Rămâi conectat

Educație și Cultură

Care este exponatul lunii noiembrie la muzeul din Sebeș

Publicat

în

Care este exponatul lunii noiembrie la muzeul din Sebeș

Exponatul lunii noiembrie la Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeş a fost ales portretul doctorului Karl Eduard Krasser, realizat de pictorul Sava Henţia în anul 1886.

Lucrarea a fost achiziţionată în anul 1963 de la Gertrud Acker, care stabilindu-și domiciliul la Bucureşti a decis să o vândă muzeului din Sebeş.

Realizată în tehnica ulei pe pânză, lucrarea prezintă bustul unui bărbat în floarea vârstei (în momentul pictării, medicul avea 48 ani). Redat pe un fond brun închis, chipul bărbatului este iluminat din dreapta, fapt care îi scoate în evidență chipul luminos cu părul ondulat şi atent pieptănat. Ochii căprui ai personajului sunt redați într-o manieră care exprimă calmul şi siguranța de sine. Personajul poartă mustață şi un barbișon după moda pariziană, care îi accentuează fața ascuțită. Gulerul alb al cămășii, contrastează puternic cu papionul negru şi cu sacoul de aceeaşi culoare. Portretul s-a păstrat într-o ramă-medalion, de epocă, bogat ornamentată, de culoare aurie. Lucrarea este semnată şi datată în partea stângă, la mijloc, cu ocru: „S. Henţia 1886”.

Dr. Karl Eduard Krasser s-a născut la Sebeş, în data de 15 decembrie 1838, în familia lui Johann Friedrich Krasser şi a Reginei, născută Wenrich. Studiile elementare le-a urmat la Sebeş, iar liceul la Sibiu, după care a studiat medicina la Viena. În anul 1865 s-a întors în orașul natal, ca medic „oculist” (oftalmolog), în scurt timp reușind să își facă un renume în domeniu, astfel că, pe lângă pacienții din zonă, era frecventat şi de alții, unii dintre ei veniți de la distanțe mari, din localități precum Cluj, Arad şi chiar București. Cum unii dintre pacienți aveau nevoie de tratament mai îndelungat sub atenta îndrumare a medicului, iar la Sebeş în vremea aceea nu exista un spital, dr. Krasser a construit în grădina casei părintești, situată pe strada Rosengasse, la nr. 9 (actuala stradă 24 ianuarie) o mică clinică. Acolo, de-a lungul timpului, a tratat numeroși pacienți. Între aceștia s-a aflat și pictorul Sava Henţia care, drept recunoștință pentru tratamentul pe care l-a primit, i-a realizat, în anul 1886, portretul şi i l-a dăruit. Karl Eduard Krasser a murit, la Sebeş, în 9 ianuarie 1891.

Portretul doctorului Krasser, pictat de Sava Henţia, a fost restaurat în anul 2018, în cadrul proiectului cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național și Primăria Municipiului Sebeș, „Sava Henţia din nou acasă. 170 ani de la naşterea artistului”, implementat de Centrul Cultural „Lucian Blaga” din Sebeş, prin Muzeul Municipal „Ioan Raica” şi, de atunci, poate fi admirat în expoziția permanentă, alături de alte lucrări realizate de același pictor.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Educație și Cultură

Elevi ai colegiului militar albaiulian premiați la un concurs regional cu participare internațională

Publicat

în

Premii pentru elevi ai colegiului militar albaiulian la un concurs regional cu participare internațională

Elevii Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul” s-au remarcat la concursul regional cu participare internațională din cadrul proiectului „Datini și obiceiuri multiculturale de Crăciun și Anul Nou – Din străbuni, din oameni buni…”.
Elevul caporal Vlad Ogășan (clasa a XI-a) și eleva fruntaș Diana Mureșan (clasa a X-a), coordonați de doamna profesoară de limba și literatura română Simona Mureșan, au obținut Premiul I respectiv Mențiune la secțiunea creație literară.
Festivitatea de premiere a concursului a avut loc la Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad, în prezența secretarului de stat în Ministerul Educației Florin Lixandru.
„Lucrarea mea, „La cumpăna dintre ani” este un tribut adus simplității vieții de la sat în timpul sărbătorilor de iarnă. De cele mai multe ori, simplitatea este confundată cu puținul, sau neimportantul, dar de fapt, simplitatea înseamnă modestie, bun simț și înțelepciune, lucru pe care străbunii noștri îl știau, dar de-a lungul generațiilor a fost dat uitării. Ei ne învață să izbândim împreună, om cu om, cu calm, cu vorbă bună, cu cântec de veselie sau de jale, cu glume pline de înțeles. Sărbătorile în satul bănățean sunt cu miros de cozonaci, de pâine coaptă în vatră, de colinde, de cântec din strana bisericii, de urări în sârbă, germană, maghiară, croată, toate laolaltă ca un omagiu adus lui Dumnezeu. Doresc neapărat să mulțumesc doamnei profesoare pentru oportunitatea pe care mi-a oferit-o și pentru tainele literaturii, pe care mi le dezvăluie zi de zi”, a mărturisit Vlad Ogășan.
„Mi-a făcut o deosebită plăcere să particip la acest concurs prin intermediul căruia m-am apropiat de tradițiile din zona mea. În creația mea literară am făcut trimitere la rememorarea datinilor și a obiceiurilor cu care bunicii mei au trăit. Prin intermediul acestora am cunoscut frumusețea trecutului, dar și simplitatea vieții de la sat”, a spus Diana Mureșan.
Concursul, organizat de Colegiul National „Elena Ghiba Birta” Arad, în colaborare cu Ministerul Educației, Inspectoratul Școlar Județean Arad, Universitatea „Aurel Vlaicu”, Arad și Casa Corpului Didactic Arad are ca scop valorificarea și promovarea valorilor tradiționale, esențe ale spiritualității românești.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Educație și Cultură

Aproape 500 de elevi din Blaj beneficiari de cursuri gratuite de înot

Publicat

în

Cursuri gratuite de înot pentru aproape 500 de elevi din Blaj

Pentru al treilea an consecutiv, administrația locală organizează cursuri gratuite de înot pentru toți elevii din Blaj interesați să practice acest sport complex.
În acest an beneficiari vor fi 476 de elevi din clasele I-XII, de la toate școlile din Blaj, Mănărade și Tiur, care au avut posibilitatea să se înscrie prin intermediul unităților de învățământ.
Cursurile vor începe marți 27 februarie, atât cu elevii începători, în număr de 258, cât și cu cei avansați, în număr de 218, care au beneficiat anul trecut de acest program sau care au mai luat lecții de înot. Cursurile sunt susținute de trei instructori. Cele zece cursuri gratuite se vor desfășura o dată pe săptămână, de marți până sâmbătă, conform programului comunicat elevilor.
Organizarea de cursuri gratuite de ințiere în înot pentru elevii din Blaj, un obiectiv firesc pentru Primăria și Consiliul Local Blaj, este o formă de valorificare a bazinului acoperit de înot, o investiție de peste un milion de euro a Primăriei Blaj, prin care ne-am propus creșterea calității vieții în comunitate!
De asemenea, încurajăm practicarea înotului, un sport complex care asigură dezvoltarea armonioasă și sănătoasă a copiilor noștri și deschidem perspective pe termen lung, astfel încât majoritatea celor care beneficiază de astfel de cursuri să continue să practice acest sport și în viitor”, au transmis reprezentanții Primăriei Blaj.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Educație și Cultură

Peste 50 de cluburi de lectură înființate în școlile din județul Alba, de Ziua Națională a Lecturii

Publicat

în

De Ziua Națională a Lecturii, peste 50 de cluburi de lectură înființate în școlile din județul Alba

Ziua Națională a Lecturii a constituit momentul festiv al lansării unui proiect educațional județean, la inițiativa Inspectoratului Școlar Județean Alba.

„Clubul de lectură – spațiu al evadării în lumi ficționale” este un proiect educațional inițiat de inspectorul școlar pentru limba și literatura română, profesoara Gabriela Anamaria Gâlea, și inspectorul școlar general, profesorul Cornel Stelian Sandu, la care s-au înscris peste 70 de unități de învățământ din județ.

Cu această ocazie au fost înființate peste 50 de cluburi de lectură în școlile din județ, scopul fiind acela de a oferi elevilor posibilitatea de a-și forma sau desăvârși competențele de literație și de gândire critică în spații educaționale alternative.

Coordonate de profesorii de limba și literatura română, aceste cluburi de lectură și-au început activitatea prin activități de lectură atentă, lecturi plurale, personajul preferat, reprezentări artistice ale operelor literare preferate și lecturi ale unor personalități locale/județene.

„La nivelul județului Alba interesul profesorilor de limba și literatură pentru promovarea lecturii se materializează în activitățile desfășurate în cele 73 de cluburi de lectură. Astfel, ne exprimăm, încă o dată, interesul și deschiderea pentru a îndruma elevii spre cunoaștere și descoperirea lumilor imaginare prin lectură.

Îi felicităm pe toți cei care au ales să celebreze Ziua Națională a Lecturii: Colegiul Economic „D.P.Marțian” Alba Iulia, Colegiul Național „David Prodan” Cugir, Colegiul Național „Avram Iancu” Câmpeni, Colegiul Național ,,Inochentie Micu Clain” Blaj, Colegiul Național „Lucian Blaga” Sebeș, Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul ” Alba Iulia, Colegiul Național „Titu Maiorescu” Aiud, Colegiul Tehnic ,,Apulum” Alba Iulia, Liceul „Horea, Cloșca Și Crișan” Abrud, Liceul cu Program Sportiv ,„Florin Fleseriu’” Sebes, Liceul cu Program Sportiv Alba Iulia, Liceul de Arte ,,Regina Maria” Alba Iulia, Liceul German Sebeș, Liceul Tehnologic „Ion D. Lăzărescu” Cugir, Liceul Tehnologic „Timotei Cipariu”, Blaj, Liceul Tehnologic „Alexandru Domșa” Alba Iulia, Liceul Tehnologic „Dorin Pavel” Alba Iulia, Liceul Tehnologic Agricol „Alexandru Borza”, Ciumbrud, Liceul Tehnologic Sebeș, Liceul Tehnologic Silvic Câmpeni, Liceul Tehnologic „Ștefan Manciulea” Blaj, Liceul Teologic Greco-Catolic „Sfântul Vasile cel Mare” Blaj, Liceul Teologic Romano-Catolic „Gróf Majláth Gusztáv Károly” Alba Iulia, Liceul Teoretic Teiuș, Școala Gimnazială „Ovidiu Hulea” Aiud, Școala Gimnazială „Axente Sever” Aiud, Școala Gimnaziala Mirăslău, Școala Gimnazială „Emil Racoviță” Gârda de Sus, Școala Gimnazială „David Prodan” Săliștea, Școala Gimnazială ,,Liviu Rebreanu” Aiud, Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Simion Ştefan” Alba Iulia, Școala Gimnazială Daia Română, Școala Gimnazială „Ion Agârbiceanu” Alba Iulia, Școala Gimnazială „Ion Agârbiceanu” Bucium, Școala Gimnazială „Simion Bărnuțiu” Blaj, Școala Gimnazială „Avram Iancu” Abrud, Școala Gimnazială Horea, Școala Gimnazială „Ion Pop Reteganul” Sâncel, Școala Gimnazială „Nicolae Drăgan” Galda de Jos/Benic, Școala Gimnazială „Simion Lazăr” Lunca Mureșului, Școala Gimnazială „Toma Cocișiu” Blaj, Școala Gimnazială „Nicodim Ganea” Bistra, Școala Gimnazială ,,Mihail Kogălniceanu” Sebeș, Școala Gimnazială „Nicolae Drăgan” Galda de Jos, Școala Gimnazială ,,Septimiu Albini” Cut, Şcoala Gimnazială „Simion Balint” Roşia Montană, Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Ighiu, Școala Gimnazială Berghin, Școala Gimnazială Blandiana, Școala Gimnazială Câmpeni, Școala Gimnazială Ciugud, Școala Gimnazială Ciuruleasa, Școala Gimnazială Fărău, Școala Gimnazială „Ion Breazu” Mihalț, Școala Gimnazială Livezile, Școala Gimnazială Lopadea Nouă, Școala Gimnazială Meteș, Școala Gimnazială Nr. 2 Sebeș, Școala Gimnazială Nr.3 Cugir, Școala Gimnazială Răhău, Școala Gimnazială Râmeț, Școala Gimnazială Săsciori, Școala Gimnazială „Simion Bărnuțiu” Blaj-Tiur, Școala Gimnazială ”Singidava” Cugir, Școala Gimnazială „Timoteiu Ovidiu Tarnu” Stremț, Școala Gimnazială „Vasile Goldiș” Alba Iulia, Şcoala Gimnazială Şugag, Școală Gimnaziala „Vasile Bologa” Geoagiu de Sus”, au transmis reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Alba.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba