Rămâi conectat

Educație și Cultură

Au fost premiați câștigătorii concursului de creație din cadrul Festivalului Lucian Blaga de la Sebeș

Publicat

în

Câștigătorii concursului de creație din cadrul Festivalului Blaga au fost premiați

Sâmbătă, 10 iulie, grădina Muzeului Municipal „Ioan Raica” din Sebeș a găzduit festivitatea de premiere a câștigătorilor Concursului Național de Creație Literară și Artă Plastică „Laudă semințelor, celor de față și-n veci tuturor!”, din cadrul Festivalului Internațional „Lucian Blaga” Sebeș.

Cu prilejul acestei ediții, pe adresa concursului de creație au sosit 177 de lucrări (la categoriile poezie, eseu, traducere și artă plastică), 72 la secțiunea „Adulți” și 105 la secțiunea „Elevi”, dintre acestea 39 fiind premiate.

Atmosfera festivă a fost asigurată de Ordinul Scutierilor de Mühlbach și de Fanfara din Petrești, care s-au îngrijit să ofere o primire specială invitaților. Andrei Albu a recitat poezii de Lucian Blaga, iar Alexandra Pamfilie și Mihail Mihalache au încântat asistența cu vocile lor. Evenimentul s-a încheiat în compania membrilor activi ai Cenaclului „Lucian Blaga” Sebeș.

Din juriul concursului au făcut parte: doamna Dorli Blaga, cercetător științific I dr. Eugeniu Nistor, poetul Ion Mărgineanu, prof. Sanda Burță, conf. univ. dr. Florin Coșuleț, prof. Gheorghe Suciu, prof. dr. Monica Grosu, scriitoarea Maria Cornelia Postescu, prof. univ. dr. Cristian Stamatoiu, prof. Cornelia Cosma, prof. Anca Drăghiță, prof. Lucia Dreghiciu, prof. Roxana Suciu, lect. univ. dr. Călin Anghel, drd. Alin Gavrilă – artist plastic și pictorul Eugen Măcinic.

SECȚIUNEA ADULȚI
1. Secțiunea „Adulți”, Domeniul Poezie
Premiul I: TUDOR NICOLETA, municipiul Slobozia, județul Ialomița
Premiul al II-lea: DINU CALIOPI-ALINA, municipiul Alexandria, județul Teleorman
Premiul al III-lea: COZAN DORIN, satul Iosupeni, comuna Cotnari, județul Iași și GOJA ANCA, municipiul Baia Mare, județul Maramureș
Mențiune: POPA SAVU, orașul Ocna Sibiului, județul Sibiu
Premiul Editurii Ardealul și al Filialei Târgu Mureș a Uniunii Scriitorilor din România: DAISA KARLA-GILDA-ELENA, municipiul Cluj-Napoca, județul Cluj
Premiul revistei de literatură și filosofie „Târnava”: BĂLAN-POP CORNELIA, municipiul Satu Mare, județul Satu Mare
Premiul revistei „Dacoromania”: DINDELEGAN MIHAELA-MARIA, municipiul Oradea, județul Bihor și BLAGA ANCA, municipiul Târgu Mureș, județul Mureș
Premiul revistei „Dacica Latinitas”: BORCEA ANA, municipiul Sebeș, județul Alba

La această secțiune au participat 47 de poeți. Poeziile au fost introduse în programul informatic sistemantiplagiat.ro (un serviciu utilizat în România din anul 2012, pentru a verifica originalitatea documentelor, utilizat de universități, institute, edituri, reviste etc.).

2. Secțiunea „Adulți”, Domeniul Eseu
Premiul I și premiul revistei „Izvoare filosofice”: IENCIU MANUEL AVRAM, municipiul Târgu Mureș, județul Mureș
Premiul al III-lea: MOLDOVEANU CRISTINA-MONICA, municipiul București

Notă: premiul al doilea nu s-a acordat; nu s-au acordat nici mențiuni; la această secțiune a concursului au fost înscrise opt lucrări. Lucrările au fost introduse în programul informatic sistemantiplagiat.ro (un serviciu utilizat în România din anul 2012, pentru a verifica originalitatea documentelor, utilizat de universități, institute, edituri, reviste etc.).

3. Secțiunea „Adulți”, Domeniul Artă Plastică
Premiul I: CHERESTEȘ DORU-SORIN, orașul Baia Sprie, județul Maramureș
Premiul al II-lea: TODICĂ GABRIEL, municipiul Fălticeni, județul Suceava
Premiul al III-lea: DOGARU ADINA-MONICA, municipiul Medgidia, județul Constanța

La această secțiune au participat 6 lucrări. Nu s-au acordat mențiuni. Premiul întâi a obținut nota 10 din partea fiecărui membru al juriului.

4. Secțiunea „Adulți”, Domeniul Traducere
Premiul I: MONTANARI MARIA-CRISTINA, orașul Cugir, județul Alba
Premiul al II-lea: MOLDOVEANU CRISTINA-MONICA, municipiul București
Premiul al III-lea: CIOBÎCĂ CEZAR FLORIN, municipiul Botoșani, județul Botoșani
Mențiune: IFTIME ADINA-ALEXANDRA, municipiul Botoșani, județul Botoșani

La această secțiune au participat 11 lucrări.

*****
SECȚIUNEA ELEVI
5. Secțiunea „Elevi”, Domeniul Poezie
Premiul I: BARNA DARIA, municipiul Brad, județul Hunedoara
Premiul al II-lea: MIHALACHE MIHAIL, comuna Bănești, județul Prahova
Premiul al III-lea: PLĂCINTĂ ALEXIA, municipiul Suceava, județul Suceava
Mențiuni: DĂIAN PETRE-MIHAI, municipiul Sebeș, județul Alba
DONCUȚ ȘTEFANIA-VALENTINA-ALEXANDRA, orașul Zlatna, județul Alba
BOȚOAGĂ ROXANA-MIHAELA, orașul Zlatna, județul Alba

La această secțiune au participat 42 de tineri poeți. Poeziile au fost introduse în programul informatic sistemantiplagiat.ro (un serviciu utilizat în România din anul 2012, pentru a verifica originalitatea documentelor, utilizat de universități, institute, edituri, reviste etc.).

6. Secțiunea „Elevi”, Domeniul Eseu
Premiul I: SOCOL MARIA, localitatea Șăulia, județul Mureș
Premiul al II-lea: SOCOL ANTONIA, localitatea Șăulia, județul Mureș
Premiul al III-lea: FOLDVARI-LIPOVAN ADRIANA-CRISTINA, localitatea Zlatna, județul Alba
Mențiuni: BOȚOAGĂ ROXANA-MIHAELA, orașul Zlatna, județul Alba
CAPĂTĂ ANDREEA-MARIA, municipiul Sebeș, județul Alba
LAZĂR CLEOPATRA-ELENA, municipiul Sebeș, județul Alba

La această secțiune au participat 15 tineri eseiști. Lucrările au fost introduse în programul informatic sistemantiplagiat.ro (un serviciu utilizat în România din anul 2012, pentru a verifica originalitatea documentelor, utilizat de universități, institute, edituri, reviste etc.).

7. Secțiunea „Elevi”, Domeniul Artă Plastică
Premiul I: BRUMBEA BRÂNDUȘA STELIANA, municipiul Alba Iulia, județul Alba
Premiul al II-lea: HĂPRIAN OANA, comuna Daia Română, județul Alba
Premiul al III-lea: DOBRA ANA-MARIA, municipiul Sebeș, județul Alba

La această secțiune au participat 31 lucrări. Nu s-au acordat mențiuni. Premiul întâi a obținut nota 10 din partea fiecărui membru al juriului.

8. Secțiunea „Elevi”, Domeniul Traducere
Premiul I: ȘERBĂNESCU LAURA-DIANA, municipiul Alba Iulia, județul Alba
Premiul al II-lea: ICHIM PARASCHIVA-MIRIAM, municipiul Bacău, județul Bacău
Premiul al III-lea: MONDEA MINA, municipiul Deva, județul Hunedoara
Mențiuni: SUCIU ANIELA, localitatea Sâncel, județul Alba
ELINESCU CRISTINA, satul Meriș, județul Mehedinți

La această secțiune au participat 17 lucrări.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Educație și Cultură

Ziua Europei marcată la colegiul militar albaiulian

Publicat

în

Ziua Europei marcată la colegiul militar albaiulian

Ziua de 9 mai, Ziua Europei, a fost marcată de către elevii claselor a X-a de la Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia printr-o activitate extracurriculară de „public speaking”.
Intitulată „Speaking european – en parleant europeen”, activitatea a fost organizată de către cadrele didactice de limba engleză și limba franceză și a avut ca scop încurajarea elevilor de a se exprima liber în limbile engleză și franceză și de a transmite informații legate de un anume subiect de interes public, care să aibă legătură cu aniversarea Zilei Europei și cu tot ceea ce înseamnă Europa ca uniune, valori, cultură, spațiu geografic și istorie.
Elevii au pregătit prezentări orale, obișnuindu-se astfel cu modalitatea de „public speaking/parler librement”, învățând care sunt pașii importanți într-o prezentare orală, producerea de mesaje și interacțiunea orală.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Educație și Cultură

Care este istoria fostului colegiu academic Bethlen din Alba Iulia

Publicat

în

Istoria fostului colegiu academic Bethlen din Alba Iulia

În ambițiile sale de protector al culturii, principele Gabriel Bethlen dorea să transforme Alba Iulia într-un „Heidelberg al estului”.

În acest sens, a înființat, în 1622, Colegiul Academic, în inima Cetății. Instituția a fost ridicată, în 1629, la rangul de școală academică, cu trei facultăţi: Teologie, Filosofie şi Filologie. Şcoala, de tip umanist, avea 40 de elevi bursieri, susţinuţi direct din bugetul curţii princiare de la Alba Iulia. Aici, tinerii se pregăteau pentru diferite cariere laice şi funcţii practice ale Principatului Transilvaniei.

Prin dimensiunile sale și prin prestigiul profesorilor care au predat aici, această instituție de învățământ superior a fost una de talie europeană, fără rival în epocă în Transilvania.

Gloria Colegiului la Alba Iulia a fost una de scurtă durată: invaziile tătară și turcă din 1658 și 1662 au afectat și Colegiul, care a fost incendiat, situație care a determinat mutarea instituției la Aiud. Aici funcționează și în prezent, dar de nivel preuniversitar.

Clădirea în care a funcționat Colegiul la Alba Iulia a fost ocupată, la începutul secolului al XVIII-lea, de armata austriacă. Aici s-a instalat, pentru început, Cazarma Mare a Infanteriei, ce putea aduna efective de până la 1.000 de soldați.

Edificiul există şi astăzi la intersecţia străzii Unirii cu strada Romană. Clădirea, masivă, cu parter şi etaj, are mai multe aripi ce delimitează două curţi interioare și prezintă elemente caracteristice ale Renaşterii târzii din Transilvania.

Destinația militară se păstrează și în zilele noastre.

sursa: albaiuliaqr.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Educație și Cultură

Simpozion internațional de știință, teologie și artă la Alba Iulia

Publicat

în

La Alba Iulia, simpozion internațional de știință, teologie și artă

În perioada 13-15 mai, la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, va avea loc cea de-a XXIII-a ediție a Simpozionului Internațional de Știință, Teologie și Artă (ISSTA).

Evenimentul, desfășurat sub genericul „Teologie și medicină: dimensiunea bioetică și terapeutică a credinței și a științei”, se înscrie în tematica anului 2024, declarat de Patriarhia Română ca „Anul omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor” și „Anul comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți”. Lucrările vor fi prezentate în cadrul celor patru paneluri tematice: (1) Teologia suferinței și știința medicinei duhovnicești; (2) Biserica și Spitalul – pastorația clinică și îngrijirea medicală a bolnavilor; (3) Paradigmele bioeticii creștine într-o societate somatocratică; (4) Art-terapia – terapia prin artă într-o societate tehnicizată, în care invitații vor fi distribuiți potrivit preocupărilor și ariilor de cercetare științifică.

La fel ca în edițiile precedente, Simpozionul este organizat de Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, în parteneriat cu Arhiepiscopia Alba Iuliei, Secretariatul de Stat pentru Culte și Consiliul Județean Alba. Această manifestare academică internațională va reuni nume importante din țară și din străinătate, atât din domeniul cercetării teologice, cât și din domeniul altor discipline socio-umane. Printre acestea se află ÎPS Irineu Pop, Arhiepiscop al Alba Iuliei; PS Benedict Bistrițeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului; PS Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului; Jean Claude-Larchet (Universitatea din Strasbourg); Porzia Quagliarella (Facultatea de Teologie Apuliană, Bari, Italia); Mark J. Cherry (Universitatea „St. Edward’s”, Austin, Texas, SUA); Ioan Chirilă (Facultatea de Teologie Ortodoxă, Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, România); Pascal Capodistrias Hämmerli (Universitatea din Fribourg, Elveția); Ryan Samson Nash (Universitatea de Stat din Ohio, SUA); Adrian Opre (Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației, Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, România); Ciprian Olinici (Secretarul de Stat pentru Culte, România); Mihai Himcinschi (Facultatea de Teologie Ortodoxă, Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, România).

Invitatul special al celei de-a XXIII-a ediții a Simpozionului Internațional de Știință, Teologie și Artă (ISSTA 2024) este profesorul francez Jean-Claude Larchet, unul dintre cei mai mari teologi ortodocși contemporani. Domnia sa este doctor în Filosofie (1987) al Universității din Nancy și doctor în Teologie (1994) al Universității din Strasbourg, reușint, prin lucrările sale sale să îmbine cercetarea științifică riguroasă cu o profundă înțelegere și trăire a vieții duhovnicești și liturgice. Opera sa însumează o vastă cercetare teologică ce cuprinde peste 30 de lucrări originale pe teme de teologie patristică, dogmatică, morală, bioetică, ecologică și eclesiologică. S-a impus în conștiința publică prin realizarea celor două teze de doctorat: prima, în filosofie, intitulată „Terapeutica bolilor spirituale. O introducere în tradiția ascetică a Bisericii Ortodoxe”, şi a doua, în teologie, intitulată „Îndumnezeirea omului la Sfântul Maxim Mărturisitorul”. Jean-Claude Larchet, autor a numeroase studii de spiritualitate ortodoxă, este considerat unul dintre cei mai buni cunoscători ai teologiei Sfântului Maxim Mărturisitorul, căruia i-a consacrat nu mai puțin de zece ani de studiu. În cadrul ISSTA 2024, Domnia sa va primi titlul de Doctor Honoris Causa al Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, la propunerea Facultății de Teologie Ortodoxă.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba