Linistea, pacea si decenta, dezirabile in spatiul public

Legea mentionata interzice cetatenilor sa tulbure, fara drept,  linistea celorlalti locuitori prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect ori prin strigate sau larma, amenzile pentru cei care nu respecta aceasta norma fiind cuprinse intre 200 si 1000 lei.

Amenda este si mai mare (intre 500 si 1500 lei) pentru persoanele care tulbura linistea locatorilor din bloc tulburarea locatarilor in intervalele orare 2200-800, 1300-1400, dar si pentru cei care oganizeaza petreceri in apropierea blocurilor si caselor de locuit, iar muzica prea galagioasa ii deranjeaza pe locuitorii din zona.

Nici gesturile obscene, injuraturile sau vulgaritatile de orice fel nu sunt permise in spatiul public. Potrivit normelor legale, savarsirea in public de fapte, acte sau gesturi obscene, proferarea de injurii, expresii jignitoare sau vulgare, amenintari cu acte de violenta impotriva persoanelor sau bunurilor acestora, de natura sa tulbure ordinea si linistea publica sau sa provoace indignarea cetatenilor ori sa lezeze demnitatea si onoarea acestora sau a institutiilor publice este pedepsita cu amenzi intre 200 si 1000 de lei.

Aceeasi sanctiune este prevazuta si pentru persoanele care provoaca ori participa la un scandal, in locuri sau localuri publice. Mai mult chiar, daca scandalul se petrece intr-o institutie de invatamant sau intr-un spital, amenda se poate tripa, ajungand la 3000 lei.

Si proprietarii de caini trebuie sa fie atenti atunci cand isi scot animalele la plimbare. Legea ii pedepseste pe cei care lasa in libertate sau fara supraveghere a animalele care pot prezenta pericol pentru persoane sau bunuri cu amenzi care nu pot fi mai mici de 100 de lei si care pot ajunge si la 500 de lei.

Grafitti-ul, pedepsit de lege

Normele de convietuire sociala nu permit scrierea sau desenarea, fara drept, pe peretii cladirilor, pe garduri sau pe obiecte de folosinta comuna aflate in locuri publice, amenda pentru aceasta fapta fiind de pana la 500 de lei, dar nu mai mica de 100 de lei.

In mod similar, legea interzice si dezlipirea sau distrugerea, fara drept, a reclamelor, anunturilor si afiselor legal expuse in locuri destinate acestui lucru, cei care fac acest lucru riscand sa fie amendati tot cu sume cuprinse intre 100 si 500 de lei.

Nici deteriorarea semnelor sau indicatoarelor de orientare turistica sau rutiera nu este acceptata de autoritati, aceasta fapta fiind pedepsita cu o amenda cuprinsa intre 200 si 1000 de lei. Aceeasi bani trebuie sa ii scoata din buzunar si cei care ridica sau muta semnele de circulatie sau indicatoarele turistice, precum si cei care intrerup curentul electric ori sting iluminatul public in locurile publice, fara a avea dreptul sa o faca.

Alcoolul nu poate fi consumat in spatiul public

Consumul de bauturi alcoolice in locuri publice este si el interzis, fie ca vorbim de drumuri publice, parcuri, stadioane si terenuri sportive, institutii culturale, sali de spectacole, institutii sau unitati economice, mijloacele de transport in comun, autogari, gari sau aeroporturi. Cei care incalca aceste reguli risca o amenda cuprinsa intre 100 si 500 de lei.

Mai mult chiar, pe timpul desfasurarii adunarilor publice, grevelor, manifestarilor sportive sau altor asemenea intruniri publice, localurile din apropierea evenimentelor nu au voie sa serveasca bauturi alcoolice, amenda pentru aceasta fapta ajungand pana la 1500 de lei. Cu o suma de bani cuprinsa intre 500 si 1500 de lei este pedepsit si consumul de bauturi alcoolice de catre participantii la aceste evenimente publice.

Chiar si cand consuma bauturi alcoolice intr-un local public, o persoana poate fi amendata. Acest lucru se poate intampla daca persoana respectiva refuza sa paraseasca localul dupa ora de inchidere sau la cererea indreptatita a unuia dintre angajatii de acolo.

Nici patronii localurilor nu scapa de pedepse atunci cand incalca anumire prevederi precizat in Legea nr. 61/1991. Astfel, in cazul in care servesc bauturi alcoolice minorilor sau persoanelor aflate in stare vadita de ebrietate, localurile risca amenzi cuprinse intre 100 – 500 de lei si chiar suspendarea activitatii pentru o perioada de pana la 30 de zile.

Cersitul, interzis

Legea nr. 61/1991 incrimineaza si cersitul, actul normativ precizand clar ca apelarea, in mod repetat, la mila publicului, de catre o persoana apta de munca se pedepseste cu amenda cuprinsa intre 100 si 500 de lei.

De asemenea, parintii sau reprezentantii legali ai minorilor mai mici de 16 ani sunt pasibili de aceleasi amenzi daca nu iau masurile necesare ca acestia sa nu mai cerseasca.

Pentru ce se mai poate lua amenda?

Legea nr. 61/1991 mai prevede si alte norme de convietuire sociala care odata incalcate inseamna amenzi.

Astfel, amenzi cuprinse intre 100 si 500 de lei mai pot primi cei care:

  • arunca asupra unei persoane, constructii sau asupra unui mijloc de transport cu obiecte de orice fel, cu substante inflamante, iritant-lacrimogene sau cu efect paralizant, corosive sau care murdaresc, daca nu s-au produs vatamari ale integritatii corporale sau sanatatii, ori pagube materiale;
  • alarmeaza publicul,  organele specializate pentru a interveni in caz de pericol ori organele de mentinere a ordinii publice, prin darea semnalelor de pericol sau, dupa caz, prin solicitarea interventiei la fata locului, fara motiv intemeiat.
  • refuza sa se legitimeze cu actul de identitate sau sa se prezinte la sediul politiei, la cererea ori la invitatia justificata a organelor de urmarire penala sau de mentinere a ordinii publice, aflate in exercitarea atributiilor de serviciu;

Amenzi de la 200 – 1000 de lei risca cei care isi alunga din locuinta comuna sotul sau sotia, copiii, precum si orice alta persoana aflata in intretinere;

De amenzi amenzi cuprinse intre 500 si 1500 de lei sunt pasibile persoanele care:

  • organizeaza, ingaduie sau participa la jocuri de noroc (altele decat cele autorizate) de natura sa lezeze bunele moravuri;
  • indeamna minorii la savarsirea de contraventii
  • nu respecta masurile de ordine luate de organele competente in caz de calamitati naturale sau alte pericole publice

Atentie! Potrivit Legii nr. 61/1991, toate aceste contraventii se constata de catre primar, imputernicitii acestuia, de catre ofiterii sau agentii de politie ori de catre ofiterii, maistrii militari si subofiterii din jandarmerie, precum si de catre politistii de frontiera (pentru faptele din zona lor de competenta). Odata cu constatarea contraventiei, agentul constatator aplica si sanctiunea.

Sursa:avocatnet.ro