Rămâi conectat

Știri

Care este exponatul lunii noiembrie la Muzeul de Științe Aiud

Publicat

în

Stilbitul, exponatul lunii noiembrie la Muzeul de Științe Aiud

Stilbitul (desminul) este exponatul lunii noiembrie 2022 la Muzeul de Științe Aiud.

Stilbitul este un mineral de culoare albă cu nuanțe gălbui sau roșiatice și cu luciu sticlos sau sidefos. Formează agregate radiare, adesea grupate în formă de snopi, de unde și denumirea sa (grec. „desmis” care înseamnă legătură, snop). Are duritate medie de 3½ – 4 pe scara Mohs.

Face parte din clasa silicaților, respectiv din grupul zeoliților, un grup de minerale care se găsesc în natură mai ales în cavitățile și pe fisurile rocilor vulcanice, unde s-au format prin contactul lavei cu apa mării și depunerea cenușii vulcanice în apa sărată; zeoliții eliberează apă dacă sunt încălziți.

Există aproximativ 45 de zeoliți naturali, cu utilizări variate: îngrășământ pentru animale, supliment nutritiv pentru plante, protecția mediului (filtre pentru purificarea apelor reziduale si radioactive, curățarea mediilor contaminate cu produse petroliere), absorbant pentru așternutul animalelor de companie, material pentru șlefuit suprafețele metalice, materiale de construcții, praf de curățat, combaterea mirosurilor neplăcute, suport pentru catalizatori în rafinarea petrolului, medicina umană, obținerea hârtiei de calitate superioară, prelungirea timpului de păstrare a alimentelor.

Mai mult de 100 de zeoliți diferiți au fost sintetizați artificial, iar producția anuală a acestora depășește 12.000 de tone, fiind utilizați în numeroase domenii diferite.

Stilbitul, împreună cu alți zeoliți se utilizează la dedurizarea apei.

În România se întâlnește în Munții Bihorului, la Săvârșin, județul Arad, la Moldova Nouă, Oravița, județul Caraș-Severin etc.

Exemplarul din colecția muzeului aiudean provine de la Oravița și poate fi văzut în sala I, alături de alte minerale din Clasa silicați.

sursa: facebook Muzeu Stiinte Aiud


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Peste 24 milioane de lei investiţi în acest an pentru modernizarea rețelei de gaz din judeţul Alba

Publicat

în

În acest an, este 24 milioane de lei investiţi pentru modernizarea rețelei de gaz din judeţul Alba

Un număr de 17 proiecte de investiții în valoare totală de circa 24 milioane de lei, adică aproximativ 4,8 milioane de euro, sunt planificate pentru acest an în județul Alba, anunţă Delgaz Grid.

Lucrările vizează modernizarea rețelei de distribuție pe o lungime de circa 46 de kilometri în opt localități din județ. În urma investițiilor, conform companiei, alimentarea cu gaze naturale a locuitorilor se va îmbunătăți, fiind asigurată continuitatea și siguranța în exploatare a rețelei de distribuție.

Cele mai importante proiecte de investiții, care constau în înlocuirea conductelor și branșamentelor de gaze naturale, se vor derula în Alba Iulia, Aiud, Mirăslău, Cisteiu de Mureș și Blaj.

Anul trecut, în județul Alba au fost realizate 10 proiecte de investiții, prin care s-au înlocuit 16 kilometri de conducte și branșamente gaze naturale, iar rețeaua a fost extinsă cu aproximativ 30 dekilometri pentru racordarea de noi consumatori. Cea mai mare parte a rețelei de gaz, circa 8 kilometri, a fost înlocuită la Sebeș.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Reducere a impozitelor locale pentru donatori de sânge: Alba Iulia, gata să aplice măsura

Publicat

în

Alba Iulia, gata să aplice măsura reducerii impozitelor locale pentru donatorii de sânge

Alba Iulia va fi printre primele municipii din România unde se aprobă reducerea de 10% la impozitul pe clădiri și terenuri, pentru donatorii de sânge și persoanele cu dizabilități, a anunțat primarul Gabriel Pleșa.

Potrivit acestuia, proiectul de hotărâre de consiliu local este gata, va rămâne în dezbatere publică vreme de 30 de zile, iar ulterior va deveni o realitate.

Prin noua lege, promulgată recent, consiliile locale pot acorda reduceri la impozitul pe clădiri și teren pentru persoanele fizice care fac dovada a minimum trei donări de sânge, pe parcursul unui an calendaristic. Reducerea, care va fi aplicată începând cu anul viitor, se va cumula cu bonificația de 10%, acordată deja celor care achită anticipat impozitul datorat.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Perimetrul din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba, amenajat suplimentar

Publicat

în

Amenajare suplimentară a perimetrului din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba

Cu prilejul lucrărilor de mobilitate din zona centrală a municipiului Alba Iulia a fost amenajat și perimetrul din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba, acolo unde, în timpul Revoluției din Decembrie 1989, s-au dus lupte grele și mulți revoluționari au fost răniți sau omorâți.

S-au montat pavaj, vase de flori și un catarg pe care va flutura mereu tricolorul României.
„Astfel, vom putea sărbători, în alte condiții, Ziua Victoriei Revoluției Române și a Libertății, marcată an de an la Alba Iulia, în data de 21 decembrie!”, a explicat primarul Gabriel Pleșa.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba