Rămâi conectat

Social-Economic

Câţi bani vor plăti în plus pe motorină şoferii care îşi iau maşini noi

Publicat

în

De la 1 septembrie, maşinile noi vândute vor fi dotate doar cu motorizare Euro 6, ceea ce impune folosirea unei soluţii apoase de absorbţie de noxe de oxizi de azot (NOx), denumită AdBlue, pentru ca maşinile să respecte standarde mai severe de limitare a poluării. Află de pe radiounirea.ro cât îi va costa pe șoferi o asemenea schimbare.

După 31 august legea nu va mai permite decât vânzarea de maşini noi cu motorizare Euro 6. Motoarele pe motorină impun alimentarea, odată cu carburantul, cu un aditiv de absorbţie a noxelor de azot. Singurul laborator din România specializat în cercetarea comportamentului carburanţilor a întreprins un experiment potrivit căruia alimentarea maşinilor Euro 6 se va scumpi cu cel puţin 7%, din cauza aditivului. La 31 august se termină perioada oferită producătorilor auto pentru a-şi epuiza stocurile de autoturisme cu motorizare Euro 5, potrivit reglementărilor UE, preluate şi de România. De la 1 septembrie, maşinile noi vândute vor fi dotate doar cu motorizare Euro 6, ceea ce impune folosirea unei soluţii apoase de absorbţie de noxe de oxizi de azot (NOx), denumită AdBlue, pentru ca maşinile să respecte standarde mai severe de limitare a poluării. Şoferii riscă să nu poată pleca din parcare sau să li se oprească motoarele în drum, dacă nu au suficient AdBlue în rezervorul special destinat, potrivit lui Bogdan Ovidiu Varga, profesor asociat la Universitatea Tehnică Cluj Napoca. Cercetătorul clujean a trimis la redacţia economica.net cât de mare poate fi consumul de AdBlue, folosit pentru absorbţia noxelor. Bogdan Varga conduce singurul laborator din România specializat în cercetarea comportamentului carburanţilor şi certificat TUV Nord – Germania. „Maşinile echipate cu motoare Euro 6 sunt dotate cu sisteme de absorbţie a noxelor cu aditivi de tip AdBlue şi au echipamente de control al emisiilor poluante, care blochează funcţionarea motorului, în momentul în care se constată (măsoară) o depăşire a valorilor prestabilite ale emisiilor poluante generate”, explică cercetătorul clujean.
Motorul nu mai porneşte decât într-un service dotat cu echipament de alimentare cu AdBlue. Nici o reţea de distribuţie de carburanţi din România nu este dotată ca atare şi nici nu a anunţat programe de adaptare a staţiilor în acest sens.

Citește și Taxă pentru şoferii străini care tranzitează Germania

Experimentul

Studiul de caz privind consumul de AdBlue a fost întreprins cu carburant din România şi pe infrastructura rutieră naţională urbană şi extraurbană, cu un SUV cu motor Euro 6-Diesel, cilindree 1989 cm3, 190 CP, transmisie automată, categoria SUV. „Vehiculul a fost nou (0 km, achiziţionat din reprezentanţă). Costul mediu al carburantului utilizat a fost 6 lei / litru, iar pentru cei 10.000 de kilometri rulaţi costul carburantului a fost de 3.900 de lei (650 de kilometri). Costul de alimentare cu AdBlue în reprezentanţă a fost de 280 lei pentru 25 de litri”, se spune în raportul laboratorului de la Universitatea Tehnică din Cluj Napoca. Ca urmare, „costul de exploatare al unui autovehicul de tipul de mai sus, echipat cu motor Euro 6 este cu 7,17% / kilometru mai mare decât pentru un autovehicul ce nu necesită completarea cu AdBlue”, explică profesorul Bogda Varga.

„Există deja indicii în unităţile service, privind autovehiculele care a fost utilizate în mod preponderent urban şi care au avut nevoie de realimentare cu AbBlue (22-25 litri) la un interval de numai 4.000 de km parcurşi. Creşterea costului pe kilometru parcurs se ridică astfel cu 19,4%, ţinând cont de costul general (soutia AdBlue şi manopera)”, adaugă cercetătorul. Staţiile de comercializare a carburanţilor nu au echipamentele necesare alimentării cu AdBlue – remarcă Bogdan Varga. Nici „nu deţin logistica aferentă pentru a deschide recipientul în care trebuie adăugat AdBlue (situat în acelaşi loc cu buşonul rezervorului de carburant), motiv pentru care alimentarea se realizează în mod corespunzător doar în unităţi service autorizate”, spune cercetătorul clujean. Marii benzinari ai ţării nici nu vor fi dispuşi curând să investească voluntar într-o asemenea logistică pretenţioasă. Sistemele de alimentare cu AdBlue nu trebuie să permită accesul aerului în rezervorul de AdBlue.

În suspans

Piaţa carburanţilor este însă nepregătită pentru comercializarea exclusivă de maşini noi cu motoare Euro 6, la mai bine de opt luni după ce economica.net a semnalat cea dintâi problemele. Atunci Comisia Europeană recunoaştea că nu ştie ce efecte are, asupra motoarelor Euro 6, folosirea carburanţilor existenţi pe piaţă în prezent şi nici nu elaborase noi standarde pentru noi carburanţi. Companiile petroliere nu au avut nici o reacţie oficială.

Citește și Regulile pentru soferii care vor geamuri fumurii se schimba. Atentie la opacitate! Amenzi usturatoare

Nimic nu s-a schimbat de atunci, potrivit cercetătorului clujean şi, într-adevăr, nimeni nu a anunţat nimic, nici comercianţii auto, nici producătorii de carburanţi, nici organismele naţionale de control (Registrul Auto Român, Autoritatea Naţionale pentru Protecţia Consumatorului). Producătorii de autoturisme au avut grijă să anunţe că vor lansa prototipuri cu motorizare Euro 6. Dacia a lansat deja în martie modelul Dacia Duster cu motor Euro 6. Marile camioane deja folosesc de câţiva ani motoare Euro 6. Producătorii de carburanţi sunt acoperiţi de reglementările actuale, din moment ce însăşi Comisia Europeană a omis să actualizeze standardele. Autorităţile de stat tac. „ANPC-ul, RAR-ul, dar şi comercianţii de carburanţi trebuie să realizeze împreună acţiuni de informare şi conştientizare a consumatorilor în acest sens. În prealabil este necesară realizarea de teste care să furnizeze mai multe răspunsuri clare la o chestiune care va genera un cost sumplimentar, în viitorul apropiat. Costul va fi suportat de consumator, iar acesta este în totală necunoştinţă de cauză”, spune Bogdan Varga. Câtă vreme, însă, autorităţile europene şi naţionale nu precizează ce anume ar trebui să spună clienţilor lor producătorii de carburanţi, aceştia nu-şi pot permite voluntariatul pe o temă uşor de transformat în litigiu juridic – atrag atenţia, neoficial, reprezentanţi ai companiilor petroliere.  Dificultăţile sunt sporite de compoziţia carburanţilor moderni, care conţin aditivi pentru îmbunătăţirea calităţii lor. Sunt vizate cifra cetanică la motorină, de pildă, pentru creşterea puterii efective a motorului şi reducerii consumului; lubricitatea sau capacitatea de ungere; filtrabilitatea, şi proprietăţile detergente. „Majoritatea acestor aditivi chimici sunt compuşi ai azotului, care generează mai multe emisii poluante de tipul NOx, în cadrul procesului de ardere. Se poate afirma că, prin creşterea calităţii carburantului prin utilizarea aditivilor pe bază de azot, se ajunge la creşterea emisiilor de NOx”. În concluzie, „cu cât un combustibil aditivat va emite mai mult NOx, cu atât vor creşte costurile de transport, deşi carburantul respectă normele actuale de calitate EN 590”, conchide Bogdan Varga.
Sursa: economica.net


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Societate

Elevi militari albaiulieni alături de veteranii de război

Publicat

în

Elevi militari albaiulieni alături de veteranii de război

Elevi și reprezentanți ai Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul” și ai Centrului Militar Județean Alba i-au vizitat pe veterani ai celui de-al Doilea Război Mondial din județul Alba.
Vizitele s-au înscris în cadrul campaniei `Onor veteranilor de război”, desfășurată de Ministerul Apărării Naționale în colaborare cu Asociația ONOR. Campania își propune să le ofere respectul și prețuirea care li se cuvin, celor care au apărat independenţa, suveranitatea și integritatea teritorială a României.
Elevii sergent Brian Andrea, Damaris Metercz și Bianca Pavel și elevul caporal Ștefan Botezan i-au vizitat pe veteranii de război Ioan Cergedean din localitatea Galda de Jos, născut la data de 16 iunie 1922 și Neculai Vrabie din municipiul Alba Iulia, născut la data de 24 noiembrie 1925, pentru a le înmâna distincțiile semnate de ministrul Apărării Naţionale și pachete cadou, oferite cu ocazia Zilei Veteranilor de Război. Elevii au fost însoțiți de maiorul Cosmin Stan, căpitanul Magda Popa și plutonierul adjutant principal Ioan Benchea-Mincu.
Ei le-au mulțumit venerabililor veterani pentru sacrificiul depus și pentru devotamentul cu care și-au apărat și servit țara și l-au transmis urări de sănătate.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Social-Economic

Concurs pentru încadrare directă la ISU Alba: Câte posturi sunt disponibile

Publicat

în

Încadrare directă prin concurs la ISU Alba

La nivelul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Unirea” al județului Alba s-a demarat procedura de ocupare  prin încadrare directă pentru 5 posturi de execuție.

Acestea sunt:

1 post de ofițer specialist I în cadrul Inspecției de Prevenire – Control și activități preventive;

1 post de ofițer specialist II în cadrul Inspecției de Prevenire – Avizare-autorizare;

1 post de ofițer I în cadrul Inspecției de Prevenire – Control și activități preventive;

1 post de ofițer I în cadrul Serviciului Pregătire pentru Intervenție și Reziliența Comunităților;

1 post de subofițer, asistent medical principal,  în cadrul Centrului Operțional – Asistență medicală de urgență și prim ajutor calificat

Pentru detalii suplimentare, cei interesați pot apela numărul de telefon 0258.810.411, de luni până vineri, în intervalul orar 8.00-16.00.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Social-Economic

Sesiune de admitere la Școala de Subofițeri de Pompieri „Pavel Zăgănescu” Boldești: Ce trebuie să știe candidații din Alba

Publicat

în

Admitere la Școala de Subofițeri de Pompieri „Pavel Zăgănescu” Boldești: Ce trebuie să știe candidații din Alba

Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență Alba recrutează candidați pentru admiterea organizată în sesiunea aprilie-iulie la Școala de Subofițeri de Pompieri și Protecție Civilă „Pavel Zăgănescu” Boldești.

Pot participa tinerii cu vârsta cuprinsă între 18 și 27 de ani, fete și băieți, cu diplomă de bacalaureat, apţi din punct de vedere medical, fizic şi psihologic, cu capacitate deplină de exerciţiu.

Candidații trebuie să fie cetățeni români cu domiciliul în țară și să cunoască limba română scris şi vorbit. Ei trebuie să fi obţinut cel puțin media 9.00 la purtare pe parcursul anilor de liceu, să nu fi fost examatriculați din școală pentru abateri disciplinare și să aibă un comportament corespunzător cerinţelor de conduită admise şi practicate în societate. Nu vor fi admiși candidați cu antecedente penale nereabilitați, aflați în curs de urmărire penală ori de judecată, cei destituiţi dintr-o funcţie publică sau concediați disciplinar în ultimii 7 ani, precum și cei care au desfăşurat activităţi de poliţie politică.  Cererea-tip de înscriere completate și semnate, declaraţia privind luarea la cunoştinţă despre condiţiile legale, criteriile specifice, celelalte condiţii de organizare a concursului şi măsurile care vor fi luate în cazul neîndeplinirii acestora, copia cărții de identitate și, după caz, consimțământul privind solicitarea extrasului de pe cazierul judiciar de către ISU Alba, se transmit exclusiv în format electronic, inclusiv sâmbăta și duminica, la adresa de e-mail [email protected], până pe 14 mai, la ora 16.00.

În total, vor fi scoase la concurs 300 de locuri pentru IGSU, dintre care 275 de locuri pentru subofițeri de pompieri și protecție civilă (din care două locuri pentru romi) și 25 de locuri pentru maiștri militari auto. În 21 mai este termenul de depunere a tutoror documentelor în vederea constituirii dosarului de recrutare și termenul până la care se va desfășura activitatea de evaluare psihologică.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba