Rămâi conectat

Educație și Cultură

Care este exponatul lunii noiembrie la muzeul din Sebeș

Publicat

în

Care este exponatul lunii noiembrie la muzeul din Sebeș

Exponatul lunii noiembrie la Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeş a fost ales portretul doctorului Karl Eduard Krasser, realizat de pictorul Sava Henţia în anul 1886.

Lucrarea a fost achiziţionată în anul 1963 de la Gertrud Acker, care stabilindu-și domiciliul la Bucureşti a decis să o vândă muzeului din Sebeş.

Realizată în tehnica ulei pe pânză, lucrarea prezintă bustul unui bărbat în floarea vârstei (în momentul pictării, medicul avea 48 ani). Redat pe un fond brun închis, chipul bărbatului este iluminat din dreapta, fapt care îi scoate în evidență chipul luminos cu părul ondulat şi atent pieptănat. Ochii căprui ai personajului sunt redați într-o manieră care exprimă calmul şi siguranța de sine. Personajul poartă mustață şi un barbișon după moda pariziană, care îi accentuează fața ascuțită. Gulerul alb al cămășii, contrastează puternic cu papionul negru şi cu sacoul de aceeaşi culoare. Portretul s-a păstrat într-o ramă-medalion, de epocă, bogat ornamentată, de culoare aurie. Lucrarea este semnată şi datată în partea stângă, la mijloc, cu ocru: „S. Henţia 1886”.

Dr. Karl Eduard Krasser s-a născut la Sebeş, în data de 15 decembrie 1838, în familia lui Johann Friedrich Krasser şi a Reginei, născută Wenrich. Studiile elementare le-a urmat la Sebeş, iar liceul la Sibiu, după care a studiat medicina la Viena. În anul 1865 s-a întors în orașul natal, ca medic „oculist” (oftalmolog), în scurt timp reușind să își facă un renume în domeniu, astfel că, pe lângă pacienții din zonă, era frecventat şi de alții, unii dintre ei veniți de la distanțe mari, din localități precum Cluj, Arad şi chiar București. Cum unii dintre pacienți aveau nevoie de tratament mai îndelungat sub atenta îndrumare a medicului, iar la Sebeş în vremea aceea nu exista un spital, dr. Krasser a construit în grădina casei părintești, situată pe strada Rosengasse, la nr. 9 (actuala stradă 24 ianuarie) o mică clinică. Acolo, de-a lungul timpului, a tratat numeroși pacienți. Între aceștia s-a aflat și pictorul Sava Henţia care, drept recunoștință pentru tratamentul pe care l-a primit, i-a realizat, în anul 1886, portretul şi i l-a dăruit. Karl Eduard Krasser a murit, la Sebeş, în 9 ianuarie 1891.

Portretul doctorului Krasser, pictat de Sava Henţia, a fost restaurat în anul 2018, în cadrul proiectului cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național și Primăria Municipiului Sebeș, „Sava Henţia din nou acasă. 170 ani de la naşterea artistului”, implementat de Centrul Cultural „Lucian Blaga” din Sebeş, prin Muzeul Municipal „Ioan Raica” şi, de atunci, poate fi admirat în expoziția permanentă, alături de alte lucrări realizate de același pictor.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Educație și Cultură

Noi întâlniri ale cercurilor de scriere creativă Verbum, la Cugir și Alba Iulia

Publicat

în

Noi întâlniri ale cercurilor de scriere creativă Verbum, la Cugir și Alba Iulia

Joi 25 iulie, la Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba și la Centrul Cultural „Valentin Uritescu” Cugir vor avea loc noi întâlniri ale cercurilor de scriere creativă Verbum, în compania scriitorilor consacrați ori aspiranți din fiecare comunitate.

Activitățile vor  începe la ora 17.00, atât la Cugir, cât și la Alba Iulia.

Dacă la Cugir tema stabilită a fost Pagini deschise, la Alba Iulia,  membrii cercului au propus drept tema lunii iulie: O picătură. Ce au creat puteți auzi fiecare, cu ocazia lecturilor publice pe care le vor susține în cadrul activităților de joi, la care sunteți așteptați și dumneavoastră. Participarea la oricare dintre cele două cercuri de scriere creativă este condiționată doar de apetitul pentru lectură, scris și cultură.

Mai mult, autorii celor mai reușite creații literare au șansa de a fi publicați gratuit, în antologia Verbum, publicație anuală a Consiliului Județean Alba și a Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Educație și Cultură

Premiul I la un concurs de literatură și arte vizuale dedicat lui Lucian Blaga, pentru un elev al colegiului militar albaiulian

Publicat

în

Premiul I la un concurs de literatură și arte vizuale dedicat lui Lucian Blaga, pentru un elev al colegiului militar albaiulian

Elevul fruntaș Daniel Cârnaț, de la Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia, s-a remarcat din nou în cadrul activităților culturale datorită Premiului I obținut la etapa județeană și apoi la cea națională a Concursului de literatură și arte vizuale „Laudă semințelor, celor de față și-n veci tuturor”, ediția a 19-a.

Versurile scrise de Daniel, inspirate de moto-ul secțiunii „creație literară”, reflectă propria-i căutare a adevărului, dar și puterea și importanța trăirilor interne. Pasiunile sale lirice, măiestria cu care așează pe hârtie versuri și rime, își găsesc aproape de fiecare dată recunoașterea prin obținerea de premii la concursurile de creaţie literară, au transmis reprezentanții colegiului militar albaiulian.

„Pentru mine, poezia reprezintă o modalitate de a-mi exprima cele mai sincere și mai adânci trăiri ale sufletului pe care am descoperit-o sub îndrumarea doamnei profesoare de limba română, iar din sămânța de inspirație oferită de creațiile poetului Lucian Blaga am sustras ideea că poezia este oglinda în care sufletul nostru își găsește propria sațietate de frumusețe și adevăr. Temele sale impregnate de mister și filozofie au fost baza pe care am creat versuri ce reflectă propria mea căutare de adevăr sub motto-ul „Pe Fiul Omului mai tare l-a durut, / Un mic, un simplu și amărât sărut” ce subliniază puterea și importanța trăirilor interne. Citatul celebru al poetului Lucian Blaga: „Veșnicia s-a născut la sat” mi-a rămas și îmi va rămâne etern în suflet ca o sursă de inspirație și un imbold pentru a mă autodepăși”, a mărturisit elev fruntaș Daniel Cârnaț.

Concursul, organizat de Casa Corpului Didactic Alba împreună cu Inspectoratul Școlar Județean Alba, își propune să stimuleze creativitatea tinerilor prin realizarea de creații literare și în același timp descoperirea, încurajarea și promovarea noilor talente.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Educație și Cultură

Care este exponatul lunii iulie la muzeul din Sebeș

Publicat

în

Exponatul lunii iulie la muzeul din Sebeș: „Turnul Cizmarilor”, ulei pe pânză

Exponatul lunii iulie 2024 la Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeş este lucrarea „Turnul Cizmarilor”, realizată de pictorul Hermann Meuselbach, la sfârșitul secolului al XIX-lea.

Tabloul, intrat în patrimoniul muzeului din Sebeș în anul 2001, are următoarele date tehnice: ulei pe pânză; dimensiuni: 71 x 28 cm; nesemnat; nedatat.

Lucrarea este o panoramă a zonei de nord-vest a fortificației orașului Sebeş, pe care autorul a surprins-o din Turnul Semicircular, situat în apropiere. În centrul compoziției se află Turnul Cizmarilor, precum şi o porțiune de curtină. Turnul, dispus la exteriorul incintei, datează din prima fază de construcție a fortificației orașului Sebeș, adică din secolele XIV-XV, fiind atestat documentar abia în anul 1513, când a fost dat spre apărare breslei cizmarilor. Este un turn de flancare, de plan patrulater, cu ferestre de tragere dreptunghiulare, dispuse pe trei niveluri, și încununat de un acoperiș de țigle, în patru ape.

În plan secund au fost redate mai multe case din cartierul Durlacherilor (străzile Progresului, Dorobanți și Avram Iancu), constituit în secolul al XVIII-lea, iar în fundal dealurile învecinate şi Râpa Roșie. Peisajul a fost realizat cândva după 1894, după cum o dovedește breșa din zidul cetății, care a fost executată în acel an, pentru a lega Mariengasse (actuala str. Cetății), din interiorul incintei, de Mühlgasse (str. Decebal), situată în afara acesteia.

Atât maniera de lucru, cât şi cromatica acestei lucrări sunt caracteristice perioadei de început a activității pictorului. La fel ca și în alte picturi de-ale sale, datând de la sfârșitul secolului al XIX-lea, autorul a acordat o atenție sporită clădirilor reprezentate, pe care le-a redat detaliat, în timp ce vegetația a fost tratată mai schematic.

Hermann Meuselbach a fost un pictor peisagist care a activat în Transilvania la sfârșitul secolului al XIX-lea şi în primele două decenii ale celui următor, fiind cunoscut contemporanilor săi, în special în zona Sebeșului, unde a trăit aproape întreaga viață. S-a născut în 28 ianuarie 1858, în Germania, la Eischleben şi a studiat artele frumoase la Școala Saxonă de Artă din Weimar. În 1881 a emigrat în Transilvania, devenind profesor de desen la Gimnaziul Evanghelic din Sebeş, unde a activat până în 1911, când s-a pensionat. În timpul liber se dedica picturii, imortalizând numeroase peisaje atât din localitatea adoptivă, cât şi din împrejurimile acesteia. A încetat din viață la 12 noiembrie 1924, în orașul Sebeş.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba