Rămâi conectat

Știri

Canicula și efectele sale asupra sănătății: Ce complicații pot să apară

Publicat

în

Vremea caniculară poate prezenta riscuri  pentru toată lumea. Petrecerea timpului într-un mediu foarte cald poate suna ca o situație periculoasa. Cu cat temperatura este mai mare, cu atât organismul depune mai mult efort să își mențină parametrii la valori normale.

Vara nu înseamnă doar plajă şi vreme bună, ci şi caniculă şi implicit stare de rău. Află de pe radiounirea.ro care sunt simptomele și ce complicații pot să apară

În primul rând, HIPERTERMIA este o temperatură anormal de ridicată a corpului cauzată de eșecul mecanismelor de reglare a căldurii ale organismului de a face față temperaturilor ridicate provenite din mediul înconjurător, arată experții de la Institutul Național american pentru Îmbătrânire (NIH). Oboseala de căldură, sincopa de căldură (amețeli bruște după expunerea prelungită la căldură), crampele de căldură, epuizarea dată de căldură și AVC-ul de căldură sunt forme cunoscute de hipertermie. Riscul pentru aceste condiții poate crește odată cu combinația dintre temperatura exterioară, starea generală de sănătate și stilul de viață individual. De regulă cele mai afectate sunt persoanele în vârstă, dar nici tinerii sănătoși și în forță nu sunt feriți. Iată ce trebuie eă știi despre hipertermie:

Greșeli în stilul de viață

Factorii de stilul de viață pot include faptul că nu beți suficiente lichide, că trăiți într-o locuință fără aer condiționat, lipsa de mobilitate și acces la transport, excesul de îmbrăcăminte, vizitarea locurilor supraaglomerate și neînțelegerea modului în care te adaptezi condițiilor meteorologice caniculare.  Persoanele în vârstă, în special cele cu afecțiuni medicale cronice, ar trebui să rămână în interior în zilele calde și umede, mai ales atunci când este în vigoare o alertă de poluare a aerului.  Persoanele fără aparate de aer condiționat ar trebui să meargă în locuri care au aer condiționat, cum ar fi centrele pentru bătrâni, centrele comerciale, cinematografele și bibliotecile, recomandă specialiștii NIA.

Factorii de risc

Factorii de risc legați de sănătate, unii deosebit de frecvenți în rândul persoanelor în vârstă, care pot crește riscul de hipertermie includ:

– Deshidratarea.
– Modificări ale pielii legate de vârstă, cum ar fi afectarea circulației sanguine și glandele sudoripare ineficiente.
– Boli de inimă, plămâni și rinichi, precum și orice boală care provoacă slăbiciune generală sau febră.
– Tensiunea arterială crescută sau alte afecțiuni care necesită modificări ale dietei. De exemplu, persoanele cu diete cu restricție de sare pot prezenta un risc crescut.
– Transpirație redusă, cauzată de medicamente precum diuretice, sedative, tranchilizante și anumite medicamente pentru inimă li tensiune arterială.
– Luarea mai multor medicamente pentru diferite afecțiuni. Cu toate acestea, este important să continuați să luați medicamentele prescrise și să discutați posibilele probleme cu un medic.
– A fi supraponderal, obez sau subponderal.
– Consumul de băuturi alcoolice.
– Furtună tiroidiană – este un exces de hormon tiroidian din organism. Este o afecțiune care pune viața în pericol și necesită asistență medicală imediată. O furtună tiroidiană poate apărea după boală, intervenție chirurgicală, infecție sau sarcină.

Simptome:

Specialiștii de la NIH clasifică supraexpunerea la căldură în trei niveluri principale: crampe date căldură, epuizare de căldură și accident vascular dat de căldură. Crampele de căldură, deși sunt puternice pentru corp, nu necesită asistență medicală. Tind să dispară cu multă odihnă și rehidratare.

Simptomele crampei de căldură includ:

– temperatura corpului ridicată
– ameţeală
– dureri musculare sau rigiditate

Epuizarea prin căldură necesită asistență medicală dacă simptomele durează mai mult de o oră sau se înrăutățesc în timp. Pe lângă simptomele crampei de căldură, o persoană poate prezenta:
– vărsături
– dureri de cap
– concentrare redusă sau judecată afectată

Primele simptome ale afecțiunilor date căldură apar deoarece temperatura corpului urcă peste normal, și pot include cefalee, greață, vărsături, crampe musculare și oboseală. Aceste simptome înseamnă de fapt epuizare dată de căldură. Dacă nu se iau măsuri pentru a reduce temperatura corpului, afectarea datorată căldurii se poate înrăutăți și poate duce la un accident vascular cerebral.

AVC-ul dat de căldură este o formă gravă, care poate pune viața în pericol. Prezintă, printre altele, simptome precum puls rapid puternic, lipsă de transpirație, piele uscată roșie, leșin sau comă.  Temperatura corpului crește până la 40,5 grade Celsius sau mai mult, moment în care persoana în cauză dezvoltă modificări neurologice, cum ar fi confuzia sau pierderea conștienței. a asemenea temperaturi ridicate, proteinele corpului și membranele din jurul celulelor din organism, în special din creier, încep să fie distruse sau funcționează defectuos. Căldura extremă poate afecta organele interne, provocând defectarea celulelor musculare cardiace și a vaselor de sânge, deteriorarea organelor interne și, în unele cazuri, moartea. Experții de la Harvard Health Publishing spun că există două cauze principale ale AVC-ului dat de căldură:

– Accidentul Vascular Cerebral datorat activității intense: se produce atunci când cineva este activ în mod energic într-un mediu fierbinte, cum ar fi să facă un sport intens într-o zi caniculară sau să participe la activități militare (gen parade sau intervenții ale pompierilor). De obicei îi afectează pe cei tineri, oameni sănătoși, cel mai puțin susceptibili de a fi preocupați de efectele căldurii asupra sănătății lor. De cele mai multe ori, simptomele AVC-ului sunt ignorate.

– AVC-ul neintenționat: apare la persoanele care au o capacitate redusă de a regla temperatura corpului, cum ar fi persoanele în vârstă, copiii foarte mici sau persoanele cu boli cronice. Canicula, fără niciun alt factor, poate fi suficientă pentru a provoca accidente vasculare cerebrale de căldură la acești oameni.
Cum procedezi cu cineva afectat de căldură

Dacă bănuiți că cineva suferă din cauza caniculei:

– Duceți persoana într-un loc umbros sau cu aer condiționat. Îndemnați-o să se întindă.
– Dacă suspectați un AVC, sunați la 112.
– Încurajați individul să facă duș, baie sau să se spele pe corp și față cu un burete cu apa rece.
– Aplicați o cârpă umedă și rece pe încheieturi, gât, axile și / sau inghinal. Acestea sunt locuri în care sângele trece aproape de suprafața pielii, iar cârpele reci pot ajuta la răcirea sângelui.
– Dacă persoana poate înghiți în siguranță, dați-i lichide precum apă, sucuri de fructe și legume, dar evitați alcoolul și cofeina care deshidratează!

Sursa: dcmedical.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Începe SĂPTĂMÂNA MARE: Ce trebuie să faci în fiecare zi în această perioadă

Publicat

în

Postul Paştelui se încheie cu Săptămâna Mare, a patimilor lui Hristos.

În Săptămâna Mare se face curăţenie generală în gospodării. Curţile sunt măturate, surile sunt curăţate de gunoaie, gardurile sunt reparate, şanţurile sunt curăţate de nămol şi adâncite.

Casele trebuie să strălucească de curăţenie pentru că ele „te blestemă dacă Pastile le prind necurăţate”.

Săptămâna Mare. Lunea Mare

În lunea Săptămânii Mari se scoate totul la aerisit, se lipesc şi se văruiesc casele iar mobilierul este spălat şi reparat. De asemenea, în Lunea Mare se poate spăla.

Până miercuri, inclusiv, sunt permise muncile în câmp. După această zi bărbaţii trebăluiesc pe lângă casă, ajutându-şi nevestele la treburile gospodăreşti.

Săptămâna Mare. În Joia Mare fiecare familie duce la Biserică colaci

În Joia Mare, dată limita slujbelor speciale dedicate morţilor, fiecare familie duce la biserica colaci, prescuri, vin, miere de albine şi fructe pentru a fi sfinţite şi împărţite, apoi, de sufletul morţilor, parte preotului, parte sătenilor aflaţi la biserica, în cimitir sau pe la casele lor.

Până la Joia Mare, femeile se străduiau să termine torsul de frică Joimăriţei care, în imaginarul popular era o femeie cu o înfăţişare fioroasă ce pedepsea aspru lenea nevestelor sau a fetelor de măritat. Uneltele de tortură ale Joimăriţei erau căldură, oală cu jăratec, vătraiul sau cârligul pentru foc.

Această fiinţă mitologică folosea mijloace cumplite de tortură: ardea degetele şi mâinile fetelor şi femeilor leneşe, le pârlea părul şi unghiile şi incendia fuioarele de cânepă găsite netoarse. De multe ori nici flăcăii leneşi, cei care nu terminau de reparat gardurile sau nu îngrijeau bine animalele pe timpul iernii, nu erau iertaţi de aceste pedepse. De fapt, Joimăriţă era, la origini, o zeitate a morţii care supraveghea focurile din Joia Mare şi care, treptat, a devenit un personaj justiţiar ce pedepsea lenea şi nemuncă.

Săptămâna Patimilor. Focurile de Joi-Mari

Conform tradiţiei, în noaptea ce premerge Joia Mare sau în dimineaţă acestei zile se deschid mormintele şi sufletele morţilor se întorc la casele lor. Pentru întâmpinarea lor se aprindeau focuri prin curţi, în faţă casei sau în cimitire, crezându-se că, astfel, ei aveau posibilitatea să se încălzească. Focurile de Joi-Mari erau ruguri funerare aprinse pentru fiecare mort în parte sau pentru toţi morţii din familie şi reprezentau o replică precreştină la înhumarea creştină din Vinerea Mare, conform crestinortodox.ro.

Aceste focuri se deosebesc de focurile ritualice de peste an – focurile de Mucenici, de Lăsatul Secului, de San – George sau de Sânziene. Ele se făceau din plante considerate a avea virtuţi magice ( alun, boz, tei) ce erau adunate de către copii sau de către tinerele necăsătorite.

Focurile se înconjurau cu tămâie şi agheasmă, în jurul lor se aşezau scaune „pentru morţii ce urmau să sosească” şi se dădea de pomană copiilor, vecinilor şi rudelor. Obiceiul se mai păstrează în unele sate din zona montană a Bucovinei (Moldoviţa, Paltin, Argel, Vama, Brodina de Sus etc), purtând denumirea de „încălzitul moşului” dar, de cele mai multe ori, semnificaţiile sale nu mai sunt cunoscute, el având mai ales caracter de divertisment.

Săptămâna Patimilor. Când se face pasca si când se vopsesc ouăle

Joia Mare este ziua în care, de regulă, se prepară cele mai importante copturi pascale: pască,cozonacii cu mac şi nuca şi babele coapte în forme speciale de ceramică. Pască cea mai importantă coptură rituală a Paştelui, se face din făină de grâu de cea mai bună calitate, cernută prin sită deasă, şi are, cel mai adesea, formă rotundă. Aluatul dospit se pune în tavi speciale pentru pască, după care, de jur împrejur, se aşează aluatul împletit din două sau trei sucituri şi se lasă totul la crescut.

În mijlocul tăvii se aşează, apoi, brânză de vacă, pregătită cu zahăr, ouă, mirodenii şi stafide. Peste brânză se face o cruce, din acelaşi aluat împletit, împodobită cu ornamente în formă de floare. Se unge totul cu ou şi se coace în cuptorul încălzit. Altă dată, cojile ouălor folosite la pască nu se aruncau şi nici nu se ardeau.

Ele se strângeau cu multă grijă într-un vas special şi se aruncau în Sâmbătă Paştelui pe o apă curgătoare crezându-se că, astfel, găinile şi puii aveau să fie păziţi de uliu peste vara. Se mai credea că, în felul acesta, se dădea de ştire Blajinilor – popor mitic care trăia sub pământ – că se apropie cea mai mare sărbătoare a creştinilor.

În Vinerea Neagră se ţine post negru

Ultima vineri din Postul Mare este numită în Bucovina Vinerea Paştilor, Vinerea Patimilor, Vinerea Neagră, Vinerea Seacă sau Vinerea Mare. Conform tradiţiei creştine, este, ziua în care Iisus a fost răstignit şi a murit pe cruce pentru răscumpărarea neamului omenesc de sub jugul pactului strămoşesc. Din această cauza Vinerea Mare este zi de post negru.

În Vinerea Mare nu se fac copturi

În Vinerea Mare este interzis a se face copturi. Există credinţă că dacă cineva se încumetă a coace în această zi face mare păcat iar coptură nu este mâncată nici măcar de peşti.

În Vinerea Mare, dimineaţă, înainte de răsăritul soarelui, oamenii alergau desculţi prin rouă sau se scăldau tainic în ape curgătoare crezând că, în felul acesta, vor fi sănătoşi pe tot parcursul anului. Seară, însă, întreagă suflare a satului bucovinean mergea la biserica pentru a participa la slujba de scoatere a aerului şi pentru a trece pe sub acesta. în scopuri terapeutice.

Săptămâna Patimilor. Sâmbătă Mare

Sâmbătă Mare este ultima zi de pregătire a Paştilor, când femeile trebuie să pregătească marea majoritate a mâncărilor, să deretice prin încăperi şi să facă ultimele retuşuri la hainele noi pe care urmau să le îmbrace în zilele de Paşti. De obicei, în Sâmbătă Mare are loc şi sacrificiul mielului, din carnea căruia se pregătesc mâncări tradiţionale: drobul, numit în Bucovina cighir, friptură şi borşul de miel.

Spre deosebire de Crăciun, pentru Paşti nu se pregătesc prea multe feluri de mâncare, de unde şi zicerea: „Crăciunul este satul iar Paştele este fudul”. Principala grijă a oamenilor, înaintea Paştilor, este aceea de a-şi primeni hainele, fiecare gospodină trebuind să aibă o cămaşă nouă, cusută în mod special, iar bărbaţii măcar o pălărie nouă.

Sâmbătă seară fiecare gospodină îşi pregăteşte cu grijă coşul ce urmează a fi dus la biserica, pentru sfinţire.

În el aşterne un ştergar curat şi aşează o lumânare albă, apoi ouă roşii, pască, cozonac,ouă încondeiate, o bucată de slănină, muşchi de porc, şuncă special preparată, zahăr, făină, salată de hrean cu sfeclă roşie fiartă, sare, câţiva căţei de usturoi, o ramură de busuioc, un fir-două de breabăn (numit brebanoc sau bărbănoc), cârnaţi, un miel din aluat copt într-o formă specială etc.

Totul se acoperă cu cel mai frumos ştergar pe care îl are gospodină, semn de preţuire a sărbătorii pascale dar şi de mândrie personală.

Sursa:realitatea.net

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Cozonacul, nelipsit de pe meselor românilor de Paște: Când și unde a apărut

Publicat

în

Desertul preferat al românilor, cozonacul, are o istorie îndelungată. Tradiția românească spune că dacă ai cozonac pe masă înseamnă că sărbătorești.

Deși este o prăjitură tradițională românească, acesta este în egală măsură și un desert bulgăresc (kozunak) și un produs de patiserie italiană numită „panettone”.

La originea cozonacului se află pâinea, iar tehnicile de dospire și coacere au evoluat în timp. Drojdia a fost folosită din timpuri străvechi ca ferment pentru dospirea aluatului.

Potrivit descoperirilor arheologice, în Egiptul antic existau cuptoare pentru copt. De asemenea, există desene care datează de aproape 4.000 de ani ce atestă că egiptenii știau să facă mai multe feluri de pâine dospită, unele fiind îndulcite cu miere, scrie unica.ro.

Tot în Antichitate, grecii făceau un tip de cozonac îndulcit cu miere și presărat cu nuci, care se numea „plakous”. Chrysippus din Tyana a menţionat, conform surselor, o reţetă de cozonac cu nuci şi miere pe care, tot el menţionează, l-a gustat în Creta.

Romanii, care au preluat folosirea drojdiei de la egipteni și greci, au diversificat și îmbogățit rețeta pentru cozonaci, adăugând, spre exemplu, ouă, unt, fructe uscate. La început existau două feluri de cozonac ce erau oferite ca ofrandă zeilor: „libum”, un cozonac de dimensiuni mai mici și „placenta”, un cozonac cu brânză, stafide și alune. În Evul Mediu, brutarii europeni făceau deseori cozonaci cu fructe uscate deoarece acestea țineau mai mult timp.

În Marea Britanie, prima reţetă de cozonac apare într-o carte de bucate în 1718, cu recoman­darea de a fi copt în forme lungi şi înguste, recomandare care a rămas valabilă şi în zile­le noastre. În Anglia secolului al XIV-lea, Geoffrey Chaucer menţionează, în Povestiri din Canterbury, de cozonaci imenşi făcuţi pentru ocazii speciale. Unul dintre cozonaci, de forma unui tort, fusese făcut din 13 kilograme de făină şi conţinea unt, smântână, ouă, mirodenii, stafide şi miere, potrivit unica.ro.

Francezii, cei care în secolul al XIX- lea au adău­gat al treilea fel la masă, „desertul”, sunt cei care au pus în valoare cozonacul, mai mult decât alţii. Marie Antoinette a rămas în memoria oamenilor prin fraza pe care a rostit-o atunci când i s-a spus că oamenii nu au nici măcar pâine pe masă, din cauza sărăciei. Viitoarea regină a Franţei ar fi rostit: „Să mănânce cozonac, dacă nu au pâine”.

Mrs. Mary Eales, o cunoscută autoare de cărţi de bucate din Marea Britanie, a scris în 1718, ca recomandare, ca acest preparat să fie copt în forme lungi şi mai subţiri. De atunci datează forma clasică de cozonac. Specialiştii în gastronomie sunt aproape cu toţii de acord că reţeta de cozonac, asa cum o cunoaştem noi astăzi, a fost consacrată în secolul al XIX-lea de europeni, scrie unica.ro.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Să ne cunoaștem frumusețile județului: Spectaculoasa Cascadă Pătrăhăițești-Arieșeni, înaltă de 14 metri, loc de atracție pentru turiști

Publicat

în

Spectaculoasa Cascadă Pătrăhăițești, de lângă Arieșeni, reprezintă o atracție pentru turiști, indiferent de perioada anului

Cascada Pătrăhăițești este o splendidă cădere de apă în 2 trepte, de 14 metri înălțime. Traseul până la cascadă este ușor accesibil, o bună parte din el se poate face și auto.

Cascada Patrahaitesti – dupa numele satului langa care se afla sau Cascada Bucinis – dupa numele raului pe care s-a format.

Cei mai multi turisti viziteaza aceasta cascada in perioada de vara din iulie pana prin septembrie, se poate ajunge la cascada chiar si iarna cand zapada este mica. Cascada merita vizitata si in perioada de primavara si toamna cand datorita topirii zapezilor sau ploilor debitul ei este mult mai mare, deasemenea iarna are un farmec deosebit fiind impodobita de gheata.

Cum ajung la Cascada Patrahaitesti?

Pentru a ajunge la cascada plecand din centrul statiunii turistice Arieseni urmati drumul national spre Vartop circa 1 kilometru pana vedeti un pod de beton pe partea stanga iar langa acesta un mic indicator „Cascada Patrahaitesti 5 kilometri”. De aici urmati drumul forestier lejer si marcajul punct rosu pana in satul Patrahaitesti de unde mai aveti 1,5 kilometri pana la cascada.
Ce pot vizita in apropierea cascadei?

In apropierea cascadei puteti sa vizitati doua muzee – doua ateliere de mestesugarit in care se creaza obiecte de artizanat specifice ciubararitului: tulnice, ciubere, donite, pahare de lemn, sararite, fluiere. Aici puteti sa vedeti cum sunt create aceste obiecte si deasemenea puteti invata sa cantati la tulnic. Deasemnea la localnici gasiti produse traditionale specifice tarii motilor: palinca, afinata, dulceata de fructe de padure etc.

Cascada Patrahaitesti se gaseste la poalele Varfului Curcubata Mica, varf pe care il puteti vizita plecand de la cascada. De sus aveti cel mai bun punct de belvedere asupra Tarii motilor cu casele rasfirate prin toate poienile muntilor pana sus pe creste. Acest traseu nu are marcaj turistic.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba