Rămâi conectat

Sănătate

Campanie de măsurare a tensiunii arteriale si a glicemiei finalizată cu succes la Blaj

Publicat

în

Campanie de măsurare a tensiunii arteriale si a glicemiei finalizată cu succes la Blaj

Serviciul de Ajutor Maltez – filiala Blaj a finalizat cu succes încă o campanie de măsurare a tensiunii arteriale si a glicemiei. 

Peste 100 de persoane au beneficiat de serviciile oferite de Serviciul de Ajutor Maltez – filiala Blaj.
„Mulțumim pentru implicare cadrelor medicale și voluntarilor!”, au transmis organizatorii.
Campania gratuită de măsurare a tensiunii arteriale și a valorilor glicemiei a fost organizată cu ocazia Zilei Mondiale a Diabetului (14 noiembrie), dar și cu ocazia Zilei Mondiale a Săracilor (15 noiembrie).

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Sănătate

Menta, planta aromatică vindecătoare: Care sunt beneficiile consumului de mentă

Publicat

în

Menta, planta aromatică, este extrem de cunoscuta pentru proprietățile sale curative, frunzele sale fiind folosite atât proaspete, cât și uscate, la gătit sau pentru infuzii.

Popular, aceasta mai poartă denumirea de izmă bună, dar și izmă de grădină, camfor sau vaeșniță.

Planta are întrebuințări nu doar în domeniul farmaceutic, ci și în cel alimentar și cosmetic.

Apreciată pentru parfumul său aparte, menta sau izma (mentha) este o plantă ierboasă din familia Lamiaceae folosită din vremuri străvechi în alimentație sau pentru proprietățile sale curative.

În mitologia greacă îi este închinat un mit, acela al nimfei Minthe care a fost preschimbată în plantă de către Persefona într-un acces de gelozie cauzat de afecțiunea pe care i-o arăta Hades celei dintâi. Incapabil să întoarcă vraja, Hades i-a dăruit în schimb lui Minthe un parfum dulce care să încânte simțurile oamenilor și zeilor deopotrivă.

Menta a ajuns să simbolizeaze ospitalitatea în numeroase culturi. La vechii greci exista obiceiul ca masa pe care se servea mâncarea să fie frecată cu frunze de mentă înainte de sosirea vizitatorilor pentru a-i da un miros plăcut, în vreme ce în Orientul Mijlociu încă li se oferă oaspeților ceai de mentă la întâmpinare.

Există numeroase soiuri de mentă, însă cele mai cunoscute sunt mentha spicata (menta creață) și mentha piperita.
Ce substanţe nutritive conţine menta și ce beneficii aduce?

Menta este o sursă excelentă de mangan, vitamina C și vitamina A. Studii recente au arătat aceste substanțe nutritive pot preveni dezvoltarea celulelor canceroase cu până la 40% la nivelul tubului digestiv, sânului și plămânilor. O mirodenie complexă din punct de vedere nutrițional, din mentă ne mai putem procura minerale ca potasiu, calciu, fier și magneziu.

Inhalaţiile de mentă au efect decongestionant și sunt foarte eficiente în tratamentul răcelii. În plus, menta mai conține o substanță numită acid rozmarinic, un bun antioxidant cu efect antiinflamator și bronhodilatator, util în prevenirea și combaterea crizelor de astm bronșic.

Mentolul conținut de frunzele plantei are acțiune bacteriostatică și carminativă fiind de real ajutor în tratarea afecțiunilor digestive severe sau doar în calmarea crampelor musculare.

Proprietățile curative ale mentei sunt cunoscute încă din cele mai vechi timpuri. Respectiva plantă are capacități antioxidante, dar și proprietăți antifermentative și dezinfectate. Se utilizează atât în tratarea răcelilor, cât și a alergiilor, indigestiei sau a iritațiilor pielii.

Întrebuințările farmaceutice nu sunt, însă, singurele mijloace prin care se pot utiliza beneficiile acestei plante. Uleiul din această plantă este folosit în pasta de dinți, gumă de mestecat sau în compoziția produselor cosmetice. Ceaiul de mentă are efect calmant și este recomandat într-o seamă de afecțiuni, de la răceală, indigestii până la ameliorarea stărilor de anxietate.

Beneficii

Alergii: Planta de menta continue un antioxidant cunoscut sub numele de acid rozmarinic, care a fost studiat pentru eficacitatea sa in ameliorarea simptomelor alergiilor sezoniere. Datorita proprietatilor sale antiinflamatorii, acidul rozmarinic s-a dovedit a fi un tratament promitator.

Racelile comune: Menta contine mentol, care este un decongestionant natural, care ajuta la ruperea flegmei si a mucusului. Menta poate fi eficienta si cand este combinata cu ceaiul pentru alinarea durerilor de gat.

Indigestie: Menta este o planta calmanta si linistitoare, care a fost folosita mult timp in tratarea tulburarilor gastrice si a indigestiei. Menta accelereaza si usureaza digestia.

Sindromul de colon iritabil: Uleiul de menta s-a dovedit a fi eficient si in tratatrea durerilor abdominale si a disconfortului asociat cu sindromul de colon iritabil.

Piele: Atunci cand este prezenta in uleiuri, unguente sau lotiuni, menta are efectul de a calma si a raci pielea afectata de muscaturi de insecte, eruptii cutanate sau alte reactii.

Sursa.blog.naturafresh.ro, diversificare.ro, medlife.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Sănătate

Aproape 100 de cadre medicale din Alba instruite de Crucea Roșie în acordarea primului ajutor

Publicat

în

Instruire în acordarea primului ajutor pentru cadre medicale din Alba

Crucea Roșie Română Filiala Alba a organizat în ultima perioadă cursuri de prim ajutor pentru un număr de aproape 100 de cadre medicale care își desfășoară activitatea în instituții publice, centre de îngrijire sau în clinici medicale.

Astfel, au fost instruiți în acordarea primului ajutor asistenți medicali comunitari, care își desfășoară activitatea pe lângă primării din județul Alba, medici, asistenți medicali generaliști și personal de îngrijire.

Cursurile sunt organizate în baza Legii 139/1995, fiind recunoscute la nivel european, și oferă absolvenților competențele necesare de a interveni și a asigura primul ajutor pentru salvarea vieții până la sosirea ambulanței sau a echipajelor medicale specializate. Aceste cursuri se adaugă celor realizate de Crucea Roșie Română pentru numeroase instituții și companii din județul Alba, dar și cursurilor organizate pentru elevii din unități de învățământ sau pentru orice persoană interesată să învețe să acorde primul ajutor.

„Cursul de prim ajutor este extrem de important și, într-o situație de urgență, înclină balanța între viață și moarte. Pentru cei care lucrează cu vârstnici, copii sau alte persoane vulnerabile, un curs de prim ajutor este cu atât mai important pentru că oferă competențele necesare ca să se poată interveni în situații de urgență. Absolvenții cursului de prim ajutor dobândesc, după 12 ore de instruire, competențe esențiale pentru salvarea vieții până la sosirea echipajelor medicale specializate”, a declarat Adrian Dușa, directorul Crucii Roșii Române Filiala Alba.

Crucea Roșie Română este cel mai mare și cel mai important furnizor de cursuri de prim ajutor din țară. În județul Alba, Crucea Roșie organizează astfel de cursuri pentru primării și instituții publice, pentru companii, pentru unități de învățământ, dar și pentru persoane fizice. Cursurile sunt furnizate de cadre medicale cu pregătire și experiență în domeniul acordării primului ajutor.

Cursul de prim ajutor se finalizează cu un examen, în urma căruia se eliberează un certificat de absolvire, care atestă că persoana este instruită să acorde primul ajutor. Durata unui curs este de 12 ore, iar programa de curs este standardizată la nivel național și armonizată în conformitate cu recomandările Consiliului European de Resuscitare și ale Federației Internaționale de Cruce Roșie și Semilună Roșie.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Sănătate

Alimentele care ne încălzesc iarna: Care sunt legumele și fructele recomandate

Publicat

în

Corpul uman reactioneaza la schimbarile de temperatura prin nevoia de crestere a consumului de alimente

Acest lucru se intampla deoarece energia utilizata pentru digestie ridica temperatura corpului.

Alimentatia potrivita pe timpul iernii trebuie sa includa un numar scazut de calorii si un continut ridicat de vitamine, minerale si antioxidanti care sprijina sistemul imunitar si tin departe bolile sezonului rece.

Pentru a sustine organismul in procesul de adaptare cu temperaturile scazute, ar fi bine sa adugam cateva alimente in dieta:

– seminte de susan albe sau negre (ridica temperatura dupa digestie),

– usturoi (reduce colesterolul, creste temperatura, vindeca bronsitele si previne accentuarea simptomelor bolnavilor cu astm),

– ghimbir (introdus in supe sau servit alaturi de legume fierte),

– scortisoara (adaugata la preparate cu orez sau sosuri),

– ceapa (in supe, alaturi de curry),

– seminte de chimion (ofera aroma preparatelor care contin legume verzi)

– fenicul (stimuleaza poducerea si eliminarea bilei in duoden, facilitand digestia greoaie, mai ales de sarbatori).

Alte alimente recomandate in sezonul rece sunt semintele de dovleac (consumate ca atare sau in sosuri), mierea (bogata in vitamine) si sofranul (care se adauga in lapte).

Dintre toate alimentele consumate in anotimpul rece, fructele si legumele ofera cele mai multe substante nutritive. Capsunile, portocalele, rodiile, ceapa, morcovii, ardeiul gras, fasolea, varza, sfecla rosie sau broccoli intaresc imunitatea si ridica temperatura corpului.

Sistemul digestiv produce mai multa caldura atunci cand digera alimente crude decat mancare gatita.

Sursa:dietalia.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba