Rămâi conectat

Știri

Au început înscrierile la școlile militare: Locuri disponibile, criterii de recrutare, salarii după absolvire

Publicat

în

Cei care doresc sa urmeze o cariera militara se pot inscrie la admiterea in invatamantul universitar, postliceal sau liceal militar. Candidatii, care se vor bate in total pe 2570 de locuri, isi pot sa depune dosare pana pe 1 martie.

Ofiteri – 893 locuri 
1. Academia Fortelor Terestre “Nicolae Balcescu”, Sibiu (3 ani): 264 locuri
2. Academia Fortelor Aeriene „Henri Coanda”, Brasov (3 ani): 184 locuri
3. Academia Navala „Mircea cel Batran”, Constanta (4 ani): 108 locuri
4. Academia Tehnica Militara, Bucuresti (4 ani): 219 locuri
5. Institutul Medico-Militar (5-6 ani): 110 locuri din care: 60 – prin Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila”, Bucuresti (40 medicina generala, 10 medicina dentara, 10 farmacie) si 50 Universitatea de Medicina si Farmacie din Targu Mures (medicina generala)
6. Universitatea Nationala de Aparare „Carol I”, Bucuresti (3 ani): 8 locuri
Maistri militari – 678 locuri 
1. Scoala Militara de Maistri Militari si Subofiteri a Fortelor Terestre „Basarab I” din Pitesti (2 ani): 313 locuri
2. scoala Militara de Maistri Militari si Subofiteri a Fortelor Aeriene „Traian Vuia” din localitatea Boboc, judetul Buzau (2 ani): 245 locuri
3. Scoala Militara de Maistri Militari a Fortelor Navale „Amiral I. Murgescu” din Constanta (2 ani): 120 locuri Trebuie precizat ca la maistri militari, un procentaj de cel mult 25% din numarul de locuri este rezervat absolventilor din acest an ai colegiilor nationale militare.
Subofiteri – 399 de locuri 
1. Scoala Militara de Maistri Militari si Subofiteri a Fortelor Terestre „Basarab I” din Pitesti (1 an): 323 locuri
2. Scoala Militara de Maistri Militari si Subofiteri a Fortelor Aeriene „Traian Vuia” din localitatea Boboc, judetul Buzau (1 an): 76 locuri
Colegii nationale militare – 600 locuri 
1. Colegiul National Militar ”Mihai Viteazul”, din Alba Iulia, judetul Alba -120 locuri
2. Colegiul National Militar ”Dimitrie Cantemir”, din Breaza, judetul Prahova -120 locuri
3. Colegiul National Militar ”stefan cel Mare” din Campulung Moldovenesc, judetul Suceava -120 locuri
4. Colegiul National Militar ”Tudor Vladimirescu” din Craiova, judetul Dolj -120 locuri
5. Colegiul National Militar ”Alexandru Ioan Cuza” din Constanta, judetul Constanta -120 locuri
Criterii de recrutare 
Pentru admiterea in invatamantul universitar militar de formare a ofiterilor (cu durata intre 3 si 6 ani) se pot inscrie elevii din clasele a XII-a, precum si tinerii care sunt absolventi de liceu cu diploma de bacalaureat si care vor implini cel mult 30 de ani (24 pentru piloti) in anul 2019.
Pentru admiterea in invatamantul postliceal militar de formare a maistrilor militari (cu durata de 2 ani) se pot inscrie elevii din clasele a XII-a, precum si tinerii care sunt absolventi de liceu cu diploma de bacalaureat si care vor implini cel mult 30 de ani in anul 2019.
Pentru admiterea in invatamantul postliceal militar de formare a subofiterilor (cu durata de 1 an) se pot inscrie:
– soldatii/gradatii profesionisti care sunt absolventi de liceu cu diploma de bacalaureat (sau care vor face dovada obtinerii diplomei pana la concursul de admitere) si care vor implini cel mult 35 de ani in anul 2019, cu o vechime in serviciu de cel putin 2 ani pana la data organizarii concursului de admitere si calificativul cel putin ”Bun” in aprecierea de serviciu din ultimii 2 ani;
– elevii din clasele a XII-a si tinerii care sunt absolventi de liceu cu diploma de bacalaureat si care vor implini cel mult 35 de ani in anul 2019.
Pentru colegiile nationale militare (licee militare cu specializare matematica-informatica si durata de 4 ani) se pot inscrie elevii din clasele a VIII-a sau absolventii care nu au fost inmatriculati intr-o unitate de invatamant liceal sau profesional, cu varsta de cel mult 16 ani impliniti in anul 2019.
Veti incepe cu vizita medicala, apoi veti depune documentele necesare in dosarul de candidat (obligatoriu acte de identitate si de studii, cazier). Selectionarea candidatilor recrutati consta in sustinerea unor probe psihologice si fizice. Fiecare candidat recrutat va fi planificat pentru parcurgerea probelor de selectie si va fi anuntat cu privire la data prezentarii la centrul zonal de selectie si orientare de care apartine. Detalii obtineti de la personalul recrutor, la inscriere.
Candidatii admisi (selectionati) vor participa la concursul de admitere (examen scris).
Mai multe informatii si consiliere puteti gasi la birourile informare-recrutare din cadrul centrelor militare judetene si de sector, unde trebuie sa va prezentati cu cartea de identitate. Pentru liceul militar, trebuie sa mergeti cu unul dintre parinti sau tutorele legal.
Salarii 
La nivelul ministerului Apararii solda lunara se compune dintr-o parte fixa alcatuita din solda de functie, solda de grad, gradatii si, dupa caz, solda de comanda si o parte variabila compusa din indemnizatii, compensatii, sporuri, prime, premii si din alte drepturi salariale.
Concret, cuantumul brut al salariilor de baza/soldelor de functie s-a majorat cu 15%, in ultimul an, in conformitate cu prevederile Legii nr. 152/2017. De acesta majorare au beneficiat  cadrele militare in activitate, soldatii si gradatii profesionisti in activitate si personalul civil din Ministerul Apararii Nationale si institutile aflate in subordine, conform adevarul.ro.
Soldatii au cea mai mare crestere
Cea mai mare crestere a soldei se inregistreaza in cazul soldatilor. Astfel, daca in 2016 venitul unui asemenea militar era de numai 1.215 lei, in anul 2018 acesta a ajuns la1.857 lei. Acest lucru inseamna o crestere de 54 la suta a venitului net fata de decembrie 2016.
Cu o treapta mai sus, in cazul unui subofiter, acesta a castigat in luna decembrie 2016: 1.663 lei, in luna aprilie 2017: 1.785 lei, in luna iunie 2017: 2.063 lei, iar in luna ianuarie 2018: 2.440 lei, o crestere de 46,7 la suta, raportat la decembrie 2016.
Plutonierii adjutanti principali sunt subofiterii care au  solda cea mai mare incasand 2.576 de lei.
Trecand la corpul ofiterilor, un tanar locotenent a trecut de la o solda de 2,122 lei, la una de 2,271 de lei.
Alte sporuri si beneficii 
Indiferent de grad sau functie, la capitolul beneficii materiale pot fi incadrate din acest an si diurnele duble pe care militarii le incaseaza in comparatie cu alti bugetari. Astfel daca pleaca la o distanta mai mare de 5 km de localitatea in care isi are locul permanent de munca angajatul beneficiaza, pe perioada executarii acestor tipuri de misiuni, de suma zilnica de 85 de lei. Apoi, tot din acest an, militarii pleaca in concedii pe banii lor, urmand ca la intoarcere sa deconteze cheltuielile in limita sume de 1.450 de lei. In plus, chiria locuintei este compensata de MApN.
Sursa:portalinvatamant.ro

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Sfânta Mercurie, Miercurea din Săptămâna Luminată: Tradiții și superstiții

Publicat

în

Sfânta Mercurie, Miercurea din Săptămâna Luminată: Tradiții și superstiții

Săptămâna care urmează praznicului Învierii Domnului este numită Săptămâna Luminată. În vechime, Botezul era săvârșit în noaptea de Paști. Cei botezați erau numiți „luminați” și purtau haine albe în toată săptămâna de după Paști.

Sunt persoane care afirmă că de la purtarea hainelor albe, această săptămâna a primit numele de Săptămâna Luminată.

În Săptămâna Luminată, zilele de miercuri și vineri sunt zile cu „hărți”. Biserica ne oferă dezlegare la mâncărurile de dulce datorită Învierii Domnului. Conform Tipicului Sfântului Sava, miercurea și vinerea, în perioadă cuprinsă între Învierea Domnului și Duminică Tuturor Sfinților (prima după Rusalii), avem „dezlegare la peste”.

De la Învierea Domnului și până la Rusalii, nu se fac metanii, ci doar închinăciuni. Începând din Duminica Sfintelor Paști și până la Înălțarea Domnului, la Liturghie se cântă Axionul Paștilor: „Îngerul a strigat …”, iar credincioșii se salută cu cuvintele: „Hristos a înviat!” și răspund: „Adevărat a înviat!”

În Săptămâna Luminată nu se citește Psaltirea şi nu se fac parastase pentru cei trecuți la cele veșnice. Slujbele de înmormântare din Săptămâna Luminată sunt oficiate după o rânduială specială. Slujba înmormântării este înlocuită de slujba Învierii.

Miercurea din Săptămâna Luminată poarta numele de Sfânta Mercurie. Bărbaţii se duc să muncească la câmp, însă femeile au interdicţie. Conform tradiţiei, nu e bine a munci de „nunta şoarecilor”. Asta ar însemna să aduci rozătoarele în casă şi să te lipseşti restul anului de bucate pe masă. O veche tradiție aminteşte că femeile care nu respectă tradiția vor atrage în casa lor ghinioanele, iar în familia respectivă, gospodina nu va avea ” ce să pună pe masă” tot anul.

Pentru creștinii ortodocși, Săptămâna Luminată este începutul unei perioade de sărbătoare care se termină după 50 de zile Paști, de Rusalii, conform creștinootodox.ro.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

A patra ediție a Târgului de joburi organizat de Universitatea din Alba Iulia: Când va avea loc

Publicat

în

Când va avea loc a patra ediție a Târgului de joburi organizat de Universitatea din Alba Iulia

Centrul de Informare, Consiliere și Orientare în Carieră al Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia (CICOC UAB) în parteneriat cu Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă Alba și Inspectoratul Teritorial de Muncă Alba va organiza în data de 22 mai Târgul de joburi  CARIERA UAB, pentru studenți și absolvenți.

Sunt invitate să participe organizații din toate domeniile, interesate de a oferi studenților și absolvenților UAB locuri de muncă, practică, internship, voluntariat sau stagii de documentare în vederea elaborării lucrărilor de licență sau de disertație.

Succesul primelor trei ediții ale Târgului de joburi organizat la UAB, precum și rata crescută de inserție înregistrată ca urmare a desfășurării lor, determină continuarea organizării acestor tipuri de activități la nivelul Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, prin Centrul de Informare, Consiliere și Orientare în Carieră (CICOC-UAB).

Angajatorii care sunt în căutare de viitori angajați și doresc să îi întâlnească pe studenții sau absolvenții UAB aflați în procesul de identificare al unui loc de muncă sau reconversie profesională, pot transmite intenția de participare, împreună cu locurile vacante disponibile și numărul acestora la adresa de email [email protected], până la data de 15 mai, în vederea alocării unui stand.

Acest Târg de joburi este organizat în cadrul Proiectului CNFIS-FDI-2024-F-0466- MĂSURI INTEGRATIVE DE CONSILIERE ÎN CARIERĂ ȘI ARMONIZARE A OFERTEI DUCAȚIONALE CU RIGORILE PIEȚEI MUNCII – CARIERA UAB, finanțat de către Ministerul Educației, prin Fondul de Dezvoltare Instituţională destinat universităţilor de stat – FDI 2022 (Domeniul 7: Corelarea ofertei educaţionale cu cererea pieţei muncii, consilierea și orientarea în carieră), Manager de Proiect: Conf.univ.dr. Larisa Dragolea, Director al Centrului de Informare, Consiliere și Orientare în Carieră.

Centrul vine în sprijinul studenților, absolvenților, elevilor din clasele terminale, prin oferirea de servicii de informare, consiliere și orientare pentru alegerea traseului profesional, servicii de consiliere psihologică și evaluare aptitudinală, consiliere vocațională și educațională, monitorizarea inserției pe piața muncii, sprijin în procesul de identificare a locului de muncă potrivit, în acord cu abilitățile personale și competențele dobândite pe parcursul studiilor.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Reabilitare moderată a şcolii generale din Tăuţi: Care este stadiul lucrărilor

Publicat

în

Care este stadiul lucrărilor de reabilitare moderată a școlii generale din Tăuți

Autoritățile locale și județene au verificat, zilele trecute, stadiul lucrărilor de reabilitare moderată a şcolii generale din Tăuţi, comuna Meteş.
Investiţia va transforma această unitate de învăţământ într-una modernă, care poate rivaliza cu oricare alta din mediul urban, au transmis reprezentanții Consiliului Județean Alba.
Aceștia au precizat că finanţarea merge spre lucrările la clădire, pornind de la refacerea reţelelor electrice și a pardoselilor, schimbarea uşilor, izolaţii și copertine, până la sistemul de iluminat cu LED şi senzori de prezenţă.
O altă linie de finanţare prin PNRR presupune achiziţia de mobilier şcolar și de echipamente digitale pentru organizarea învăţării în mediul virtual.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba