepsei. Din totalul persoanelor puse în libertate, beneficiare ale legii menţionate, 724 (circa 5 la sută) au revenit în penitenciar, însă nu toate din cauza unor fapte penale săvârşite după eliberare. Precizările ANP vin în contextul recentelor abordări în spaţiul public a efectelor determinate de punerea în aplicare a Legii 169/2017 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal. „Din totalul celor 14.402 persoane care au beneficiat de prevederile Legii 169/2017, un număr de 11.851 au fost liberate ca urmare a admiterii cererii de liberare condiţionată de către instanţele de judecată competente, iar restul de 2.551 au fost liberate la împlinirea termenului de executare a pedepsei”, arată ANP, într-un comunicat de presă transmis luni. Conform sursei citate, din totalul persoanelor puse în libertate, beneficiare ale prevederilor Legii 169/2017, un număr de 724 au revenit în penitenciar, reprezentând 5,02% din totalul beneficiarilor recursului compensatoriu. „Precizăm că nu toate persoanele care au revenit în penitenciar, după momentul liberării, au săvârşit fapte de natură penală în perioada postdetenţie, parte dintre acestea având pe rol alte cauze penale, în diferite stadii de instrumentare, încă dinaintea punerii în libertate”, mai arată ANP.

Sursa:romaniatv.net


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Sâmbăta lui Lazăr: Ce nu ai voie să faci cu o zi înainte de Florii

Publicat

în

Sâmbăta lui Lazăr este sărbătorită de creștini-ortodocși cu o zi înainte de Duminica Intrării lui Hristos în Ierusalim (Duminica Floriilor) și reprezintă puntea de legătură între Postul Paștelui și Săptămâna Patimilor.

Duminica Floriilor este precedată de Sâmbăta lui Lazăr. În această zi, Iisus Hrisos îşi arată din nou minunile, înviindu-l pe Lazăr, la patru zile de la moarte.

Învierea lui Lazăr este simbolul învierii viitoare a neamului omenesc. După această minune, mulţimile strânse la porţile cetăţii l-au întâmpinat cu flori şi l-au aclamat pe Mântuitor, la intrarea în Ierusalim, scrie romaniatv.net. Sâmbăta din ajunul Floriilor este cunoscută şi ca Moşii de Florii, când se fac pomeniri pentru sufletul rudelor decedate.

În această sâmbătă, Biserica Ortodoxă cinsteşte una dintre cele mai mari minuni săvârşite de Iisus Hristos în viaţa pământeană, învierea lui Lazăr. Evenimentul religios s-a petrecut în localitatea Betania, unde Lazăr, prietenul lui Iisus, murise de patru zile. Învierea lui Lazăr a fost descrisă în Sfânta Evanghelie după Ioan în Capitolul 11, versetele de la 1-45. Sfântul Evanghelist Ioan ne spune că Lazăr, originar din Betania (localitatea palestiniană Al-Izzariya de astăzi), ca şi surorile lui, Marta şi Maria, făcea parte din grupul persoanelor preţuite de Iisus.  Mai mult, tradiţia spune că Lazăr era fiul fariseului Simon, în casa căruia s-a pregătit Cina Mântuitorului. Tradiţia spune că, după învierea sa din morţi, timp de 30 de ani, cât a mai trăit, Lazăr a mâncat doar fructe. Se mai spune că Maica Domnului nostru Iisus Hristos i-a lucrat cu mâinile ei un omofor şi i l-a dăruit. De asemenea, se mai spune că, cele patru zile petrecute în mormânt l-au marcat pe Lazăr şi, cât a trăit, el n-a mai zâmbit niciodată.

Sâmbăta lui Lazăr. De ce este bine să facem plăcinte

În multe localităţi, îndeosebi în Sudul ţării, în ajunul Floriilor, se respectă tradiţia „Cântecelor de Paşti”. În fiecare comunitate, în faţa lăcaşurilor de cult ortodoxe, se intonează cântece religioase care amintesc despre moartea şi învierea lui Lazăr, prietenul lui Iisus. Învierea lui Lazăr anticipează Învierea Mântuitorului Hristos.

În sâmbăta Floriilor, la casele gospodarilor colindă fetele din localitatea respectivă , purtând pe cap cunune cu flori de câmp. În colindele lor se povesteşte despre moartea nefericită şi despre înmormântarea unui tânăr pe nume Lazăr. Una dintre fete, care poartă numele de Lăzăriţa, se îmbracă în mireasă. În cântec, Lăzăriţa deplâng drama lui Lazăr şi spune că acesta i-a cerut mamei să-i facă azima şi aceasta nu i-a îndeplinit dorinţa; atunci tânărul s-a dus cu oile la pădure, s-a suit pe o creangă să scuture frunze pentru oi, dar a început să bată vântul. Atunci creanga s-a rupt, iar el a căzut şi a murit. L-au găsit cele trei surori ale lui, l-au adus acasă, l-au scăldat în lapte dulce şi l-au înmormântat.

În Sâmbăta Floriilor copiii colindă la vecini şi la prieteni cu crenguţe de salcie sfinţite la biserică de preotul satului. În colindul lor se regăsesc urări de bine şi de sănătate. Cântecele copiilor povestesc din generaţie în generaţie despre Iisus, Cel care a fost primit cu slavă şi cu ramuri de măslin şi de finic în Ierusalim de mulţimile care, peste o săptămână, l-au răstignit. Colindătorii sunt primiţi de gazde cu multă bucurie. În cinstea lor, gazdele îşi împodobesc casa cu salcie sfinţită, îşi exprimă optimismul, speră şi spun cu credinţă: „Vă aşteptăm şi la anul!”. Bătrânii satului respectă tradiţia şi colindătorii sunt răsplătiţi cu ouă albe, nefierte, pentru a fi vopsite de Sfântul Paşte.

Prin tradiţie, în Sâmbăta lui Lazăr, gospodinele plămădesc plăcinte şi să le dea de pomană vecinilor, rudelor şi tuturor musafirilor. Dacă femeile pregătesc plăcinte, fetele tinere plantează flori, fiind convinse că numai cele sădite acum vor avea multe ramuri înflorite. În numeroase zone din ţară, fetele mai mici, îmbracate în rochii albe, împodobite cu flori de primăvară, merg cu colindul prin sat, spunând povestea sărmanului Lazăr care a murit foarte tânăr. Gospodarii le cinstesc cu ouă, pe care să le încondeieze în Joia Mare.

Sursa.realitatea.net


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Peste 24 milioane de lei investiţi în acest an pentru modernizarea rețelei de gaz din judeţul Alba

Publicat

în

În acest an, este 24 milioane de lei investiţi pentru modernizarea rețelei de gaz din judeţul Alba

Un număr de 17 proiecte de investiții în valoare totală de circa 24 milioane de lei, adică aproximativ 4,8 milioane de euro, sunt planificate pentru acest an în județul Alba, anunţă Delgaz Grid.

Lucrările vizează modernizarea rețelei de distribuție pe o lungime de circa 46 de kilometri în opt localități din județ. În urma investițiilor, conform companiei, alimentarea cu gaze naturale a locuitorilor se va îmbunătăți, fiind asigurată continuitatea și siguranța în exploatare a rețelei de distribuție.

Cele mai importante proiecte de investiții, care constau în înlocuirea conductelor și branșamentelor de gaze naturale, se vor derula în Alba Iulia, Aiud, Mirăslău, Cisteiu de Mureș și Blaj.

Anul trecut, în județul Alba au fost realizate 10 proiecte de investiții, prin care s-au înlocuit 16 kilometri de conducte și branșamente gaze naturale, iar rețeaua a fost extinsă cu aproximativ 30 dekilometri pentru racordarea de noi consumatori. Cea mai mare parte a rețelei de gaz, circa 8 kilometri, a fost înlocuită la Sebeș.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Reducere a impozitelor locale pentru donatori de sânge: Alba Iulia, gata să aplice măsura

Publicat

în

Alba Iulia, gata să aplice măsura reducerii impozitelor locale pentru donatorii de sânge

Alba Iulia va fi printre primele municipii din România unde se aprobă reducerea de 10% la impozitul pe clădiri și terenuri, pentru donatorii de sânge și persoanele cu dizabilități, a anunțat primarul Gabriel Pleșa.

Potrivit acestuia, proiectul de hotărâre de consiliu local este gata, va rămâne în dezbatere publică vreme de 30 de zile, iar ulterior va deveni o realitate.

Prin noua lege, promulgată recent, consiliile locale pot acorda reduceri la impozitul pe clădiri și teren pentru persoanele fizice care fac dovada a minimum trei donări de sânge, pe parcursul unui an calendaristic. Reducerea, care va fi aplicată începând cu anul viitor, se va cumula cu bonificația de 10%, acordată deja celor care achită anticipat impozitul datorat.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba